Pratite nas

Politika

Đajić “odsvirao” svoje, traži se zamjena

Objavio

u

Iako predsjednik SNSD-a Milorad Dodik to nije javno potvrdio, dani Vlade Đajića na mjestu predsjednika Gradskog odbora SNSD u Banjaluci su odbrojani, što potvrđuje kampanja i lobiranje onih koji namjeravaju da ga zamijene.

SNSD-u očigledno ne nedostaje ambicioznih, ali su u očiglednom minusu sa sposobnim kadrovima koji bi mogli da zaustave sunovrat SNSD u najvećem gradu Republike Srpske.

U kampanji i borbi za mjesto predsjednika SNSD Banjaluka, kako saznajemo, su Srđan Amidžić, odbornik u Skupštini Banjaluke, Dragoslav Topić, direktor SC Nikola Tesla i odbornik u banjalučkoj skupštini, Momčilo Antonić, poslanik, Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, Goran Maričić, direktor Poreske uprave RS, Srđan Rajčević, ministar u Vladi Republike Srpske ali i predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Međutim, kako tvrde izvori u banjalučkom SNSD-u, od pomenutih kandidata Dodik ne vidi kao rješenja za probleme koje SNSD ima u Banjaluci i zato kupuje još nešto vremena sa potrošenim Đajićem, koji vrlo brzo mora da bude sklonjen sa mjesta šefa banjalučkog SNSD.

Đajić je, kako se tvrdi, već pod istragom u nekoliko krivičnih postupaka pred Okružnim tužilaštvom Banjaluka, Specijalnim tužilaštvom kao i pred Tužilaštvom BiH.

Đajićeva povezanost sa licima iz kriminalnog miljea, kao i ogorčenje građana na lošu zdravstvenu uslugu na UKC Republike Srpske su i najveći razlozi zbog kojih SNSD mora da požuri sa pronalaženjem zamjene. Đajić je sa duplo većim budžetom od prethodnika na mjestu direktora UKC, Mirka Stanetića, uspio da ne uradi apsolutno ništa i da izazove veliko nezadovoljstvo korisnika usluga. Afera “kiseonik” i gradnja parkinga od 40 miliona maraka u vrijeme pandemije, kao i slijeganje terena i ugrožavanje objekata UKC tek treba da dođu na “naplatu”.

Poseban problem su i Đajićevi stanovi za “rentanje”, kojih ima oko 15 u Banjaluci i koji između ostalog služe za skrivanje bjegunaca i kriminalaca, a to je ogranak “posla” koji za Đajića vodi njegova desna ruka, Milan Ćurlić Ćurla, sitni prevarant kojeg je nedavno isprozivala i Gorica Dodik.

Uprkos hitnoj potrebi da se Đajić odstrani iz gradskog odbora SNSD, ali i sa čela UKC RS, problem SNSD-a i Milorada Dodika je da nemaju alternativu za Banjaluku i da niko od onih koji se laktaju da preuzmu Đajićevu fotelju ne predstavlja rješenje. Na kraju, na bi iznenadilo ni da se Dodik ponovo imenuje za povjerenika GO SNSD Banjaluka i da tako ostane do izbora, jer sve ostale raspoložive alternative su “pretanke”.

(BN)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

Ništa nije konačno: Stanivuković još procjenjuje da li će biti nosilac izborne liste PDP-a

Objavio

u

By

Osim kandidature Jelene Trivić, u PDP-u više ništa nije konačno, pa tako ni tvrdnja lidera partije, da će nosilac liste za Narodnu skupštinu za izbornu jedinicu 3 na oktobarskim izborima biti Draško Stanivuković. Da je sve to upitno, priznaje i Stanivuković kojeg izgleda niko ništa i nije pitao.

Dok je Glavni odbor u subotu donosio odluke, on je na Tari trčao trku sa preprekama. Da odboru neće prisustvovati šef stranke u Banjaluci znalo se i ranije, ali u PDP-u nisu zbog toga pomjerali sjednicu.

“Postoji još mnogo razgovora do tako nečeg. Stvar je konačna onog trenutka kada se vaše ime i prezime preda Centralnoj izbornoj komisiji. To se još nije desilo.

Je l’ Vi možda imate neke uslove da budete nosilac liste?

Gledajte, nisam neko ko postavlja uslove. Meni su važni principi. Imam određene principe kako sagledavam i na koji način. O tome razgovaramo”, kaže Draško Stanivuković, predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka.

Sa Jelenom Trivić Stanivuković sigurno ne razgovara. Nekoliko mjeseci skoro da nisu razmijenili nijednu riječ, otkrivaju izvori ATV-a iz PDP-a. Dok Trivićeva uveliko vodi kampanju za predstojeće izbore, u tome ne traži podršku bivšeg saborca.

“Ako kaže da joj trebam 22 odsto ja ću biti 22 odsto učešća.

Kada Vam je posljednji put tražila podršku?

– Pa evo, mislim, kampanja je tek počela, ona će procjenjivati”, rekao je Stanivuković.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović nedavno se družio sa liderom DNS-a, koji nikada nije podržao kandidaturu Jelene Trivić. Šarović je, tvrdi Nenad Nešić, od njega tražio podršku isključivo za SDS-ovog kandidata.

“Bilo je između ostalog i priča da li da podržimo mi gospodina Šarovića ili nekoga iz SDS-a. Koliko sam ja shvatio, prvenstveno gospodina Šarovića. Ja sam rekao da bi u ovom trenutku zaista to bilo možda i neozbiljno od mene i da ćemo mi u narednom periodu djelovati u skladu sa odlukama naše političke partije”, kaže Nenad Nešić, lider DNS-a za ATV.

Iako se spekuliše da će kandidat SDS-a za srpskog člana Predsjedništva BiH biti Mirko Šarović, u toj stranici i dalje kalkulišu sa objavom svog kandidata.

Izvor: Bl-portal.com

Nastavite čitati

Politika

Ministrica finansija ne zna ko treba da plati 90 miliona maraka Slovencima

Objavio

u

By

Ministrica finansija u Vladi Republike Srpske, Zora Vidović smatra kako bi Elektroprivreda Republike Srpske trebalo da plati 90 miliona maraka slovenačkom “Vijaduktu”, a po osnovu nedavno završene arbitraže u Vašingtonu.

Ona nije objasila zašto bi ERS trebao da snosi odštetu za jednostrano raskinutu koncesiju.

Iako su zastupnici slovenačke firme uputili zahtjev za isplatu novca, gdje će se uskoro za svaki mjesec kašnjenja plaćati kamata od pola miliona maraka, ona kaže kako nije puno upoznata sa ovim slučajem.

“Nisam puno upoznata sa istorijom tih dešavanja. Angažovali smo određene eksperte da vidimo šta se tu dešava, ali po mojoj procjeni to ne bi trebao da snosi budžet nego Elektroprivreda”, kazala je ona danas.

Podsjećamo, Republika Srpska izgubila je 90 miliona KM u sporu pred arbitražnim sudom u Vašingtonu, po tužbi slovenačkog preduzeća „Vijadukt”, a zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je „HES Vrbas“, koji je trebalo da gradi HE na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački „Vijadukt“, je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona evra Vlada RS je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka-Niska“.

Međutim, godinu kasnije oko 20.000 građana Banjaluke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

Izvor: Capital

Nastavite čitati

Politika

BEGIĆ SUTRA RADI VELIKU STVAR: Mnogi ovo nisu očekivali, SVE JE SPREMNO

Objavio

u

By

Ivan Begić, bivši odbornik PDP-a u Skupštini Banjaluke kandidovat će se za predsjednika Republike Srpske.

Najavio je da će sutra kao nezavisni kandidat podnijeti aplikaciju za predsjednika (potpredsjednika) RS.

Istaknuto je i to da potpise podrške i prijavu kandidature za predstojeće Opće izbore planira sutra predati Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) u 12:00 sati.

Podsjetimo, Ivan Begić se nakon eksplicitnog privatnog snimka povukao iz javnosti i politike, vratio mandat odbornika koji je osvojio na listi PDP-a u decembru prošle godine.

Ipak, mediji su nakon toga pisali da se Begić predomislio te zatražio vraćanje mandata.

Prema dokumentu koji je tada objavljen, Begić je naveo da je zahtjev podnesen u vrijeme kad je bio pod stravičnim pritiskom i bio izložen neljudskim i ponižavajućim postupcima.

Ova kandidatura ukazuje na to da Begić ne odustaje od politike, ali prema svemu sudeći sada nastupa kao nestranački kandidat.

Izvor: N1

Nastavite čitati

Trending