Pratite nas

Nekategorisano

Dodik: Da li u BiH ima pravde za srpske žrtve!?

Objavio

u

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je zločin nad pripadnicima ЈNA u Tuzlanskoj koloni, koji se dogodio prije 29 godina kada su muslimanske snage ubile 54 vojnika ЈNA, a 44 ranila, mučki i kukavički zločin počinjen iz zasjede koji ni danas, 29 godina poslije nije dobio sudski epilog.

Dodik je naveo da je danas dan tužnog sjećanja na nenaoružane, nedužne mladiće pripadnike ЈNA stradale na Brčanskoj malti, ali i dan kada postavljamo moralno pitanje za one koji 15. maj slave kao tzv. dan oslobođenja i tužnu istinu da su prije 29 godina sa ulica tog grada bageri sakupljali ugljenisana tijela vojnika, a šmrkovi prali ljudsku krv.

On je naglasio da ti koji slave 15. maj čine da zločin i dalje traje, da nevine žrtve proglašavaju agresorima, a zločinci herojima.

– Ako neko slavi dan kada je pobijena i ranjena nedužna mladost koja je u mirnoj koloni krenula da napusti Tuzlu i da ide svojim kućama i svojim porodicama, onda je logično da se zapitamo kakvi smo mi to ljudi, kakvo društvo gradimo i kakva je ovo zemlja – istakao je Dodik.

On je naglasio da porodice stradalih i sve nas koji izražavamo svoje duboko poštovanje prema žrtvi koju su podnijeli već skoro tri decenije muči pitanje šta rade nadležni sudovi, da li u BiH ima pravde i istine.

– Takođe, opravdano se pitamo da li su ove žrtve manje vrijedne od drugih, da li su njihove majke drugačije od majki Srebrenice, da li one nemaju pravo na žalost, zašto su one drugačije majke od majki nevino stradalih u “Tuzlanskoj koloni”, Dobrovoljačkoj ulici, da li su njihove crne marame beznačajne – upitao je Dodik.

On je rekao da je ovo, nažalost, još jedan u nizu zločina nad Srbima bez kazne, ali uprkos ignorisanju pravde i istine, Republika Srpska nije i neće zaboraviti ove zločine nad nedužnim mladićima jer su oni bili u časnoj misiji.

Na današnji dan navršava se 29 godina od zločina nad pripadnicima ЈNA u Tuzlanskoj koloni kada su muslimanske snage ubile 54 vojnika, a 44 ranila.

Za zločin nad vojnicima ni nakon 29 godina niko nije odgovarao, nisu kažnjeni ni počinioci, niti nalogodavci.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu ЈNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu. Tada su ubijena 54 vojnika, a 44 su ranjena.

Napad na 92. motorizovanu brigadu ЈNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne “Husinska buna”, izvršen je iz zasjede.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila, napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te “Zelenih beretki”.

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Ko je Dodikov pilot Boban Kusturić?

Objavio

u

Boban Kusturić važi za čovjeka od velikog povjerenja Milorada Dodika. Međutim, Dodik u poslednje vrijeme izbegava da leti sa njim jer je upozoren da njegov miljenik u poslednje vrijeme koristi veliku količinu raznih opijata.

Dospio je u žižu javnosti kada su građani saznali kako se koriste državni resursi, i to da folk zvijezda Ceca Ražnjatović leti helikopterima Vlade RS.

Boban Kusturić je direktor Helikopterskog servisa RS, te ima više ličnih kadrova na važnim pozicijama i to:

Svoju kumu Dušicu Vidaković (koja je vrlo “bliska prijateljica” Milorada Dodika) je postavio za zamjenika direktora Helikopterskog servisa RS, kao i na poziciju člana Savjeta Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine;

Svoju prvu suprugu Dijanu Milanković je postavio za generalnog direktora RTRS;

Svog brata Dejana Kusturića je postavio za direktora Fonda Zdravstvenog osiguranja;

Svog drugog kuma  Čedomira Šušnjar postavio za direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA);

Od brata suprugu je zaposlio u Palatu Predsjednika RS kao sekretaricu;

Svog šurijaka Slavišu Milanković je progurao za zamjenika načelnika Prnjavora;

Povezan je “mnogo” sa direktorom policije Sinišom Kostrešević, kao i sa sinom Igorom Dodik;

Dovodi se u vezu da kontakte sa bezbjednosno interesantnim licima iz regiona, te zbog toga obavještajno-sigurnosne službe sumnjaju da Helikopterima Vlade RS prevozi nedozvoljene stvari;

Poznato je obavještajnim strukturama da ima veliku količinu novca, pa će biti interesantno posmatrati kako će dokazati svoj kapital.

Zbog ovakve kadrovske politike u SNSD-u opravdano i vlada nezadovoljstvo, što je još jedna potvrda da je Republika Srpska postala privatna država “PORODICE & CO”!

Nastavite čitati

Nekategorisano

Slučaj “Memić”: Jednomjesečni pritvor za Alisu

Objavio

u

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Alisi Ramić (djevojačko Mutap) te Muameru Ožegoviću, recepcionaru ilidžanskog hotela Crystal u vrijeme smrti Dženana Memića.

Sudska je to odluka nakon što je pred Sudom BiH juče održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH, koje je zatražilo jednomjesečni pritvor za Alisu Ramić (Mutap), bivšu djevojku Dženana Memića, i još tri osobe koje se dovode u vezu s ovim slučajem, prenosi portal Klix.

Aktivni i bivši pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Nebojša Veljović i Nedžad Hrvat pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane.

Mjera pritvora, između ostalog, predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi puštanje osumnjičenih na slobodu, izazvalo uznemirenje javnosti i građana.

Tužioci su napomenuli da se oni terete za organizovani kriminal, tj. pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, protuzakonito posredovanje i prikrivanje dokaza.

Ranije ove godine uhapšeni su Alisin otac Zijad Mutap, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasan Dupovac i službenik MUP-a KS Josip Barić. Oni su uhapšeni u sklopu istrage o eventualnim nezakonitostima u istrazi stradanja Dženana Memića 2016. godine. 

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Baja Mali Knindža 25. juna u Banjaluci

Objavio

u

U ljetnoj bašti konjičkog kluba Čokorska polja 25. juna sa početkom u 20 časova nastupiće Baja Mali Knindža.

Cijena ulaznice je 20 KM, a karte se mogu kupiti u Jova baru i Konjičkom klubu.

☎️ Informacije na brojeve telefona: 066/066-555, 051/273-111

Nastavite čitati

Trending