Pratite nas

Biznis

ĐAJIĆ dodijelio Dodikovom sinu 2,1 miliona maraka, sada traži još 10 miliona od Grada

Objavio

u

Korona, pet tendera, “Prointer” i 2.122.548 KM! Od početka nove najveće zdravstvene krize tačno toliko UKC RS dao je firmi koja je zauvijek obilježena saradnjom sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Sve to stalo je u pet tenderskih ugovora potpisivanih od 27. decembra 2019. do 20. januara ove godine.

“SNSD je garant očuvanja Republike Srpske i to je motiv što sam danas ovde”, uskliknuo je pobjednički 6. februara Vlado Đajić, narodni poslanik i direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS, prilikom imenovanja na mjesto predsjednika Gradskog odbora SNSD. 

Sve tri funkcije zaslužio je dobrim stranačkim vladanjem, jer UKC-om nije uspio da ovlada od aprila 2018. godine, kada je postavljen za direktora. Dubioza najveće zdravstvene ustanove mjeri se stotinama miliona KM, ali prioriteti se znaju. IT prioriteti!

Korona kriza, pet tendera, “Prointer” i 2.122.548 KM!

Od početka nove najveće zdravstvene krize tačno toliko UKC RS dao je firmi koja je zauvijek obilježena saradnjom sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Sve to stalo je u pet tenderskih ugovora potpisivanih od 27. decembra 2019. do 20. januara ove godine.

Čini se da u BiH, a pogotovo u RS, više niko drugi ne posluje niti se razumije u klikove i opremu pa nema ni pažljivo probrane certifikate, jer na svim gorepomenutim tenderima jedini ponuđač bio je upravo “Prointer”. SNSD-ov Vlado Đajić nije morao mnogo da razmišlja, jer se ni on ne razumije pa je posao preskupim ugovorima prepustimo, kome drugom, nego IT tender majstorima. 

Iako je već tada bilo poznato da Republiku Srpsku, građane i zdravstveni sistem kojeg plaćaju, neće zaobići korona, UKC RS nije spremao interventne nabavke, na primjer, respiratora ili zaštitne opreme za ljekare. Interventno je bilo nešto sasvim drugo – održavanje mrežne i serverske opreme sa backup lokacijom! Banjalučki “Prointer” šalje ponudu – banjalučki “Prointer” pobjeđuje na tenderu! Vrijednost ugovora tri dana pred nadolazeću kriznu 2020. bila je 327.413 KM.

Respiratori i oprema za medicinare u budućim COVID odjeljenjima nisu bili prioritet ni manje od mjesec dana od prvog zabilježenog slučaja zaraze u RS. UKC RS 11. februara 2020. od “Prointera” je kupio informatičku opremu po cijeni od 292.399 KM. Zanimljivo, ponudu je i tada poslao samo “Prointer”.

Kako je virus počeo da hara, tako se i Đajić za kratko prebacio na druga sumnjiva tenderska trošenja, kao što je opremanje zgrade stare hirurgije koja je Regulacionim planom predviđena za rušenje. Tada je “uskočio” premijer RS Radovan Višković referišući se na pisanje Žurnala.

“Neko će reći da je to objekat koji je bio predviđen za rušenje. Da, da nije bilo korone to bi se vjerovatno desilo, ali sada se situacija mijenja”.

Samo, zaboravio je da pojasni hoće li zgrada u koju je dosad uloženo više od dva miliona KM ipak, po okončanju korona krize, prema važećem dokumentu nestati iz centra Banjaluke. I ko će odgovarati za potrošene milione maraka građana?

Kako od odgovornosti zasad svi uspješno bježe, tako je i Đajić nastavio po starom.

“Prointer” je samo pola godine čekao na novi preskup posao. Ponuda je bila spremna za “usluge implementacije sistema za konsolidaciju poslovne štampe”. Datum potpisivanja – 21. septembar 2020, vrijednost trogodišnjeg posla 730.782 KM.

Da ne bi baš dva puta u toku godine predmet nabavke bila informatička oprema, Đajić se dosjetio da je nazove “računarska”. Ponudu je svakako imao samo dobro poznati dobavljač, a ugovor na stolu 8. decembra prošle godine. Iz kase UKC-a dato je 444.289 KM.

Naposljetku, kako je interventno održavanje mrežne i serverske opreme jednogodišnji posao, a već se uveliko proslavila Nova 2021. godina, bilo je vrijeme i za novi interventni tender. “Prointeru” 20. januara 2021. odlazi novih 327.996 KM.  

ĐAJIĆEVO NAPREDOVANJE = NAZADOVANJE UKC RS

Vlada RS 21. maja 2018. godine imenovala je Đajića za generalnog direktora UKC RS, a od marta 2017. bio je vršilac dužnosti direktora najveće zdravstvene ustanove u RS. Tada se pohvalio da je mnogo toga stabilizovano u poslovanju te da, nakon što je smijenjen Mirko Stanetić, UKC RS zaposlenima isplaćuje bruto plate, prevoz i edukacije.

Početkom 2018. godine dugovanja UKC-a prema dobavljačima i poreskoj upravi dostigla su 97,1 milion KM, a kredit od 51 milion KM, za koji je garanciju izdala Vlada RS, u tom momentu samo je djelimočno pokrio cifru. U aprilu te godine samo dugovanja prema Poreskoj upravi RS iznosila su 47,6 miliona KM.

U septembru 2019. godine premijer Višković, u trenutku slabosti, priznao je da je zdravstveni sistem u RS u dubiozi od 1,1 milijardu KM. U tom momentu među svim zdravstvenim ustanovama, ponos zdravstva RS i, kako su najavljivali, “najbolji regionalni klinički centar” – Univerzitetski klinički centar RS Poreskoj upravi RS dugovao je nevjerovatnih 67.889.436 KM. Iako UKC to nikada nije potvrdio, bivši ministar zdravlja RS, SDS-ov Slobodan Stanić kod ukupnih dugovanja navodio je cifru od oko 320 miliona KM.

Poreska uprava RS posljednji izvještaj o najvećim dužnicima objavila je 31. decembra 2020. godine, a Đajićev dug dostigao je nevjerovatnih 80.298.777 KM. O dugu prema dobavljačima ne govori javno.

Početkom februara, a nakon izbornog sunovrata bivšeg gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, Milorad Dodik direktora UKC RS imenovao je na čelo Gradskog odbora vladajuće stranke.

“Izbor gospodina Đajića je zato što je ugledan i vodi UKC, na usluzi je svim ljudima i pomaže ovom gradu u Republici Srpskoj i istinski pripada SNSD”, naveo je, ali nije pojasnio u čemu se tačno ogleda pomoć ljudima i Republici Srpskoj.

Istinska pripadnost SNSD-u svakako je dokazana.

(zurnal.info)

Biznis

Ministri iz SNSD i HDZ kupuju zgradu od 8 miliona u Banjaluci

Objavio

u

Za prostor površine između 1.800 i 2.000 kvadratnih metara, Savjet ministara trebalo bi izdvojiti 8,5 miliona maraka. Dakle, u najjeftinijoj varijanti, kvadrat tog poslovnog prostora koštao bi 4.250 maraka. Najskuplja bi značila da je jedan kvadrat 4.720 KM.

Četiri puta državni ministar saobraćaja i komunikacija Vojin Mitrović pisao je urgenciju Savjetu ministara da se na dnevni red uvrsti prijedlog odluke o odobravanju sredstava za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, namijenjenog Direkciji za civilnu avijaciju Bosne i Hercegovine (BHDCA).

Ukratko, za prostor površine između 1.800 i 2.000 kvadratnih metara, Savjet ministara trebalo bi izdvojiti 8,5 miliona maraka. Dakle, u najjeftinijoj varijanti, kvadrat tog poslovnog prostora koštao bi 4.250 maraka. Najskuplja bi značila da je jedan kvadrat 4.720 KM, piše portal Istraga.ba.

Ministar Mitrović ove je sedmice, u četvrtak, ponovo zatražo da Savjet ministara donese odluku o izdvajanju 8,5 miliona KM za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ) bili su za.

No, zbog protivljenja zamjenice predsjedavaćeg i ministrice spoljnih poslova BiH Bisere Turković, odluka je skinuta s dnevnog reda. A evo šta piše u materijalima.

U julu prošle godine SNSD-ov ministar odlučio je pokrenuti proceduru kupovine poslovnog prostora u Banjaluci za potrebe Direkcije za civilnu avijaciju BiH (BHDCA).

“Ovom odlukom odobravaju se sredstva za kupovinu/nabavku poslovnog prostora za potrebe smještaja Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH u Banjaluci, ukupne površine od 1.800 do 2.000 metara kvadratnih, nabavne vrijednosti do 8,5 miliona KM s uključenim iznosom pripadajućeg poreza”, navedeno je u Prijelogu odluke koja je Savjetu ministara dostavljena 30. jula prošle godine.

Dva dana prije nego što će SNSD-ov ministar uputiti prijedlog ove odluke prema Savjetu ministara, pribavio je i mišljenje ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande.

“Ministarsto financija i trezora daje pozitivno mišljenje na Nacrt odluke o odobravanju sredstava i načinu provođenja postupka kupovine/nabave u Banjaluci za potebe Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH”, naveo je u svom aktu HDZ-ov ministar Bevanda.

Uprkos tome, odluka nije uvrštena u dnevni red, a ministru Mitroviću se žurilo da u Banjaluci kupi zgradu. Stoga se odlučio da piše urgencije. Prva je napisana 10. avgusta 2020. godine, a u njoj traži “uvrštavanje Prijedloga odluke o odobravanju sredstava za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci na dnevni red naredne sjednice Savjeta ministara”.

Prijedlog nije uvršten. Mjesec i po kasnije, 24. septembra 2020. godine, Mitrović opet piše urgenciju. I opet uzalud, jer su bošnjački ministri bili protiv uvrštavanja u dnevni red. Ministar komunikacija i saobraćaja 23. novembra 2020. godine obnavlja urgenciju. Nakon što mu zbog blokade bošnjačke zamjenice predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Bisere Turković prijedlog nije uvršten na dnevni red, Mitrović 18. decembra upućuje novu urgenciju.

Ponovo je odbijen. Sve je, opet, obnovljeno i u aprilu ove godine, ali prijedlog je skinut s dnevnog reda sjednice Savjeta ministara. Protiv uvrštavanja su bili bošnjački ministri, dok su kadrovi SNDS-a i HDZ-a podržali Mitrovićev prijedlog da se u Banjaluci kupi zgrada za 8,5 miliona maraka.

“Procjena potrebnih finansijskih sredstava urađena je nakon provedenog ispitivanja tržišta nekretnina u Banjaluci. Tržišne cijene poslovnog prostora kreću se između 2.500 i 5.000 KM po kvadratu, zavisno od lokacije i karakteristika prostora”, navedeno je u obrazloženju Prijedloga odluke.

(Agencije)

Nastavite čitati

Biznis

Tekstilci i obućari ljuti na Viškovića: Prave tender da mi ne možemo da se prijavimo!

Objavio

u

Tekstilci i obućari ljuti su na premijera Republike Srpske Radovana Viškovića jer im je obećao da će biti proizvođači uniformi i obuće za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srpske, ali se, kako tvrde, ponovo pokušavaju eliminisati kao i prilikom ranijih nabavki. Zbog toga su zatražili hitan sastanak i očekuju da bude održan danas, saznaje portal CAPITAL.

„Očekujemo da imamo sastanak kod premijera, obećao nam je da će tender od 11 miliona maraka za uniforme i obuću biti u lotovima i da domaći proizvođači mogu da se prijave, ali sad čujemo da se to komplikuje, zbog čega tražimo da nam zvanično kaže šta je u pitanju. Ovaj put nećemo odustati bez borbe, kao što je to bilo prošli put“, stav je više privrednika koji su željeli ostati anonimni iz straha da bi im kritika vlasti „mogla doći glave“.

Tvrde da je nevjerovatno da domaći proizvođači prave uniforme i čizme za policiju i vojsku zemalja EU i NATO, a da domaće institucije postavljaju pitanje da li je našoj policiji to dobro.

„Prave tender da mi ne možemo da se prijavimo. Najavljujemo da ćemo se žestoko boriti, žaliti se i tražiti da domaće institucije prepoznaju kvalitet koji prepoznaju svi drugi. Ne opremamo samo evropske, opremamo i federalnu policiju i vojsku Srbije, Crnu Goru, a onda vam pred kućom ne daju da radite, ne mogu kukati na naš kvalitet, a da nisu ni probali naše proizvode“, ogorčeni su proizvođači.

Iz Privredne komore RS samo je potvrđeno da je o proizvodnji uniformi i obuće za MUP nedavno razgovarano na Skupštini Udruženja tekstila, kože i obuće.

„Poseban akcenat stavljen je na problem javnih nabavki. Ovaj sektor ima kapacitete, iskusnu radnu snagu i veoma značajne reference, stečene radom za poznate svjetske brendove, da može odgovoriti svakom zahtjevu. Zbog toga je značajno stavljanje domaćih kapaciteta u prioritet, kada su u pitanju javne nabavke uniformi i obuće za ugovorne organe“, navedeno je u prošlosedmičnom saopštenju.

Podsjećamo, privrednici su se prije više od tri godine pobunili zbog istog problema o čemu je CAPITAL pisao u tekstu „Firma iz FBiH oblači policajce Republike Srpske“.

(Capital)

Nastavite čitati

Biznis

Nova uprava „Akvane“ ne može da zaustavi stare tendere

Objavio

u

Nova uprava banjalučke „Akvane“ pokušava na sve načine da zaustavi tendere koje je pokrenuo stari menadžment, ali bezuspješno. Tako će, iako nisu planirali, morati da sprovedu nabavku hrane u vrijednosti od 380.000 maraka.

Međutim, u toj namjeri nova uprava „Akvane“ bez zakonskog osnova donijela je Odluku kojom otkazuje nabavku pokrenutu još prošlog ljeta, utvrdila je Kancelarija za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH koja je postupala po žalbi firme „Novoteks“. Ta firma je na spornom tenderu dala najpovoljniju ponudu, ali ugovor sa njima „Akvana“ nije zaključila.

Uprava je svoju Odluku pokušala da opravda činjenicom da je stari direktor, koji je pokrenuo nabavku, smijenjen, te da se razmatra da Gradski olimpijski bazen, koji u velikom procentu učestvuje u nabavci, bude izdvojen iz „Akvane“. To, prema njima, uveliko mijenja potrebu za nabavkom.

Takođe, naveli su i to da prema „Novoteksu“ imaju milionski dug po sudskoj presudi, a koji nisu izmirili. Ništa od toga se nije moglo predvidjeti u vrijeme raspisivanja tendera za nabavku, zbog čega su smatrali kako postoji osnov da se nabavka obustavi.

Međutim, u KRŽ-u su stava kako nije postojao osnov za tako nešto.

„Odluka o otkazivanju postupka javne nabavke nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH jer je ugovorni organ propustio da izabranom ponuđaču dostavi prijedlog ugovora na potpis i zaključi ga u skladu sa zakonom“, navodi se u rješenju KRŽ-a.

Direktor „Akvane“ Velibor Vukajlović kaže za CAPITAL kako su Rješenje Kancelarije primili tek juče, te da nisu još uvijek odlučili na koji način će postupiti.  Novi tender se, kako je rekao, neće raspisivati.

„Kancelarija za žalbe naložila je da nastavimo postupak, tj. da ponudimo ugovor dobavljaču ili da iskoristimo pravni lijek, tj. sudsko odlučivanje. Kako smo juče zaprimili Rješenje, još uvijek nismo odlučili. Svakako ćemo zatražiti stručno,  pravno mišljenje“, rekao je on.

Dodao je kako su namirnice predviđene nabavkom potrebne, ali je osporio količine i cijene koje su bile predviđene.

„Naši planovi se tu razlikuju u odnosu na prethodnu upravu“, kazao je Vukajlović.

Inače, ova nabavka je bila podijeljena u šest dijelova. Staro rukovodstvo na čelu sa Vedranom Mitrovićem je planiralo nabavku mesa vrijednog 177.500 KM, voća i povrća 75.000 KM, kolonijalne robe 54.000, mlijeka i mliječnih proizvoda 39.000 KM, hljeba u vrijednosti 19.500 KM te svježe i smrznute ribe, voća i povrća za koji su planirali izdvojiti oko 18.000 KM.

Dostava bi se vršila sukcesivno u periodu od pet godina.

Podsjećamo, „Novoteks“ Novaka Milakovića je godinama bio jedan od glavnih dobavljača „Akvane“ koja je u višemilionskim gubicima. Zbog dugovanja gradskog preduzeća zatražena je prodaja imovine „Akvane“.

„Akvana“ je u centar pažnje javnosti došla kada je rukovođenje gradom preuzela nova administracija na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem.

Njegov tim za reviziju je utvrdio kako je iz „Akvane“ nestao ekspres restoran plaćen 100.000 maraka. Takođe, javnost je saznala i to da su pomoćnica ministra trgovine i turizma Republike Srpske Dragana Ristić i njena majka Jevrosima dobijale novac za pjevanje, iako se nikada nisu bavile pjevanjem.

(Capital)

Nastavite čitati

Trending