Pratite nas

Društvo

Do kraja godine pod krovom nova sportska dvorana na Laušu

Objavio

u

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković obišao je radove na sportskoj dvorani Lauš koja se prvenstveno gradi za potrebe odvijanja redovnog nastavnog procesa u OŠ “Sveti Sava“, ali koja će i omogućiti izvođenje vannastavnih i trenažnih procesa u optimalnim uslovima.

Na području grada veliki je broj škola koje nemaju adekvatne fiskulturne sale, što je svakako problem za odrastanje djeteta, koje ne može da radi fizičko u optimalnim uslovima. Naš cilj je da taj problem bude riješen, a u toku je rješavanje pitanja fiskulturne sale u naselju Lauš – istakao je gradonačelnik Banjaluke.

On je istakao da je projekat izgradnje ove dvorane započela prethodna administracija, koja je u te svrhe izdvojila 100.000 KM, a u ovogodišnjem budžetu planirano je izdvajanje u iznosu od 750.000KM. Drugu polovinu će finansirati Vlada Republike Srpske, tako da ukupna vrijednost ove investicije iznosi 1,5 milona KM.

– Ovo je zajednička investicija Grada i Vlade Republike Srpske, kojom ćemo obezbijediti modernu fiskulturnu salu u naselju Lauš, te se očekuje da do kraja godine dvorana bude pokrivena, a da nakon toga započnu radovi na unutrašnjem uređenju, kako bi dvorana bila u funkciji u drugom polugodištu nove školske godine – poručio je gradonačelnik.

Kako je kazao,  planirana je izgradnja dvorane sa pripadajućim unutrašnjim tribinama, uz postojeći objekat škole, te otvorenog sportskog igrališta sa pripadajućim vanjskim tribinama.

Biće rekonstruisane postojeće prostorije suterena u kojima se nalaze pomoćna sala, svlačionice, ostava i sanitarni blok, dok je u prizemlju planirana izgradnja novih svlačionica, sanitarnih čvorova, nastavničkog kabineta, spravarnice i neophodnih komunikacija.

Nova dvorana biće izgrađena od najsavremenijih materijala, dostupnih na tržištu, a velika pažnja posvetiće se zadovoljavanju uslova energetske efikasnosti predviđenih za ovakvu vrstu objekta.

– U prethodnom periodu susreli smo se sa još jednim izazovom, a koji se tiče izgradnje krova sportske dvorane, te će najvjerovatnije biti potrebno mijenjati projektnu dokumentaciju i izdvojiti dodatna sredstva u iznosu od 200.000KM, s ciljem da se ovaj projekat uradi na najkvalitetniji mogući način – rekao je Stanivuković.

Kako je naveo,  osim projekta na Laušu, u planu je da se u naselju Starčevica u sklopu OŠ „Branko Radičević“ uredi školsko dvorište i izgrade sportski tereni za košarku, odbojku i fudbal, a planirana je izgradnja i teretana na otvorenom.

Srpskainfo

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

U UKC-u Republike Srpske ugrize zmije liječe antibioticima!

Objavio

u

Banjalučki advokat Dario Sandić objavio je na svom fejsbuk profilu da na UKC-u Republike Srpske postoje osobe koje se liječe od ugriza otrovnih zmija antibioticima jer UKC nema seruma!?

– Znate li da na UKC ima nekoliko građana koje su ujele otrovne zmije? Znate li da su se ujedi desili u baštama građana? Znate li da niti jedan pacijent nije sa podrucja Hercegovine, već su svi iz okoline Banjaluke? Znate li da ih liječe antibioticima jer nemaju seruma? Znate li da je to veliki rizik po život ovih građana? Znate li da ste i vi građani, napisao je Sandić.

Nastavite čitati

Društvo

Komisija za sukob interesa odlučila: Zoran Popović može biti odbornik i direktor Vodovoda

Objavio

u

Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, odlučila je da direktor gradskog Vodovoda Zoran Popović pored ove funkcije može i dalje obavljati i funkciju odbornika u Skupštini grada Banjaluka.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je u januaru ovoj komisiji podnio inicijativu za pokretanje postupka za utvrđivanje postojanja sukoba interesa za odbornika u Skupštini grada Banjaluka Zorana Popovića.

U inicijativi je bilo navedeno da Popović obavlja funkciju direktora „Vodovod“ a.d. Banjaluka u mandatnom periodu od 18.01.2018. do 18.01.2022. godine, a da je pored toga nakon lokalnih izbora 2020. godine izabran je za odbornika u Skupštini grada Banjaluka.

U inicijativi je bilo navedeno da kako je „Vodovod“ a.d. Banjaluka javno preduzeće sa većinskim vlasničkim udjelom Grada Banjaluka,  Popović nalazi u sukobu interesa po članu 5. stav 1. Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske.

U zaključku ove komisije je navedeno da je uvidom u dokumentaciju koja im je dostavljena potvrđeno da je „Vodovod“ a.d. Banjaluka, koji je trenutno u većinskom vlasništvu Grada Banjaluka, nastao djelimičnom privatizacijom državnog kapitala, te da ne spada u grupu javnih preduzeća koje je osnovala jedinica lokalne samouprave.

-Iz navoda gradonačelnika jasno proizilazi da osnivač ovog javnog preduzeća nije Grad Banjaluka, te stoga nije ni mogao priložiti osnivački akt. Dakle, potvrđena je činjenica da nema osnivačkog akta i da osnivač nije grad Banjaluka, već je javno preduzeće nastalo prenosom akcija, što prema članu 5. Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske nije regulisano kao način za formiranje javnog preduzeća- navedeno je u Zaključku.

U zaključku je precizirano da je Komisija  utvrdila Uvidom u Statut „Vodovod“-a.d. Banja Luka iz 2018. godine, da je društvo nastalo djelimičnom privatizacijom državnog kapitala i da kao takvo je upisano u Registar Osnovnog  suda u Banjaluci, te da je akcionarsko društvo „Vodovod“ Banja Luka privredno društvo organizovano kao otvoreno društvo.

-Dakle, izvršen je prenos kapitala sa Republike Srpske na jedinicu lokalne samouprave- obrazloženo je u Zaključku.

Precizirali su da ovakav način prenosa nije regulisan u članu 5. Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, koji glasi: „Odredbe stava 1. i 2. ovog člana za izabrane predstavnike, nosioce izvršnih funkcija i savjetnike u jedinicama lokalne samouprave odnose se samo na javna preduzeća koja je osnovala jedinica lokalne samouprave u kojoj izabrani predstavnik, nosilac izvršne funkcije ili savjetnik vrši funkciju.“

 – Ovim članom je propisan sukob interesa vezano za status funkcionera u skupštini jedinice lokalne samouprave i funkcionera u javnom preduzeću. Dakle, zakonodavac u članu 5. stav 3. predmetnog Zakona naglašava da se član 5. odnosi samo na javna preduzeća koja je osnovala jedinica lokalne samouprave. Shodno navedenom, Komisija smatra da se predmetna situacija ne može podvesti  pod pravnu normu člana 5. stava 3. Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima  vlasti RS, te Komisija smatra da nema osnova da riješi ovu pravnu stvar  utvrđivanjem ili ne utvrđivanjem sukoba interesa. Činjenica da član 5. ne poznaje način formiranja javnih preduzeća na način  prenosa vlasničkog udjela na lokalnu zajednicu, već samo da ga je svojim sredstvima  osnovala jedinica lokalne samouprave, stoga Komisija smatra da nema osnova za  donošenje rješenja i odlučivanja u ovoj pravnoj stvari –nevedeno je u zaključku.

Na ovaj Zaključak stranke imaju pravo posebne žalbe.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Društvo

Brojni građani spas od vrućina potražili na bazenu: Akvana prodala više od 6.000 ulaznica

Objavio

u

Mnogi Banjalučani potražili su ovih dana spas od ljetnih vrućina na vodenom parku i od početka sezone kupanja prodato više od 6.000 karata.

Iz uprave preduzeća “Akvana” poručuju da su razlog tome povoljne cijene sezonskih karata i nešto niže dnevnih karata u odnosu na raniji period, poboljšan kvalitet usluge i dodatni sadržaji.

– Voda u bazenima je besprijekorno čista, te ispunjava sve higijenske standarde. Na bazenima je svakodnevno prisutna i spasilačka služba koja vodi brigu o bezbjednosti svih posjetilaca – ističe v.d. direktora „Akvane“ Velibor Vukajlović, dodajući da su za novu sezonu obezbijedili 270 ležaljki i 60 suncobrana za iznajmljivanje.

Kada je riječ o sportsko-rekreativnim sadržajima, prema njegovim riječima, već su imali više aktivnosti poput sportskih poligona za djecu, odbojke na pijesku i akvaerobika za sve uzrasne kategorije.

– Uspostavili smo saradnju sa više banjalučkih vrtića koji redovno posjećuju vodeni park sa preko 200 mališana. Takođe, saradnja je uspostavljena i sa Centrom za socijalni rad koji, u okviru projekta „Zdravo starenje“, sa učesnicima projekta  redovno posjećuju Akvanu u jutarnjim časovima – navodi Vukajlović.

Planiraju da nastave sa ovim sadržajima, ali da uvedu i dodatne aktivnosti iz oblasti sporta i rekreacije, te organizuju kulturno-muzička dešavanja.

Prema informacijama iz ovog preduzeća od početka sezone kupanja do danas prodano je 6.218 karata što je u odnosu na isti period prije dvije godine više za oko dvije hiljade.

– Važnu ulogu za početak ljetne sezone imala je i pretprodaja karata, čiji je broj takođe veći u odnosu na ranije godine.

Povećanom posjetom uvećan je i prihod ostvaren kako od ulaza na bazene i korištenje ležljaki i suncobrana tako i od ugostiteljskih usluga- kazali su u ovom preduzeću.

Naveli su da je prihod od ulaza na bazene i korištenje ležljaki i suncobrana od 5. do 24. juna ove godine iznosio 73.560 KM i veći je za pet odsto u odnosu na 2019. godinu odnosno čak za 53 % u odnosu na isti period 2018. godine.

– Kada je riječ o prometu ugostiteljskih usluga na otvorenim bazenima, odnosno obračunu izdatih računa, od početka ovogodišnje sezone je iznosio 30.628 KM i veći je za 6.000 KM u odnosu na 2019. godinu odnosno za 22.000 KM u odnosu na ovaj period iz 2018. godine – naveli su u ovom predueću uz napomenu da  prošla godina nije uporediva zbog pandemije virusa korona.

Radno vrijeme i cijena ulaznice

Radno vrijeme vodenog parka je od 10 do 20 časova radnim danom, odnosno od 9 do 20 časova vikendom.

Cijena cjelodnevne ulaznice radnim danom iznosi 5,5 KM, a vikendom 6,5 KM.

Korisnici karitice “3+“ Fondacije za porodicu imaju 20 odsto popusta na ulaznice.

srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending