Pratite nas

Društvo

Dobit banjalučkog „Vodovoda“ povećana za šest puta

Objavio

u

Banjalučki „Vodovod“ za devet mjeseci ove godine inkasirao je 1,1 milion maraka čime je uvećao dobit za čak šest puta u odnosu na isti period prošle godine.

Finansijski izvještaj tog gradskog preduzeća pokazuje da su za devet mjeseci ove godine ostvarili poslovne prihode od 14 miliona maraka, što je za oko 480 hiljada više nego za isti period lani. Najveći dio prihoda (13,3 miliona) bio je od prodaje učinka.

Poslovni rashodi bili su 13,3 miliona KM i ostali su na istom nivou kao i prošle godine. Najveći dio troškova čine rashodi za zarade, naknade zarada i ostali lični rashodi koji iznose 6,6 miliona i manji su za oko 230 hiljada KM.

Tako su u „Vodovodu“ od januara do kraja septembra ove godine ostvarili poslovni dobitak od 727 hiljada što je značajan rast u odnosu na devet mjeseci prošle godine kada je on iznosio 186 hiljada KM.

Finansijski prihodi im nisu bili značajni (12 hiljada), dok su im finansijski rashodi bili 93 hiljada KM i odnose se na kamate.

Ono što je uticalo na poboljšanja poslovanja je rast ostalih prihoda koji su iznosili 477 hiljada i značajno su veći u odnosu na kraj septembra prošle godine kada su bili 44 hiljade. Na njihov rast uticao je rast prihoda po osnovu ugovorene zaštite od rizika i prihoda od smanjenja obaveza, ukidanja neiskorišćenih dugoročnih rezervisanja i ostali nepomenuti prihodi.

Na kraju trećeg kvartala je „Vodovod“ iskazao ukupne prihode od 14,5 miliona, rashode od 13,4 miliona i dobit od 1,1 milion maraka. To je značajno veća dobit nego na kraju septembra 2020. godine kada je iznosila 185 hiljada KM.

U prosjeku su ove godine imali 342 radnika ili deset manje nego prošle godine.

U preduzeću „Vodovod“ Banjaluka nedavno je došlo do kadrovskih promjena kada je krajem avgusta Nadzorni odbor smijenio aktuelno rukovodstvo tog preduzeća i imenovano novo.

Aktuelnog direktora Zorana Popovića na toj poziciji kao vršilac dužnosti direktora zamijenio je Predrag Duduković.

Zamijenjeni su i izvršni direktori Boran Bosančić i Darijo Kuprešak, a na njihova mjesta došli su Željko Travar i Željko Raljić.

CAPITAL je objavio da je došlo i do drugih smjena, odnosno da su razriješeni svi direktori sektora.

Smijenjeni su direktor fabrike vode, sektora za održavanje, te finansijski i komercijalni direktor.

capital.ba

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

Počeli protesti u Sarajevu, očekuju se okupljanja i u drugim gradovima BiH

Objavio

u

By

U više gradova Bosne i Hercegovine za danas su najavljeni protesti zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, goriva i raznih usluga. U Sarajevu je počelo okupljanje građana na platou Skenderija.

Odatle će se okupljeni uputiti prema državnom parlamentu gdje se očekuje da protesti počnu u 16.30. Kako je za N1 potvrdio Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS, protesti su prijavljeni MUP-u, a kao organizator se navodi Harun Salkić.

Protesti u Banjaluci trebali bi početi u 19 sati na Trgu Krajine zakazani su protesti u organizaciji Udruženja Restart RS.

Protesti su zakazani i u Tuzli, Mostaru, Zenici, Bihaću, Goraždu, Travniku, Bijeljini, Prijedoru, Doboju i mnogim drugim gradovima.

Izvor: N1

Nastavite čitati

Društvo

Poznat identitet muškarca čije je tijelo pronađeno u Vrbasu kod Banjaluke

Objavio

u

By

Identifikacijom je utvrđeno da je u rijeci Vrbas, u mjestu Jagare kod Banjaluke, prije dva dana pronađeno tijelo Nenada Koprene (66), potvrđeno je “Nezavisnim novinama” iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Iz ovog tužilaštva podsjećaju da je, s ciljem da se utvrdi uzrok smrti, naređena obdukcija, koja će biti obavljena u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske u Banjaluci.

Podsjetimo, tijelo je pronađeno 4. jula ujutru, te je tada ovaj slučaj prijavljen Policijskoj upravi Banjaluka. Policajci su izvršili uviđaj, kojem je prisustvovao dežurni mrtvozornik.

Izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

Društvo

ŽIVOT SVE SKUPLJI Ogorčeni građani pozivaju na proteste

Objavio

u

By

Već nekoliko dana na Fejsbuku građani iz cijele Bosne i Hercegovine dogovaraju organizaciju protesta koji bi trebali biti održani danas širom države.

Građani su ogorčeni velikim talas poskupljenja svih životnih namirnica i usluga dok plate stagniraju što je dovelo stanovnike BiH u još težu finansijsku situaciju. Od vlasti će danas, napominju na miran način, tražiti brze i efikasne mjere i programe pomoći.

Grupa na Fejsbuku “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH” trenutno broji skoro 25 000 članova, dok dodatno više od 30 000 ljudi prati stranicu.

Protesti u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Tuzli

Okupljanje u Sarajevu je zakazano u 15:30 na platou Skenderije, a protesti bi trebali biti održani ispred državnog parlamenta s početkom u 16:30.

U 19 časova protesti su zakazani i na Trgu Krajine u Banjaluci, a organizator je Udruženje Restart RS pod satiričnim sloganom “Nećemo plate, hoćemo obećanja”.

Pored ova dva grada, oko 17 časova protesti su najavljeni i u Mostaru, Tuzli, Zenici, Bijeljini, Bihaću, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Goraždu, Travniku, Gradačcu, Visokom, Cazinu, Trebinju, Vitezu i drugim gradovima BIH.

Organizatori navode da građani u svojim gradovima trebaju tražiti: suspenziju akciza za gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2.20 KM, obračun PDV na cijenu goriva od 2 KM, uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode.

Još neki od zahtjeva građana su povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije, te povećanje minimalne plate i dječijeg doplatka

Izmjenu Zakona o platama – razdvojiti parlamentarce, ministre i ostale čija primanja su veća od 2,5 puta od prosječne neto plate. Linearno povećanje plata svima kojima je plata manja od 2,5 puta od prosječne neto plate za minimalno iznos godišnje inflacije. Linearno povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije, povećanje dječijeg doplatka u BiH na minimalni iznos od 100 KM, piše Dnevni Avaz.

Podsjetimo, prošle subote grupa građana u Sarajevu je protestnom vožnjom iskazala nezadovoljstvo zbog nekontrolisanog rasta cijena goriva.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending