Pratite nas

Politika

Da li će Gordana Tadić moći da uspori istragu protiv svog šefa Mile Dodika?

Objavio

u

Tužilaštvo BiH, odnosno postupajući tužilac Oleg Čavka uputio je dopis SIPA-i da sasluša Milorada Dodika u svojstvu osumnjičenog za negiranje genocida. Dodik mora da se odazove pozivu SIPA-e i prema pouzdanim informacijama već je tražio da mu direktor SIPA-e Darko Ćulum pošalje policijske službenike tajno u kabinet ili u kuću da da izjavu, kao što je već nekoliko puta potpuno nezakonito izdejstvovao.

Da li će Čavka, koji je formalni šef istrage, opet da popusti Baji kako ga od milja zovu vidjećemo ili će ovaj predmet Čavku da lansira na čelo pravosuđa BiH i vrati povjerenje građana u institucije sistema…Čavku inače bije glas da je omiljeni tužilac trojca Radončić-Čović-Dodik, pa mu je ovo prilika da “jednim udarcem ubije dvije muve” i spere sve aluzije sa svog imena.
Treba ovom prilikom podsjetiti da je Milorad Dodik stari znanac Tužilaštva BiH u nizu ozbiljnih afera, zbog kojih bi realno trebalo prije da odgovara nego zbog prijave o negiranju genocida.
Riječ je o tome da Tužilaštvo BiH i dalje istražuje kako je Dodik kupio višemilionsku beogradsku vilu!

Tadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske je prvoosumnjičeni u tom slučaju, u kome je privatni kreditni zahtjev ovjerio pečatom premijera.

Takođe, Dodik je pod istragom u nekoliko predmeta trgovine uticajem, jer se sumnja da je lično uticao na usvajanje niza zakona i podzakonskih akata u RS kojima se finansijski pogodovalo pravnim i fizičkim licima povezanim sa njim. Afere oko Alumine, ČEZ-a u RiTE Gacko i Serdarova u RiTE Ugljevik, afere Ikona, afere i niz drugih slučajeva teškog privrednog kriminaliteta i zloupotreba službenog položaja.
Kao “šlag na tortu” stigla je i posljednja prijava načelnika opštine Jablanica zbog nepružanja pomoći helikopterima u situaciji prirodne nepogode, na šta su sa zgražavanjem reagovali čak i oni građani Srpske koji su najogorčeniji Inckovim nametnutim odlukama.
Sada je stvar u rukama Olega Čavke. Da li će i on da popusti “čarima” Mile Dodika koji preko svojih poslušnika u MUP-u Srpske intenzivno traži kontakt do Čavke preko njegovih saradnika-istražilaca, ili će da postupi po zakonu.
Sve u svemu, Oleg Čavka ima možda i posljednju priliku da pokaže da BiH Tužilaštvo nije samo igračka u rukama dvojca Dodik-Čović i da profesionalnim postupanjem vrati povjerenje građana u pravosuđe. Ako se Tužilaštvo “otme” od Dodika i Čovića, OSA i neke druge pravosudne figure od Bakira, možda i ima šanse za neke normalnije dane.

slobodnasrpska.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

SANJA VULIĆ SPUSTILA ŠMITA: Ovako ga niko nije do sad prozvao, DA LI IMA ODGOVOR NA OVO?

Objavio

u

By

Član Predsjedništva SNSD-a Sanja Vulić izjavila je da sud u kojem dominaciju u glasanju i dogovaranju imaju sudije stranci i Bošnjaci je donio odluku o kojoj danima prije bruji Sarajevo, a portparol im je Šmit.

Ona je naglasila da će biti zanimljivo šta je Ustavnom sudu bio osnov za ovakvu odluku.

– Odluka nije objavljena sa detaljima tako da kada bude objavljena biće zanimljivo pročitati šta je Ustavnom sudu bio osnov za ovakvo postupanje. Sav cinizam se ogleda u tome da naglašavaju da odluka o privremenoj mjeri ne prejudicira konačnu odluku.

Sanja Vulić tvrdi da odluke Ustavnog suda se kreiraju u centrali SDA i da je danas učinjen neviđen pravni apsurd.

– Jedina činjenica za dokazivanje, biće da se odluke Ustavnog suda kreiraju u centrali SDA. Da je pravne države, kao što nije, sudije bi bile u postupku odlučivanja o Šefiku Džaferoviću koji im mentoriše, a koji je sa uživanjem gledao odsjecanje srpskih glava. Stavljati van snage zakone donesene u parlamentarnoj proceduri je neviđeni apsurd.

Na kraju, Vulićeva tvrdi da su Srbi više prava imali za vrijeme Turske i Austrougarske nego danas pod Kristijanom Šmitom koga naziva “njemačkim turistom” i traži da se provjeri da li se Šmit nakon dolaska u BiH kao mjesto stanovanja prijavio adresu Ustavnog suda.

-Srbi su imali veća prava za vrijeme Turske i Austrougarske okupacije već u 21. vijeku u tzv. državi BiH! Njemački turista, Kristijan Šmit misli da je Srbe o jadu zabavio, a ne zna da ko mržnju sije, mržnju će i požnjeti! Šmit i Ustavni sud dižu tenzije i uživaju u sarajevskoj igri pravne nesigurnosti. Ali Republika Srpska ima svoje demokratske institucije i predstavnike džaba što Šmit samo što se ne preseli u Ustavni sud kao podstanar. A, svakako sam rekla da njegovu prijavu boravka treba provjeriti u Službi za poslove sa strancima, da vidimo da li se prijavio na adresi Ustavnog suda.

Izvor: Nacional.live

Nastavite čitati

Politika

Andrea Dorić imenova za izvršnog direktora Puteva RS

Objavio

u

By

Član Izvršnog odbora Socijalističke partije i poslanik ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Andrea Dorić imenovana je danas za izvršnog direktora Puteva Republike Srpske, saznaje mojabanjaluka.info. 

Nakon što su se socijalisti pocijepali na dvije frakcije, Đokićevu i Selakovu, Andrea Dorić je ostala uz Gorana Selaka, odnosno u Socijalističkoj partiji Srpske. Kao kadar SPS-a je imenovana za vršioca dužnosti Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjoj Luci u septembru 2021. godine.

Nakon dva i po mjeseca Selak je napustio koalciju sa SNSD-om nakon čega je Dorićeva smijenjena sa mjesta direktora Centra. Ona se nakon toga vratila u Socijalističku partiju, a predsjednik ove stranke Petar Đokić rekao je “da poštuje spremnost Dorićeve da se vrati i nastavi svoje političko djelovanje u toj partiji, koja joj je omogućila mandat u Narodnoj skupštini”.

Izvor: Mojabanjaluka.info

Nastavite čitati

Politika

Đajić angažovao presuđenog ubicu, razbojnika i silovatelja Gorana Suvaru za kampanju

Objavio

u

Najpoznatiji konzument opojne droge kokain u Republici Srpskoj i direktor najveće zdravstvene ustanove Vlado Đajić angažovao je presuđenog kriminalca, razbojnika, silovatelja i ubicu Gorana Suvaru za svoje prljave u poslove u ovoj predizbornoj kampanji.

Glavna meta donedavnog robijaša Gorana Suvara prema Đajićevim kratkim crticama koje mu je napisao treba biti gradonačelnik Banjaluke, ali i bivši odbornik PDP-a Ivan Begić, koji je Suvaru više puta u javnosti optužio za ucjene i uhođenja, što naravno nije dobilo nikakav pravosudni epilog.

Goran Suvara ima zadatak da na najaprizemnije moguće načine pokuša diskreditovati sve one koji smetaju Đajićevom širokom nosu.

Suvara je angažovan i od strane jednog opozicionog lidera.

Za iste potrebe Đajić je angažovao i prijedorskog blogera Borislava Radovanovića, čiji sin se bavi dilanjem droge za pomenutog ,,doktora” Đajića.

Uskoro više detalja.

Nastavite čitati

Trending