Pratite nas

Politika

DA LI JE MOGUĆE DA CIK DODIKU I ČOVIĆU ZABRANI UČEŠĆE NA IZBORIMA: Evo ko im prijeti ovakvim scenariom

Objavio

u

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović zaprijetio je da će Komisija odbiti ovjeru učešća Milorada Dodika i Dragana Čovića na izborima, ako Kristijan Šmit kaže da krše Dejton i Ustav.
Šmit je najavio da će 11. maja pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija podnijeti Izvještaj o situaciji u BiH.

Ipak, očekuje se da će ga Rusija i Kina onemogućiti, dok će po ugledu na raniju praksu Izvještaj Vlade Republike Srpske predstaviti ruski ambasdador u Ujedinjenim nacijama.

Najava Arnautovića je skandalozna kažu srpski zvaničnici, istovremeno i očekivana jer je ohrabren izjavama međunarodnih zvaničnika.

Arnautović je ogolio namjere političkog Sarajeva prema neposlušnim srpskim i hrvatskim liderima. Plan je jednostavan.

Nakon što Šmit u svom Izještaju 11. maja u UN-u, ako ga u tome ne spriječe Rusija i Kina, objelodani da Milorad Dodik i Dragan Čović “potkopavaju” Ustav i Dejtonski sporazum, CIK BiH ima odriješene ruke da im zabrani učešće na predstojećim izborima.

– Ako je ovo tačno da u njegovom Izvještaju, koji će podnijeti 11. maja, da on imenom i prezimenom tvrdi, optužuje da se neko ponaša antidejtonski, to je dovoljno za djelovanje. Potrebno je da glavni tumač Dejtonskog sporazuma kaže da se taj i taj predsjednik stranke ponaša antidejtonski, suprotno potpisanoj izjavi da će poštivati Opšti mirovni spoprazum u BiH. To je dovoljno da mi stavimo na dnevni red – izjavio je Arnautović.

Dakle, Arnautović samo čeka da Šmit na Ist riveru izgovori Dodikovo i Čovićevo ime, očekivano u negativnom konketsku, da bi sazvao sjednicu CIK-a i zatražio da im bude zabranjeno učešće na izborima.

Ne treba gajiti iluziju da mu trenutni saziv Komisije, čiju zakonitost ospravaju upravo SNSD i HDZ BiH, neće dati podršku.

– Arnautović i Šantić su bliski SDA, u taj sastav su se očito dobro uklopili kadrovi SDS-a, PDP i Željka Komšića. Očito da pokušavaju da svim mehanizmima i manevrima utiču na rezultate izbora pa im padaju na pamet takve, neprihvatljive i na ničemu utemeljene ideje uklanjanja političkih aktera iz izbornog procesa – izjavila je šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Snježana Novaković Bursać.

Arnautović se poziva na član 1 tačku 13 Izbornog zakona BiH kojim je predviđeno da predsjednik stranke, koalicije ili nezavisni kandidat tokom prijave za učešće na izborima, potpisuje izjavu da će se pridržavati Opšteg mirovnog sporazuma za mir u BiH.

– Ako već pominju antidejtonsko djelovanje bilo bi zanimljivo da na tapet stave SDA jer ta stranka u svojim programskim dokumentima direktno navodi da se zalaže za drugu organizaciju BiH koja nije dejtonska. To je primjer antidejtonskog djelovanja – poručila je Novaković Bursać.

No, međunarodni zvaničnici su “slijepi i gluvi” za izjave o oružju za ne daj Bože, odbrani BiH punim džamijama i tako dalje.

Za njih to nije antidejtonsko djelovanje, ali jeste kada rukovodstvo Srpske vraća u Dejtonu dobijene nadležnosti ili kada Hrvati traže da biraju svoje predstavnike u Predsjedništvu i domovima naroda.

– Radi se o jednoj bahatosti i osionosti, sve onome čemu svjedočimo u istupima zvaničnika SDA i drugih bošnjačkih političara. Zapravo, uvjereni su kako treba provesti sve ono što je napisano u Deklaraciji SDA što je plagijat Islamske deklaracije, a to je stvaranje mini bošnjačke države. Tu se i Arnautović uklopio u matricu ispunjavanja želja političkog Sarajeva – rekao je novinar i politički analitičar iz Mostara Zoran Krešić.

Simbiozu i potpuno oslanjanje na OHR potvrđuje i Arnautovićev zahtjev da Šmit nametne odluku kojom će primorati Savjet ministara da obezbijedi novac za izbore, ako to sami ne urade.

Izvor: Alo

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

Begić skupio potpise i predao kandidaturu za potpredsjednika

Objavio

u

By

Nezavisni kandidat za potpredsjednika/potpredsjendika Srpske Ivan Begić predao je danas više od 3.000 potpisa potrebnih za kandidaturu u Centralnu izbornu komisiju BiH.

Nezavisni kandidat za potpredsjednika/potpredsjednika Srpske Ivan Begić predao je danas više od 3.000 potpisa potrebnih za kandidaturu u Centralnu izbornu komisiju BiH izrazivši optimizam da će nakon izbora biti potpredsjednik

Begić kaže da je proces prikupljanja potpisa podrške za njega bio ujedno i test za predstojeće opšte izbore koji će se održati 2. oktobra.

“Predato je više od 3.000 potpisa podrške za kandidatru, te sva potrebna dokumentacija i dokazi koje je CIK tražila da se dostavi. U pitanju su ovjerene izjave da ćemo poštovati Dejtonski sporazum, da prihvatimo kandidaturu, finansijski izvještaj i onaj najteži dio – taksa, koju svi, pa i nezavisni kandidati moraju da plate. Ovo je za mene bio lični test, jer ako nisam mogao skupiti potpise podrške za kandidaturu, kako ću onada na izborima skupiti određen broj glasova”, kaže Begić za Mondo.

Begić je podržao nove izmjene CIK-a koje su stupile na snagu pred predstojeće izbore, a koje s tiču povećanja takse za ovjeru prijave učešća na izborima.

“Ovo je dobar reper koji je Centralna izborna komisija odredila da se iz izbornog procesa isključe sve one stranke i fantomski nezavisni kandidati koji osvajaju po nula ili svega par glasova, a to se radi zbog trgovine biračkim odborima. Takođe se nadam da će dati sve od sebe da spriječe ono što je moja ciljna grupa, moje glasačko tijelo a što su moji predhodnici, odnosno potpredsjednici Republike dobijali lažne glasove putem pošte. Imate situaciju da za nekog tamo čovjeka sa jedne adrese glasa 200 ljudi, a ta adresa ima 40 kvadrata”, kaže on.

Begić dodaje da se nada boljem i kvalitetnijem izbornom procesu. U izbornu trku ulazi samouvjereno, te se nada novoj poziciji od oktobra.

“Ja sam svakako optimističan ne idem ni u jednu trku, životnu ili bilo koju drugu, dok dobro sve ne odvažem i provjerim”, poručio je Begić.

Izvor: Mondo

Nastavite čitati

Politika

DODIK IDE U RUSIJU: Pozvan na 25.Međunarodni ekonomski forum u Peterburgu

Objavio

u

By

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dobio je poziv za učešće na 25. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Dodik je na svom „Tviter“ profilu napisao da ga je ruski ambasador u BiH Igor Kalbuhov, u ime organizatora, pozvao na ovaj forum u Peterburgu.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu biće održan od 15. do 18. juna.

Izvor: Srna

Nastavite čitati

Politika

SDS ODLUČIO: Odluka pala između Miličevića i Šarovića

Objavio

u

By

Sjednica Glavnog odbora SDS, na kojoj bi trebalo konačno da se odluči koga će ta stranka imenovati kao kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH, biće održana 5. juna.

To za Srpskainfo tvrdi predsjednik Glavnog odbora SDS, Milan Miličević, koji, pored stranačkog lidera Mirka Šarovića, važi kao najozbiljniji kandidat SDS za tu funkciju. Međutim, Miličević za naš portal ističe da i dalje nije „sto odsto sigurno“ da će planirana sjednica Glavnog odbora biti i održana najavljenog datuma.

– Naš dogovor na posljednjoj sednici Predsjedništva stranke bio je da Glavni odbor orijentaciono zasjeda 5. juna. To ne znači da se sjednica Glavnog odbora možda neće prolongirati, ako ne budemo pripremili sve što treba da se pripremi. U načelu, dogovoreno je da to bude 5. juna. Najvjerovatnije u Banjaluci – kaže Miličević.

Podsjećamo, odluka rukovodstva SDS o tome ko će tu stranku predstavljati kao kandidat za neku od najvažnijih inokosnih funkcija na izborima u oktobru, do sada je odlagana nekoliko puta.

Još početkom aprila iz vrha najveće opozicione stranke u Srpskoj u javnost su „procurile“ informacije da će odluka o kandidatu za srpskog člana Predsjedništva BiH, kojeg bi podržala cijela opozicija, biti donijeta najkasnije do kraja tog mjeseca. Od toga nije bilo ništa.

Zatim se, kao mogući kompromis između dvojice potencijalnih kandidata i najviših stranačkih funkcionera, Mirka Šarovića i Milana Miličevića, pojavila mogućnost da SDS kandiduje i jednog i drugog, te da se poslije, u pregovorima s drugim opozicionim partijama, dogovore imena zajedničkih kandidata za predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH. I ta varijanta je, po svemu sudeći, otpala.

Na kraju, planirana sjednica GO SDS bi umjesto ranije najavljivanog 22. maja trebalo da se održi 5. juna. Ali, kao što nam reče sam predsjednik GO, Milan Miličević, i taj datum je dogovoren „orijentaciono“.

Inače, izvori Srpskainfo iz vrha SDS tvrde da će na predstojećoj sjednici Glavnog odbora, „kad god bude održana“, odluka o tome koga će SDS predložiti kao kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH biti donijeta glasanjem članova tog tijela.

– Bez obzira na to što su se pojedini opštinski odbori SDS javno izjašnjavali o tome koga podržavaju kao kandidata, konačnu odluku donijeće Glavni odbor, kao što je predviđeno Statutom. U toj varijanti Šarović gotovo sigurno pobjeđuje, budući da u Glavnom odboru ima podršku većine članova – tvrde sagovornici Srpskainfo.

PRVO SJEDNICA, PA PREGOVORI

Izvori Srpskainfo iz vrha najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj tvrde da će pregovori s DNS i SPS o mogućem usaglašenom predizbornom nastupu, najvjerovatnije, uslijediti odmah nakon što SDS odluči s kojim kandidatom će izaći na izbore za srpskog člana Predsjedništva BiH.

– Bez obzira na to što je DNS već objavio imena svojih kandidata za dvije najvažnije inokosne funkcije, u vrhu SDS vjeruju kako je moguće da se postigne dogovor o zajedničkom nastupu cijele opozicije – kažu naši izvori.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending