Pratite nas

Zdravlje

Da li Republiku Srpsku čekaju štrajkovi i pobune?

Objavio

u

Trgovci, hotelijeri i drugi privrednici u Srpskoj, nakon što su odbili ugovore koje im je “Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS) poslala, a po kojima im je cijena električne energije znatno uvećana, traže hitan sastanak Vlade RS i “Elektroprivrede RS”, te dogovor da dođe do smanjenja tražene cijene struje, jer će, upozoravaju, u suprotnom da obustave rad i da štrajkuju.

Radovan Višković, premijer RS, na to odgovara da privredni subjekti iz sektora trgovine i ugostiteljstva problem u vezi s cijenom električne energije moraju rješavati u ERS, a ne u Vladi.

Višković je istakao da će Vlada RS podržati svaki dogovor.

On je poručio da ne bježi da bude svjedok pregovora i istakao da premijer nema ovlaštenja niti ingerencije da rješava takve probleme.

Dodao je i da je direktoru “Elektroprivrede” rekao da organizuje sastanak i s privrednim subjektima iz sektora trgovine i ugostiteljstva.

Privrednici iz ove oblasti upozoravaju da neće potpisati nove ugovore, jer bi to, kažu, značilo da će morati povećati cijenu svojih usluga, a sve bi se odrazilo i na broj radnika, odnosno morali bi smanjivati broj zaposlenih.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, u razgovoru za “Nezavisne novine” kazao je da privrednici iz trgovačkog i sektora hotelijerstva traže da se vrate u tarifnu grupa kao ostali privrednici, odnosno da plaćaju struju 53 evra po megavat-času.

“Privrednici iz ovih grana ne vide razlog zašto su izuzeti iz toga, odnosno zašto bi bili u nekoj posebnoj tarifnoj grupi, koja ima 100 odsto veću cijenu od ostale privrede”, kazao je Račić i dodao da oni sada od “Elektroprivrede RS” traže da struja košta 45 evra po megavat-času, te da u trenutnim uslovima koje diktira ERS neće da potpišu ugovore.

“Ne vidimo razloge povećanja cijena struje ako je ugalj ostao na istom nivou, ako su svi drugi ulazni parametri na istom nivou kao i ranije”, kazao je Račić i istakao da je evidentno da će doći do povećanja cijene rada, ali opet, kako kaže, to nije argument za toliko povećanje cijene električne energije.

“Situacija je dosta ozbiljna i očekujemo da će ‘Elektroprivreda RS’ da uvaži stav ovih privrednika, inače će, kako su naveli iz hotelske grupacije, da organizuju štrajk, a trgovci su najavili da će da obustave rad”, zaključio je Račić.

Kako je rekao, nema valjanog razloga zbog kojeg je “Elektroprivreda RS” podigla cijene i ostalim privednicima, jer ne može svjetska cijena struje da bude reper za formiranje dugoročnijih ugovora.

Višković je, s druge strane, izjavio da je cijena za privredne subjekte u Srpskoj od 53 evra po megavat-času najniža ne samo u BiH, nego i u regionu.

Zabrinutost, inače, vlada i u oblasti grafičke i papirne industrije. Naime, novi ugovori koje je “Elektroprivreda RS” dostavila privrednicima iz te oblasti veći su i preko 80 odsto.

Kako grafičari ističu, vlada opšti haos, jer njihova privredna društva dobijaju neujednačene ugovore i poručuju da im nije jasno po kom osnovu se oni tretiraju. Plaše se da će zbog struje morati znatno da povećaju cijene svojih proizvoda i usluga, te će tako izgubiti tržišta, kao i da će morati da smanje broj radnika, te pitaju da li će sve ovo dovesti i do poskupljenja udžbenika, koji su za većinu roditelja znatna stavka u budžetu.

Takođe ističu da je “Elektroprivreda RS” ispostavila znatno veću cijenu struje, dok istovremeno ne ulaže u modernizaciju distributivne mreže.

“Česti su nestanci struje i pad napona, zbog čega smo prisiljeni da obustavljamo proizvodnju, a crkavaju nam i izuzetno skupe mašine”, kažu oni, ističući da zbog svega toga trpe veliku štetu.

Saša Stevanović, ekonomski analitičar, ističe da je trend rasta cijena energije sveprisutan, a prema posljednjim projekcijama Evropske komisije može se očekivati dalji rast u 2022. godini.

“U 2023. godini očekuje se smirivanje cijene. Električnu energiju koju proizvedemo tokom godine možemo prodati na domaćem ili inostranom tržištu. Politikom cijena se određuje na neki način preraspodijela u društvu. Ukoliko je veća cijena na domaćem tržištu, onda proizvođači imaju veći prihod i dohodak koji se može iskoristiti za investicije u nove objekte”, kazao je Stevanović, dodajući da privreda ne voli nagle promjene, ali nas česte promjene očekuju u budućnosti.

“Veće cijene će rezultovati optimizacijom potrošnje, višim nivoom investicija u energetsku samostalnost i energetsku efikasnost. Koja je optimalna cijena, stvar je postojanja ili nepostojanja alternative, stvar je pregovora. Da li je ponašanje nekog ekonomskog subjekta korektno ili nije, stvar je odnosa između tog subjekta i njegovih klijenata”, ističe Stevanović.

Pojasnio je da ako je subjekt monopolista, alternativna rješenja se umanjuju. Ističe da će rast cijene energenata za mnoge poslovne subjekte predstavljati izazov, ali smatra da ipak na makronivou neće rezultovati većim poremećajima.

Izvor: Nezavisne novine

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Zanimljivosti

DVA NAJGORA OSJEĆAJA KOJA RUŠE VAŠ IMUNITET! Stres i strah mogu biti ozbiljan problem

Objavio

u

Neuroni pokreću složen skup interakcija između tri endokrine žlijezde, hipotalamusa, hipofize i nadbubrežne žlijezde. Ova takozvana osa stresa kontroliše mnoge reakcije na stres u tijelu.

Opšte je poznato da stres i strah mogu imati direktan uticaj na ljudski imuni sistem – čineći nas podložnijim bolestima. Međutim, do sada je bilo nejasno kako tačno funkcioniše ovaj mehanizam.

Zajedno sa timom istraživača, Volfram Poler, kardiolog i istraživač u Univerzitetske klinike Šarite u Berlinu i na Medicinskom fakultetu Maunt Sinaj u Njujorku, uspio je u studiji na miševima da pokaže da su određeni regioni mozga odgovorni za ključno kretanje leukocita u tijelu – a samim tim i koliko je organizam podložan virusnim infekcijama.

Stres nas stvarno čini bolesnima

„Ono što je za mene bilo najuzbudljivije jeste da sam video ogroman uticaj nekoliko stotina neurona u hipotalamusu na milione leukocita u celom tijelu“, kaže Poler.

Neuroni pokreću složen skup interakcija između tri endokrine žlijezde, hipotalamusa, hipofize i nadbubrežne žlijezde. Ova takozvana osa stresa kontroliše mnoge reakcije na stres u tijelu.

Poler i njegove kolege sproveli su istraživanje na miševima, od kojih su neki više puta bili izloženi stresnim situacijama. Životinje su zaključane u cilindar, premeštene u novi kavez ili izložene mirisu urina prirodnih neprijatelja.

Istraživači su primetili da su se određeni leukociti kod miševa povukli u koštanu srž i – jednostavno rečeno – više nisu radili svoj posao. Životinje su ne samo brže oboljevale, već su i češće umirale.

Leukociti, granulociti i limfociti

Leukociti se nazivaju bijelim krvnim zrncima. Ona se formiraju u koštanoj srži i imaju različite funkcije u imunološkom sistemu.

U leukocite spadaju i granulociti, koji su deo nespecifičnog imunog sistema. U slučaju povrede, oni se bore protiv bakterija i parazita koji tako ulaze u organizam, ali nisu specijalizovani za neki određeni patogen.

Limfociti, s druge strane, koji takođe pripadaju belim krvnim zrncima, su specijalisti. Oni uključuju T i B ćelije, koje ciljaju specifične antigene, odnosno proteine patogena, i čine ih bezopasnim.

Stres tjera limfocite u koštanu srž

Poler i njegov tim su primjetili da se ovi limfociti povlače u stresnim situacijama. Normalno je da se limfociti nalaze u takozvanim limfnim organima: slezini, timusnoj žlezdi ili limfnim čvorovima. Kod miševa pod stresom, oni su se povukli u koštanu srž.

Poler ne može sa sigurnošću da kaže da li se ovaj mehanizam može na isti način preneti i na ljude. Ali osovina stresa koja je postala aktivna kod miševa postoji i kod ljudi. Za istraživača je stoga očigledno da strah i stres – i ljudski imuni sistem mogu učiniti podložnijim virusnim bolestima.

Povećava se koncentracija granulocita

Koliko god da je povlačenje limfocita nepovoljno u stresnim situacijama, u slučaju virusnih infekcija, još nešto se dešava u telu – barem u mišjim telima koja su Poler i njegove kolege proučavali: primetili su povećanje granulocita ubrzo nakon što su miševi bili pod stresom.

Savršeno je logično da se ova prva, nespecifična odbrana imunog sistema aktivira u situaciji velikog straha, iz koje može nastati stanje poznato kao bekstvo ili borba. „Telo je tako pripremljeno za povredu”, kaže Poler, prenose Vijesti lajfstajl.

Izvor: Vijesti lajfstajl

 

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Nova istraživanja otkrila kakva pića mogu da povećaju rizik od raka za skoro 80 odsto

Objavio

u

Konzumiranje samo jednog zaslađenog pića dnevno, poput čaja ili kafe povezano je sa većim šansama za oboljevanje od raka jetre, upozoravaju naučnici, a prenosi News.com.au

Dodatni rizik koji se penja na 78 odsto odnosi se na one koji pored zaslađenih napitaka vole da konzumiraju i slatkiše.

Studija je analizirala podatke od više od 90.000 žena u postmenopauzi koje su učestvovale u inicijativi za zdravlje žena, dugoročnoj studiji koja je pokrenuta početkom devedesetih godina.

Istraživači sa Univerziteta iz Južne Karoline posmatrali su njihovo zdravstveno stanje kroz 18 godina, nakon čega su im dali upitnike o ishrani.

One koje su konzumirale najmanje jedno bezalkoholno piće sa šećerom imale su 73 odsto veće šanse za dobijanje raka jetre, za razliku od onih koje nikada nisu pile zaslađena pića ili su pile svega tri puta mjesečno.

 Naši rezltati sugerišu da je konzumacija zaslađenog pića potencijalni faktor rizika za razvijanje raka jetre, a na ovo svako od nas može da utiče – kazao je vođa studije Longang Zhao i dodao:

– Imamo razloga da vjerujemo da bi izbacivanje šećera iz kafe i čaja značajno smanjilo broj oboljelih od raka jetre.

Ovi nalazi predstavjeni su na godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu. Ipak, potrebno je više studija da bi se utvrdilo da li i zašto slatka pića pospješuju razvoj raka jetre.

Istraživači pretpostavljaju da je to zbog samog šećera, koji povećava rizik od gojaznosti i dijabetesa tipa 2, a koji su faktori rizika za rak jetre.

Zaslađeni napici mogu da doprinesu razvoju insulinske rezistencije, te nagomilavanju masti u jetri, što utiče na zdravlje ovog organa.

Glavna zamjerka ove studije je što je bila posmatračka odnosno pomenuta veza ne može biti sa sigurnošću shvaćena.

Telegraf.rs

Nastavite čitati

Zdravlje

BRZI TEST OTKRIVA U KAKVOM JE STANJU VAŠA JETRA: Samo odgovorite na ovih 9 pitanja!

Objavio

u

Redovna kontrola je pola zdravlja. Ako sumnjate da jetra ne radi kako treba, obavezo otiđite na pregled.

Danas vam donosimo test koji će vam dati uvid u stanje vaše jetre – ali imajte u vidu da ovaj test nije pouzdan i da su ljekarski pregledi najbolje riješenje.

Test obuhvata 9 pitanja. Svaki odgovor nosi određene poene. Sabiranjem poena dolazite do rješenja:

Test zdravlja jetre:

1. Da li često osjećate težinu u desnom hipohondrijumu?

 • nikad;
 • ponekad;
 • Da.

2. Da li često imate gastrointestinalne poremećaje?

 • Ne;
 • ne obraćam pažnju;
 • često.
 • 3. Imate li mučnine bez razloga?
  • Ne;
  • Da, ne mislim da je to jetra;
  • često.

  4. Da li pijete alkohol?

  • Ne;
  • pijem retko;
  • Često pijem.

  5. Da li često imate gorak ukus u ustima?

  • Ne;
  • samo kada jedem gorku hranu;
  • često.6. Da li imate slab imuni sistem?
   • skoro nikada nisam bolestan;
   • ponekad se razbolim;
   • Često se razbolim.

   7. Da li jedete zravu hranu?

   • Jedem samo zdravu hranu;
   • ponekad jedem zdravu hranu;
   • Nije me briga za dijetu.

   8. Da li uzimate hepatoprotektore?

   • Da;
   • zašto je to potrebno?
   • ne.

   9. Koliko dugo niste pregledali jetru i organe digestivnog sistema?

   • uvijek idem na pregled jednom godišnje;
   • bio/bila sam na pregledu prošle godine
   • nisam nikad bila na pregledu.

   Prvi odgovori nose 1 bod, drugi odgovori 2 boda, treći odgovori 3 boda. Izračunajte rezultat.

  • Rezultati testaOd 9 do 15 poena – nemate razloga za brigu, vaša jetra je u savršenom redu.

   Od 16 do 23 poena – možda će vam uskoro trebati pomoć specijaliste, preporučujemo da preispitate ishranu i više se bavite sportom.

   Od 24 do 27 poena – promijenite način života dok vam jetra nije potpuno oštećena. Obratite se specijalistu što je prije moguće.

   Kako voditi računa o zdravlju jetre?

   Bolest je uvijek lakše spriječiti nego liječiti. Ako stanje vaše jetre nije najbolje, ali još uvijek nije izuzetno teško, pokušajte da ga poboljšate sami uz pomoć ovih preporuka:

   1. Smanjite količinu alkohola koju pijete. Vaša jetra može da podnese male količine alkohola, ali što je više, veći je rizik po vaše zdravlje. Ako ipak odlučite da pijete, pijte umjereno i polako. I zapamtite, nije važna vrsta alkohola, već količina.

   2. Održavajte zdravu težinu. Istraživanja pokazuju da oko 30% gojaznih ljudi ima probleme sa jetrom. Prekomjerna težina može izazvati insulinsku rezistenciju, masnu jetru i druge bolesti. Da bi vaša jetra bila zdrava, morate jesti ispravno i biti aktivni.

   3. Ne držite dijetu! Brz gubitak težine, kao i jo-jo efekat, kada brzo smršate, a zatim ponovo dobijete na težini, mogu da pretjerano opterete vašu jetru. Optimalna stopa gubitka težine je 0,5-1 kg nedjeljno. Tokom gubitka težine, ne zaboravite da pijete najmanje 1,5 litara vode.

   4. Redovno se podvrgavajte ljekarskom pregledu. Da biste otkrili probleme sa jetrom, dovoljno je uzeti test krvi na holesterol i glukozu. Ako se žalite na hronični umor, provjerite nivoe gvožđa u krvi.

   5. Održavajte ličnu higijenu. Nebezbjedan seks, dijeljenje brijača, četkice za zube i drugih higijenskih proizvoda može dovesti do hepatitisa.

   6. Nemojte se liječiti samo narodnim lijekovima. Zapamtite, neki lijekovi ili kombinacije lijekova mogu imati ozbiljne efekte na jetru. Inače, ovo se odnosi i na biljke. Stoga, razgovarajte o bilo kakvom tretmanu sa svojim ljekarom – ako je vaša jetra u opasnosti, specijalista će propisati odgovarajuću terapiju.

   (Izvor: Econet.ru)

Nastavite čitati

Trending