Pratite nas

Politika

Direktor “Elektroprivrede RS” porodicu Dodik pomaže sa 31,8 miliona maraka

Objavio

u

Strujni udar na džepove građana ne brine Luku Petrovića, direktora „Elektroprivrede Republike Srpske“ i generalnog sekretara vladajućeg SNSD.

Dok vlasnik života u Republici Srpskoj Milorad Dodik prijeti novim ratom, na drugoj strani dešava se nova otimačina javnog novca za pomoć vrhovnoj porodici.

Kanal kroz koji će proći novih 22.000.705,4 KM vodi do banjalučkog „Prointera“ i „saradnika“ mu Igora Dodika, sina Miloradovog. Drugi kanal za odliv 9.827.860 KM je firma „Dwelt“ Stefana Krnete. Ukupno 31.828.565 KM!

Za svih osam lotova, u tenderu nazvanom „zajedničкa javna nabavкa usluga nadzora, održavanja i administracije sap infrastruкture, održavanja SAP ERP sistema uz proširenje postojećih funkcionalnosti i nabavke SAP licenci i održavanja SAP licenci, implementacija SAP u ZP, implementacija modula ljudskih resursa i obračuna plata, implementacija modula investicija i projektnog sistema, nabavka data centra, matičnog i 15 zavisnih preduzeća u sastavu ‘Elektroprivreda RS’ Trebinje“, jedini ponuđač bio je – „Prointer“. Kako i ne bi, kada je za bezočni budžetski odliv Petrović iskoristio ograničeni postupak.

Nadzor, održavanje i administracija SAP sistema – 2.796.768 KM!

Održavanje SAP ERP sistema za proširenje postojeće funkcionalnosti – 9.209.538 KM!

Nabavka i održaanje SAP licenci – 4.816.475 KM!

Implementacija SAP u Ruding i Bistricu – dva puta po 74.369 KM!

Implementacija modula ljudskih resursa i obračuna plata – 2.805.660 KM!

Implementacija modula investicija – 1.067.040 KM!

Nabavka data centra – 1.156.487 KM!

Prema podatku iz 2015, u Republici Srpskoj ima 359.567 domaćinstava, svako od njih samo za ovaj posao vladajućoj porodici dalo je – 61,2 KM. Ako se u obzir uzme da broj domaćinstava značajno opada, jer stanovništvo odavno bježi glavom bez obzira, onda cifra značajno raste.

Tu svakako nije kraj, jer je Petrović 30. septembra sa firmom „Dwelt“ Stefana Krnete, zeta bivšeg SNSD-ovog ministra zdravlja Ranka Škrbića, potpisao ugovor vrijedan 9.827.860 KM. Toliko košta „održavanje softverske platforme za snabdijevanje“. Krneta je, naime, partner „Prointera“ za poslove u energetskom sektoru.

Da je „Prointer“ u vezi sa vladajućom porodicom Dodik, potvrdio je i sam član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i to 18. jula 2019. godine pred narodnim poslanicima, a potom i u intervjuu „Recite AlJazeeri“.

„Nije vlasnik, ni ovlašteno lice u toj firmi, ali jeste saradnik te firme, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode“, kazao je Dodik pred narodnim poslanicima.

Da Dodik mlađi „sarađuje“ sa „Prointerom“ pred Osnovnim sudom u Banjaluci potvrdio je i Bojan Vujić, nekadašnji direktor firme, trenutno na čelu „Infinity International Group“, u čijem sastavu posluje – „Prointer“.

Nakon oba priznanja, tenderi su nastavili da se nižu. Poslovanje ove firme prošireno je i na porodici mrsku Federaciju BiH s kojom bi Dodik ovih dana ratovao.

O Petroviću je mnogo toga rečeno.

Tek što je sjeo u fotelju direktora Elektroprivrede Republike Srpske, 16. novembra 2018. godine, generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović razmišljao je kako najbolje i najbrže da se oduži za ukazano mu povjerenje. U javnom preduzeću kojim je zagospodario počeo je da smišlja IT potrepštine, a onda i da raspisuje tendere za samo jednog ponuđača. Od tada do danas samo „Prointeru“ je oko 40 miliona KM.

Prethodne uprave, Željko Kovačević i Radmila Čičković, nisu pokazale naročit interes za razvoj trećeg doba unutar ERS-a. Ovoj firmi, od 2016. do Petrovićevog mandata, namijenili su tek pet ugovora vrijednih 10.542.024 KM. Najunosniji među njima, onaj dvogodišnji za nadzor, održavanje i administraciju SAP infrastrukture, od 9.950.850 KM „Prointer“ je morao da dijeli sa beogradskom bazom i banjalučkim „Lanacom“ Nebojše Ninića.

DVA MILIONA KM U PRVOJ GODINI V.D. MANDATA

U januaru 2019. Petrović je, sam ili uz „nečiju“ pomoć, smislio – ERS-u je potrebno unapređenje i tehnička podrška IT infrastrukture.

To je, prema tenderskoj dokumentaciji, podrazumijevalo instalaciju i konfiguraciju nove opreme, novih servisa sa „business continuity“ i „desaster recovery“, virtuelizaciju servera, održavanje data centra, radnih stanica i telefonskih centrala. Jasno, stigla je tek jedna ponuda, direktoru prihvatljiva. Ugovor vrijedan – 233.906 KM potpisao je 23. januara.

Ipak, nije bilo dovoljno. Ni blizu! Tri i po mjeseca je razmišljao šta bi još trebalo javnom preduzeću. Obnova proizvođačke podrške i licenci za „check point firewall uređaje“! Jedna ponuda – prihvatljiva. Novi potpis na odliv 116.997 KM stavljen je 13. maja.

U ERS-u se Petroviću nije dopadao ni dispečerski centar pa je uslijedila ugradnja video zida i rekonstrukcija prostora u upravnoj zgradi u Trebinju. Od svih bh. IT ponuđača ponudu šalje samo „Prointer“, direktor Petrovič prihvata i 7. juna potpisuje ugovor vrijedan čak 584.971 KM.

Uzavrelu atmosferu hladio je novim tenderom, onim za sistem za klimatizaciju. Jedna ponuda bila je spremna, komisija je odlučila da je „Prointer“ ponovo prihvatljiv.

Sve, od 2. avgusta, vrijedi 35.077 KM. Nova sezona skupih ugovora počela je s prvim kišnim, oktobarskim danima. „Serverska infrastruktura“ na red je došla polovinom mjeseca, kada je stigla ponovo jedna ponuda. Po ugovoru, ERS je „Prointeru“ platio 438.724 KM.

Tenderska transparentnost direktoru Elektroprivrede RS ne znači mnogo. Što (sam ili uz „nečiju“ pomoć) zamisli, to može da ostvari i direktnim sporazumom. „Cisco Webex Cloud licence“, svakako „Prointeru“, 29. oktobra plaća 3.942 KM.

Uspješnu prvu godinu v.d. mandata u udobnoj fotelji ERS-a Petrović je zaključio 12. decembra ugovorom za „migraciju domenske infrastrukture i mail servera na nove platforme“ i nabavku licenci. Nije potrebno napominjati – stigla je jedna ponuda, a sklopljeni posao bio je vrijedan 438.560 KM.

U njegovoj prvoj godini građani su preko ERS-a za „Prointer“ dali gotovo dva miliona maraka.

2020. KAO UVERTIRA U SRETNIJU 2021.

To je svakako tričav iznos, jer su godine kasnije, ispostaviće se, bile mnogo sretnije.

Ozbiljnim konzumentima budžeta potreban je kontinuitet pa je direktor, kako je ponovo pristigla samo jedna ponuda, obnovio ugovor za „unapređenje i tehničku podršku IT infrastrukture“. Sve je 30. aprila 2020. platio nešto jeftinije, 233.064 KM.

Da ne bi morao svake godine da raspisuje tendere i luta od „Prointera“ do „Prointera“, u junu je odlučio da sa ovom firmom, koja je ponovo jedina poslala ponudu, potpiše trogodišnji okvirni sporazum za obnovu proizvođačke podrške i licenci za „check point firewall uređaje“ – 297.987 KM.

Da bi zadovoljio kontinuitet u odlivu javnog novca, sam ili uz „nečiju“ pomoć, smislio je da mu treba „obnova proizvođačke podrške i licenci za cisco uređaje“. Ponudu je opet imao samo „Prointer“ – 40.927 KM.

Međutim, trebalo je agresivnije pa je 2021. započeo nabavkom aktivne i pasivne TK opreme. Ponudu, kao i uvijek, imala je  samo najvažnija privatna IT firma za obavljanje državnih poslova. Ugovor vrijedan 292.488 KM potpisan je 11. februara.

Da se premosti glad do izuzetne poslastice direktor Luka „Prointeru“ je namijenio i dva nova direktna sporazuma – „interfejs SAP sa bilingom“ (7.017 KM), kao i kreiranje pogona i skladišnih lokacija u vezi sa interfejsom (7.020 KM). Vrijednosti oba ugovora procijenio je do maksimalne Zakonom o javnim nabavkama BiH određene granice za direktnu podjelu javnog novca.

A, onda je uslijedio tenderski bum. Petrović je okupio sva zavisna preduzeća iz sistema Elektroprivrede i, sam ili uz „nečiju“ pomoć smislio – potreban mu je sistem za upravljanje imovinom, elektronski radni nalozi i praćenje efikasnosti. „Prointer“, kao i u svim prethodnim slučajevima, jedini šalje ponudu. Direktor Luka nije ni trepnuo kada je 31. marta potpisao ugovor od čak 13.511.328 KM.

Privatna firma koja gospodari javnim sektorom ni najmanje vrijednosti nije prepustila slučaju. Sistem za zaštitu e-mail saobraćaja Luki Petroviću ponudila je da izradi za 7.207 KM. Neimenovana druga firma usudila se da pošalje ponudu, ali je bila skuplja za čitavih 12 maraka. Dakako, eliminisana je, a na novom ugovoru za „Prointer“ stoji datum 23. aprila.

IT mašta direktora petroviča, kojem, sada više nema sumnje, neko pomaže, nema granicu. Izradu studije dugoročnog razvoja automatizacije distributivne mreže platiće 233.979 KM. Da li je potrebno napomenuti da je pristigla samo jedna ponuda?! Ovog puta posao bi trebalo da završi „Prointer“ i „Prointerova“ – „Kaldera“.

Nije zaboravio, samo je malo odgodio ugovor za unapređenje i tehničku podršku IT infrastrukture. Polovina juna ove godine idealna je za novi ugovor na osnovu samo, opet jedne pristigle ponude. Sada sve košta 231.660 KM.

S datumom 2. jul stoji ugovor za rekonstrukciju i proširenje pasivne računarske mreže i aktivne mrežne opreme i switcheve, a potpisan je na osnovu, kako drugačije, nego tek jedne ponude. Vrijednost – 187.080 KM…

(zurnal.info)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

OŠTRA KRITIKA: Evo šta Stanišić traži od nadležnih zbog žurki SNSD

Objavio

u

By

Šta kažu u Ministarstvu porodice, omladine i sporta i Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske na snimak žurke i golotinje pred banjalučkim maturantima? I to u sred bijela dana – u stranačkim prostorijama partije koja vodi Vladu?

Ovo je pitanje lidera bijeljinskog DNS i odbornika ove partije u Skupštini grada Bijeljina Miloša Stanišića u vezi sa, kako kaže, sramnim potezom vladajuće partije u čijim prostorijim je održana takva žurka. Kaže da je još sramnije to što se njihovi lideri ne libe ni da se obrate mladima na takvom mjestu i pričaju o obrazovanju.

– Mladi imaju pravo da slušaju šta god žele, da imaju različita interesovanja. Kao što i pjevači i pjevačice imaju pravo da uzimaju honorare za svoje nastupe. Ali vlast nema pravo da onima koji su u izbornoj godini tek dobili ličnu kartu nude samo jeftino, sirovo i 18+ – upitao je Stanišić.

Kaže da Vlada i resorna ministarstva ne smiju da ćute i da Republika Srpska ima divne mlade ljude – talentovane sportiste, muzičare, glumce, zanatlije, naučnike.

– Imamo mnogo sjajnih mladih ljudi, koje moramo zajednički da podržimo, da ostanu u Republici Srpskoj. Ovakve stvari i ovakav odnos vrijeđaju zdrav razum, a jeftino, sirovo i bezobrazno je razlog što ovdje ne vide budućnost. Ako ih sad ne zaustavimo poslije će za sve nas biti kasno – rekao je Stanišić.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Novi verbalni obračun Dodika i Trivićeve: Da li su sada pretjerali?

Objavio

u

By

Marinika Tepić Republike Srpske nije izdržala nijedan dan, izjavio je Milorad Dodik, lider SNSD-a, aludirajući na Jelenu Trivić, potpredsjednicu PDP-a i njene kritike iznesene povodom najavljene pomoći od po 100 KM za mlade, borce i penzionere.

Dodik je naveo da su “histerija i bijes njen odgovor na povećanje plata, penzija i primanja boraca”.

“Histerija i bijes su njen odgovor na najavljenu pomoć mladima, borcima i penzionerima. Histerija i bijes su njen odgovor na stabilnu makroekonomsku situaciju, na stabilan budžet i institucije Republike Srpske”, napisao je Dodik na Twitteru.

Kako je naveo, to je njen odgovor i na najveći broj zaposlenih, 120 kilometara autoputeva i na izgrađene bolnice u svim regionalnim centrima.

“Ko zna da li Marinika nešto zna o tome, ili apsolutno ništa ne zna”, istakao je Dodik.

Komentarišući izjavu Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a, istakla je da “histerija i bijes Milorada Dodika, agenta hrvatskih službi, pokazuju paniku u kojoj se ta individua nalazi”.

“Panika je izazvana mojom kandidaturom za predsjednicu Republike Srpske, kao i mojim ukazivanjem na njegove prevarantske pokušaje obmane naroda koji on više ne može, kao i do sada, lagati i žrtvovati za one kojima služi”, rekla je Trivićeva.

Istakla je da je Dodik zaboravio da su upravo on i njegova kleptokratska bulumenta doveli penzionere, borce, radnike, mlade i sve ostale građane gotovo do prosjačkog štapa.

“O kakvoj ekonomskoj politici priča Dodik kojeg bih mogla poistovjetiti sa mnogim izdajnicima i slugama raznih okupatora koji su imali namjeru da unište srpski narod, ali to neću učiniti, jer sam ja, za razliku od njega, političarka, a ne agent opasnih djela. Dodik je prošlost, retrogradna snaga koja odlazi. Pred nama je budućnost, a pred Dodikom odlazak u nečistu političku prošlost”, dodala je ona.

izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

Politika

Dojave o bombama u školama širom zemlje

Objavio

u

By

Od jutros je više osnovnih, kao i jedna srednja škola dobila dojavu o bombi. Roditelji su nešto pre sedam časova obavešteni da danas njihova deca neće ići u školu upravo zbog ovih dojava.

„Zbog dojave o postavljenoj bombi u školi, molim vas da obavestite decu i roditelje da prva smena ne može imati nastavu, dok se ne proveri od strane MUP bezbednosti istinitost ovoga. Molim vas da svi pratite obaveštenja i mejlove kako biste bili u toku – navodi se u obaveštenju OŠ „Vladimir Rolović“.

Osim ove, dojave su stigle i u škole „Kralj Petar Drugi Karađorđević“ u Marulićevoj ulici, „Đura Jakšić“, „Danilo Kiš“, „Sveti Sava“, „Drinka Pavlović“, „Kosta Abrašević“, „14. oktobar“, „Dragan Lukić“, „Vladislav Ribnikar“, „Skadarlija“, kao i u OŠ „Vasa Pelagić“.

Prema pisanjima medija, dojave o bombama stigle su svim osnovnim školama u Beogradu, a roditelji dece koje pohađaju neke od ove tri oglasili su se na Tviteru.

Kako javljaju čitaoci Nova.rs, direktorka OŠ “Kralj Petar Drugi Karađorđević”, svi učenici treba da dođu u škol po redovnom rasporedu, gde će se nastavnicima u dvorištu škole sačekati pregled prostorija od strane policije.

Roditeljima učenika OŠ “14. okotbar” jutros u sedam časova se obratila učiteljica, sa istim obaveštenjem.

“Pola grada, a mi među njima je dobilo dojavu o bombi uškoli. Dok se sve ne proveri nema ulaska u školu”, napisala je učiteljica.

Osnovne škole nisu jedine, s obzirom na to da je dojavu dobila i srednja Poljoprivredna škola PK Beograd.

Kako je objavljeno na Instagram stranici Serbia live Beograd rezerva, dojava je stigla i u Tehničku školu GSP, a na objavljenoj fotografiji se vidi da su deca ispred zgrade.

Zvaničnih informacija o ovim slučajevima još uvek nema, s obzirom na to da pripadnike MUP-a nismo uspeli da dobijemo.

Nastava nije ni počela, a deca koja pristižu vraćaju se kući.

O dojavi su obaveštene nadležne službe i predstoji pretraga specijalizovanih ekipa, piše RTS.

Izvor: Nova.rs

Nastavite čitati

Trending