Pratite nas

Politika

“Dobili smo novu krizu s Dodikovom izjavom da je Dejton mrtav” Ovo su zaključci nakon sastanka opozicije

Objavio

u

Predsjednik SDS, Mirko Šarović, nakon sastanka sa liderima DNS i PDP, Nenadom Nešićem i Branislavom Borenovićem, izjavio je da je razgovarao o rješavanju krize izazvane Inckovim nametanjem Krivičnog zakona BiH.

Konstatovali smo da se nije maklo u rješavanju ove krize, a dobili smo novu krizu nakon stava Milorada Dodika o tome da je Dejton mrtav i da je potreban novi politički dogovor. SDS i ostale stranke opozicije ostaje privržena zaključcima NS RS. Ponašali smo se odgovorno ovih mjesec, mjesec i po dana. Stiče se utisak da vlasti kriza odgovara i zato se dogovara nova kriza koja je opasnija od ove prve. Podsjeća na namjeru da se sa tim kriznim pocesom nastavi do izbora. Teza da je potreban novi politički dogovor je najopasnijih izjava posljednjih godina. Prizivanje Dejtona 2 i raspakivanje Dejtona, je za SDS neprihvatljivo. Tu se naši putevi sa pozicijom razilaze, ovo je avantura u koju se uvodi RS – rekao je Šarović.

Borenović je rekao da je Dodikova izjava najopasniji udar na RS i na njene nadležnosti.

– Umjesto da se rješava pitanje nametnutog Inckovog zakona, Dodik očigledno sa SDA i HDZ pokušava otvoriti novu političku krizu. To je avanturizam koji može da ima štetne posljedice po RS. Očigledno se sprema u narednih nekoliko dana da određeni predstavnici u zajedničkim institucijama BiH pokušaju provući finanijske dogovorem vrlo povoljne za njih, kao što je kupovina zgrade UIO za 100 miliona KM. Upozoravam ih da ministri iz RS ne smiju glasati za dodatnih 63 miliona KM. Ostajemo privrženi zaključcima NS RS da nema odlučivanja u institucijama BiH dok se ne razriješi pitanje nametnutog Inckovog zakona. To se može riješiti unutrašnjim dogovorom – kaže Borenović.

Nenad Nešić, lider DNS, je rekao da se Dodik igra vatrom i da to ova stranka neće dozvoliti.

– Putevi DNS i SNSD nikada nisu bili isti, pogotovo ne sada. Mi samo podržavamo zaključke NS RS. Ovdje je jasno ko će izdati srpske interese, to je predsjednik SNSD. On je taj koji ide na sastanke, njegovi ministri učestvuju u donošenju odluka na nivou BiH. SDS, DNS i PDP će uvijek biti na braniku otadžbine. Jedinstvo može da naruši samo SNSD. DNS je dao saglasnost da Dodik prisustvuje sastanku sa Erdoganom, ali nismo za raspakivanje Dejtona – kaže Nešić.

Ukoliko SNSD bude učestvovao u donošenju budžeta insitucija BiH za ovu godinu, Nešić je rekao da u tom trenutku SDS, DNS i PDP treba da kažu da više nema ništa od tzv. srpskog političkog jedinstva.

“Pridržavamo se zaključaka NS RS, procijenićemo šta je opšti interes”

Na pitanje novinara da li će se odazvati pozivu sa sutrašnji sastanak, koga je zakazao predsjedavajući Predstavničkog doma BiH, Denis Zvizdić, Šarović je rekao da će o tome razmisliti kada dobiju poziv.

– Mi se pridržavamo zaključaka NSRS pa ćemo procijeniti šta je opšti interes – rekao je lider SDS.

Govoreći o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika, Šarović je rekao da je njegov legitimitet i kredibilitet je ozbiljno narušen time što nije dobio saglasnost Rusije i Kine.

– On dolazi iz Njemačke, radi se o ozbiljnoj ličnosti. Kako će prevazići diplomatski lavirint, to ne znam. Ali, radi se o osobi sa kojom treba razgovarati. Niko od nas nije dobio poziv, niti imamo neku inicijativu. Čekamo da vidimo šta će se desiti – rekao je Šarović.

“Zašto bi Erdogan radio protiv svojih prijatelja kao što su Izetbegović i Dodik?”

Komentarišući izjave predsjednika Hrvatske i Turske, koji su na neki način podržali novi dogovor o BiH, Borenović je rekao da je interesantno da te izjave dolaze veoma brzo, kao da su usaglašene.

– Dodik je nas obavijestio da ide na sastanak sa Erdoganom. Ako će to pomoći rješavanju nametnutog Inckovog zakona, onda ima smisla. Ali, raspakivanje Dejtona je udar na RS, ona ima nadležnosi propisane Dejtonom i koje treba sačuvati. Ograđujemo se od inicijativa tipa Dejton 2, 3 – rekao je Borenović.

Nešić je rekao da hrvatskom predsjedniku odgovara da Dejton ne važi, jer je jasna želja hrvatskog naroda da imaju treći entitet u BiH.

– Što se tiče izjave Erdogana, i meni ovo sve liči na dogovor da ostane elita koja trenutno vlada u BiH, osovina Dodika, Izetbegovića i Čovića. Zašto bi Erdogan radio protiv svojih prijatelja kao što su Izetbegović i Dodik? Jasno je da će dati saglasnost za dogovor koji je štetan za RS. Srpskoj treba jedino Dejtonski sporazum – rekao je Nešić.

Šarović je podcrtao da se radi o kritičnoj situaciju u kojoj se stvaraju faktori za promjenu Dejtonskog sporazuma.

– Nas trojica, ali ne samo mi, postoji jak front koji će se tome suprotstaviti. Dejon je dovoljan okvir za RS. Nije kriv Dejton, krivi su pojedinci u vlasti koji ga urušavaju. Jasno je da će jači faktori, poput Hvatske i Turske, stati iza toga. Onaj ko se upeca na to, čini šetu. Zašto bismo raspakivali ono što smo dobili? Mislim da je RS nespremna za tako nešto – rekao je Šarović.

srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

Ništa nije konačno: Stanivuković još procjenjuje da li će biti nosilac izborne liste PDP-a

Objavio

u

By

Osim kandidature Jelene Trivić, u PDP-u više ništa nije konačno, pa tako ni tvrdnja lidera partije, da će nosilac liste za Narodnu skupštinu za izbornu jedinicu 3 na oktobarskim izborima biti Draško Stanivuković. Da je sve to upitno, priznaje i Stanivuković kojeg izgleda niko ništa i nije pitao.

Dok je Glavni odbor u subotu donosio odluke, on je na Tari trčao trku sa preprekama. Da odboru neće prisustvovati šef stranke u Banjaluci znalo se i ranije, ali u PDP-u nisu zbog toga pomjerali sjednicu.

“Postoji još mnogo razgovora do tako nečeg. Stvar je konačna onog trenutka kada se vaše ime i prezime preda Centralnoj izbornoj komisiji. To se još nije desilo.

Je l’ Vi možda imate neke uslove da budete nosilac liste?

Gledajte, nisam neko ko postavlja uslove. Meni su važni principi. Imam određene principe kako sagledavam i na koji način. O tome razgovaramo”, kaže Draško Stanivuković, predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka.

Sa Jelenom Trivić Stanivuković sigurno ne razgovara. Nekoliko mjeseci skoro da nisu razmijenili nijednu riječ, otkrivaju izvori ATV-a iz PDP-a. Dok Trivićeva uveliko vodi kampanju za predstojeće izbore, u tome ne traži podršku bivšeg saborca.

“Ako kaže da joj trebam 22 odsto ja ću biti 22 odsto učešća.

Kada Vam je posljednji put tražila podršku?

– Pa evo, mislim, kampanja je tek počela, ona će procjenjivati”, rekao je Stanivuković.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović nedavno se družio sa liderom DNS-a, koji nikada nije podržao kandidaturu Jelene Trivić. Šarović je, tvrdi Nenad Nešić, od njega tražio podršku isključivo za SDS-ovog kandidata.

“Bilo je između ostalog i priča da li da podržimo mi gospodina Šarovića ili nekoga iz SDS-a. Koliko sam ja shvatio, prvenstveno gospodina Šarovića. Ja sam rekao da bi u ovom trenutku zaista to bilo možda i neozbiljno od mene i da ćemo mi u narednom periodu djelovati u skladu sa odlukama naše političke partije”, kaže Nenad Nešić, lider DNS-a za ATV.

Iako se spekuliše da će kandidat SDS-a za srpskog člana Predsjedništva BiH biti Mirko Šarović, u toj stranici i dalje kalkulišu sa objavom svog kandidata.

Izvor: Bl-portal.com

Nastavite čitati

Politika

Ministrica finansija ne zna ko treba da plati 90 miliona maraka Slovencima

Objavio

u

By

Ministrica finansija u Vladi Republike Srpske, Zora Vidović smatra kako bi Elektroprivreda Republike Srpske trebalo da plati 90 miliona maraka slovenačkom “Vijaduktu”, a po osnovu nedavno završene arbitraže u Vašingtonu.

Ona nije objasila zašto bi ERS trebao da snosi odštetu za jednostrano raskinutu koncesiju.

Iako su zastupnici slovenačke firme uputili zahtjev za isplatu novca, gdje će se uskoro za svaki mjesec kašnjenja plaćati kamata od pola miliona maraka, ona kaže kako nije puno upoznata sa ovim slučajem.

“Nisam puno upoznata sa istorijom tih dešavanja. Angažovali smo određene eksperte da vidimo šta se tu dešava, ali po mojoj procjeni to ne bi trebao da snosi budžet nego Elektroprivreda”, kazala je ona danas.

Podsjećamo, Republika Srpska izgubila je 90 miliona KM u sporu pred arbitražnim sudom u Vašingtonu, po tužbi slovenačkog preduzeća „Vijadukt”, a zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je „HES Vrbas“, koji je trebalo da gradi HE na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački „Vijadukt“, je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona evra Vlada RS je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka-Niska“.

Međutim, godinu kasnije oko 20.000 građana Banjaluke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

Izvor: Capital

Nastavite čitati

Politika

BEGIĆ SUTRA RADI VELIKU STVAR: Mnogi ovo nisu očekivali, SVE JE SPREMNO

Objavio

u

By

Ivan Begić, bivši odbornik PDP-a u Skupštini Banjaluke kandidovat će se za predsjednika Republike Srpske.

Najavio je da će sutra kao nezavisni kandidat podnijeti aplikaciju za predsjednika (potpredsjednika) RS.

Istaknuto je i to da potpise podrške i prijavu kandidature za predstojeće Opće izbore planira sutra predati Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) u 12:00 sati.

Podsjetimo, Ivan Begić se nakon eksplicitnog privatnog snimka povukao iz javnosti i politike, vratio mandat odbornika koji je osvojio na listi PDP-a u decembru prošle godine.

Ipak, mediji su nakon toga pisali da se Begić predomislio te zatražio vraćanje mandata.

Prema dokumentu koji je tada objavljen, Begić je naveo da je zahtjev podnesen u vrijeme kad je bio pod stravičnim pritiskom i bio izložen neljudskim i ponižavajućim postupcima.

Ova kandidatura ukazuje na to da Begić ne odustaje od politike, ali prema svemu sudeći sada nastupa kao nestranački kandidat.

Izvor: N1

Nastavite čitati

Trending