Pratite nas

Društvo

Da li je požar podmetnut da bi se uništili dokazi? Mnogo je sumnjivih poslova u IRB RS

Objavio

u

S obzirom da se trenutno vodi jedna istraga i da su u toku dva sudska procesa u vezi sa nezakonitim radom IRB-a, a da je u jednom postupku, zbog odobravanja kredita bez pokrića zvorničkoj Energoliniji do 20 miliona KM, optužen i bivši premijer Aleksandar Džombić, u javnosti se pojavljuju brojne spekulacije.

Iako još nema zvaničnih informacija o uzrocima i razmjerama štete koju je pričinio jučerašnji požar u sjedištu Investiciono-razvojne banke RS u Banjaluci, otvara se niz pitanja. Dominantno je – da li je požar podmetnut da bi se uništila dokumentacija i materijalni dokazi, i ko će odgovarati ako jeste?

Stepen uništenja prostorija IRB-a u požaru je jasno vidljiv, ali još nema preciznih podataka o tome koliko je dokumentacije o plasiranim kreditima uništeno. Vršilac dužnosti direktora ove institucije Dražen Vrhovac tvrdi da arhiva banke ipak nije uništena u požaru, jer se sva dokumentacija čuva u elektronskoj verziji na serveru na drugoj lokaciji.

“Dobar dio dokumentacije u požaru IRB je izgorio ali to neće biti problem s obzirom da mi svu dokumentaciju snimamo elektronski i čuvamo na serverima koji su na drugoj lokaciji tako da ćemo mi u narednom periodu uspostaviti tu arhivu nažalost materijalna šteta je velika i trebaće određeno vrijeme da se sanira”, kaže Dražen Vrhovac,v.d. direktora IRB-a Republike Srpske.

S obzirom da se trenutno vodi jedna istraga i da su u toku dva sudska procesa u vezi sa nezakonitim radom IRB-a, a da je u jednom postupku, zbog odobravanja kredita bez pokrića zvorničkoj Energoliniji do 20 miliona KM, optužen i bivši premijer Aleksandar Džombić, u javnosti se pojavljuju brojne spekulacije.

Zato je potrebno da nadležne institucije što prije objelodane precizan izvještaj o požaru i da se razjasni kako je moguće da takva institucija nema efikasniji protivpožarni sistem, koji se, prema nezvaničnim informacijama, nije ni aktivirao tokom požara.

“Postoji ogromno nepovjerenje u rad institucija u to da li one rade po zakonu ili se uvijek nešto zataškava pod političkim ili drugim uticajem javnost rada i istinitost rada nije odlika institucija RS pogotovo ne IRB. Moje mišljenje je da je direktor prije nego je smislio šta će reći da razmisli i da sroči izjavu koja neće biti kontraditkorna ali sve vezano sa za IRB je sumnjivo i kotroverzno i samo potpiruje sumnje javnosti u sve okolnosti i ovog požara”, kaže Jelena Trivić, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Pravni stručnjaci ističu da kopije dokumentacije u određenim slučajevima mogu da služe u dokazivanju pred sudom.

“Što se tiče krivice, u krivici na sve načine možete dokazivati izjavama snimcima dokumentima i ostalo, parnica je malo komplikovanije gdje zakon propisao materijalnu dokumentaciju, ona mora biti ali u kriviici, baš širok dijapazon dokaznih sredstava”,kaže advokat Slobodan Perić.

Ekonomisti upozoravaju da bi u slučaju sporova u vezi sa plasiranim kreditima, pogotovo onima koji pobuđuju sumnju u zakonitost, IRB mogao da pretrpi velike gubitke.

“Ono što ja prateći ekonomske tokove sam mogao vidjeti je da je ugovor kojim je privatizovana „Boska“ izgubljen i da sud ne prihvata kopiju iako postoje niz dokumenata kojima se nesporno može dati validnost fotokopiranom dokumentu, u smislu potpisivanje zvaničnog, zvaničnici, ljudi, itd. Ima mnogo pratećih stvari kojima bi se moglo dokazivati da je to validni dokument, međutim, koliko znam, sud to ne prihvata, jer ne postoji originalni dokument. Ako se ta analogija primeni i na naplatu kredita od IRB-a, bojim se da će to biti veliki udar na IRB i naravno na građane Republike Srpske”, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Oglasili su se i iz banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva. Kažu da će se o uzrocima požara u IRB-u izjasniti nakon što se obave sva potrebna vještačenja. Ipak, i dalje ostaje velika sumnja, budući da je IRB RS sa Draženom Vrhovcem na čelu, nastavila praksu plasmana kredita bez finansijskog posrednika, iako je MMF još 2015. godine zahtijevao ukidanje direktnih plasmana.

IRB je početkom ove godine odobrila pozajmicu firmi „Kaldera Company“ u iznosu od 10 miliona KM, sa rokom dospjeća od godinu dana, iako ta firma nije platila obaveze prema IRB-u na ime 7 miliona kupljenih obveznica te firme, čiji je rok dospijeća bio 20 godina.Većinski vlasnik Kaldere je firma Prointer, sa kojom, po vlastitom priznanjju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, blisko sarađuje njegov sin Igor.

“Ako se ta banka bavila nečasnim radnjama onda su to što se spominjalo dodjele kredita firmama koje nisu kreditne sposobne ali taj požar nemože to sakriti”, ističe advokat Perić.

Javnost je već zaboravila aferu oko izgradnje tada najvećeg stambeno-poslovnog objekta u Banjaluci, koja je počela 2005. godine, a IRB RS je u njega uselila tek u junu 2012. godine. Novovjekovni „Skadar na Bojani“ zvanično je vodio famozni investitor iz Srbije, Šmigo Šmigić, suvlasnik „Estetik interprojekta“  iz Nove Pazove, u domaćoj javnosti poznat po mnogim prevarama, posebno onim u vezi sa izgradnjom stanova za boračke kategorije.

U ovoj zgradi stanove su kupili tadašnji ministar uprave i lokalne samouprave Zoran Lipovac i bivši funkcioner SNSD-a i sudija Ustavnog suda BiH, banjalučki advokat Krstan Simić.

Da je objekat kojeg je gradio više nego sumnjiv investitor, bio po volji vlasti, svjedoči i podatak da je tadašnja uprava grada Banjaluka na čelu sa Dragoljubom Davidovićem u njemu kupila garažu od oko tri hiljada kvadrata, što je plaćeno 2,5 miliona KM.

Kako je Šmigo Šmigić uspio da godinama vuče za nos vlasti Republike Srpske koje su sa njim blisko sarađivale, i zašto je IRB RS toliko čekala da useli u unaprijed plaćen poslovni prostor, bez aktivnog sistema protivpožarne zaštite, pitanje je za institucije RS koje danas ne rade.

Izvor: Rtvbn.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

GORIVO IDE NA ČETIRI MARKE: Može se to spriječiti jednim potezom, EVO ŠTA TREBA URADITI

Objavio

u

By

Cijene naftnih derivata na tržištu BiH za tri mjeseca povećane su za rekordnih 40,3 odsto, a da li će gorivo na domaćim pumpama dostići i cijenu od četiri marke, pa i više po litru, nije moguće za sada prognozirati.
U najnovijoj analizi Odjeljenja za makroekonomiju Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH navedeno je da od kraja maja 2020. godine cijene naftnih derivata u BiH bilježe stalni trend rasta.- Dešavanja u Ukrajini uticala su na intenziviranje trenda rasta cijena, tako da je, prema posljednjim dostupnim objavljenim podacima, u 15. nedjelji ove godine cijena dizel goriva porasla za 40,3 odsto, a benzina za 28,2 odsto u odnosu na prvu sedmicu 2022. godine – navedeno je u analizi Odjeljenja za markoekonomiju UIO.

Iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH poručili su da prate svaki dan dešavanja na svjetskom tržištu.

– Bojimo se da će sva ta dešavanja u svijetu koja su dovela do rasta cijena energenata potrajati. Cijena goriva se stabilizuje par dana, pa zatim poraste. Gorivo je posljednjih dana na benzinskim pumpama u BiH ponovo poskupjelo od pet do 10 feninga po litru – rekao je sekretar Udruženja međunarodnih drumskih prevoznika tereta pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Zijad Sinanović.

Naglasio je da niko trenutno ne može dati ozbiljan odgovor da li bi cijena goriva mogla da dostigne četiri marke, pa i više po litru.

– Niko ne može reći šta će biti, ne samo u narednih 15 dana, već i kraće – kazao je Sinanović.

Podsjetio je da su tražili privremenu suspenziju akciza na naftne derivate jer strahuju da bi BiH mogla ostati bez prevoza.

– Bojim se da će nam popucati ionako preumorni lanci snabdijevanja, kako od pandemije virusa korona, tako i od trenutnih dešavanja, gdje je značajna karika drumski transport. Bojim se da bismo mogli ostati bez prevoza jer mnogi prevoznici ne mogu redefinisati ugovore koje imaju. Mnogi su uspjeli ugovore vezati za cijenu goriva i njihovi partneri su ih razumjeli, dok opet drugi ne razumiju – naveo je Sinanović.

Naglasio je da i na graničnim prelazima zbog zadržavanja i komplikovanih procedura prevoznici gube energiju i nižu dodatne troškove u ovim teškim vremenima.

– Za rješavanje svih tih problema potrebne su hrabre odluke – poručio je Sinanović.

Na benzinskim pumpama u BiH cijene goriva prethodnih mjeseci mijenjale su se na dnevnom nivou, dok u posljednjih mjesec dana naftaši koriguju cijene na sedmičnom novu. Ta korekcija vezana je, naravno, za poskupljenje goriva od pet do deset feninga po litru.

Prihod

Odjeljenje za makroekonomiju UIO navelo je da projektovani iznos neto prihoda od akciza na naftne derivate za ovu godinu iznosi 533,4 miliona maraka. To je za 1,7 odsto više od ostvarenja prihoda po tom osnovu u prošloj godini.

Izvor: Alo

Nastavite čitati

Društvo

NIŽE CIJENE MAME KUPCE! Komšije ponovo šopinguju u BiH

Objavio

u

By

Da su se komšije vratile da šopinguju u BiH potvrđuje podatak da je za prva četiri mjeseca ove godine strancima koji su pazarili robu kod nas odobren povrat blizu tri miliona maraka PDV-a, dok je za cijelu prošlu godinu odobren povrat 7,5 miliona KM.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, od januara do kraja aprila ove godine na njihovu adresu stiglo je 68.329 zahtjeva za povrat PDV-a, za kupljenu robu u vrijednosti 20,1 milion maraka.

U toku prošle godine dobili su 193.660 zahtjeva za povrat poreza na kupljenu robu u vrijednosti 51,78 miliona maraka.

– U BiH su najviše kupovali građani susjednih zemalja, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a najčešće je bilo riječi o robi široke potrošnje – naveli su za “Glas” u UIO.

Izvršna direktorica prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača “Don” Murisa Marić rekla je da je već poznato da pogranične opštine profitiraju od komšija koji često pazare u našim marketima.

– Prijatno sam iznenađena da je tolika cifra, posebno ako znamo da se u Hrvatsku ne može prenijeti gotovo ništa. Očigledno na određenim graničnim prelazima ipak može. Za nas je dobro da to sve funkcioniše, da kupaca iz regiona ima. S druge strane, to su pokazatelji i da je ta roba široke potrošnje kod nas ipak za nijansu jeftinija nego u susjednim zemljama – rekla je Marićeva.

Pravo na povrat PDV-a ostvaruju fizička lica koja nemaju prebivalište u BiH, a zahtjev za povrat poreza podnosi se na obrascu “PDV-SL-2”, koji na zahtjev kupca, odnosno stranog državljanina popunjava prodavac u tri primjerka, od kojih original i jednu kopiju daje kupcu, a drugu kopiju zadržava u svojoj dokumentaciji.

Stranac koji je obavio kupovinu u BiH obavezan je pri napuštanju carinskog područja dati carinskoj službi na uvid kupljenu robu, originalne račune i popunjen obrazac “PDV-SL-2” u originalu. Kupcu se zahtjev za povrat PDV-a odobrava ako u roku od tri mjeseca od dana izdavanja računa dostavi original obrasca “PDV-SL-2”, ovjeren od strane Carinske službe, prodavcu od kojeg je roba kupljena, a ukupna vrijednost robe sa PDV-om treba da bude veća od 100 KM.

Izuzetak

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH navode da se pravo na povrat PDV-a ne odnosi na iznesena mineralna ulja. Osim toga, povrat PDV-a nije moguće tražiti ni za kupljeni alkohol, alkoholna pića i prerađevine od duvana.

Izvor: Alo

Nastavite čitati

Društvo

Sin prijedorskog ,,blogera” skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je teško povrijeđen mladić

Objavio

u

Sin prijedorskog blogera Borislava Radovanovića, Duško Radovanović, skrivio je prošle godine tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je teško povrijeđen mladić iz Ljubije kod Prijedora (ime poznato redakciji, zbog porodice i prijatelja nećemo otkrivati ni inicijale).

Iako je mladić jedva izvukao živu glavu, mnogo vremena proveo u komi, Duško Radovanović i njegov otac, inače samoproklamovani borac za pravdu i istinu nisu niti jednom kontaktirali porodicu povrijeđenog mladića.

O samim detaljima saobraćajne nesreće, luđačke i vožnje pod dejestvom alkohola svog čeda Borislav Radovanović nije napisao niti jednu riječ, zato ćemo mi to morati učiniti.

Pisao je Radovanović štošta o ljudima iz opozcije što je uredno fakturisao i naplatio takođe ljudima iz opozicije kojima su smetali oni koje je klevetao.

Osim što radi na razbijanju opozicije, Radovanović je povezan i sa strukturama u vlasti.

Radovanović junior ček odlazi i na zabavi u organizaciji ,,doktora” Vlade Đajića.

Nastavite čitati

Trending