Pratite nas

Nekategorisano

Crkva u Kampusu Univerziteta u Banjaluci?

Objavio

u

Ponovo se pokrenula priča o mogućoj izgradnji spomen hrama/crkve u čast poginulim studentima i radnicima Univerziteta u proteklom ratu koja bi bila smještena u krugu Kampusa.

Prema našim saznanjima fakulteti se trenutno izjašnjavaju o tome da li će to obilježje biti hram/crkva ili nesakralni spomenik, a trebaju se izjasniti do naredne sjednice Senata univerziteta koja se organizuje posljednjeg četvrtka u mjesecu. Materijali za Senat se dostavljaju sedam dana prije sjednice, pa bi se fakulteti trebali izjasniti do sljedećeg četvrtka.

Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluke smatra da crkvi/hramu nije mjesto u Kampusu banjalučkog Univerziteta iz nekoliko razloga.

„Prije svega, studenti i nastavnici drugih vjera, te ateisti bi bili diskriminisani, jer bi se favorizovala jedna vjera. Bila bi ugrožena autonomija univerziteta i u krajnjem, ali ne manje bitnom, crkva i nauka počivaju na dva različita postulate koja ne idu zajedno. Nauka počiva na sumnji i kritičkom mišljenju, a vjera na dogmi“, rekao je za BUKU Žolja i istakao je da nam je obrazovanje potpuno uništeno.

Ukoliko dođe do konačne odluke da se gradi crkva ili hram u krugu Kampusa treba odmah reagovati prema Instituciji Ombudsmena. Žolja kaže da treba više ulagati u obrazovanje i u kritično misljenje koje nauka neminovno nosi sa sobom, ali vlastima možda to ne odgovara.
„Da li zbog straha od samosvjesnih ljudi ili čak od nedostatka uopšte svijesti naših lidera o bitnosti obrazovanja u savremenom svijetu“, ističe naš sagovornik.

Psiholog Srđan Puhalo kaže da se ovo može posmatrati na različite načine.

„S jedne strane da među studentima u studentskim domovima u Kampusu i onima koji dolaze da slušaju nastavu tamo postoji veliki broj vjernika, sa još većom potrebom hramom gdje bi obavljali svoje vjerske obaveze. Takođe, možemo zaključiti da vjerujuće studente mrzi da šetaju, jer u krugu od jednog kilometra imaju najmanje dvije pravoslavne crkve, na Rebrovcu i crkva Svete Trojice u aleji Svetog Save. Treća mogućnost je da se zelene površine u kampusu moraju iskorijeniti pa makar tu napravili i crkvu. Četvrta mogućnost je da je za razvoj etničkog identiteta mladih Srba veoma važno da imaju crkvu, dok identitet Bošnjaka, Hrvata i ateista nije važan. Možda je to fiks ideja nekog vjernika koji ima moć i eto prilike da postane ktitor i donator, nebi li zavrijedio rajske vrtove“, rekao je za BUKU Puhalo.

Mi živimo u društvu u kojem su mladi od najranijih godina izloženi religijskom uticaju, počev od vrtića, pa vjeronauke u školama, a Puhalo nam kaže da po njemu vjeronauka sama po sebi nije problem, problem je kada se vjeronauka pretvori u indoktrinaciju, gdje se govori o superiornosti svoje vjere i nipodaštavaju druge.

„Bilo bi očekivati da nas vjera učini boljim ljudima, ali nisam siguran da u kombinaciji sa dominantnim nacionalizmom to ona i čini ljudima u BiH. Vjera je nešto intimno i čovjek pred Boga izlazi sam sa vojim djelima, a problem je kada od toga napravite cirkus gdje je veoma važno da drugi znaju koliko ste vjernik. Fino je znati o svojoj vjeri, ali je problem ako ne znate ništa o vjeri svojih sugrađana i komšija. Vjera traži vjeru, ali je problem ako ne dozvoljava propitivanje i kritiku. Mogao bi ovako do sutra problematizovati vjeronauku u BiH“, ističe Puhalo.

Na kraju nam naš sagovornik kaže da smo mi društvo čiji su lideri odustali od želje da nešto doprinesu nauci i civilizaciji.

„Mi smo se odlučili da izvozimo mlade ljude ili da ih pretvorimo u jeftinu radnu snagu. Samim tim nama nisu potrebne laboratorije, instituti, biblioteke, a za obrazovanje i nauku se izdvaja samo onoliko da se obrazovanje ne ugasi. Takođe kod nas se tihovanje, lojalnost i poslušnost veoma cijeni, zato racio nije toliko vrednovan i tražen, a samim tim crkvi jeste mjesto u studentskom kampusu“, kaže Puhalo.

Iz Rektorata Univerziteta u Banjaluci rekli su nam da je Senat Univerziteta na 66. elektronskoj sjednici, održanoj 29. aprila 2021. godine razmatrao prijedlog za izgradnju spomen hrama ili drugog tipa spomen obilježja, u čast studenata i radnika Univerziteta, nastradalih u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom radu.

“Senat je na toj sjednici donio jednoglasan zaključak kojim se obavezuju vijeća fakulteta/Akademije umjetnosti/Instituta za genetičke resurse i Studentski parlament Univerziteta u Banjaluci, da se izjasne o prijedlogu za izgradnju spomen hrama ili drugog tipa spomen obilježja. Shodono tome, trenutno nije moguće reći da li će se u Univerzitetskom gradu graditi hram ili neki drugi tip spomen obilježja, kao ni kada bi mogli početi radovi”, rekli su za BUKU iz Rektorata.

(Buka)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Ko je Dodikov pilot Boban Kusturić?

Objavio

u

Boban Kusturić važi za čovjeka od velikog povjerenja Milorada Dodika. Međutim, Dodik u poslednje vrijeme izbegava da leti sa njim jer je upozoren da njegov miljenik u poslednje vrijeme koristi veliku količinu raznih opijata.

Dospio je u žižu javnosti kada su građani saznali kako se koriste državni resursi, i to da folk zvijezda Ceca Ražnjatović leti helikopterima Vlade RS.

Boban Kusturić je direktor Helikopterskog servisa RS, te ima više ličnih kadrova na važnim pozicijama i to:

Svoju kumu Dušicu Vidaković (koja je vrlo “bliska prijateljica” Milorada Dodika) je postavio za zamjenika direktora Helikopterskog servisa RS, kao i na poziciju člana Savjeta Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine;

Svoju prvu suprugu Dijanu Milanković je postavio za generalnog direktora RTRS;

Svog brata Dejana Kusturića je postavio za direktora Fonda Zdravstvenog osiguranja;

Svog drugog kuma  Čedomira Šušnjar postavio za direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA);

Od brata suprugu je zaposlio u Palatu Predsjednika RS kao sekretaricu;

Svog šurijaka Slavišu Milanković je progurao za zamjenika načelnika Prnjavora;

Povezan je “mnogo” sa direktorom policije Sinišom Kostrešević, kao i sa sinom Igorom Dodik;

Dovodi se u vezu da kontakte sa bezbjednosno interesantnim licima iz regiona, te zbog toga obavještajno-sigurnosne službe sumnjaju da Helikopterima Vlade RS prevozi nedozvoljene stvari;

Poznato je obavještajnim strukturama da ima veliku količinu novca, pa će biti interesantno posmatrati kako će dokazati svoj kapital.

Zbog ovakve kadrovske politike u SNSD-u opravdano i vlada nezadovoljstvo, što je još jedna potvrda da je Republika Srpska postala privatna država “PORODICE & CO”!

Nastavite čitati

Nekategorisano

Slučaj “Memić”: Jednomjesečni pritvor za Alisu

Objavio

u

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Alisi Ramić (djevojačko Mutap) te Muameru Ožegoviću, recepcionaru ilidžanskog hotela Crystal u vrijeme smrti Dženana Memića.

Sudska je to odluka nakon što je pred Sudom BiH juče održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH, koje je zatražilo jednomjesečni pritvor za Alisu Ramić (Mutap), bivšu djevojku Dženana Memića, i još tri osobe koje se dovode u vezu s ovim slučajem, prenosi portal Klix.

Aktivni i bivši pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Nebojša Veljović i Nedžad Hrvat pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane.

Mjera pritvora, između ostalog, predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi puštanje osumnjičenih na slobodu, izazvalo uznemirenje javnosti i građana.

Tužioci su napomenuli da se oni terete za organizovani kriminal, tj. pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, protuzakonito posredovanje i prikrivanje dokaza.

Ranije ove godine uhapšeni su Alisin otac Zijad Mutap, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasan Dupovac i službenik MUP-a KS Josip Barić. Oni su uhapšeni u sklopu istrage o eventualnim nezakonitostima u istrazi stradanja Dženana Memića 2016. godine. 

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Baja Mali Knindža 25. juna u Banjaluci

Objavio

u

U ljetnoj bašti konjičkog kluba Čokorska polja 25. juna sa početkom u 20 časova nastupiće Baja Mali Knindža.

Cijena ulaznice je 20 KM, a karte se mogu kupiti u Jova baru i Konjičkom klubu.

☎️ Informacije na brojeve telefona: 066/066-555, 051/273-111

Nastavite čitati

Trending