Pratite nas

Politika

Dodik je sebe poistovijetio sa Srpskom, što je veliki problem!

Objavio

u

“…Dodik zamišlja jedinstvo kao da mi treba da branimo njega, a ne Srpsku. On je sebe poistovjetio sa Republikom Srpskom, što je veliki problem. Zajednički stav oko Inckove odluke ne znači da mi branimo Dodika, nego Srpsku i to će Dodik morati da prihvati”, kazala je Trivićeva.

– Poznavajući Dodika i njegovo mijenjanje stavova i mnogo velikih riječi koje ne prate konkretne akcije, za očekivati je bilo da odustane od onog na šta je sam pristao, rekla je u intervjuu za Oslobođenje potpredsjednica PDP-a.

Ona smatra da je Miloradu Dodiku rejting popravio Valentin Incko, ako ga je uopšte popravio.

“Opozicija je imala stav u vezi sa Inckovom odlukom koji je protivan takvoj odluci, ali on nije takav zato što tako misli i SNSD, nego je to naš stav koji se po ovom pitanju poklapa sa stavom i vladajućih stranaka”, kazala je Trivićeva, naglašavajući da opozicija nije mogla da gleda kako se nameću rješenja koja ugrožavaju Republiku Srpsku i njenu ustavnu poziciju.

” Mi jesmo opozicija vlastima Republike Srpske, ali neka se niko ne nada da smo opozicija Republici  Srpskoj. Nećete naći stranku sa sjedištem u Srpskoj koja bi prihvatila ovakvo rješenje bivšeg visokog predstavnika. Dogovor lidera stranaka u Republici Srpskoj odnosio se isključivo na nametnuto rješenje i ništa dalje od toga”, kazala je Trivićeva.

Ona je rekla da su odbili prelaznu ili koncentracionu vladu koju im je nudio Dodik.

“Ostajemo opozicija svim lošim politikama SNSD-a i te garniture koja je dovela do raseljavanja naroda, korupcije, afera, kriminala i opšteg sunovrata društva”, kazala je Trivićeva, koja je i poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Na pitanje kako Republika Srpska treba da sarađuje sa novim visokim predstavnikom, ona je kazala da u zaključcima lidera stranaka iz Srpske, koje je potvrdila Narodna skupština, ne stoji formulacija da se sa Šmitom ne treba sastajati, nego stav da on nije legalno izabran.

“Dodik je poslije izjavljivao da se on neće sastajati sa Šmitom, ali to je njegov lični stav i na njemu je da li će da se drži tih stavova. Lično smatram da će se sa Šmitom trebati razgovarati, ali to treba da bude obavljeno kroz institucije Srpske i predstavnike Srpske u zajedničkim institucijama BiH. Nikakvi sastanci na nivou stranaka sa Šmitom u ovom momentu ne bi donijeli ništa”, mišljenja je Trivićeva.

Prema njenim riječima, oni koji su nosioci vlasti u Srpskoj, treba da nađu modalitet kako generalno izaći iz ove krize.

“Oni treba da se rukovode interesima Republike Srpske, a ne stranačkim. Opozicija može da predlaže kako bismo mi izašli iz ovoga da smo na vlasti, ali ne možemo i ne treba da radimo to umjesto vlasti. Šmit je tu sviđalo se to nama ili ne. Možemo ga zvati bivši njemački ministar, ali odbijanje razgovora sa njim nije nuđenje rješenja, već dizanje tenzija i dodatno stvaranje haosa”, kaže Trivićeva.

Da li je Dodik prekršio zajednički dogovor lidera parlamentarnih stranaka, ona odgovara:

– Poznavajući Dodika i njegovo mijenjanje stavova, mnogo velikih i teških riječi koje ne prate konkretne akcije, za očekivati je bilo da Dodik odustane od onog na šta je sam pristao. Neučestvovanje u odlučivanju podrazumijeva da ne glasate ni o čemu, pa ni o dnevnom redu. Ono što mene lično iritira jeste to konstantno prepričavanje telefonskih razgovora koje iznosi Dodik koje navodno ima sa liderima opozicionih stranaka. Stvari treba da se zadrže na nivou razgovora unutar Narodne skupštine i nikakvo dalje djelovanje sa Dodikom nije potrebno. Postoje stavovi i zaključci Narodne skupštine i njih treba provoditi.

Dodik ima, kaže ona, taj manir da ubijedi sam sebe u neistinu, pa tako umišlja da nama iz opozicije neko piše saopštenja i podmeće.

“Meni lično nikad niko nije napisao nijedan moj politički stav, intervju, poslaničko pitanje, diskusiju ili bilo šta drugo. Nakon Dodikovog posljednjeg istupa u kojem je izvrijeđao BN televiziju i opozicione predstavnike, jasno je da Dodik zamišlja jedinstvo kao da mi treba da branimo njega, a ne Srpsku. On je sebe poistovjetio sa Republikom Srpskom, što je veliki problem. Zajednički stav oko Inckove odluke ne znači da mi branimo Dodika, nego Srpsku i to će Dodik morati da prihvati”, kazala je Trivićeva.

(BN)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Nekategorisano

GUŽVA NA STARTU Ko će sve ući u trku za predsjednika Srpske

Objavio

u

By

Prijavu za učešće na opštim izborima u BiH, zakazanim za 2. oktobar, predali su 91 politička stranka i 17 nezavisnih kandidata, čime je ozvaničena predizborna trka u Bosni i Hercegovini.

Ono što je zanimljivo jeste da je od ovog broja čak 48 stranaka podnijelo prijavu da uđe u trku za predsjednika ili potpredsjednika Srpske.

Ko će na kraju od njih, zaista, i imati svog kandidata, ostaje da se vidi, ali za sada je sigurno da u trku za predsjednika Srpske ulaze Jelena Trivić iz PDP, Radislav Jovičić iz DNS i Zoran Kalinić iz pokreta Naša priča Republika Srpska.

I lider SNSD, Milorad Dodik, nedavno je izjavio da ta stranka planira imati svog kandidata u trci za predsjednika, a isto su ranije najavili i njegovi koalicioni partneri iz Ujedinjene Srpske, koji su takođe podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske.

Dogovor

Ko će od te dvije partije na kraju odustati od trke za predsjednika Srpske znaće se uskoro, s obzirom na to da je na posljednjem sastanku koalicije vladajuće većine dogovoreno da idu sa jednim kandidatom iza kojeg će stati sve stranke.

Na zvaničnoj stranici Centralne izborne komisije vidljivo je da su mogućnost da uđu u trku za predsjednika Srpske, pored navedenih stranaka, ostavili i NDP, SPS, SDS, Demos, Prva SDS, Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešelj, Demokratski centar RS Igor Davidović, Srpska napredna stranka RS – FBiH, Srpski narodni pokret, Ekološka partija RS, Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića, Seljačka stranka, Srpska napredna stranka FBiH, kao i do sada nepoznate stranke poput Novo doba, Re-Balans, Krug i Stranka život.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović potvrdio je da su podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske, ali da ne planira da ima svog kandidata.

– Prijavu smo podnijeli jer smo imali tu mogućnost, ali ne planiramo da kandidujemo nikoga na tu funkciju. Jasno je da ćemo podržati Jelenu Trivić – istakao je Vukanović za Srpskainfo.

Nesloga

Politikolog Darko Kuzmanović ističe da veliki broj prijava za funkciju predsjednika Srpske pokazuje ogroman stepen nesloge među opozicijom.

– Može se postaviti pitanje da li opozicija uopšte ima ikakvu šansu da u ovoj situaciji, sa ovolikim brojem stranaka koje su ostavile mogućnost da kandiduju nekoga na tu funkciju, pobijedi na izborima – kaže Kuzmanović za Srpskainfo.

S druge strane, kako dodaje on, ovoliki broj kandidata je pokazatelj ogromne količine sujete i ličnog egoizma koji ispoljavaju i kandidati i političke partije.

Da je svima prioritetan opšti interes, kako ističe Kuzmanović, što partije i kandidati konstantno predstavljaju, stranke bi se dogovorile.

– Određene stavove, koji im se i ne podudaraju, oni bi prevazišli i ustremili se ka ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je smjena vlasti. Međutim, do takve situacije nije došlo. Kada imamo veliki broj kandidata, naravno, takva situacija najviše odgovara SNSD, koji ima ogromne šanse da izađe kao pobjednik narednih izbora – smatra Kuzmanović.

Nezrelost

Ukoliko do toga dođe, ističe on, krivci će biti opozicione političke partije i kandidati koji nisu bili u stanju da pregovaraju. Kuzmanović kaže da su se opozicioni političari u velikoj mjeri ponašali nezrelo u političkom smislu.

– Ono što sam i ranije predlagao, a da bi se stalo u kraj ovakvoj situaciji, jer je bilo jasno da kandidati i političari neće biti u stanju da prevaziđu svoje sujete, jedino rješenje bilo bi uvođenje dvokružnog izbornog sistema. Time bi se napokon stalo u kraj ovakvim praksama i situacijama – uvjeren je Kuzmanović.

On kaže da dvokružnim izbornim sistemima u prvom krugu može biti i 50 kandidata za funkciju predsjednika, ali u drugi izborni krug prolaze samo dva najbolja.

– U toj situaciji kandidati imaju i veći legitimitet, a s druge strane, veći je demokratski potencijal samih izbora. Dvokružni izborni sistem bi s jedne strane eliminisao marginalne političke figure u trci za inokosne funkcije, a s druge strane donio i druge razne benefite kada su u pitanju izbori – zaključuje Kuzmanović.

TRKA ZA POTPREDSJEDNIKA

Osim za predsjednika Srpske, očito je da će građani imati i šarolik izbor kada je u pitanju kandidat za potpredsjednika Republike Srpske, jer su trku najavile brojne stranke.

Prijavu su podnijeli DF, Bosanskohercegovački BH zeleni, Hrvatska kršćanska demokratska unija BiH, HDZ 1990, HDZ BiH, Narodni evropski savez BiH, NS, A-SDA, Narod i pravda, Nezavisni blok – BN, Savez za novu politiku, Stranka za BiH, Građanski savez, Platforma za progres, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatska demokratska unija BiH, SDP BiH, BPS Sefer Halilović, HSP dr Ante Starčević BiH, Liberalna stranka BiH, SDA, Hrvatska stranka prava BiH, SMS, BOSS, Hrvatski savez HKDU-Hrast, te Hrvatska stranka prava BiH i Herceg-Bosne.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Vozač, saradnici i obezbjedjenje Milana Radovića sudionici tuče u banjalučkom noćnom klubu?!

Objavio

u

By

Prema izvorima faktormagzina u tuči koja se rano jutros dogodila u jednom banjalučkom noćnom klubu učestovali su vozač, saradnici i pratioci predsjednika Gradskog odbora SDS-a Banjaluka, Milana Radovića.

Incident se dogodio jutros oko četri časa a iz policije su saopštavajući incijale naveli da je jedna osoba uhapšena dok se za još nekoliko traga.

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da su operativnim radom jutros identifikovali i uhapsili J.K. iz Banjaluke.

“Za osobama D.I., M.I. i M.Ć., a zbog postojanja osnova sumnje da su sa J.K. učestvovala u tuči, se traga”, rekli su u policiji.

Nadležnoj policijskoj stanici, oštećeni su juče oko 4 časa prijavili su da su u noćnom klubu u Banjaluci fizički napadnuti od strane više nepoznatih osoba.

“Oštećenim osobama je ukazana ljekarska pomoć na Univerzitetsko – kliničkom centru Republike Srpske. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka”, poručili su iz policije.

Izvor: Faktor magazin

Nastavite čitati

Politika

Vučić: BiH uvela sankcije Rusiji, Dodika i Srpsku nisu pitali

Objavio

u

By

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je BiH uvela sankcije Rusiji dajući na svih 23 deklaracije pozitivno mišljenje protiv Rusije, ali da ne misli da to ima veze sa Republikom Srpskom.

Nastavite čitati

Trending