Da li je uspjela taktika Švedske u borbi protiv korone?

Samo 15 odsto stanovnika Stokholma “zakačilo” je korona virus uprkos tome što Švedska nije uvela karantin, nadajući se da će “imunitet krda” zaštititi populaciju.

Švedska, koju su svi u svijetu gledali čudno jer je jedna od rijetkih koja se nije odlučila za potpunu blokadu kako bi zaustavila korona virus, tvrdila je kako će imunitet krda zaštiti ljude od nove bolesti.

Ova taktika značila je da će toliko ljudi oboljeti i postati imuno na Kovid-19 da on više neće moći da se širi, prenosi “Daily Mail”.

Međutim, analiza Londonskog univerzitetskog koledža pokazuje da je nacija daleko od tog cilja.

Prema posljednjim podacima samo 15 odsto stanovnika u Stokholmu inficirano je do sada.

Za sticanje imuniteta krda ili kolektivnog imuniteta potrebno je da se zarazi oko 60 odsto ljudi.

U međuvremenu Švedska je zabilježila daleko veći broj oboljelih i umrlih od korona virusa nego njeni skandinavski susjedi.

Do 23. juna zabilježila je 5.161 smrt – 511 na milion stanovnika u Švedskoj. Ovo je otprilike 10 puta više nego u Danskoj, koja je zabilježila 104 smrti na milion stanovnika.

Istraživači su rekli da je strategija Švedske bila da se oslanja na “individualnu odgovornost ljudi” kako bi umanjila širenje bolesti.

Prema riječima eksperata, koncept imuniteta krda kao zaštitna strategija od početka je bio pogrešan.

“Švedska odluka da proba da dostigne imunitet krda, u poređenju sa drugim nordijskim zemljama, rezultirala je mnogo većim brojem infekcija i smrti po glavi stanovnika, pored dugotrajnog izbijanja”, rekao je dr Simon Klark sa Univerziteta u Londonu.

 

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.