Pratite nas

Region

Dodik nastavlja udar na Vučića

Objavio

u

Dodik nastavlja udar na Vučića: Biskup Grigorije u “Službenom glasniku vrha SNSD-a”, sa još jednim laživim licemjernim intervjuom kojim bi da se dokopa pozicije Patrijarha SPC-a; Dodik ubijeđen da On treba da upravlja procesima i u Srbiji i u RS/BiH, a da Srbija MORA finansirati pljačke njegovog Režima; Opaka i Opasna “Nikšićka veza”.

1.

Milorad Dodik nastavlja da biskupa Grigorija, kleptomana, kriminalca, bogohulnika, ekumenistu… snažno promoviše za Patrijarha, više se i ne krijući iza pojedinih beogradskih medija.

2.

Stranačko glasilo SNSD-a – banjaluka.net, koji direktno kontroliše najuži vrh SNSD-a, a čiji je formalni vlasnik nešto što se zove “Grape”, prenio je kompletan intervju biskupa Grigorija koji je dao za DW.

Partijski veb bilten nikada to ne bi učinio bez direktnog Dodikovog naređenja.

To je još jedan Dodikov pokušaj (izuzetno nesupješan) da Grigorija promoviše kao budućeg Patrijarha. Uz Dodika, u tom naporu, stoji još nekoliko beogradskih žeton-političara, kao i nikšićki tajkun Miodrag Davidović-Daka.

3.

Prije nego nastavim o Grigoriju, važno je istaći da je Grad Banjaluka, u vrijeme vladavine Igora Radojičića, zaključio niz ugovora sa “Grape”, odreda po principu “direktni sporazumi”, i na taj način snažno finansirao svojevrsni “Službeni glasnik” vrha SNSD-a koristeći ga za lične obračune; Dodikove, primarno, ali i Radojičićeve. (Poznato mi je ko stoji iza “Službenog glasnika SNSD-a”, ali to nije toliko ni bitno za nastavak priče.)

4.

Nakon što je Dodik otjerao Radojičića, pod kontrolom je ostavio pomenuti bilten, koji djeluje direktno po njegovim nalozima: Otud se i Grigorije, odnosno njegov bljutavi, laživi, neiskreni i, nadasve, licemjerni intervju našao kao noseći u “Službenom glasniku SNSD-a”.

5.

“Niko ne smije da radi ono što mu zakoni ne dopuštaju“, potrctaće u svom intervjuu Biskup Grigorije, zaboravljajući da je on, dok je vodio eparhiju zahumsko-hercegovačku, činio sve što zakoni ne dopuštaju – od progona onih koji su ga kritikovali, preko brojnih pljački hercegovačkih preduzeća koje je organizovao i sprovodio, pa sve do davanja Hramova SPC-a pod hipoteke.

6.

Grigorije koji je naredio da se potpisnik ovih redova (zajedno sa sinom), 18.03.2009., kamenuje i na taj način pokuša likvidirati (što sam izbjegli pukom srećom), sada se usuđuje sebe porediti sa ubijenim srpskim premijerom Zoranom Đinđićem i Oliverom Ivanovićem, ubijenim srpskim čelnikom sa Kosova. 

7.

Samo potpuno nečasna osoba, bez ikakvih skrupula, morala i obraza, kao što je Grigorije može se usuditi sebe porediti sa Đinđićem i Ivanovićem; Posebno zbog činjenice da je on taj koji je, hvala Bogu neuspješno, pokušao da organizuje likvidaciju, 18.03.2009. godine, i to na najsuroviji mogući način – kamenovanjem. I ne samo moju, već i drugih koji su mu se našli na putu nezakonitog bogaćenja, pljačke i otimačine.

(U pokušaju moje likvidacije učestvovali su Goran Durić, Grigorijev blizak rođak i njegov vozač, o čemu sam javnost obavijetio odmah kada se to desilo, ali MUP RS ništa nije preduzeo kako bi Grigorija kaznio. Umjesto toga, nastavili su sa progonom svih koji su mu se zamjerili i to traje do današnjih dana.)

8.

Grigorijev intervju je toliko bijedan da na njega ne vrijedi trošiti riječi, ali ima jedan dio koji vrijedi podvući.

Na konstataciju novinara DW-a da mu se prebacuje što nikada nije kritikovao Milorada Dodika i njegovu vlast, Grigorije kaže da nije tačno da nije kritikovao vlast u Republici Srpskoj. “I Dodika sam više puta kritikovao, pogotovo direktno u našim razgovorima. I te kritike su nerijetko urodile plodom“.

Nevjerovatno je koliko Grigorije otvoreno laže! Nikada nijednu riječ nije izgovorio javno protiv Dodika u periodu od 2006.-2018., koliko je bio na čelu eparhije zahumsko-hercegovačke, sve u vrijeme dugotrajne autokratske vladavine njegovog zaštitnika.

9.

Istina, sasvim je moguće da je Grigorije kritikovao Dodika “U SEBI”, ne izgovarajući riječi, ali i to je malo vjerovatno.

10.

Ovaj detalj pokazuje da je Grigorije došao do idealne faze lažova – slaže, a da i ne zine, što samo rijetkima polazi za rukom!

11.

Dodik i Grigorije su dio jedne vrlo opasnije organizovane grupacije čiji su ciljevi rehabilitacija teško posrnulog DPS-a Mila Đukanovića, autokrate koji je donedavno suvereno vladao Crnom Gorom, sa jedne strane i, što je još važnije, udar na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, sa druge strane.

12.

Dodik i Davidović su planirali litije u Srbiji, ukoliko bi uspjeli izgurati Grigorija za Patrijarha i na taj način bi pokušali srušiti Vučića.

13.

Sam Dodik ima tri njemu ključna razloga za pokušaje rušenja Vučića u kojima permanentno učestvuje od jula prošle godine i upada ultradesničara u Narodnu skupštinu Srbije, među kojima su bili i pripadnici Zločinačkih organizacija koje kontroliše Režim RS.

14.

Dodik je ubijeđen da je On, a ne Vučić, taj koji treba da upravlja procesima i u Srbiji i u RS, odnosno BiH; Jednostavnije rečeno, Dodik je ubijeđen da je Vožd svih Srba i da mu se Vučić nalazi na putu da to i materijalizuje. 

Poodavno je jasno da Dodik nije pri sebi i da je, njegovim riječnikom rečeno, psihopatološki tip. 

15.

Uz to, Dodik želi da se osveti Vučiću što Srbija odbija da dalje pokriva teške rupe u budžetu RS, koja je u bankrotu, jer je milijardu KM u minusu.

Već sam objavio da je Dodik tražio 350 miliona evra od Viktora Orbana, mađarskog premijera, ali je odbijen.

Dodik je od Orbana tražio da moćna mađarska OTP banka refinansira kreditne obaveze RS za 2021. godinu u iznosu od 570 miliona KM glavnice i 120 miliona KM koje je potrebno u ovoj godini platiti na ime kamata. 

Orban ga je, prema mojim izvorima iz diplomatskih krugova, glatko odbio.

16.

Tako se Dodik našao u najgoroj noćnoj mori, jer nema načina da nađe sredstva da pokrije navedene strašne gubitke i to je drugi, itekako bitan razlog, zbog kojeg je udario svim što kontroliše (uključujući agenturu u Beogradu) na Vučića, ne bi li ga ucijenio da Srbija nađe načina da refinansira stotine miliona KM, koje su Dodik i njegovi satrapi bukvalno pokrali. Među tim satrapima je i Biskup Grigorije.

17.

Bitna je i “Nikšićka dimenzija” saradnje Dodika i tajkuna Davidovića, koji će se pojaviti na lokalnim izborima u Nikšiću (14.03.2021. godine) sa svojom nedavno osnovanom strankom pod imenom “Narodni pokret”.

18.

Nikšić je rodno mjesto Mila Đukanovića, ali njegova DPS i njeni koalicioni partneri, prema posljednjim istraživanjima, osvojiće izuzetno mali broj odborničkih mjesta u skupštini tog grada na izborima koji će se održati 14.03.2021.

19.

Daka, Dodik i Đukanović su dogovorili da tajkun izađe na izbore sa svojom partijom kako bi otkinuo dio srpskih glasova od crnogorskog DF-a, najvećeg favorita predstojećih izbora i naprave vladajuću koaliciju u Nikšiću. 

Ujedno žele da poraze i pokret “Ne damo Nikšić” na čijem čelu je Gordana Radović, savjetnica za ekonomska pitanja crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića, koji nije želio da pristupi Davidovićevoj stranci.

Nije uopšte začuđujuće Dodikovo ponovno približavanje Đukanoviću: Pad DPS-a sa vlasti u Crnoj Gori (30.08.2020.) najviše je štete nanio upravo SNSD-u i SDA Bakira Izetbegovića. 

Građani BiH su na rezultatima izbora u Crnoj Gori naučili da olovkom mogu srušiti autokrate, pa je kao direktna posljedica pada DPS-a, uslijedio težak poraz Dodika u Banjaluci i Bijeljini, a Izetbegovića u svim većim gradovima Federacije BiH, na lokalnim izborima u BiH, održanim 15.11.2020. 

Region djeluje po sistemu spojenih posuda i to je nepromjenjivo. 

20.

Dodik je već pomogao Daki za izbore, dajući mu milion KM, a, kako sam ranije objavio, čak je namjeravao da kupi jednu lokalnu TV stanicu u Nikšiću, kako bi dodatno pomogao Davidoviću, ali je u tome spriječen. (nastaviće se)

Autor: Slobodan Vasković

Region

”Dara iz Jasenovca” da uđe u školske programe

Objavio

u

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić Srbije smatra da bi film ”Dara iz Jasenovca”, koji govori o stradanjima Srba, Jevreja i Roma u logorima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) tokom Drugog svjetskog rata, trebalo da uđe u školske programe u cilju edukacije mladih generacija o tim istorijskim događajima.

Ružić je u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanja poslanika, rekao da je velika čast što se u skupštinskoj sali našao reditelj filma ”Dara iz Jasenovca” Predrag Gaga Antonijević i naglasio da je obaveza Vlade Srbije i resornog ministarstva da pronađe način da se, kako kaže, taj film od septembra prikazuje bar u srednjim školama.

”Ne kao imperativ, već uz saglasnost roditelja…To bi bilo značajno zbog onih koji ovih dana govore da se u našim programima Jasenovac pominje u jednoj rečenici, a imamo 8- 9 strana koje tretiraju te događaje. Treba da iznađemo model utemeljen u normama kako bi edukovali našu omladinu i kako bi umetničko delo iskoristili u daljoj edukaciji”, rekao je Ružić.

Na pitanje poslanika Jedinstvene Srbije Živote Starčevića, u kojoj je fazi priprema za izvođenje završnog ispita i upis učenika u srednje škole i na fakultete, Ružić je rekao da će probni završni ispit biti održan 26. i 27.marta i da će se prvog dana polagati matematika, a drugog dana srpski ili maternji jezik.

”Mislim da je taj rok dovoljan da se deca pripreme i upoznaju sa proceduarama i načinom polaganja i da se nakon probnog zavšrnog ispita pripreme za završni ispit koji će biti održan 23, 24. i 25.juna”, rekao je Ružić.

Ministar je kazao da je obrazovni sistem u Srbiji u ovoj i prethodnoj godini pokazao visok stepen adaptiblnosti i rezistentnosti prema transmisiji virusa korona.

”Sve brojke govore o tome da škole i obrazovne ustanove nisu mesta gde se virus širi, zahvaljujući odgovornosti i predanosti nastavnog osoblja, ali i učenika koji pohađaju nastavu u osnovnim i srednjim školama, visokoškloskim ustanovama, ali i onih koji idu u predškolske ustanove”, naveo je Ružić.

Nastavite čitati

Region

Zlatan Vidović o reakcijama na ulogu u filmu „Dara iz Jasenovca“: Ovo je film ljubavi i NE POZIVA NA MRŽNJU

Objavio

u

Glavnu mušku ulogu u filmu Predraga Antonijevića „Dara iz Jasenovca“ odigrao je glumac Narodnog pozorišta RS, Zlatan Vidović, koji od publike neprestano dobija pohvale i divljenje.

Vidović u filmu igra oca djevojčice Dare, Mileta Ilića, koji razdvojen od porodice u jednom od logora smrti, svakog dana zakopava leševe i strepi da na toj gomili ne pronađe nekoga od svojih najmilijih. Nažalost, te slutnje su se na kraju obistinile.

Više o ovoj sceni i svojoj ulozi uopšte, rekao nam je sam glumac Zlatan Vidović.

Film „Dara iz Jasenovca“ je premijerno prikazan na RTRS i RTS, te je podijeljen i na „Jutjubu“, gdje ga je pogledalo preko pola miliona ljudi, u samo par dana. Kakav je osjećaj sada kada je film prikazan pred tako mnogo ljudi?

Film je bio zaista gledan, u Srbiji ga je gledalo preko 2,5 miliona ljudi, a u RS mislim da ga je gledala svaka kuća. Reakcije su zaista nevjerovatne. Otkad je prikazan film pa evo sve do sada mi pristižu poruke. Ljudi su jako emotivno dirnuti ovim filmom. Većina ih je preplakala čitav film. Mnogo mi znače sve te čestitke i poruke podrške. Drago mi je da je film našao put do srca gledaoca, a to je najbitnije za svaki film.

U filmu igrate glavnu mušku ulogu, kakve su reakcije publike i Vaših poznanika na Vaš angažman u ovom filmu?

U filmu igram Darinog oca, jedna zaista teška i kompleksna uloga. Po reakcijama ljudi mislim da im se svidjelo moje igranje te uloge. Ja sam se trudio da budem što autentičniji i uverljiviji. Jako je teško prenijeti sav taj užas i svu tu patnju ljudi koji su bili u logorima smrti. Ja sam pokušao da nađem u svojim resursima podsvesti i emocija nešto što će bar približno dočarati jedan takav užas koji je nepojmljiv čovjeku.

FOTO: BRANIMIR MILOVANOVIĆ
FOTO: BRANIMIR MILOVANOVIĆ

Kako ste zadovoljni finalnim priozvodom i svojom ulogom?

Jako sam zadovoljan. Mislim da je ovo zaista ogroman posao i film koji je jako značajan za kinematografiju ovih prostora. Ja sam imao čast da se nađem u jednom takvom ostvarenju i zaista sam zahvalan svim ljudima koji su učestvovali u ovom projektu, i iza i ispred kamere. Svi smo bili kao jedna velika porodica i zaista smo iskoristili sve što smo znali i umjeli kako bi ovaj film bio što bolji i što uverljiviji. Publika je to nagradila tako velikom gledanošću. Mislim da smo uradili pošten, dostojan i dobar posao.

Koliko je ova uloga bitna za Vas lično, a i za Vašu karijeru?

Ova uloga je sigurno najznačajnija u mojoj dosadašnjoj filmskoj karijeri, najveća i najteža. Verujem da će imati uticaj na moju dalju karijeru i njen razvoj. Ipak, ovaj posao je poprilično neizvjestan i ja ga posmatram od uloge do uloge. Ali zasigurno mi je ova uloga mnogo značila na emotivnom i ličnom planu, jer ovo je nešto što čovjek dobije priliku da radi jednom u životu. Jako sam srećan i počastvovan što je ta odgovornost i to zadovoljstvo palo na moja pleća. Nadam se da sam opravdao očekivanja reditelja, scenaristkinje i ostale ekipe, a na kraju i publike koja je pogledala ovaj film.

Koji trenuci sa snimanja su Vam ostali najupečatljiviji? Šta je nas Vas ostavilo najsnažniji utisak?

Najteže mi je bilo da uradim scenu gdje na gomili leševa pronalazim sina i suprugu. To je za mene kao glumca bio ogroman izazov. Baš ta scena je po komentarima publike ostavila snažan utisak. Na ulici me ljudi sreću i govore mi kako im je ta scena bila najteža. Pogotovo muškom dijelu publike, ljudima koji su očevi. Oni su se identifikovali sa bolom lika kojeg ja tumačim. Mislim da je to najveća pohvala koju glumac može da dobije za svoj rad. Ljudi to emotivno dožive kao i ja sam koji sam bio u ulozi. Za mene je ta scena definitivno nešto najličnije što sam doživio na snimanju.

FOTO: ALEKSANDAR LETIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR LETIĆ/RAS SRBIJA

Kakav utisak po Vama je film ostavio na publiku?

Mislim da je taj utisak veoma snažan. Mislim da su ga gledali u tišini, sa suzama u očima, sa dostojanstvom. To je zapravo ono što karakteriše ovaj film, dostojanstvo. On ne poziva na mržnju. To je film ljubavi, iscjeljenja. Mislim da smo se svi kao narod okupili, pogledali film i osjetila se ta neka kolektivna energija u vazduhu i neka vrste pročišćenja i katarze. Ovaj film je veoma snažno uticao na publiku i na ljude koji su ga gledali. Smatram da će to još dugo da traje i baš zato je film jedan sjajan medij, jer on ostaje kao testament.

Smatrate li da će se nakon ovoga filma više govoriti na ovu temu, te snimati i drugi filmovi/dokumentarci?

Mislim da je „Dara iz Jasenovca“ samo prvi stepenik. Ona je otvorila vrata razgovoru o svim stravičnim zločinima koji su se desili. Mislim da će biti još i dokumentaraca i igranih filmova na ovu temu jer ona to svakako zaslužuje. To je značaj filma „Dara iz Jasenovca“, što je započeo novo poglavlje u kulturi sećanja naroda. Svakog čoveka njegova rana najviše bori i on treba da govori o toj rani i bolu, jer samo tako može doći do zacjeljenja i istine. Smatram da je ovo pravi put da ljudi na ovim prostorima sagledaju greške i da sa ljubavlju i uzajamnim poštovanjem koračamo naprijed.

FOTO: RTS/SCREENSHOT
FOTO: RTS/SCREENSHOT

Neki gledaoci su komentarisali kako u filmu nije prikazano dovoljno surovosti koje su počinjene od strane NDH. Kako na to gledate?

Mislim da je reditelj našao zaista pravu mjeru u ovom filmu jer smo osjetili te užase, vidjeli smo ih. Atmosfera je zaista zlokobna i užasavajuća i to je sasvim dovoljno da se osjeti šta se dešavalo u logorima smrti. Svako prelaženje te granice bilo bi pogubno po gledanje filma. Jednostavno ne bi se moglo gledati od svih užasa i načina na koje su ljudi ubijani. Smatram da je čitava poetika filma odlična, mjerodavna i umjetnički veoma vrijedna.

ANEGDOTA IZ FILMA

Jedna anegdota je ušla u film. Postoji scena kad ustaškom zapovjedniku predajemo stvari koje smo našli kod leševa, a ja među leševima pronađem drveni krst. Scena je trebalo da se odvija tako da ja njemu dam krst, a on ga baci na mene i onda rez. Međutim, kad je kolega to uradio, krst se zalijepio za moje grudi. Samo sam se okrenuo i stavio ga u džep. Krst je kasnije proigrao kroz čitav film. Nije to bilo u scenariju, nego je valjda neka viša sila.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Region

Jači zemljotres registrovan u Hercegovini

Objavio

u

Zemljotres jačine 4,3 zatresao nešto je oko 23 časa Hercegovinu i Dalmaciju.

Prema podacima Evromediteranskog seizmološkog centra, zemljotres se dogodio 8 kilometara od Dubrovnika i 74 kilometra od Mostara u 23 sata i 7 minuta. 

Dubina zemljotresa bila je dva kilometra, prenosi EMSC. 

(BN) 

Nastavite čitati

Trending