Pratite nas

Društvo

Čime se hvali Vlada: Uvozimo so, mast, ulje, mlijeko, jogurt, brašno

Objavio

u

– Mi uvozimo i meso, brašno, ulje, šećer, sve te osnovne životne namirnice. Nemamo substituciju domaćom proizvodnjom i to je dovelo do ove situacije, smatra prof.dr Milan Radović.

Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku o smanjenju marži u veleprodaji sa deset na osam, a u maloprodaji sa osam na šest odsto na osnovne životne namirnice. Ministri tvrde da će time pomoći potrošačima.

S druge strane, potrošači grcaju u sve većim poskupljenjima, koje s povećanim porezima brže pune budžet. Traže povećanje plata i penzija.

So, mast, ulje, margarin, mlijeko, jogurt, brašno, hljeb, šećer, hrana za bebe i lijekovi. To su robe čija je marža smanjena za dva odsto, odluka je Vlade Srpske.

Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske navela je da kretanje na tržištu usloviće i dalje akcije Vlade Republike Srpske.

– Pratićemo stanje i ocijeniti da li ćemo brže ili sporije mjenjati i ovu uredbu,rekla je Gašić.

Murisa Marić iz Udurženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora navodi da je diskutabilno koliko će te mjere pomoći potrošačima.

– Iz razloga što su cijene u nabavci jako visoke i bez obzira koliko god se sada marže zaustave ili smanje, jako malo će to biti, rekla je Marić.

Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske ističe da svako ograničenje marži za posljedicu može imati nedostatak određenih roba na tržištu.

S druge strane, navodi on, berzanske robe koje se uvoze u Republiku Srpsku, pogotovo u sferi velikih trgovačkih lanaca, su robe koje mijenjaju cijenu gotovo svaki dan tako da te mjere imaju kratkoročni efekat.

Istovremeno, inflacija divlja Evropom, što se prelilo u u Srpsku. Cijene svih roba galopirajuće rastu.

– Mi uvozimo i meso, brašno, ulje, šećer, sve te osnovne životne namirnice. Nemamo substituciju domaćom proizvodnjom i to je dovelo do ove situacije, smatra ekonomista prof.dr Milan Radović.

S druge strane, Vlada Srpske trlja ruke. Nikad nije bio bolji priliv novca od PDV-a.

Litar ulja prošle godine plaćali smo 2 marke, sad je tri marke. Za svaki litar, državi u džep ide 44 feninga.

Kilogram brašna prošle godine bi 1,10, a sad je cijena u maloprodaji otišla na čak 1,75, u budžet se slije 26 feninga po kilogramu.

Na pilećem mesu, država uzme po kilogramu čak marku i po. Cijena pilećeg filea sa šest maraka, skočila je na 10,50 maraka.

Gorivo poskupljuje i privredu i transport. Od 1,48 samo za godinu dana, gorivo je sad na cijeni od 2,27 KM, a  u budžet ide 33 feninga po litru.

Građani su ogorčeni

Robne rezerve su ugašene i nema interventne pomoći države.

– Šetam kroz grad i vidim ljude pored kontejnera čekaju kesu koja je sa čela stavljena, to je tuga jedna. To treba da vide, a ne da sjede u kojekakvim svojim izmišljenim kafanama, u svojim partijama. Tuga, kaže jedan Bijeljinac.

Kao da ne čuje glas građana, premijer Srpske ne prestaje da se hvali da Vlada Srpske povećava plate i penzije, na šta reaguju penzioneri ovim riječima:

– Dali su nam 2 marke i nešto, kao da smo prosjaci.

Poražavajuće je da 25.000 radnika u Srpskoj prima minimalnu platu s kojom ne mogu da podmire ni osnovne troškove. Zbog toga, radnici vrše pritisak na poslodavce da im povećaju plate. Mnogi, nezadovoljni, napuštaju i posao.

Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske očekuje da se u narednom periodu mora dostići plata od 1.250 KM u prosjeku kako bi zaustavio odlazak radnika.

– Ono što su naša očekivanja, imamo obećanja da ćemo imati smanjenje zbirne stope doprinosa za 1,8 posto i ono što je bitno, jeste ključno obećanje za podršku za tehnološki razvoj oko 20 miliona maraka, navodi Aćić.

Sve ukupno, kaže Aćić, privrednici očekuju da se u privredu vrati ukupno oko 150 miliona maraka u narednoj godini što bi bio osnov za povećanje plata.

BN

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

VELIKO NEVRIJEME U REPUBLICI SRPSKOJ: Grad napravio haos

Objavio

u

By

Veliko nevrijeme praćeno obilnim padavinama zahvatilo je danas u poslijepodnevnim satima pojedina područja Bosne i Hercegovine.

Uz veliku količinu kišnih padavina koje su pale u glavnom gradu BiH i okolici, u pojedinim mjestima zabilježen je i grad.

Tako je zabilježen grad u Busovači i Ilijašu, a posebno velike količine grada pale su na Sokocu gdje je led stvorio bijeli pokrivač pa je naoko izgledalo kao da je pao snijeg.

Kako se može vidjeti na videu na Facebook stranici Crna hronika BiH, grad je na Sokocu prekrio čak i krovove kuća.

Video pogledajte OVDJE.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

POSTIGNUT DOGOVOR! Prevoznici prekidaju protest

Objavio

u

Već sutra će biti formirana radna grupa koja će prikupiti relevantne informacije i tražiti najbolji način da se pomogne prevoznicima, rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni unutrašnji transport RS.

Grbić je nakon sastanka sa Nedeljkom Ćorićem, ministrom saobraća i veza RS, rekao da su dogovorili da će prevoznici prekinuti bojkot, te da će se tražiti modaliteti kako da se prevoznicima pomogne.

Ćorić je rekao da je Vlada RS već imala neka rješenja kao što je ukidanje akciza na gorivo, ali da ovaj prijedlog nije usvojen na nivou BiH.

“Sutra ćemo formirati radnu grupu koja će da prikupi sve relevantne informacije kako da pomognemo prevoznicima”, rekaoje Ćorić.

Dodao je da nije uredu da gorivo u RS ima veće cijene nego neke druge države u okruženju.

Ćorić je dodao da su pokušali apelovati prema nadležnim institucijama i insistirati da se održi hitan sastanak u vezi sa problemimana graničnim prelazima.

Srna

Nastavite čitati

Društvo

MANJE UDŽEBNIKA ZA OSNOVCE Novine u narednoj školskoj godini

Objavio

u

Broj udžbenika biće smanjen za đake od prvog do petog razreda za tri udžbenika i jednu radnu svesku, a biće pripremljeni digitalni sadržaji za 26 udžbenika u osnovnom obrazovanju.

Ovo je danas, između ostalog, rekla danas ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić tokom onlajn sastanka sa predsjednicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola na kojem su sumirani rezultati rada u prethodnoj nastavnoj godini i dogovorene aktivnosti za novu školsku 2022/23. godinu.

– Ministarka Trivić upoznala je predsjednike aktiva direktora sa novim odredbama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju Republike Srpske, kao i novim povećanjem plata zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju od septembra mjeseca. Podsjetila je da je Vlada izdvojila i ove godine 4,5 miliona КM za nabavku udžbenika za 46.000 osnovaca od prvog do četvrtog razreda, pobjednike republičkih takmičenja, svako treće i naredno dijete iz višečlanih porodice i odlične učenike iz višečlanih porodica – saopšteno je iz Ministarstva.

Trivićeva je upoznala predsednike aktiva direktora da će od septembra muzičke škole u Republici Srpskoj imati mogućnost da se preregistruju u umjetničke škole sa mogućnošću proširenja broja odsjeka.

Кada je riječ o srednjem obrazovanju, analizirana je realizacija plana upisa u srednje škole po regijama i zatražen je veći angažman direktora škola kada je riječ o obezbjeđivanju praktične nastave za učenike kod poslodavaca.

Ministarka je istakla da je povećan interes autora za pisanje udžbenika za srednje obrazovanje, te da su za novu školsku godinu doneseni novi nastavni programi za više zanimanja i struka u srednjem obrazovanju.

– Predsjednici aktiva direktora osnovnih i srednjih škola pozdravili su povećanje plata, donošenje novih nastavnih programa za srednje obrazovanje, kao i smanjenje broja udžbenika u osnovnom obrazovanju, te nove zakonske odredbe Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju koje pružaju mogućnost da se vaspitno-obrazovni radnici zaposleni u produženom boravku u osnovnim školama zapošljavaju na neodređeno vrijeme – naveli su u Ministarstvu.

Srpska info

Nastavite čitati

Trending