Pratite nas

Politika

Čudić nije za uštede u Gradskoj upravi, plata mu preko 3500 KM, ali mu treba i parking karta

Objavio

u

Grad Banja Luka je u prošloj godini dodijelio 18 godišnjih besplatnih parking karata, ali nije poznato koja su lica ili firme dobile te karte. Godišnja parking karta košta 1.000 maraka, što znači da je Grad prošle godine poklonio 18.000 maraka nepoznatim licima i kompanijama.

Dodjeljivanje besplatnih parking karti je definisano Pravilnikom o uslovima, načinu korišćenja, organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja na javnim parkiralištima na kojima je uvedena naplata parkiranja na području Grada Banja Luka.

Grmuša se odrekao parking karte

„Pravo na besplatnu godišnju parking kartu za sve zone imaju gradonačelnik, zamjenik gradonačelnika, šef kabineta gradonačelnika, predsjednik Skupštine Grada, odbornici u Skupštini grada i načelnici odjeljenja. U 2020. godini su svi oni iskoristili pravo na besplatnu kartu“, kazali su za naš portal u Gradskoj upravi.

Gradonačelnik može dodijeliti 20 godišnjih besplatnih parking karata. Besplatne karte su u novom mandatu dodijeljene svim odborniciama osim Milku Grmuši (PDP) koji se odrekao prava na besplatnu kartu. Takođe, besplatnu kartu nisu uzeli gradonačelnik Banje Luke i šef njegovog kabineta.

Čudić protiv ušteda

Potpredsjednik Skupštine Grada Saša Čudić smatra da praksu dijeljenja besplatnih parking karata ne treba mijenjati. Menadžer koji štedi na toalet papiru i koji stoji na portirnici da prebroja radnike bavi se poslom koji ne treba i takav sistem, smatra on, ne može očekivati
napredak.

„Ta ušteda na parking kartama nije značajna stavka kojom bi se mogao uvećati budžet. Govorimo o parking mjestima na kojima gradski funkcioneri parkiraju vozilo zbog obavljanja funkcionerskih dužnosti, a ne o garažama u kojima su vozila cjelodnevno parkirana. Odbornici nemaju službena vozila i vozaca, ali smatram da trebaju imati parking kartu za parkiranje u svim zonama“, kazao je Čudić.

Plata potpredsjednika skupštine grada Banjaluka je bruto preko 6000 KM, što znači da Čudić svaki mjesec na račun primi preko 3500 KM, pa ostaje nejasno zašto mu je toliko potrebna i besplatna parking karta.

Begić poklonio parking kartu

Odbornik PDP-a u Skupštini Grada Banja Luka Ivan Begić kaže da je besplatnu parking kartu poklonio nekome kome je ona potrebnija nego njemu.

„Nisam ulazio u detalje kada je to u pitanju i zbog čega je tih 20 karata koje ima pravo daa podijeli gradonačelnik. Možda upravo da se iskoristi i omogući pojedincima i organizacijama besplatan parking, naravno ukoliko za tim postoji potreba. Vjerujem da će u svim sferama ići u uštede. Znam da jedna takva karta košta 1.000 KM i da Skupština Grada broji 31 odbornik. Matematika je dalje jasna“, istakao je Begić.

1 Comment

1 Comment

  1. she wolf

    1. Jula 2021. at 9:49

    Od Cudica me nista ne cudi. Davno je dao do znanja da se tu nalazi zbog sebe, ni u kom slucaju zbog gradjana. Fuj!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

Kreće nova runda razgovora oko Izbornog zakona

Objavio

u

Američki izaslanik za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Metju Palmer i direktorica evropske službe za spoljne poslove Anđelina Ajhorst danas bi trebali krenuti u novu rundu razgovora s političkim predstavnicima BiH.

Oni bi danas trebalo da se sastanu sa stranačkim liderima u BiH, dok je za sutra planiran sastanak sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Njihova predhodna posjeta BiH nije rezultirala dogovorom o izmjenama Izbornog zakona BiH. Tada je rečeno da Međunarodna zajednica može i da će posredovati, ali da ne može da interveniše, te da je dogovor u rukama domaćih političara, prenosi BHRT.

Inače, Palmer je prije dva dana boravio u Hrvatskoj gdje je razgovarao sa premijerom te zemlje Andrejem Plenkovićem.

“Biće važno ukloniti etničke prefikse iz Ustava u skladu sa presudama evropskih sudova, posebno Evropskog suda za ljudska prava ‘Sejdić-Finci’. Vjerujem da će stranke moći to izbalansirati sa interesima konstitutivnih naroda. Postoji mehanizam da se ovo postigne. Široko govoreći, to bi bila neka varijanta ‘Fileovog modela’, koji omogućuje određena osiguranja za ono što Dragan Čović zove ‘legitimnog  predstavljanja Hrvata'”, rekao je tom prilikom Palmer.

Uz promjene Izbornog zakona, neophodne su i ograničene izmjene Ustava, za šta je potrebna dvotrećinska većina u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

(Agencije)

Nastavite čitati

Politika

Šmit se obraća u parlamentu BiH, srpski poslanici ne dolaze

Objavio

u

Poslanici iz Republike Srpske neće prisustvovati današnjoj sjednici Predstavničkog doma BiH, na kojoj je jedina tačka obraćanje Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH.

Kažu da je odluka proširenog Kolegija ovog doma ponižavajuća te da nisu imali ovlasti da istu donesu na takav način.

Sjednica Predstavničkog doma BiH na kojoj je jedina tačka dnevnog reda obraćanje visokog predstavnika zakazana je za danas u 12 dati.

Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkog domu BiH, za “Nezavisne novine” kaže da je upravo dobila poziv za ovu sjednicu i da je jedina tačka dnevnog reda obraćanje visokog predstavnika te da ona nikad nije čula za ovakav dnevni red.

“Ne može tačka dnevnog reda glasiti obraćanje i mislim da je, nažalost, gospodin Zvizdić krenuo putem stvarnog omalovažavanja Predstavničkog doma, počevši u utorak sa odlukom proširenog Kolegijuma, za koju prošireni Kolegijum uopšte nema nadležnost. Prošireni Kolegijum je uzurpirao pravo, koje nema po Poslovniku, da odobri obraćanje. Dozvoljeno je obraćanje gospodinu Šmitu u svojstvu visokog predstavnika, a svi znamo da on to nije, jer nema adekvatnu rezoluciju Savjeta bezbjednosti koja to potvrđuje. To je još jedna devalvacija, kako Predstavničkog doma, tako cijele Parlamentarne skupštine BiH. Dakle, ovo je vrhunac. Zna se kako se gosti obraćaju, uobičajena je to praksa, ali to nikada nije nigdje viđeno kao tačka dnevnog reda”, kazala je Novaković Bursaćeva.

Dodaje da je poziv upravo dobila te da će se SNSD ponašati tako da u BiH trenutno nema visokog predstavnika.

Nenad Nešić (DNS), poslanik u Predstavničkom domu BiH, za “Nezavisne novine” kaže da još nije dobio zvaničan poziv za sjednicu te da smatra da je to veoma neodgovorno i ako taj poziv danas stigne, jer je to kasno, a većina poslanika ima ranije preuzete obaveze.

“Imam stranačko potpisivanje koalicionog sporazuma u Prijedoru, u četvrtak u 12 časova, tako da neću moći, a smatram da gospodin Zvizdić i Kolegijum, kao što brukaju sve ostale institucije, tako brukaju i instituciju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, tako da neću prisustvovati toj sjednici i ne zato što imam nešto protiv gospodina Šmita, nego smatram da treba da postoje neki red i pravila, a ne da mi iz medija saznajemo za sjednicu”, rekao je Nešić.

Mira Pekić (PDP), poslanica u Predstavničkom domu BiH, za “Nezavisne novine” ističe da je zakazana sjednica, a tri kluba (SDS, PDP, DNS) ne učestvuju u radu Predstavničkog doma BiH.

“Ne dolazimo na sjednice, nismo bili ni u utorak. To je stav koji imamo od početka i toga ćemo se držati i u ovom slučaju”, kazala je Pekićeva te dodala da ne zna šta je namjera gospodina Šmita i da misli da je preuranjeno njegovo obraćanje te da je trebalo sačekati jedan period dok se neke stvari ne riješe.

I Mirko Šarović, šef Kluba SDS-PDP-DNS, u utorak je rekao da ne zna za sjednicu i za obraćanje, da ga niko nije obavijestio o tome.

“Naš stav o tom pitanju nije se promijenio. Mislim da Šmit ima problem i prilikom obraćanja Savjetu bezbjednosti zbog saglasnosti koju nije dobio u Savjetu bezbjednosti i tamo se iznalaze načini kako da se obrati”, rekao je Šarović.

Nezavisne

Nastavite čitati

Politika

“Humanitarna akcija” za pomoć porodici Dodik

Objavio

u

Korisnik Twittera Neđo Lepir pokrenuo je humanitarnu akciju “Pomozimo mlade nezaposlene Dodike” nakon današnjih izjava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika o tome da članovi njegove porodice imaju određenih finansijskih problema.

Lepir je ovu akciju, kako je naveo, pokrenuo iz šale, ali je obećao da će sva eventualno donirana sredstva proslijediti za liječenje djece kojoj je taj novac potreban.

U trenutku objave ovog teksta prikupljeno je 95, a krajnji cilj je 500 evra.

Dodik je danas rekao da nema nijednu presudu suda da je kažnjen za bilo kakav kriminal, te se požalio Narodnoj skupštini RS.

– Moja porodica veze nema sa ovim, oni se bore za svoj život, kćerka koja ima četvero djece koja drži u zakup restoran i plaća kiriju i koja već negativno ostvaruje prihode – rekao je Dodik tokom skupštinskog obraćanja.

Dodao je da mu kćerka uredno isplaćuje plaće, plaća poreze i da ništa nije dužna državi.

– Niko nije zaposlen, moj sin nije zaposlen – žalio se Dodik.

Faktor

Nastavite čitati

Trending