Pratite nas

Nekategorisano

Da li zvanični Beograd radi na rušenju trenutne vlasti u Srpskoj?

Objavio

u

Da li zvanični Beograd radi na rušenju trenutne vlasti u Srpskoj kako bi se riješili lidera SNSD Milorada Dodika i zbog čega bi to bilo u interesu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

ovoj temi se već duže vrijeme raspravlja u javnosti Srbije i BiH, a ulje na vatru ponovo je prekjuče dolio član Glavnog odbora SNSD i bivši izvršni sekretar te stranke, Rajko Vasić, koji tvrdi da „Vučić sve radi da obori sadašnju politiku Republike Srpske i njene aktere“.

Vasić kaže da Srbija, odnosno aktuelna vlast u Beogradu, utiče na politička zbivanja u Srpskoj, te da je to uvijek činila. Ne zbog srpstva, kako kaže Vasić, već zbog koristi svoje vlasti.

– Što se tiče Dodika, on je prišao Vučiću iz nekoliko pragmatičnih razloga. Da mu neko drugi ne priđe, da zna šta Vučić misli, barem izdaleka i da uzme neke pare za Srpsku. S druge strane, Vučiću odgovara da malo srbuje sa Srpskom, jer to ne ugrožava njegovu izdaju tamo – rekao je Vasić. 

On kaže da je Vučić uvijek za BiH, te da nikad nije pomenuo samostalnost Republike Srpske.

– Pogledajte koga sve Vučić od ovdašnjih prima na terasi. Pogledajte ko ga hvali. Pogledajte kako je zvao Draška Stanivukovića u Beograd, na otkrivanje spomenika, koji ni po čemu, po bilo kakvom protokolu, ne pripada tu – rekao je Vasić.

Zašto bi vlastima Srbije bilo u interesu da se riješi lidera SNSD i šta bi time dobili?

Direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda, Dušan Janjić, smatra da ima mnogo istine u Vasićevim riječima. 

FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

On kaže da Dodikova trenutna politika smeta Vučiću iz nekoliko razloga.

S jedne strane, kako ističe Janjić, Dodik je sve više na meti zapadnih diplomata. Amerika mu je već uvela sankcije, a o istom razmišljaju i neke evropske zemlje što predstavlja teret za Srbiju.

– Dodik sve više počinje da biva teret za Srbiju. Njegova poltika više nije produktivna, a stalna priča o odcjepljenju Republike Srpske nikome trenutno ne odgovara, pogotovo ne Srbiji, a posebno jer Dodik to često povezuje sa Kosovom. Status Kosova je i dalje sporan jer, ne samo što otcjepljenje ne priznaje vlast Srbije već ni mnoge druge zemlje, dok status Republike Srpske nije sporan. Ona je međunarodno priznata kao jedan od entitet u BiH. Ukoliko se stalno veže priča Republike Srpske sa Kosovom, time se na neki način legitimira zahtijev Kosova o odcjepljenju. To Srbiji sigurno ne odgovara – kaže Janjić.

On ističe da ta priča nema podršku ni kod građana Srbije. Podsjetio je da je 2018. godine u Srbiji rađeno istraživanje javnog mnjenja o tome da li podržavaju da se u zamjenu za priznanje Kosova dobije Republika Srpska uz sjever Kosova. Janjić kaže da je samo sedam odsto građana Srbije podržalo tu ideju.

– Istovremeno, ideja da se Srbija razgraniči i da uzme sjever Kosova imala je podršku 14 odsto građana, što je duplo više. Dakle, ta Dodikova priča nema podršku u javnosti Srbije i zbog toga je ni Vučić ne podržava – kaže Janjić.

On dodaje da Srbija ima svoje interese i da joj Dodik sa svojom ličnom politikom koju vodi u ime SNSD i Republike Srpske često pravi probleme. Janjić kaže da se građani Srbije najviše plaše dvije stvari, a to su inflacija i rat. Dodikova retorika ih, kaže on, upravo asocira na rat jer je očito da bi svako nasilno odvajanje Srpske vodilo u rat u koji bi bila uvučena i Srbija.

Politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević kaže da zvanična politika Srpske, koju predstavlja Dodik, nekada odgovara Srbiji, a nekada ne.

FOTO: FOTO: N1/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: N1/RAS SRBIJA

Milivojević ističe da vlast Srbije kroz Republiku Srpsku kompenzuje sve one ustupke i loše poteze koje su imali kada je u pitanju Kosovo. On ističe da Vučića i Dodika vežu međusobni interesi, a nikako neka ljubav, i da obojica imaju koristi od međusobne saradnje.

– Drugim riječima ko god bio na vlasti u Srbiji Dodik će sa njim imati saradnju, a isto tako ko god bio na vlasti u Republici Srpskoj Vučić će sa njima sarađivati. Nema tu ljubavi već lični interes – smatra Milivojević.

On dodaje da Vučić vješto koristi saradnju sa Republikom Srpskom kako bi se zapadu predstavio kao čovjek koji može uticati na Dodika.

Time sebi uvećava rejting kod zapadnih diplomata, a s druge strane dodvorava se svom biračkom tijelu koje je porijeklom iz BiH, a kojima se nameće kao čuvar Republike Srpske.

Milivojević kaže da i Republici Srpskoj odgovara apsolutna podrška državnog rukovodstva institucija Srbije, tako da i jedni i drugi imaju koristi od te saradnje.

– Vučić pokušava da se predstavi kao jedna vrsta garanta za Republiku Srpsku. U stvarnosti je veći garant za poziciju Srpske, Rusija nego Srbija. Vlast u Srbiji je od 2012. godine pogoršala poziciju Srbije u odnosu na Kosovo jer je ispotpisivala razne ustupke. Dakle, ako je vlast Srbije spremna da se malo po malo odriče nadležnosti na Kosovu, onda im ne bi bilo teško ni da se odreknu i Republike Srpske. To ne znači da Republika Srpska nema podršku Srbije već da ta podrška nije ni u kvalitetu ni u kvantitetu onolika kolika je u ovom trenutku podrška Rusije – smatra Milivojević.

Na pitanje da li vlast Srbije daje bezuslovnu podršku trenutnoj vlasti Srpske ili sjedi na dvije stolice, Milivojević je stava da je u pitanju ovo drugo. 

On podsjeća da je novi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković odmah nakon svoje pobjede pozvan u Beograd.

FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA
FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA

– Najpre inkognito od strane najviših predstavnika vlasti, a potom i javno na otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu. Podsjetiću da su na jednim od proteklih izbora u BiH Vučićevi najbliži savjetnici za politički marketing istovremeno pomagali i SNSD i SDS. Vučić kao stari politički mešetar igra na dva kolosjeka – tvrdi Milivojević. 

On dodaje da Vučić trenutno igra na kartu Dodika jer je on trenutno vlast. Kada dođe druga vlast, kako ističe Milivojević, igraće sa njima.

UTICAJ NA IZBORE

Prema tvrdnjama Rajka Vasića Srbija, odnosno njen aktuelni predsednik, može da utiče na izbore u Srpskoj i odredi tok tih izbora. – Može da utiče na izbore. Nije to Vučić, to je Služba, tu je Dačić, tu su instalisani ljudi koji su još u socijalizmu radili za Službu. Tu su oni koji su došli iz Hrvatske, mnogi od njih su bili Udbaši. To je ogromna snaga. Ogromna jer se ne vidi. Vučiću je problem to što Republika Srpska iskače iz onih miljea koje je on poravnao “k’o vo rasadu”. Što duže bude na vlasti, Vučić će da bude opasniji po Republiku Srpsku, ne samo po Dodika i SNSD – tvrdi Vasić.

(Srpskainfo)

Nekategorisano

Ko je Dodikov pilot Boban Kusturić?

Objavio

u

Boban Kusturić važi za čovjeka od velikog povjerenja Milorada Dodika. Međutim, Dodik u poslednje vrijeme izbegava da leti sa njim jer je upozoren da njegov miljenik u poslednje vrijeme koristi veliku količinu raznih opijata.

Dospio je u žižu javnosti kada su građani saznali kako se koriste državni resursi, i to da folk zvijezda Ceca Ražnjatović leti helikopterima Vlade RS.

Boban Kusturić je direktor Helikopterskog servisa RS, te ima više ličnih kadrova na važnim pozicijama i to:

Svoju kumu Dušicu Vidaković (koja je vrlo “bliska prijateljica” Milorada Dodika) je postavio za zamjenika direktora Helikopterskog servisa RS, kao i na poziciju člana Savjeta Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine;

Svoju prvu suprugu Dijanu Milanković je postavio za generalnog direktora RTRS;

Svog brata Dejana Kusturića je postavio za direktora Fonda Zdravstvenog osiguranja;

Svog drugog kuma  Čedomira Šušnjar postavio za direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA);

Od brata suprugu je zaposlio u Palatu Predsjednika RS kao sekretaricu;

Svog šurijaka Slavišu Milanković je progurao za zamjenika načelnika Prnjavora;

Povezan je “mnogo” sa direktorom policije Sinišom Kostrešević, kao i sa sinom Igorom Dodik;

Dovodi se u vezu da kontakte sa bezbjednosno interesantnim licima iz regiona, te zbog toga obavještajno-sigurnosne službe sumnjaju da Helikopterima Vlade RS prevozi nedozvoljene stvari;

Poznato je obavještajnim strukturama da ima veliku količinu novca, pa će biti interesantno posmatrati kako će dokazati svoj kapital.

Zbog ovakve kadrovske politike u SNSD-u opravdano i vlada nezadovoljstvo, što je još jedna potvrda da je Republika Srpska postala privatna država “PORODICE & CO”!

Nastavite čitati

Nekategorisano

Slučaj “Memić”: Jednomjesečni pritvor za Alisu

Objavio

u

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Alisi Ramić (djevojačko Mutap) te Muameru Ožegoviću, recepcionaru ilidžanskog hotela Crystal u vrijeme smrti Dženana Memića.

Sudska je to odluka nakon što je pred Sudom BiH juče održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH, koje je zatražilo jednomjesečni pritvor za Alisu Ramić (Mutap), bivšu djevojku Dženana Memića, i još tri osobe koje se dovode u vezu s ovim slučajem, prenosi portal Klix.

Aktivni i bivši pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Nebojša Veljović i Nedžad Hrvat pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane.

Mjera pritvora, između ostalog, predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi puštanje osumnjičenih na slobodu, izazvalo uznemirenje javnosti i građana.

Tužioci su napomenuli da se oni terete za organizovani kriminal, tj. pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, protuzakonito posredovanje i prikrivanje dokaza.

Ranije ove godine uhapšeni su Alisin otac Zijad Mutap, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasan Dupovac i službenik MUP-a KS Josip Barić. Oni su uhapšeni u sklopu istrage o eventualnim nezakonitostima u istrazi stradanja Dženana Memića 2016. godine. 

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Baja Mali Knindža 25. juna u Banjaluci

Objavio

u

U ljetnoj bašti konjičkog kluba Čokorska polja 25. juna sa početkom u 20 časova nastupiće Baja Mali Knindža.

Cijena ulaznice je 20 KM, a karte se mogu kupiti u Jova baru i Konjičkom klubu.

☎️ Informacije na brojeve telefona: 066/066-555, 051/273-111

Nastavite čitati

Trending