Pratite nas

Društvo

Dan Srpske obilježen skromno, ali skupo koštao

Objavio

u

Zbog pandemije virusa korona Dan Republike Srpske 9. januar ove godine obilježen je veoma skromno. Svečani defile u Banjaluci pomjeren je za 28. juni, odnosno Vidovdan, pa je centralni događaj bila je jednosatna svečana akademija u Banskom Dvoru bez prisustva publike i zvanica.

Međutim, iako nije bilo masovnog okupljanja, to ne znači da se u ove svrhe nije potrošio ozbiljan novac, saznaje portal CAPITAL.

Preduzeća „City Consulting“ iz Banjaluke i „SD Sistemi“ iz Laktaša koji su bili zaduženi za ovogodišnju organizaciju, do sada su fakturisali su kabinetu Predsjednika Republike Srpske 285.990 KM bez PDV-a.

Međutim, to nije sve. Ugovor je vrijedan 328.640 KM bez PDV-a, ali na ostatak novca mogu računati tek nakon što na Vidovdan organizuju svečani defile na Trgu Krajine, naravno pod uslovom da epidemiološka situacija to dozvoli.

Ako se uzme u obzir da je prošle godine na proslavu potrošeno 417.000 maraka, jasno je da skroman program nije donio velike uštede.

Iz konzorcija koji već dvije godine organizuje ovaj događaj kažu za CAPITAL da pandemija nije značajno uticala na njihove troškove.

Razlika je samo, tvrde, što su prošle godine na svečanoj akademiji prisustvovale zvanice, a ove nisu, te to što je akademija bila na drugoj lokaciji, u Narodnom pozorištu, umjesto u sportskoj dvorani „Borik“.

Umjetnički program svečane akademije koji je emitovan 9. januara na Radio televiziji Republike Srpske realizovala je Akademija umjetnosti Republike Srpske uz tehničku podršku člana konzorcijuma. U okviru pratećih događaja proslave širom Republike Srpske drugi član konzorcijuma je obezbijedio štampane spoljne oglasne površine na području cijele Republike Srpske i Brčko Distrikta prema zahtjevu Ugovornog organa koji je bio identičan prošlogodišnjem zahtjevu“, poručuju iz preduzeća „City Consulting“ i „SD Sistemi“.

Kažu kako su isporučili sve što se od njih tražilo kroz tendersku dokumentaciju, a što se kako ocjenjuju u maloj mjeri razlikuje od prošlogodišnjih zahtjeva.

Kažu kako tvrdnja da su troškovi gotovo isti kao i u godini u kojoj nije bilo pandemije ne stoji.

„Konzorcijum je u ovom trenutku Ugovorom organu fakturisao 153.931,05 KM sa PDV-om manje nego u 2020. godini“, objašnjavaju.

Iz konzorcijuma su „zaboravili“ spomenuti da je ukupan ugovor težak 391 hiljadu KM, te da će im ostatak od blizu 50 hiljada KM (sa PDV-om) biti isplaćen nakon svečanog defilea na Vidovdan.

(Capital) 

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

Na mjestu nekadašnjeg kina “Kozara” BEZ POČETKA RADOVA, samo odvoz šuta

Objavio

u

Foto: A.Čavić

U toku su pripreme za odvoz građevinskog otpada sa prostora nekadašnjeg kina „Kozara“, koje nemaju veze sa početkom radova na ovom lokalitetu, već je riječ isključivo o uređenju ovog prostora.

Za bilo kakve radove vezane za ovu lokaciju, Gradska uprava će konsultovati stanare iz okolnih zgrada koji se protive gradnji planiranog objekta.

Podsjećamo, radovi počinju u ponedjeljak i odnose se na odvoz otpada i uređenje prostora, jer je rušenjem nekadašnjeg kina „Kozara“ ostala velika količina građevinskog otpada.

Za vrijeme odvoženja građevinskog materijala moraće se ukloniti tzv. „živa zelena ograda“ u Aleji Svetog Save, te privremeno nasuti zeleni pojas koji će služiti kao izlaz. Sve ove površine, će se nakon završetka odvoženja, vratiti u prvobitno stanje.

Kretanje kamiona u stambenom bloku, kao i izlaz kamiona će se obavljati pod fizičkim obezbjeđenjem od strane izvođača radova, koji je dužan i da čisti odnosno spriječi prljanje javnih površina.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Društvo

U nedjelju stiže 20.000 Sputnjik V vakcina za RS

Objavio

u

Drugi kontigent ruske vakcine Sputnjik V za RS stići će u nedjelju na aerodrom u Beograd, potvrdio je za “Nezavisne” Duško Perović, Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi.

Perović je dodao da će u nedjelju stići 20.000 ovih vakcina protiv virusa korona.

“Vakcine stižu u nedelju na aerodrom u Beogradu. Proizvođači su  nam poručili da bi ubrzo mogao stići i treći kontigent”. rekao je Perović.

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Društvo

Prijavite se na konkurs za direktore javnih ustanova

Objavio

u

Foto: A.Čavić

Skupština grada Banje Luke sutra objavljuje četiri javna konkursa za popunu upražnjenih mjesta direktora u tri gradske ustanove, te za imenovanje člana Gradske izborne komisije Banja Luka.

U  petak, 26. februara 2021. godine, biće objavljeni javni konkursi za popunu upražnjenih mjesta direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Centra za obrazovanje odraslih i Gradske razvojne agencije, kao i za imenovanje člana GIK Banja Luka.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, nedavno je zatražio da konkursi za direktore javnih ustanova, organizacija i preduzeća budu javni i promovisani putem zvaničnih kanala komunikacije Grada te na bilbordima i siti lajtovima u gradu.

Kako je istakao, namjera je da se ovakvim načinom promocije, ti konkursi učine dostupnim što većem broju građana, kako bi se prijavili najbolji kandidati iz različitih oblasti. Takođe, Stanivuković je predložio skupštinskoj većini da se intervjui sa prijavljenim kandidatima snimaju odnosno da budu javno dostupni.

Konkursi za imenovanje direktora gradskih ustanova biće otvoreni do 13. marta 2021. godine, dok je je konkurs za imenovanje člana GIK Banja Luka otvoren do 6. marta ove godine.

Prijave, sa potrebnom dokumentacijom, kandidati mogu dostaviti poštom, na adresu:  Gradska uprava Grada Banje Luke – Stručna služba Skupštine grada, Trg srpskih vladara broj 1, ili lično u Prijemnoj kancelariji Gradske uprave (broj 16).

POGLEDAJTE KONKURSE:

Javni konkurs za popunu upražnjenog mjesta direktora JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banja Luka

Javni konkurs za popunu upražnjenog mjesta direktora JU Centar za obrazovanje odraslih Banja Luka

Javni konkurs za popunu upražnjenog mjesta direktora Gradske razvojne agencije Banja Luka

Javni konkurs za imenovanje jednog člana Gradske izborne komisije Banja Luka

Nastavite čitati

Trending