Pratite nas

Društvo

Dan Srpske obilježen skromno, ali skupo koštao

Objavio

u

Zbog pandemije virusa korona Dan Republike Srpske 9. januar ove godine obilježen je veoma skromno. Svečani defile u Banjaluci pomjeren je za 28. juni, odnosno Vidovdan, pa je centralni događaj bila je jednosatna svečana akademija u Banskom Dvoru bez prisustva publike i zvanica.

Međutim, iako nije bilo masovnog okupljanja, to ne znači da se u ove svrhe nije potrošio ozbiljan novac, saznaje portal CAPITAL.

Preduzeća „City Consulting“ iz Banjaluke i „SD Sistemi“ iz Laktaša koji su bili zaduženi za ovogodišnju organizaciju, do sada su fakturisali su kabinetu Predsjednika Republike Srpske 285.990 KM bez PDV-a.

Međutim, to nije sve. Ugovor je vrijedan 328.640 KM bez PDV-a, ali na ostatak novca mogu računati tek nakon što na Vidovdan organizuju svečani defile na Trgu Krajine, naravno pod uslovom da epidemiološka situacija to dozvoli.

Ako se uzme u obzir da je prošle godine na proslavu potrošeno 417.000 maraka, jasno je da skroman program nije donio velike uštede.

Iz konzorcija koji već dvije godine organizuje ovaj događaj kažu za CAPITAL da pandemija nije značajno uticala na njihove troškove.

Razlika je samo, tvrde, što su prošle godine na svečanoj akademiji prisustvovale zvanice, a ove nisu, te to što je akademija bila na drugoj lokaciji, u Narodnom pozorištu, umjesto u sportskoj dvorani „Borik“.

Umjetnički program svečane akademije koji je emitovan 9. januara na Radio televiziji Republike Srpske realizovala je Akademija umjetnosti Republike Srpske uz tehničku podršku člana konzorcijuma. U okviru pratećih događaja proslave širom Republike Srpske drugi član konzorcijuma je obezbijedio štampane spoljne oglasne površine na području cijele Republike Srpske i Brčko Distrikta prema zahtjevu Ugovornog organa koji je bio identičan prošlogodišnjem zahtjevu“, poručuju iz preduzeća „City Consulting“ i „SD Sistemi“.

Kažu kako su isporučili sve što se od njih tražilo kroz tendersku dokumentaciju, a što se kako ocjenjuju u maloj mjeri razlikuje od prošlogodišnjih zahtjeva.

Kažu kako tvrdnja da su troškovi gotovo isti kao i u godini u kojoj nije bilo pandemije ne stoji.

„Konzorcijum je u ovom trenutku Ugovorom organu fakturisao 153.931,05 KM sa PDV-om manje nego u 2020. godini“, objašnjavaju.

Iz konzorcijuma su „zaboravili“ spomenuti da je ukupan ugovor težak 391 hiljadu KM, te da će im ostatak od blizu 50 hiljada KM (sa PDV-om) biti isplaćen nakon svečanog defilea na Vidovdan.

(Capital) 

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

U slučaj se uključila policija: Ilić bi mogao odgovarati zbog organizovanja PROSLAVE ROĐENJA DJETETA

Objavio

u

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić mogao bi krivično ili prekršajno odgovarati, nakon što je na društvenim mrežema objavljen snimak veselja sa muzikom uživo, a na kojem je i on prisustvovao, jer se u cijeli slučaj uključila i policija, saznaje Srpskainfo.

Portparol Policijske uprave Banjlauka Danijela Mučibabić rekla je za Srpskainfo da im nije zvanično prijavljeno da je došlo do kršenja epidemioloških mjera, ali da su o ovom događaju saznali preko elektronskih medija.

– U toku se provjere da bi se utvrdilo da li ima elemenata prekršajne, odnosno krivične odgovornosti. Nakon obavljenih provjera, biće poznato više informacija – pojasnila je Mučibabićeva.

Ilić je u razgovoru za Srpskainfo rekao da on nije organizovao veselje, već njegova porodica.

– Sve se dešavalo na privatnom imanju, a povod slavlja je to što sam postao otac – rekao je Ilić.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Društvo

“Nisam ja organizator VEĆ MOJA PORODICA” Uz muziku uživo slavili rođenje sina predsjednika Skupštine grada

Objavio

u

Društvenim mrežama kruži video snimak proslave sa muzikom uživo kojoj prisustvuje veći broj ljudi, a između ostalog i predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić (SNSD).

Ovaj snimak je naišao na negativne komentare na društvenim mrežama jer se proslava organizuje u vrijeme pandemije, kada su na snazi restriktivne mjere koje zabranjuju okupljanje većeg broja ljudi na jednom mjestu.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić je rekao za Srpskainfo da ja snimak nastao na privatnom posjedu u Krupi na Vrbasu u ponedjeljak veče.

Kaže da on nije organizovao ovo okupljanje.

– Moja porodica je organizovala veselje, zato što sam postao otac i prisustvovali su samo najuži članovi moje porodice – rekao je Ilić i dodao da nije mogao „spriječiti svoje bližnje da na taj način obilježe rođenje njegovog sina“.

Naglasio je da nisu tačne priče koje kruže Banjalukom da je na tom slavlju bilo „nekoliko stotina ljudi“.

– Imao sam taj dan mnogo ranije zakazanih obaveza, pa sam u večernjim časovima navratio u Krupu – objasnio je Ilić.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Društvo

“Nisam htio da je pustim” Banjalučanin Đorđe Kuštrinović spriječio sugrađanku da skoči s mosta u rijeku Vrbas

Objavio

u

FOTO: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Đorđe Kuštrinović, radnik obezbjeđenja u Gradskoj upravi Banjaluka, spriječio je u utorak ujutru sugrađanku koja se planirala ubiti skokom sa Rebrovačkog mosta, a baš u trenutku kad se već spremala da skoči.

On je za ispričao da je, spasavajući sugrađanku, samo ispunio svoju građansku dužnost te da je ovo za njega bio jedan dobar dan, jer je uspio spasiti jedan život.

– U šest sati ujutru, vozeći od Ade prema Boriku, vidio sam ženu koja lagano prelazi preko ograde mosta. Parkirao sam se deset do 15 metara niže, kada je ona već bila prešla ogradu mosta za koju se držala rukama spremajući se da skoči – kazao je Kuštrinović za Nezavisne.

 Ističe da mu je najgore bilo jer nije znao kako da joj priđe, da li da je pozove ili da joj samo lagano priđe, kako je ne bi još više uplašio.

– Ipak, prišao sam i lagano je dodirnuo po ramenu u trenutku kad je već bila raširila ruke i htjela da skoči, dok su joj noge još bile na mostu. U posljednjem trenutku sam je uhvatio da ne upadne u Vrbas – rekao je Kuštrinović koji je još pod utiscima onoga što se dogodilo.

 Dodaje da ga je ona, nakon što ju je uhvatio, molila da je pusti da se ubije, jer ne želi da se vrati u bolnicu. 

– Ona je samo izgovarala: “Pusti me, pusti me!” Ali nisam htio da je pustim, jer bi sigurno iskočila pred auto – ističe Kuštrinović.

 On naglašava da je jedva zaustavio jednog prolaznika i vozilo, odnosno vozača koji je potom obavijestio policiju, dok ju je on držao s obje ruke, zbog čega i nije mogao telefonirati. 

– Četiri-pet auta je prošlo, niko od njih nije htio stati. Uspio sam nekako da zaustavim jedno vozilo i prolaznika – rekao je Kuštrinović.

On kaže da je žena, stara otprilike 65 godina, bila sasvim lijepo obučena, pristojno je izgledala i niko ne bi rekao na prvi pogled da ima problema ili da planira sebi da oduzme život.

– Bila je veoma preplašena, samo je ponavljala da je pustimo. Policija je u međuvremenu došla, uzela podatke i odvezli su je – kazao je Kuštrinović.

 Iz Policijske uprave Banjaluka potvrdili su da je ovaj slučaj prijavljen policiji u utorak ujutru.

Nastavite čitati

Trending