Pratite nas
Mozzart Banner

Servisne

Danas pretežno sunčano i toplo

Objavio

u

Servisne informacije za subotu, 30. januar 2021. godine:

Mozzart Banner

Policijska uprava

Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za poslednja 24 časa u Gradu Banjaluka zabilježeno je šest krivičnih djela, tri narušavanja Javnog reda i mira i četiri. Dogodilo se 12 saobraćajnih nezgoda, jedno lice lakše povrijeđeno.

Služba hitne pomoći

U stanici hitne pomoći pregledano je 62 odraslih pacijenta, 4 djece i obavljeno je 17 kućnih posjeta.

Vatrogasna jedinica

Vatrogasna brigada imala je dvije intervencije.

Elektrokrajina

Isporuka električne energije je uredna.

Vodovod

Snabdijevanje grada vodom je uredno.

Prognoza vremena

Ujutro uz malu oblačnost i sumaglicu u široj okolini grada, tokom dana pretežno sunčano i toplo, uveče slaba kiša. Vjetar slab do umjeren zapadni, jugozapadni. Minimalna jutarnja temperatura vazduha oko 4°C. Najviša dnevna temperatura vazduha oko 14°C.

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Servisne

KAO U NADREALISTIMA – LITAR KRVI ZA LITAR BENZINA: Novo poskupljenje goriva – POGLEDAJTE NOVE CIJENE

Objavio

u

By

Usljed brojnih političkih problema, ali i zbog uticaja pandemije kovid 19, cijene nafte na svjetskom tržištu znatno su porasle proteklih dana te su dostigle rekordne iznose.

Ovaj rast, kao i uvijek, utiče i na formiranje cijena na tržištu Bosne i Hercegovine.

Tako su pojedine benzinske pumpe u zemlji već povećale cijene goriva, a brojne su najave i za dodatna povećavanja.

– U proteklih sedam dana primili smo 704 obavijesti o promjeni cijena i marži i one se odnose na povećanje cijene benzina i dizela u iznosu od po pet feninga – kazali su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Prema podacima ovog ministarstva, cijene benzina u FBiH se kreću od 2,26 do 2,51 KM, a dizela od 2,21 do 2,51 KM po litru. Prosječna prodajna cijena naftnih derivata u FBiH na današnji dan je 2,39 KM za benzin i 2,37 za litar dizela.

U pojedinim dijelovima Republike Srpske gorivo je već poskupjelo, a narednih dana očekuju se i dodatna poskupljenja i to u prosjeku za od tri do pet feninga i za benzin i za dizel goriva. Dakle, sa 2,29 KM na pojedinim pumpama će gorivo biti 2,36 KM.

Ovo poskupljenje sigurno će dodatno utIcati na poslovanje brojnih firmi, a pogotovo onih koje se bave prevozom putnika i transportom robe. Prevoznici su do sada nekoliko puta tražili od Vijeća ministara BiH da se država odrekne dijela akciza na gorivo, koje sada iznose 1,10 KM po litru goriva, kako ova grana privrede ne bi bila potpuno uništena.

I u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj na snazi je Uredba o ograničenju marži na naftu i naftne derivate, ali time se samo malim dijelom može uticati na ograničavanje cijena, piše Klix.

Izvor: Klix.ba

Mozzart Banner
Nastavite čitati

Servisne

SVE JE SPREMNO: Banja Luka pronašla rješenje za čist vazduh, EVO ŠTA ĆE BITI URAĐENO

Objavio

u

By

-Svjesni smo da kvalitet vazduha u Banjoj Luci nije na zavidnom nivou, te zbog toga radimo na mnogim projektima poput sadnje zelenila, izgradnje novih parkova, studije javnog prevoza, projekta “utopljavanja zgrada” kao i mnogim drugim projektima.

Mozzart Banner

Poručio je ovo gradski menadžer Bojan Kresojević, dodajući da i mjerenja pokazuju da je kvalitet vazduha u srednjoj kategoriji, pogotovo u zimskom periodu.

-To je rezultat različitih faktora – dakle, kotlina u kojoj se grad nalazi, a sa druge strane tu je korištenje motornih vozila, industrija, sve ono što utiče na to da vazduh ne bude čist – rekao je Kresojević.

Dodaje da je zagađenje vadzuha u gradu činjnica, te da svi moraju zajedno djelovati kako bi ovaj problem bio riješen.

-Ono što je najvažnije za sve nas jeste da izradimo konkretan plan i mjere koje ćemo da preduzmemo u narednom periodu. Moramo da budemo svjesni da te mjere ne mogu da donesu rezultate za godinu dana, jer ovo nije problem koji je samo u nadležnosti Grada. U rješavanje ovog problema moraju da se uključe i republičke institucije, ali i druge lokalne zajednice – naveo je gradski menadžer.

Mjere koje gradska administracija preduzima tiču se koncepta „Zelene Banje Luke“, pojašnjava Kresojević, te dodaje da je veoma ponosan jer je Banja Luka u protekloj godini, bez novca za sadnju u budžetu, imala zasađenih sadnica koliko za prethodne tri godine.

-Zasadili smo preko 2.000 različitih sadnca u vrijednosti od 300.000 KM, i to iz donatorskih sredstava. S druge strane, tu je i najveći gradski park koji planiramo da gradimo u blizini šoping centra „Delta planet“. Podršku od skupštinske većine za ovaj projekat nismo dobili, jer kako su rekli – preskup je, ali mi smatramo da takvo nešto nema cijenu – kazao je Kresojević.

Prema riječima gradskog menadžera – sistem grijanja u gradu i saobraćaj su najveći zagađivači vazduha, te dodaje – da je strateško opredjeljenje Grada upostavljanje javnog prevoza, odnosno da se stepen korištenja istog poveća.

-Subvencionisaćemo javni prevoz, za šta je iz budžeta namijenjeno 1,2 miliona KM. Na taj način ćemo podsticati korisnike da češće koriste javni prevoz, a prevoznike da ulažu u isti. Prije nekoliko dana raspisali smo javnu nabavku za izradu studije javnog prevoza, kako bi išli u njegovu reorganizaciju. Kada više ljudi bude koristilo javni prevoz, smanjiće se broj automobila na ulicama grada – dodao je Kresojević.

On je istakao da se mnogo toga treba uraditi u narednom periodu, posebno jer je zagađenje u zimskim mjesecima veće, te da će Grad, kroz uspostavljanje fondacije „Zdrava Banja Luka“ raditi na tome da se dotrajale cijevi za grijanje zamijene novim, te će se u narednom periodu raditi i na „utopljavanju“ zgrada u Banjoj Luci.

Podsjetimo, Grad Banja Luka nedavno je osnovao fondaciju „Zdrava Banja Luka“, koja za cilj ima rješavanje problema sa kojima se grad suočava, a koji se tiču zagađenja vazduha i životne sredine.

Izvor: Banjaluka.rs.ba

Nastavite čitati

Servisne

Nastavlja se gradnja puta prema Motikama: Za rekonstrukciju planirano 700.000 KM

Objavio

u

By

Za rekonstrukciju Ulice kralja Aleksandra I Karađorđevića budžetom je planirano 700.000 KM, saopšteno je iz Gradske uprave.

Tako će dotrajalu saobraćajnicu prema Motikama zamijeniti moderan put sa pripadajućom infrastrukturom.

Naime, ovo je nastavak izgradnje moderne saobraćajnice na relaciji Petrićevc – Motike, što će omogućiti bolju povezanost ovih naselja sa gradom.

Izvor: Bl-portal.com

Mozzart Banner
Nastavite čitati

Trending