Pratite nas

Društvo

CVJETA TURIZAM U BANJALUCI: Region se slio u najveći grad Republike Srpske

Objavio

u

Turizam u Banjaluci procvjetao je nakon zatvaranja granica i drugih ograničenja koje je donijela pandemija korona virusa – u prva dva mjeseca ostvareno je za 71 odsto više dolazaka, nego u istom periodu prošle godine.

Najviše gostiju došlo je iz Srbije i drugih zemalja regiona.

Ovo su za “Novosti” potrdili iz Turističke organizacije grada (TOBL), uz napomenu da je u „Krajiškoj ljepotici“ porastao i broj ostvarnih noćenja.

– U prva dva mjeseca 2022. godine bilo je 9.554 dolazaka, ili 71 odsto više nego u istom periodu 2021. godine, odnosno 15.200 noćenja ili 59 odsto više u odnosu na 2021. godinu. Turistički promet u Banjaluci u prva dva mjeseca 2022. godine je dostigao 92,98 odsto dolazaka i 93 odsto noćenja u odnosu na isti period u predpandemijskoj 2019., naveli su u TOBL-u.

Dodali su da je prošle godine zabilježeno 55.628 dolazaka turista, a da je ostvareno preko 86.000 noćenja, što je za 74, odnosno 76 odsto više u odnosu na udarnu pandemijsku 2020. godinu.

Kao i ranijih godina, turisti koji su najčešće posjećivali Banjaluku dolaze iz zemalja regiona, međutim, taj broj lani je bio veći od očekivanog.

– Najveći broj turista u 2021. godini došao je iz Srbije, čak 37 odsto u odnosu na ukupan broj turista. Potom slijede gosti iz Slovenije i Hrvatske, što zajedno čini 60,12 odsto u odnosu na sve dolaske turista. Tokom pandemije udio regionalnih gostiju je bio još veći s obzirom na ograničenje putovanja, zaključavanje pojedinih zemalja van regiona i određenih regionalnih olakšanih kretanja (65 odsto u 2020. godini), pojasnili su.

Brojni su sadržaji koje Banjaluka nudi gostima, međutim oni su najviše zainteresovani za razgledanje grada, obilaske znamenitosti u okruženju, rafting na rijeci Vrbas, događaje i animacije u etno turizmu.

– U sklopu obilazaka, najpopularniji su samostan Marija Zvijezda, Banj brdo, manastir i slapovi u krupi na Vrbasu i Etno selo Ljubačke doline, ističu u TOBL-u.

Domaći specijaliteti su svakako mamac za turiste. Mada, nije lako upoznati posjetioca Banjaluke sa tajnama domaće gastronomije. Mnoga jela jednostavno ne postoje ni u riječniku, ni u jelovniku drugih naroda, iako su napravljena od uobičajenih sastojaka koji postoje u svakoj evropskoj zemlji. Upravo je to dobar razlog da se posvete proučavanju nacionalne kuhinje, nastale u spoju istorijskih uticaja na raskršću civilizacija, a koja krasi najveći grad Srpske.

– Neka od karakterističnih tradicionalnih jela su banjalučki ćevap, ljevuša, pite, uštipci, mliječni proizvodi – sirevi i kajmak, teleća i jagnjeća pečenja, cicvara, pura, kukuruza, kljukuša, omač, domaća pogača, jela ispod sača, bosanski lonac, sarma, podvarak, pasulj i brojna druga. Ipak kao autentični gastro brendovi ističu se banjalučki ćevap, trapist sir Marija Zvijezda, lokalno pivo i naravno krajiška rakija, rekli su TOBL-u.

U Turističkoj organizaciji grada ističu da će ove godine u Banjaluci biti mnogo dešavanja koja će dodatno privući turiste.

– Tu se posebno ističe manifestacija „Banjalučko proljeće”. Ipak događaji od kojih očekujemo da generišu najviše posjeta našem gradu su Moto Fest, Banjaluka Fest, Svjetsko prvenstvo u raftingu, Banjalučki etno dani, Freš Vejv Festival, Kočićev zbor, Dril & Čil i doček Nove godine, istakli su u TOBL-u.

Navode da će ove godine imati dosta posla – slijedi im uređenje i označavanje pješačkih staza na Banj brdu kao i uređenje i označavanje pješačke staze do tvrđave Zvečaj u Rekavicama. Očekuje se da će u ovoj godini početi izgradnja panoramskog vidikovca na Banj Brdu i uređenje najvećeg parka na Banjalučkom polju, što će još više obogatiti turističku ponudu grada na Vrbasu.

Izvor: Večernje novosti

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

GORIVO IDE NA ČETIRI MARKE: Može se to spriječiti jednim potezom, EVO ŠTA TREBA URADITI

Objavio

u

By

Cijene naftnih derivata na tržištu BiH za tri mjeseca povećane su za rekordnih 40,3 odsto, a da li će gorivo na domaćim pumpama dostići i cijenu od četiri marke, pa i više po litru, nije moguće za sada prognozirati.
U najnovijoj analizi Odjeljenja za makroekonomiju Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH navedeno je da od kraja maja 2020. godine cijene naftnih derivata u BiH bilježe stalni trend rasta.- Dešavanja u Ukrajini uticala su na intenziviranje trenda rasta cijena, tako da je, prema posljednjim dostupnim objavljenim podacima, u 15. nedjelji ove godine cijena dizel goriva porasla za 40,3 odsto, a benzina za 28,2 odsto u odnosu na prvu sedmicu 2022. godine – navedeno je u analizi Odjeljenja za markoekonomiju UIO.

Iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH poručili su da prate svaki dan dešavanja na svjetskom tržištu.

– Bojimo se da će sva ta dešavanja u svijetu koja su dovela do rasta cijena energenata potrajati. Cijena goriva se stabilizuje par dana, pa zatim poraste. Gorivo je posljednjih dana na benzinskim pumpama u BiH ponovo poskupjelo od pet do 10 feninga po litru – rekao je sekretar Udruženja međunarodnih drumskih prevoznika tereta pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Zijad Sinanović.

Naglasio je da niko trenutno ne može dati ozbiljan odgovor da li bi cijena goriva mogla da dostigne četiri marke, pa i više po litru.

– Niko ne može reći šta će biti, ne samo u narednih 15 dana, već i kraće – kazao je Sinanović.

Podsjetio je da su tražili privremenu suspenziju akciza na naftne derivate jer strahuju da bi BiH mogla ostati bez prevoza.

– Bojim se da će nam popucati ionako preumorni lanci snabdijevanja, kako od pandemije virusa korona, tako i od trenutnih dešavanja, gdje je značajna karika drumski transport. Bojim se da bismo mogli ostati bez prevoza jer mnogi prevoznici ne mogu redefinisati ugovore koje imaju. Mnogi su uspjeli ugovore vezati za cijenu goriva i njihovi partneri su ih razumjeli, dok opet drugi ne razumiju – naveo je Sinanović.

Naglasio je da i na graničnim prelazima zbog zadržavanja i komplikovanih procedura prevoznici gube energiju i nižu dodatne troškove u ovim teškim vremenima.

– Za rješavanje svih tih problema potrebne su hrabre odluke – poručio je Sinanović.

Na benzinskim pumpama u BiH cijene goriva prethodnih mjeseci mijenjale su se na dnevnom nivou, dok u posljednjih mjesec dana naftaši koriguju cijene na sedmičnom novu. Ta korekcija vezana je, naravno, za poskupljenje goriva od pet do deset feninga po litru.

Prihod

Odjeljenje za makroekonomiju UIO navelo je da projektovani iznos neto prihoda od akciza na naftne derivate za ovu godinu iznosi 533,4 miliona maraka. To je za 1,7 odsto više od ostvarenja prihoda po tom osnovu u prošloj godini.

Izvor: Alo

Nastavite čitati

Društvo

NIŽE CIJENE MAME KUPCE! Komšije ponovo šopinguju u BiH

Objavio

u

By

Da su se komšije vratile da šopinguju u BiH potvrđuje podatak da je za prva četiri mjeseca ove godine strancima koji su pazarili robu kod nas odobren povrat blizu tri miliona maraka PDV-a, dok je za cijelu prošlu godinu odobren povrat 7,5 miliona KM.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, od januara do kraja aprila ove godine na njihovu adresu stiglo je 68.329 zahtjeva za povrat PDV-a, za kupljenu robu u vrijednosti 20,1 milion maraka.

U toku prošle godine dobili su 193.660 zahtjeva za povrat poreza na kupljenu robu u vrijednosti 51,78 miliona maraka.

– U BiH su najviše kupovali građani susjednih zemalja, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a najčešće je bilo riječi o robi široke potrošnje – naveli su za “Glas” u UIO.

Izvršna direktorica prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača “Don” Murisa Marić rekla je da je već poznato da pogranične opštine profitiraju od komšija koji često pazare u našim marketima.

– Prijatno sam iznenađena da je tolika cifra, posebno ako znamo da se u Hrvatsku ne može prenijeti gotovo ništa. Očigledno na određenim graničnim prelazima ipak može. Za nas je dobro da to sve funkcioniše, da kupaca iz regiona ima. S druge strane, to su pokazatelji i da je ta roba široke potrošnje kod nas ipak za nijansu jeftinija nego u susjednim zemljama – rekla je Marićeva.

Pravo na povrat PDV-a ostvaruju fizička lica koja nemaju prebivalište u BiH, a zahtjev za povrat poreza podnosi se na obrascu “PDV-SL-2”, koji na zahtjev kupca, odnosno stranog državljanina popunjava prodavac u tri primjerka, od kojih original i jednu kopiju daje kupcu, a drugu kopiju zadržava u svojoj dokumentaciji.

Stranac koji je obavio kupovinu u BiH obavezan je pri napuštanju carinskog područja dati carinskoj službi na uvid kupljenu robu, originalne račune i popunjen obrazac “PDV-SL-2” u originalu. Kupcu se zahtjev za povrat PDV-a odobrava ako u roku od tri mjeseca od dana izdavanja računa dostavi original obrasca “PDV-SL-2”, ovjeren od strane Carinske službe, prodavcu od kojeg je roba kupljena, a ukupna vrijednost robe sa PDV-om treba da bude veća od 100 KM.

Izuzetak

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH navode da se pravo na povrat PDV-a ne odnosi na iznesena mineralna ulja. Osim toga, povrat PDV-a nije moguće tražiti ni za kupljeni alkohol, alkoholna pića i prerađevine od duvana.

Izvor: Alo

Nastavite čitati

Društvo

Sin prijedorskog ,,blogera” skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je teško povrijeđen mladić

Objavio

u

Sin prijedorskog blogera Borislava Radovanovića, Duško Radovanović, skrivio je prošle godine tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je teško povrijeđen mladić iz Ljubije kod Prijedora (ime poznato redakciji, zbog porodice i prijatelja nećemo otkrivati ni inicijale).

Iako je mladić jedva izvukao živu glavu, mnogo vremena proveo u komi, Duško Radovanović i njegov otac, inače samoproklamovani borac za pravdu i istinu nisu niti jednom kontaktirali porodicu povrijeđenog mladića.

O samim detaljima saobraćajne nesreće, luđačke i vožnje pod dejestvom alkohola svog čeda Borislav Radovanović nije napisao niti jednu riječ, zato ćemo mi to morati učiniti.

Pisao je Radovanović štošta o ljudima iz opozcije što je uredno fakturisao i naplatio takođe ljudima iz opozicije kojima su smetali oni koje je klevetao.

Osim što radi na razbijanju opozicije, Radovanović je povezan i sa strukturama u vlasti.

Radovanović junior ček odlazi i na zabavi u organizaciji ,,doktora” Vlade Đajića.

Nastavite čitati

Trending