Pratite nas

Politika

Dodik je do sada ima raznih izjava, ali ova je svakako najgluplja

Objavio

u

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je, povodom poziva i pretnji sankcijama i ukidanjem investicija, zbog namere Republike Srpske da vrati nadležnosti, da ni Srpska nije bez kontramera.

„Možda će neki pokušati da ismeju ovo što ću reći, ali ni Srpska nije bez kontramera. Ako Nemačka uvede sankcije, uzvratićemo. Nisam slep da ne znam šta su Amerika i Nemačka. Ali moja poruka je – preterali ste. Sve ste učinili da zamrzimo BiH, a nikada je nismo ni voleli”, rekao je Dodik, prenela je Srna.

On je odbacio navode da bi građani ili cela Republika Srpska mogli da budu u problemu, te dodao da nije zabrinut, kao da ni narod ne treba da brine.

„Ne apsolutno. Razumem da je u svesti ostalo sećanje na sankcije, u kojima su nas hermetički zatvorili. Toga sada više nema. Hoće li tamo neko nešto reći, to nas preterano ne zanima”, rekao je Dodik.

On je naglasio da su svih ovih godina zapadni investitori stajali u redu i da Srpska ima svoje prijatelje koji su i do sada investirali, te da Republika Srpska neće izgubiti ulaganja. Što se tiče ekonomije, Dodik je rekao da je za Srpsku problem pandemija koronavirusa, a ne pretnje sankcijama.

Povodom zahtjeva lidera SDA Bakira Izetbegovića Kristijanu Šmitu, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, najava sankcija i pretnji da neće biti investicija u Srpsku, Dodik je rekao da su Bošnjaci naučili da njima neko upravlja, a da Srbi ne trpe tutore. On je naveo da Velika Britanija i Brisel napadaju mađarskog premijera Viktora Orbana i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da su autoritarni lideri, a onda isti ti šalju u BiH Šmita, bez odluke Saveta bezbednosti UN i proglašavaju ga „visokim predstavnikom”.

„ Pa na šta to liči? Poželeo bih dobru zabavu Šmitu i Izetbegoviću. Nijedna odluka Šmita ne važi, on u BiH nije došao kako to predviđa Dejtonski sporazum. On može da se bavi nekim pisanijama, ali to više nikog ne interesuje – rekao je Dodik.

On je naveo da uvažava Bošnjake kao narod, ali je upitao šta političko Sarajevo misli – da uzme Srpskoj zemljište, šume i vode.

„ I onda se pojave oni i stranci sa licemernom pretnjom da nećemo imati investicije zbog aktivnosti koje vodimo, a kojima u suštini branimo naš razvoj”, rekao je Dodik i podsetio na zaustavljanje projekta gradnje hidrocentrale „Buk Bijela”, osporavanja gradnje aerodroma u Trebinju, gasovoda…

Dodik je rekao da Srpska ima finansijere i sve spremno za te projekte, a da pokušavaju da to spreče, te postavio pitanje – zašto da srpska živi sa takvim koji pokušavaju da je spreče.

„Treba nam drugi lek za BiH, ovaj što guraju Amerikanci je pogrešan. Možda bi najbolje rešenje bilo deangažman Amerike ovde. Sve bi rešili za 24 časa, mirno”, naveo je Dodik.

On je dodao da su pritisci stalno tu, ne prestaju, ali da se i to dovelo na neki normalan nivo, jer shvataju polako da mora da se razgovara, što je, kako je podsetio Republika Srpska tražila mnogo puta do sada, prenosi Beta.

Izvor: beta

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

BEGIĆ SUTRA RADI VELIKU STVAR: Mnogi ovo nisu očekivali, SVE JE SPREMNO

Objavio

u

By

Ivan Begić, bivši odbornik PDP-a u Skupštini Banjaluke kandidovat će se za predsjednika Republike Srpske.

Najavio je da će sutra kao nezavisni kandidat podnijeti aplikaciju za predsjednika (potpredsjednika) RS.

Istaknuto je i to da potpise podrške i prijavu kandidature za predstojeće Opće izbore planira sutra predati Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) u 12:00 sati.

Podsjetimo, Ivan Begić se nakon eksplicitnog privatnog snimka povukao iz javnosti i politike, vratio mandat odbornika koji je osvojio na listi PDP-a u decembru prošle godine.

Ipak, mediji su nakon toga pisali da se Begić predomislio te zatražio vraćanje mandata.

Prema dokumentu koji je tada objavljen, Begić je naveo da je zahtjev podnesen u vrijeme kad je bio pod stravičnim pritiskom i bio izložen neljudskim i ponižavajućim postupcima.

Ova kandidatura ukazuje na to da Begić ne odustaje od politike, ali prema svemu sudeći sada nastupa kao nestranački kandidat.

Izvor: N1

Nastavite čitati

Politika

(Ne)očekivana ROTACIJA: Evo šta se desilo u Ujedinjenoj Srpskoj

Objavio

u

By

U Derventi je danas održana zatvorena sjednica Predsjedništva Ujedinjene Srpske na kojoj je prisustvovao predsjednik, dr Nenad Stevandić.

Kako je saopšteno iz US, na sjednici se razgovaralo o pripremama za opšte izbore, pripremama za Skupštinu Ujedinjene Srpske koja će biti održana u nedjelju kao i o aktuelnoj političkoj situaciji u RS i BiH.

Formiran je Glavni Izborni štab za čijeg je šefa izabran Neven Stanić.

-Predsjedništvo je konstatovalo odlične rezultate u pripremi za naredne parlamentarne izbore, zadovoljni smo prikupljenim potpisima i najavom dolaska na našu svečanu skupštinu. Formirali smo izborni štab i koordinacione odbore za sve izborne jedinice, kao i liste za Narodnu i Parlamentarnu skupštinu. Odluka o zajedničkim kandidatima na nivou koalicije morati biti odobrena od organa stranke. Organizacija Ujedinjene Srpske pokazuje da ćemo biti nezaobilazan faktor u narednim izborima – izjavio je Stevandić.

Na proteklim izborima šef Izbornog štaba US bila je Natalija Trivić.

Izvor: Faktor

Nastavite čitati

Politika

Koga će kandidovati vladajuća koalicija: Dodik bi oba kandidata, Stevandić JOŠ ZATEŽE

Objavio

u

By

Hoće li SNSD ponuditi oba kandidata za inokosne funkcije na narednim izborima ili će jedno od ta dva mjesta pripasti nekoj od koalicionih partija?

Iako vladajuća koalicija još nije zvanično odlučila o imenima kandidata za obje inokosne funkcije na predstojećim izborima, donijeli su jednoglasnu odluku da idu sa zajedničkim kandidatima za člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske.

Lider SNSD, Milorad Dodik, još prošle sedmice je saopštio da će njegova partija predložiti oba kandidata za individualne funkcije, a svog kandidata za jednu od inokosnih funkcija je još u novembru prošle godine najavila i Ujedinjena Srpska.

Na posljednjem sastanku vladajuće koalicije, koji je održan u ponedjeljak, Dodik je rekao da je opredjeljenje da se ide sa zajedničkim kandidatima za člana Predsjedništva i predsjednika Srpske, ali da je ostalo pitanje hoće li biti kandidovani ispred partija ili koalicije.

Iako na sastanku nisu donijeli čvrst stav ko će ponuditi svoje kandidate, Dodik je nekoliko dana ranije naglasio da SNSD u okviru vladajuće koalicije, kao najveći organizovani politički subjekt, ima obavezu i pravo da predloži oba kandidata.

– To ćemo učiniti kada to termini nalažu – naglasio je Dodik.

I radna grupa Ujedinjene Srpske je još u novembru prošle godine izrazila želju da imaju svog kandidata bar na jednu funkciju.

Član Predsjedništva US, Kostadin Vasić, tada je saopštio da su, radeći analize anketa i raspoloženja u društvu, utvrdili da rejting te stranke raste, te da bi, shodno tome, trebali imati svog kandidata ili za predsjednika Srpske ili za člana Predsjedništva BiH.

Vasić je naglasio da US može da predloži kandidata sa postojećim političkim iskustvom ili kandidata koji do sad nije bio političar. Ukoliko bi zajednički kandidat bio neko ko do sada nije bio političar, radna grupa US predlaže da to bude Darko Mladić, sin Ratka Mladića.

U slučaju da zajednički kandidat koalicije za predsjednika Srpske ili člana Predsjedništva BiH bude neko od lidera stranke, oni su ponudili svog predsjednika, Nenada Stevandića.

Na pitanje da li su promijenili mišljenje, predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, juče je za Srpskainfo rekao da će se o tome razgovarati kada se “bude govorilo o imenima kandidata”.

– Bez imena kandidata nema svrhe razgovarati – bio je kratak Stevandić.

Predsjednik Narodne partije Srpske, Darko Banjac, potvrdio je da ta partija nema namjeru da ističe svog kandidata, “jer su svjesni snage svoje partije”.

On ističe da su na posljednjem sastanku koalicije dogovorili da svi zajedno stanu iza jednog kandidata za predsjednika Srpske i člana Predsjedništva BiH.

– Za NPS je posebno važna funkcija predsjednika Srpske i smatram da na tu poziciju treba da bude naš najjači kandidat. Naš stav je da najjača partija u koaliciji treba da ponudi oba kandidata. Mislim da tu neće biti nekih dilema ni kod ostalih koalicionih partnera, ali vidjećemo – istakao je Banjac za Srpskainfo.

SP ĆE TEK DONIJETI ODLUKU

Poslanik Socijalističke partije u parlamentu Srpske, Milan Tubin, istakao je za Srpskainfo da je SNSD predložio da ponudi svoje kandidate, ali da još ništa nije konačno.

– Mi ćemo uskoro imati sjednicu vrha stranke na kojoj će se donijeti odluka kako ćemo i u kom pravcu ići na izborima. Vjerujem da će sve ići onako kako je dogovoreno na nivou koalicije i da neće biti nekih iznenađenja – kaže Tubin.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending