Pratite nas

Politika

Đokić osjeća da mu se bliži kraj na slobodi!

Objavio

u

Petar Đokić ubrzava kongres Socijalističke partije RS, na kojem hoće da ponovo bude izabran za predsjednika partije, jer je svjestan da će još malo vremena da provede na slobodi.

Tužilaštvo BiH , kao i Specijalno tužilaštvo Republike Srpske vodi nekoliko krivičnih postupaka protiv Đokića, a jedan od ključnih predmeta u borbi protiv “velike korupcije” je svakako predmet u kojem se Petar Đokić u ime Republike Srpske odrekao minimalno 100 miliona KM koncesionih naknada koje su joj trebale pripasti samo od privatne kompanije EFT. Zloupotrebom položaja, izmjenama Pravilnika o visini koncesione naknade, Đokić je pojedinim koncesionarima omogućio besplatnu eksploataciju uglja, dok je naknadu za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju struje drastično smanjio.

Izmjenama Pravilnika o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije u RS, početkom godine, Đokić je koncesionare koji u svom sastavu imaju rudnik i termoelektranu oslobodio plaćanja posebne naknade za ekspolataciju uglja koji koriste za proizvodnju struje.

„Koncesionar, koji u svom sastavu ima rudnik i termoelektranu ne plaća posebno naknadu za eksploataciju uglja koji služi za proizvodnju struje u termoelektrani, nego plaća ukupnu koncesionu naknadu u visini od 3,6 odsto od godišnjeg prihoda, ostvarenog proizvodnjom i prodajom tako dobijene električne energije“, navedeno je u tom nezakonitom Pravilniku.

Međutim, to nije bilo dovoljno i već poslije nekoliko mjeseci slijede nove olakšice koncesionarima na štetu Budžeta RS. Novim izmjenama Pravilnika, objavljene u Službenom glasniku RS 21. juna 2016. godine, koncesionarima koji istovremeno plaćaju i naknadu za korišćenje prirodnih resursa, smanjena je koncesiona naknada više od šest puta, odnosno sa 3,6 odsto na 0,5 odsto.

Zbog izmjenjenog Pravilnika RS i opština Stanari će izgubiti 4,5 miliona KM svake godine.

„Koncesionar koji je istovremeno i obveznik plaćanja naknade za korišćenje prirodnih resursa, u skladu sa zakonom kojim se uređuju naknade za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, plaća koncesionu naknadu u visini od 0,5 odsto od godišnjeg prihoda ostvarenog proizvodnjom i prodajom struje”, piše spornom u Pravilniku.

Đokić je dobio informaciju da je optužnica protiv njega pod lupom VSTS-A i OEBS-A, ali je uslovio Milorada Dodika da će otkriti tužiocima, te da je to uradio po njegovom nalogu i da ne misli sam da ide u zatvor. Dodik je iz “tog straha” tražio od jednog ministra u Vladi RS da putem posrednika traži od postupajućih tužioca ne postupaju po tom predmetu do daljnjeg.

Veliko ohrabrenje je najava novog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milenka Kajganić da je prioritet u budućem radu Tužilaštva BiH
procesuiranje “visoke korupcije”, što je upravo ovaj predmet u slučaju “Đokić “.

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

EVO GDJE JE STANIŠIĆ NAKON ŠTO JE NAPUSTIO DNS! Našao se i na listi za Parlament BiH

Objavio

u

Doskorašnji član DNS-a, Miloš Stanišić postao je član PDP-a i naći će se na 3. mjestu izborne liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Tako je napravljen politički kompromis oko kandidata na parlamentarnim listama u bijeljinskom PDP-u.

Prethodnih dana se spekulisalo da na Stanišićevom učlanjenju u PDP i što boljoj poziciji na izbornoj listi te stranke u vrhu PDP-a insistira njegov prijatelj, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Nosilac liste za Izbornu jedinicu 2 biće Siniša Golić, predsjednik brčanskog PDP-a, saznaje portal “Dešavanja u Bijeljini”.

Sastanak Predsjedništva PDP-a na kojem je potvrđen i ovaj dogovor održan je u Istočnom Sarajevu, a zatim su liste ovjerene i predate CIK-u.

Podsjećamo, Stanišić je do prije 12 dana bio predsjednik Gradskog odbora DNS-a Bijeljina, a zatim je iznenada napustio ovu stranku jer je, kako je rekao, zasmetao rukovodstvu partije.

Banjaluka.net/DesavanjauBijeljini.com

Nastavite čitati

Politika

Novac iz budžeta troše na PROMOCIJU STRANAKA: Kako spriječiti zloupotrebu javnih resursa za izbore

Objavio

u

By

Zloupotreba javnih resursa kod izbornih kampanja – tema je koja se proteže u javnosti pred svake izbore, a ništa se ne radi na tome da se toj praksi stane u kraj.

Oizmjenama Izbornog zakona BiH govori se već godinama, a koplja se najviše lome oko izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH i delegate u domovima naroda BiH i FBiH.

U sjenci tih prepucavanja ostaje mnogo drugih bitnih pitanja koja se moraju riješiti ako želimo da imamo fer i poštene izbore. Osim već poznatog problema sa “preletačevićima”, još veći problem predstavljaju zloupotrebe javnih resursa u predizborne svrhe.

Od otvaranja javnih objekata, dionica magistralnih ili regionalnih puteva, autoputeva, kružnih tokova ili seoskih ulica, puštanja u rad lokalnih vodovoda, povećanja plata i penzija, davanja jednokratnih pomoći, novih zapošljavanja u javna preduzeća i ustanove, pa do intenzivnih posjeta školama, bolnicama, fabrikama – sve su to već uobičajene vijesti koje javnost sluša i gleda pred svake izbore u BiH.

Prilika za slikanje

Vlast, naravno, tvrdi kako to nema veze s predizbornom kampanjom, opozicija tvrdi suprotno, a građani za to vrijeme zadovoljno trljaju ruke jer su se izbori pokazali kao jedinstvena prilika da i oni malo profitiraju u cijeloj priči, pa makar u vidu seoskog vodovoda.

Istraživanje koje je radila nevladina organizacija Transparensi internešnel u periodu pred lokalne izbore 2020. godine, pokazalo je da je od 1.057 događaja u organizaciji javnih institucija i javnih preduzeća, na 727, ili 69 odsto, bili prisutni kandidati na lokalnim izborima koji su se obraćali medijima i građanima.

– Podatak da je na 69 odsto događaja primjećeno prisustvo kandidata na lokalnim izborima dovoljno govori koja je bila svrha organizacije ovakvih događaja, koji su u najvećoj mjeri korišteni za izbornu promociju i dovođenje funkcionera vlasti u dominantan položaj – navodi TI BiH u svom istraživanju.

Napominje da pojam upotrebe javne funkcije u predizborne svrhe zakonski u BiH i dalje nije precizno regulisan. U istraživanju se navodi da nosioci javnih funkcija koji se kandiduju na izborima koriste svoju poziciju za ličnu ili stranačku promociju.

TI BiH odavno upozorava kako su se partijske funkcije u potpunosti “stopile” s javnim funkcijama tokom izborne kampanje, što dovodi do neravnopravnosti između vlasti i opozicije.

Transparentna korupcija

Vehid Šehić iz Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” ističe za Srpskainfo da već dugo zagovaraju donošenje pravila u izbornom zakonodavstvo koja će regulisati zloupotrebu resursa u predizbornoj kampanji, ali da njihova inicijativa za sada ne prolazi.

Dodaje da zloupotreba javnih resursa na izborima rezultira prednošću aktuelnih političkih stranaka i kandidata, te narušava kvalitet demokratije.

– Svjedoci smo da je danas sve podređeno predizbornoj kampanji. Zloupotrebljavaju se javni resursi, vozaju službena kola i slično. Predlagali smo da se kroz izmjene Izbornog zakona zabrani bilo kakvo stranačko djelovanje prilikom obavljanja službenih radnji. Između ostalog smo tražili da ministri, premijeri, predsjednici i drugi funkcioneri za stranačke aktivnosti koriste isključivo lična ili stranačka kola, a ne službena vozila – kaže Šehić.

Navodi da nije rijetkost da parlamentarci, ministri i drugi javni funkcioneri odlaze u inostranstvo gdje promovišu svoju stranku, iako tamo nisu otišli o ličnom ili stranačkom trošku već o trošku javnog budžeta.

– Više i ne kriju da zloupotrebljavaju javne resurse. Kod nas je i korupcija postala transparentna – zaključuje Šehić.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Jedini rezultat Jelene Trivić je kompenzacioni mandat

Objavio

u

Koliko zaista Trivićeva kila ima u politici?

Jelena Trivić, poslanik PDP-a u Narodnoj Skupštini, tamo se zadesila igrom slučaja.

Nakon što je iz SDS-a trebala preći u SNSD i već dogovorila taj transfer, počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić je svoju kolegicu prevukao u PDP.

Dao joj je i kompanzacioni mandat kako bi ušla u Skupštinu. To praktično znači da Trivićeva nije imala dovoljan broj glasova za ulazak u Skupštinu, već je ušla sa kompenzacione liste.

Jelena Trivić u političkim krugovima važi za veoma isključivu osobu.

To se može i pretpostaviti kao glavni razlog što je opozicija predložila više kandidata – Selak svoga, Nešić svoga,  čak se kandidaovao i Jelenin bivši ,,saborac” Begić (koji je najviše govorio o nemogućnosti saradnje bilo koga sa Trivićevom), umalo i SDS svoga i tako redom.

Njen, mnogo mlađi stranački kolega Stanivuković je igrao politički mudru utakmicu na Lokalnim izborima 2020.godine, pa je tako osigurao trku 1 na 1, dok to Trivićevom nije pošlo za rukom.

Čak se u javnosti pojavila i informacija da je Trivićeva tražila od Stanivukovića da se ne pojavljuje u njenoj kampanji.

Koliko Trivićeva zaista ima kila u politici ostaje da vidimo u oktobru, ako je suditi po političkoj mudrosti – lagana je kao perce guske.

Nastavite čitati

Trending