Pratite nas

Društvo

CIJENE GORIVA IDU U NEBO: Uz sve to prijeti i NESTAŠICA

Objavio

u

Zbog nezapamćenih poskupljenja goriva, građani i prevoznici u Srpskoj i Federaciji BiH počeli su da gase motore, a prognoza je da će cijena dizela i benzina nastaviti da raste i da će uskoro premašiti četiri KM po litru.

USrpskoj se litra benzina trenutno prodaje po 3,39-3,49, a dizela po 3,49-3,59 maraka, a do prije par dana ova goriva su u prosjeku koštala 3,39 KM. Vozači su se, prije desetak dana, našli na udaru još jednog poskupljenja, od pet feninga po litru.

Na pumpama ne kriju da im broj mušterija polako, ali sigurno pada.

– Primjetno je da je kupaca sve manje. Iako su nam ulice, kako političari kažu, pune automobila, prodaja goriva je zasigurno u padu. Teško je našim primanjima ispratiti sva ova poskupljenja – kaže prodavac na jednoj pumpi u centru Banjaluke.

Prevoznici

Motore uveliko gase i prevoznici, koji upozoravaju da nikad nisu bili u težoj situaciji. Kako kažu, od marta ove godine, kada su kod nas krenula da se nižu poskupljenja goriva, broj prevoznika je, praktično, prepolovljen.

– Trenutno, naše udruženje broji 400-500 članova, što je duplo manje nego u martu, kada je počela rusko-ukrajinska kriza i kada su krenula poskupljenja goriva i ostalih roba. Početkom marta smo organizovali protestnu vožnju u Banjaluci, tražeći da država reaguje u pogledu ukidanja akciza na gorivo. Nažalost, po ovom pitanju do danas nije urađeno ništa, niti ima naznaka da će se nešto promijeniti – naglašava za Srpskainfo predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, Nikola Grbić.

FOTO: SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika RS

Prema njegovim riječima, ukidanjem akciza litar bi bio jeftiniji 40 feninga što bi vozačima, naglašava, sad malo značilo, s obzirom na to koliko su u BiH cijene goriva u međuvremenu porasle.

– Uveliko se priča da će litar uskoro premašiti četiri KM. Suvišno je govoriti u kakvoj smo situaciji, ali će u problemu brzo biti i država, kad većina nas prestane da radi, pa ne bude imao ko da dovozi hranu i druge robe. A prevoznici, bukvalno, iz dana u dan odustaju od ovog posla. Pa, za glavu smo se hvatali kad je učešće goriva u troškovima bilo 30 odsto, a kamoli sad kad je 80 odsto. Stanje jeste alarmantno, ali smo shvatili da protestima ništa nećemo riješiti, jer državu ne interesuju narod i privrednici, nego samo pare od prihoda. Zato je naš apel građanima da, ko god može, bježi odavde – poručuje Grbić.

Dok iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima RS smatraju da nema osnova za strah od nestašice goriva, iz Udruženja prometnika naftnih derivata iz FBiH upozoravaju da je stanje na tržištu sve komplikovanije.

– Imamo najave da će nafta ponovo da poskupljuje, a mi cijene formiramo po principu ponude i potražnje, odnosno kada se zalihe potroše i nabave nove. Ulazimo u ljeto kad je vrijeme odmora i kad je potražnja za gorivom sve veća, a ponuda je sve manja. To može da dovede i do nestašice na pumpama – rekli su u ovom udruženju.

Na pojedinim pumpama u BiH već su počeli da ističu obavještenja da trenutno nemaju goriva!

“Kako preživljavate”

S druge strane, trenutne cijene previsoke su i za gastarbajtere, koji ne mogu da se načude da gorivo u BiH košta približno isto kao, na primjer, u Sloveniji i Hrvatskoj.

– To nikad ranije nije bio slučaj. Ne znam kako građani u Srpskoj i BiH žive sa ovakvom skupoćom. Druge zemlje su smanjile akcize i ograničile poskupljenja, čime su bar malo pomogle svojim građanima. U BiH nikoga nije briga za običnog čovjeka, što je velika sramota – naglašava Mirko Đ. koji živi u okolini Beča.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA

O ogorčenosti građana BiH aktuelnim cijenama, odnosno sve češćim poskupljenjima goriva, suvišno je i govoriti.

– Troškovi života su preveliki, a primanja mala. Mnogi s kojima kontaktiram smatraju da su protesti jedini način da skrenemo pažnju vlasti na probleme običnih ljudi od kojih mnogi jedva preživljavaju. Ako država neće da ukine akcize, onda nek se suoči s nezadovoljstvom građana jer, ovako, ispada da smo zadovoljni životima koje živimo. A to nije tačno – tvrdi Stojan B. iz Banjaluke.

Podsjetimo, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je sredinom marta odbio da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim bi se ovaj posebni porez na naftne derivate ukinuo u trajanju od šest mjeseci. Usvajanje ovoga zakona dovelo bi do smanjenja cijene goriva za oko 40 feninga po litru.

RJEŠENJE PROBLEMA

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić predlaže dvije mjere za koje kaže da bi značajno smanjile cijene goriva u BIH, a pritom budžet ne bi bio ništa tanji nego prije poskupljenja. Prva mjera je bez odlaganja privremeno suspendovati akcize na gorivo.

– Ovo je hitna mjera, da nikakvi izgovori od strana donosioca odluka nisu mogući. Na ovaj način se smanjuje cijena litre goriva između 0,3 do 0,4 KM, zavisno od vrste goriva – kaže Hadžić.

Druga mjera uključuje obračun PDV ne na trenutnu vrijednost litre goriva, već na iznos maloprodajne cijene od 2,01 KM, koja je bila prije godinu dana.

– Pri cijeni od 2,01 KM, država uzima sebi po litri goriva 0,29 KM PDV, dok pri cijeni od 3,31 KM uzima 0,48 KM. Dakle, samo zbog više cijene goriva, država ekstra zarađuje na PDV 0,19 KM po litri benzina – napisao je Hadžić na Tviteru.

Kad bi se ova mjere usvojila, kako kaže, cijena litre goriva bi odmah bila niža za 0,54 KM po litri benzina, ili 2,77 KM.

Srpska info

Društvo

„KAŽU DA JE PREMINULA U SNU, I SMRT JE ZNALA DA JE JEDINO TAKO MOŽE PREVARITI“ Emotivni govor kćerke Suzane Rađen Todorić na komemoraciji rasplakao sve (VIDEO)

Objavio

u

By

Novinarka Suzana Rađen Todorić sahranjena je danas na gradskom groblju Pučile u Bijeljini.

Sahrani je prethodila komemoracija, koja je održana u Centru za kulturu Bijeljina.

U ime kolega od Suzane Rađen Todorić oprostio se Slobodan Durmanović, urednik i novinar BN TV i jedan od njenih najbližih saradnika, a na komemoraciji pristupnima se obratila i njena kćerka Mia koja je svojim govorom rasplakala prisutne.

– Mama je za svoju porodicu, roditelje, supruga, bratičinu Anju i mene bila i ostaće simbol snage, časti, dostojanstva, poštenja i ispravnosti. Za sve što smo ikada radili, međusobno smo jedni druge  pitali „Šta ti kaže mama“? Bila je stub na koji smo se svi mogli osloniti. U Suzani smo svi naučili da se ne zadržavamo na problemima, no da idemo prema rješenjima. Kažu da je preminula u snu, i smrt je znala da je jedino tako može prevariti. Da je bila budna, mama bi je u svom maniru otjerala – rekla je potresena Mia.

Izvor: Alo

Nastavite čitati

Društvo

BILJEŽE SE REKORDNE VRUĆINE: U Trebinju sunce „prži asfalat“, zmije “napadaju” Hercegovinu, a Hitna pomoć puna

Objavio

u

Posljednjih nekoliko dana u Hercegovini vladaju velike vurućine, a živa na termometru kreće se od 35 pa i preko 40 Celzijusovih stepeni.

Ove godine tropski talas ranije je stigao u BiH i prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda mjesec jun 2022. na ovom prostoru upisan je kao najtopliji od kada se rade zvanična merenja temperatura.

Za Trebinje nije strano da sunce tokom ljeta „prži asfalt“, a usljed tropskih noći, posjetioci ovog grada često kažu i da nisu ranije znali i da mjesec može grijati.

Za razliku od mališana koji se posebno raduju ljetu i kupanju na trebinjskim kupalištima, letnje vrućine teže padaju starijim stanovnicima tog grada, koji, uglavnom kažu da im to nije ništa nepoznato.

Foto: D.C.

– Navikli smo na ovakve vrućine. Nije ovo ništa novo, mada se klima promjenila. Što više tečnosti, hlad i neizlazak na sunce najbolji su lijek protiv vrućina – kaže Milan iz Trebinja.

– Ukoliko se pojavi neki od ovih simptoma, potrebno je rashladiti tijelo, uzeti hladnu tečnost, osim alkoholnih pića i kafe. U Hitnu pomoć se treba javiti kod najtežih simptoma, ako se osjete vrtoglavica i gubitak svjesti. Potrebno je nositi svjetlu odjeću i kape, a posebnu pažnju pri izlaganju suncu treba da obrate hronični bolesnici i mala djeca – istakao je Paovica.

Prema najavama meteorologa, visoke temperetaure mogu se očekivati tokom celog jula, a posebno u Hercegovini.

ZMIJE

OSIM velikih vrućina u Hercegovini, stanovnici tog ijdela Srpske tokom ljeta često se žale i na povećan broj zmija, koje se neretko mogu pronaći u pomoćnim objektima i domaćinstvima.

Mišo Pamučuna, pripadnik Civilne zaštite Trebinje, kaže da je u jednom danu imao i po tri poziva da pomogne u odstranjivanju zmija, a samo u prošlom mjesecu intervenisao je preko 20 puta.

Novosti.ba

Nastavite čitati

Društvo

NAJAVLJEN PROTEST PREVOZNIKA: Parkiraće kamione zbog cijena goriva

Objavio

u

Prevoznici u Republici Srpskoj i Federaciji BiH parkiraće sutra svoje kamione i obustaviti rad zbog enormnog poskupljenja cijene goriva.

Prevoznici sutra obustavljaju rad zbog cijene goriva

Predsjednik Udruženja prevoznika RS Nikola Grbić u izjavi za BN TV kazao je da su prevoznici na ovo primorani jer od vlasti mjesecima doživljavaju ignorisanje kada su u pitanju osnovni uslovi za rad koji, kako navode, postaju sve teži.

BN

Nastavite čitati

Trending