Pratite nas

Politika

CIK: Krivične prijave protiv članova biračkih odbora

Objavio

u

Centralna izborna komisija će u roku od sedam dana nadležnim tužilaštvima u BiH podnijeti prijave protiv članova biračkih odbora na onim biračkim mjestima za koja se sumnja da su bila poprište krivičnih djela na proteklim lokalnim izborima.

To je bio prijedlog članice CIK Vanje Bjelice Prutine koga su podržali ostali članovi. Zapravo, obaveza prijavljivanja sumnji u krivična djela proističe iz Izbornog zakona BiH, a to što je dodatno usvojen ovakav zaključak samo daje na snazi krivičnim prijavama.

– Mislim da moramo odrediti rok u kojem će naše službe, u skladu sa članom 6.8. Izbornog zakona, izvršiti prijavu članova ž biračkih odbora na onim biračkim mjestima na kojima su utvrđene nepravilnosti za koje cijenimo da u sebi sadrže neka obilježja kvičnog djela prtiv izbornog prava.

Prvenstveno mislim na biračka mjesta gdje su utvrđene nepravilnosti prilikom brojanja glasačkih lističa u Gradu Mostaru, kao i na biračka mjesta na kojima je u postupku glasanja došlo do nepravilnosti.

Neka od njih se odnose na glasanje u ime drugih lica u Doboju i Srebrenici. Smatram da je potrebnom u što kraćem roku, ne dužem od sedam dana, da službe izvrše prijave sa svim podacima i dokazima koji se odnose na navedena biračka mjesta, da prijavu o tome dostave nadležnom tužilaštvu i da javnost bude upoznata s tim da smo preduzeli sve radnje u skladu sa Izbornim zakonom – rekla je Bjelica Pritina na današnjoj sjednici CIK BiH.

Predsjednik CIK Željko Bakalar dodao je da je već kontaktrao službe koje spremaju materijale, te da je za Mostar jedan dio prijava i dokaza već spreman da ide u tužilaštvo.Član CIK Vlado Rogić primjedbovao je jer smatra da s eo ovakvim stvarima prvo treba raspravljati na kolegijumu CIK, kako niko na sjednici ne bi bio doveden “pred svršen čin”. I on se, ipak, složio sa radnim zaključkom. 

(Srpskainfo)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Za čiji dobar apetit plaća narod Srpske?

Objavio

u

Jedna od najmisterioznijih budžetskih stavki u RS je ona za Ugostiteljski servis Vlade RS. Ono što bi u svakoj normalnoj zemlji bila sporedna služba sa sporednim značajem u SNSD-ovoj strukturi ima sve veću težinu i sve veći budžet i kadrovski uticaj. Stotine hiljada KM narodnog novca već godinama “nestaje” u raskošnim ovalima najboljeg mesa, probranih morskih specijaliteta, ribe list, orade, hobotnice, manga, avokada, najboljih vina i drugih pića i to u količinama koje bi bez problema zadovoljile vojsku neke manje države.


Javna je tajna da je direktor Zoran Čavić siva eminencija Dodikovog kabineta koji je za desetak godina prešao put od konobara do bogataša. Još je “javnija” tajna da je popularni Čava Dodikovu naklonost stekao tako što narodnim novcem plaća sva privatna druženja, slave, rođendane, krštenja i druge zabave Dodika i njegove porodice. Hrana i piće su narodni, konobari takođe, tako da je Dodiku preostalo samo da bude dobro raspoložen, a kada je sve džabe nije ni teško.


Naročitu naklonost Čava ima i zbog svega onoga što o navikama velikog šefa zna jer godinama poslužuje Dodika i u “najopuštenijim” trenucima. Poznate đurđevdanske proslave, kojima se Dodik tako često i rado hvali, organizuje i plaća…pogodite ko?!


Bilo bi veoma interesantno da Čava objasni otkud i za vrijeme korone gigantski računi i količine elitnih pića i jela? Još zanimljivije je propitati sve ministre, pomoćnike i druge rukovodioce u Vladi RS da li su bahanalije koje su potpisali na računima kao svoju reprezentaciju zaista pojeli i popili oni sa “gostima” u vrijeme korone ili su ovali završili na 16. spratu, u Bakincima, Kalderi, Keju i drugim mjestima za odmor člana Predsjedništva BiH koji nema nikakva prava da se gosti na račun naroda. Slijede slična pitanja i o putnim troškovima i obezbjeđenju velikog baje koje takođe, nezakonito, plaća narod Srpske!

Nastavite čitati

Politika

Na Manjači maršira Nato: Pogodite ko je znao za to!

Objavio

u

U emisiji “Puls naroda”, koja se subotom emituje u programu BN radija, slušaoci su iznijeli svoje viđenje u vezi predstojeće velike vojne vježbe NATO snaga na Manjači, ali i ulaska BiH u NATO savez.

Zanimljivo je kako slušaoci komentarišu Dodikovu, kako navode, predstavu za javnost kada je u pitanju NATO. Jedni osporavaju njegovu politiku da jedno priča a drugo radi, dok drugi opravdavaju njegove postupke.

Kakav je glas naroda, barem onih koji su se uključili u emisiju “Puls naroda” poslušajte u emisiji:

BN

Nastavite čitati

Politika

Član Glavnog odbora SNSD-a prešao u SPS

Objavio

u

Član Glavnog odbora SNSD i bivši zamjenik načelnika opštine Modriča Nikola Savić nastaviće političko djelovanje kao član Socijalističke partije Srpske (SPS).

On je danas razgovarao sa predsjednikom SPS Goranom Selakom, te poručio da je izabrao mlade snage koje se istinski zalažu za Srpsku.

“SNSD je odustao od socijaldemokratije, a u SPS sam prepoznao mlade ljude koji se istinski zalažu za budućnost Republike Srpske i Modriče”, istakao je Savić.

Nezavisne

Nastavite čitati

Trending