Pratite nas

Politika

Da li je ovo slom ili uzlet opozicije?

Objavio

u

Danima traje otvoreni sukob u opozicionim redovima, a i onim dobro upućenim i običnom građaninu nije jasno šta je razlog, šta uzrok, a šta cilj.

Oni koji iz blizine prate odnose u opoziciji, kažu da je poraz na izborima u Prijedoru na površinu izbacio sve animozitete i lične netrpeljivosti koje postoje od dana izlaska DNS iz vladajućeg bloka i pristupanja opozicionim redovima.

Činjenice, a i pisani tragovi (jednostavno je pronaći na Guglu) govore da je odluka Nenada Nešića, tek izabranog predsjednika DNS, da napusti vlast, različito dočekana kod perjanica opozicionog dvojca SDS-PDP.

Mirko Šarović, Vukota Govedarica i Draško Stanivuković istog dana su pozdravili tu odluku i poželjeli dobrodošlicu trećem članu opozicionog bloka. Igor Crnadak bio je manje – vise neodređen. Branislav Borenović i Mladen Ivanić nisu komentarisali.

Jelena Trivić iskazala je rezervu, a Nebojiša Vukanović protivljenje. Činjenica je da su svi “grijesi” Marka Pavića stavljeni na vrat Nešića.

Činjenica je da Pavić, dok je bio predsjednik, nikad nije bio meta opozicione kritike.Sve ovo odigravalo se na početku kampanje za Lokalne izbore.

Činjenica je i da su Nešić i DNS pružili javnu i podršku na terenu kandidatima SDS i PDP za načelnike i gradonačelnike.

Činjenica je i da PDP nije želio da povuče svog kandidata i podrži DNS u Srpcu, kao i da Maja Dragojević Stojić, uprkos stavu Predsjedništva SDS, nije odustala od kandidature u Prijedoru.

Epilog je poznat: kandidati SDS i PDP, uz podrsku DNS, pobijedili su u Banjaluci i Bijeljini, kandidati DNS bez podrške druge dvije stranke, izgubili su u Prijedoru i Srpcu.

Činjenica je da je prvi sastanak opozicije organizovao DNS u Bijeljini početkom godine, na koji je odbio da dođe Nebojša Vukanović. Nije htio zbog Nešića.

Domaćin drugog sastanka, na Jahorini bio je SDS. Prisutni su bili svi.

Treći sastanak organizovao je PDP. Opet je izostao Vukanović. Nije htio zbog Stanivukovića.

Činjenica je da su predsjednici opozicionih stranaka i poslanik Vukanović poslije sastanka na Jahorini javno saopštili: opozicija će izraditi zajednički program i platformu koji će predstaviti građanima i na osnovu tih dokumenata zajednički izabrati kandidate koji će ih najbolje realizovati.

Činjenica je da zajednički program i platforma nikada nisu javnosti predstavljeni. Činjenica je da je prvi samostalno kandidaturu najavio Vukanović.

Činjenica je da je Vukanović javno napao Stanivukovića zato što ga nije pozvao na proslavu godišnjice grada.Činjenica je da je Vukanović, koji stranku ima samo na papiru, javno izrazio želju da bira predsjednika druge stranke koja je treća po snazi u Republici Srpskoj, a druga u opoziciji.

Činjenica je da je predlagao da umjesto Nešića budu Rodić ili Jovičić. Sada mu se ni oni ne sviđaju. Više mu se ne sviđa ni Predojević.

Činjenica je da je Vukanović postavio ultimatum – ili ja, ili Nešić. Činjenica je da se Vukanović posljednjih mjeseci više bavio Nešićem nego Dodikom.

Činjenica je da je Nešic na napade Vukanovića odgovorio tužbama.Ostali iz opozicije posmatrali su i nisu reagovali, sem Jelene Trivić, koja je izjavila da između Vukanovića i Nešića, bira Vukana.

Činjenica je da je Vukanović potom napao Igora Crnatka, optužujući ga “da ga podmuklo eliminiše”.Činjenica je i da je Dodik javno saopštio kako će se koja Gradska organizacija ponašati u Prijedoru. Rezultati govore da mu se omaklo da kaže istinu.

Činjenica je da je Nešić u sukobu Stanivuković – Trivić stao na stranu gradonačelnika Banjaluke.Činjenica je da su mu to zamjerili Trivićeva i Borenović.

Činjenica je da su SDS i PDP imali stav da kandidate za inokosne funkcije treba da predlože ove dvije stranke.Činjenica je da je DNS to prihvatio.

Činjenica je da je DNS tražio da kandidata za predsjednika vlade u tom slučaju predloži ta stranka.Činjenica je da su PDP i Vukanović to doživjeli kao ultimatum.

Činjenica je (a ima mnogo svjedoka koji to mogu i hoće da potvrde) da su uoči izbora 2018. PDP i SDS nudili Marku Paviću da on bude kandidat za inokosnu funkciju koju želi, da DNS da i premijera i da bira koja hoće ministarstva, samo da se odvoji od Dodika. Viđali su se tajno i ulazili na zadnja vrata kafane.

Činjenica je da se DNS bez ikakve ponude odvojio od Dodika, ali pojedinci sada ni na velika vrata neće da uđu.

Kažu nema iskrenosti!

I da se vratim na početak. Šta je razlog, šta uzrok, a šta cilj? Meni i dalje nije jasno. Možda će nekima biti.

Piše: Željko Avramović, politički analitičar

Izvor: Srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Nekategorisano

GUŽVA NA STARTU Ko će sve ući u trku za predsjednika Srpske

Objavio

u

By

Prijavu za učešće na opštim izborima u BiH, zakazanim za 2. oktobar, predali su 91 politička stranka i 17 nezavisnih kandidata, čime je ozvaničena predizborna trka u Bosni i Hercegovini.

Ono što je zanimljivo jeste da je od ovog broja čak 48 stranaka podnijelo prijavu da uđe u trku za predsjednika ili potpredsjednika Srpske.

Ko će na kraju od njih, zaista, i imati svog kandidata, ostaje da se vidi, ali za sada je sigurno da u trku za predsjednika Srpske ulaze Jelena Trivić iz PDP, Radislav Jovičić iz DNS i Zoran Kalinić iz pokreta Naša priča Republika Srpska.

I lider SNSD, Milorad Dodik, nedavno je izjavio da ta stranka planira imati svog kandidata u trci za predsjednika, a isto su ranije najavili i njegovi koalicioni partneri iz Ujedinjene Srpske, koji su takođe podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske.

Dogovor

Ko će od te dvije partije na kraju odustati od trke za predsjednika Srpske znaće se uskoro, s obzirom na to da je na posljednjem sastanku koalicije vladajuće većine dogovoreno da idu sa jednim kandidatom iza kojeg će stati sve stranke.

Na zvaničnoj stranici Centralne izborne komisije vidljivo je da su mogućnost da uđu u trku za predsjednika Srpske, pored navedenih stranaka, ostavili i NDP, SPS, SDS, Demos, Prva SDS, Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešelj, Demokratski centar RS Igor Davidović, Srpska napredna stranka RS – FBiH, Srpski narodni pokret, Ekološka partija RS, Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića, Seljačka stranka, Srpska napredna stranka FBiH, kao i do sada nepoznate stranke poput Novo doba, Re-Balans, Krug i Stranka život.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović potvrdio je da su podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske, ali da ne planira da ima svog kandidata.

– Prijavu smo podnijeli jer smo imali tu mogućnost, ali ne planiramo da kandidujemo nikoga na tu funkciju. Jasno je da ćemo podržati Jelenu Trivić – istakao je Vukanović za Srpskainfo.

Nesloga

Politikolog Darko Kuzmanović ističe da veliki broj prijava za funkciju predsjednika Srpske pokazuje ogroman stepen nesloge među opozicijom.

– Može se postaviti pitanje da li opozicija uopšte ima ikakvu šansu da u ovoj situaciji, sa ovolikim brojem stranaka koje su ostavile mogućnost da kandiduju nekoga na tu funkciju, pobijedi na izborima – kaže Kuzmanović za Srpskainfo.

S druge strane, kako dodaje on, ovoliki broj kandidata je pokazatelj ogromne količine sujete i ličnog egoizma koji ispoljavaju i kandidati i političke partije.

Da je svima prioritetan opšti interes, kako ističe Kuzmanović, što partije i kandidati konstantno predstavljaju, stranke bi se dogovorile.

– Određene stavove, koji im se i ne podudaraju, oni bi prevazišli i ustremili se ka ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je smjena vlasti. Međutim, do takve situacije nije došlo. Kada imamo veliki broj kandidata, naravno, takva situacija najviše odgovara SNSD, koji ima ogromne šanse da izađe kao pobjednik narednih izbora – smatra Kuzmanović.

Nezrelost

Ukoliko do toga dođe, ističe on, krivci će biti opozicione političke partije i kandidati koji nisu bili u stanju da pregovaraju. Kuzmanović kaže da su se opozicioni političari u velikoj mjeri ponašali nezrelo u političkom smislu.

– Ono što sam i ranije predlagao, a da bi se stalo u kraj ovakvoj situaciji, jer je bilo jasno da kandidati i političari neće biti u stanju da prevaziđu svoje sujete, jedino rješenje bilo bi uvođenje dvokružnog izbornog sistema. Time bi se napokon stalo u kraj ovakvim praksama i situacijama – uvjeren je Kuzmanović.

On kaže da dvokružnim izbornim sistemima u prvom krugu može biti i 50 kandidata za funkciju predsjednika, ali u drugi izborni krug prolaze samo dva najbolja.

– U toj situaciji kandidati imaju i veći legitimitet, a s druge strane, veći je demokratski potencijal samih izbora. Dvokružni izborni sistem bi s jedne strane eliminisao marginalne političke figure u trci za inokosne funkcije, a s druge strane donio i druge razne benefite kada su u pitanju izbori – zaključuje Kuzmanović.

TRKA ZA POTPREDSJEDNIKA

Osim za predsjednika Srpske, očito je da će građani imati i šarolik izbor kada je u pitanju kandidat za potpredsjednika Republike Srpske, jer su trku najavile brojne stranke.

Prijavu su podnijeli DF, Bosanskohercegovački BH zeleni, Hrvatska kršćanska demokratska unija BiH, HDZ 1990, HDZ BiH, Narodni evropski savez BiH, NS, A-SDA, Narod i pravda, Nezavisni blok – BN, Savez za novu politiku, Stranka za BiH, Građanski savez, Platforma za progres, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatska demokratska unija BiH, SDP BiH, BPS Sefer Halilović, HSP dr Ante Starčević BiH, Liberalna stranka BiH, SDA, Hrvatska stranka prava BiH, SMS, BOSS, Hrvatski savez HKDU-Hrast, te Hrvatska stranka prava BiH i Herceg-Bosne.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Vozač, saradnici i obezbjedjenje Milana Radovića sudionici tuče u banjalučkom noćnom klubu?!

Objavio

u

By

Prema izvorima faktormagzina u tuči koja se rano jutros dogodila u jednom banjalučkom noćnom klubu učestovali su vozač, saradnici i pratioci predsjednika Gradskog odbora SDS-a Banjaluka, Milana Radovića.

Incident se dogodio jutros oko četri časa a iz policije su saopštavajući incijale naveli da je jedna osoba uhapšena dok se za još nekoliko traga.

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da su operativnim radom jutros identifikovali i uhapsili J.K. iz Banjaluke.

“Za osobama D.I., M.I. i M.Ć., a zbog postojanja osnova sumnje da su sa J.K. učestvovala u tuči, se traga”, rekli su u policiji.

Nadležnoj policijskoj stanici, oštećeni su juče oko 4 časa prijavili su da su u noćnom klubu u Banjaluci fizički napadnuti od strane više nepoznatih osoba.

“Oštećenim osobama je ukazana ljekarska pomoć na Univerzitetsko – kliničkom centru Republike Srpske. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka”, poručili su iz policije.

Izvor: Faktor magazin

Nastavite čitati

Politika

Vučić: BiH uvela sankcije Rusiji, Dodika i Srpsku nisu pitali

Objavio

u

By

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je BiH uvela sankcije Rusiji dajući na svih 23 deklaracije pozitivno mišljenje protiv Rusije, ali da ne misli da to ima veze sa Republikom Srpskom.

Nastavite čitati

Trending