Pratite nas

Politika

Dodik oštetio BiH i Srbiju za 1,8 miliona evra

Objavio

u

Predsjednik PDP, Branislav Borenović istakao je danas da je od samog početka mandata u Predsjedništvu BiH, bilo jasno da se srpski član Predsjedništva Milorad Dodik ne snalazi u Sarajevu, ali je djelovanjem na jučerašnjoj sjednici pokazao da se “potpuno pogubio”.

Njegovi postupci su van granica korisnog ponašanja za Republiku Srpsku – navodi Borenović.

On je u saopštenju iz PDP podsjetio da su predsjednici svih parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske 26. jula ove godine, nakon nametnute odluke Valentina Incka, potpisali zaključak prema kojem nema uslova za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja štetnih odluka po Republiku Srpsku.

– Srpski član Predsjedništva BiH očigledno ovaj zaključak čita bez riječi „sprečavanja“, jer učestvuje u radu na način da donosi štetne odluke po Republiku Srpsku. Nevjerovatno je da glasao protiv Sporazuma o finansiranju prekogranične saradnje imeđu BiH i Srbije, za šta bi sredstva izdvojila Evropska komisija, te tako oštetio i BiH i Srbiju za milion i osamsto hiljada eura – tvrdi Borenović.

Njegovim “sumanutim ponašanjem”, navodi Borenović, uskraćena je pomoć i nanijeta šteta stanovnicima Istočne Ilidže, gdje su Oružane snege BiH trebale da ustupe i postave pantonski most, te uskraćene donacije u vidu medicinske opreme zdravstvenim ustanovama u Banjaluci, Gradišci, Bijeljini i Trebinju i još pet u FBiH.

– I još se hvali da je glasao po svojoj savjesti! Кakva je to savjest?! I kome se usput pravda da ne blokira rad Predsjedništva? Tačno, ne blokira rad te institucije, ali je blokirao djelovanje u skladu sa odlukama parlamenta Srpske. Glasaju njegovi ministri u Savjetu ministara, ministarka finansija Republike Srpske u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje, pojave se u i glasaju u parlamentu BiH i njegovi poslanici, glasa i Dodik, ali glasa na štetu Republike Srpske, a ne da je spriječi – kaže Borenović.

On ističe da nema te politike koja može opravdati neodgovornost i neljudskost pri glasanju protiv donacija bolnicama, pomoć nedavno poplavljenoj opštini ili sporazuma kojim se finansijski pomaže saradnja Srbije i BiH.

Borenović kaže da je Dodik tokom čitavog mandata očigledno potpuno pogubljen, a da je jedine oblasti gdje se on i oni oko njega dobro snalaze jesu zloupotrebe u javnim nabavkama, enormno trošenje budžetskih sredstava i korupcija od čega veliku štetu trpe svi ljudi u Republici Srpskoj i BiH.

Izvor: Srpskainfo.com

Politika

Ministrica finansija ne zna ko treba da plati 90 miliona maraka Slovencima

Objavio

u

By

Ministrica finansija u Vladi Republike Srpske, Zora Vidović smatra kako bi Elektroprivreda Republike Srpske trebalo da plati 90 miliona maraka slovenačkom “Vijaduktu”, a po osnovu nedavno završene arbitraže u Vašingtonu.

Ona nije objasila zašto bi ERS trebao da snosi odštetu za jednostrano raskinutu koncesiju.

Iako su zastupnici slovenačke firme uputili zahtjev za isplatu novca, gdje će se uskoro za svaki mjesec kašnjenja plaćati kamata od pola miliona maraka, ona kaže kako nije puno upoznata sa ovim slučajem.

“Nisam puno upoznata sa istorijom tih dešavanja. Angažovali smo određene eksperte da vidimo šta se tu dešava, ali po mojoj procjeni to ne bi trebao da snosi budžet nego Elektroprivreda”, kazala je ona danas.

Podsjećamo, Republika Srpska izgubila je 90 miliona KM u sporu pred arbitražnim sudom u Vašingtonu, po tužbi slovenačkog preduzeća „Vijadukt”, a zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je „HES Vrbas“, koji je trebalo da gradi HE na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački „Vijadukt“, je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona evra Vlada RS je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka-Niska“.

Međutim, godinu kasnije oko 20.000 građana Banjaluke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

Izvor: Capital

Nastavite čitati

Politika

BEGIĆ SUTRA RADI VELIKU STVAR: Mnogi ovo nisu očekivali, SVE JE SPREMNO

Objavio

u

By

Ivan Begić, bivši odbornik PDP-a u Skupštini Banjaluke kandidovat će se za predsjednika Republike Srpske.

Najavio je da će sutra kao nezavisni kandidat podnijeti aplikaciju za predsjednika (potpredsjednika) RS.

Istaknuto je i to da potpise podrške i prijavu kandidature za predstojeće Opće izbore planira sutra predati Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) u 12:00 sati.

Podsjetimo, Ivan Begić se nakon eksplicitnog privatnog snimka povukao iz javnosti i politike, vratio mandat odbornika koji je osvojio na listi PDP-a u decembru prošle godine.

Ipak, mediji su nakon toga pisali da se Begić predomislio te zatražio vraćanje mandata.

Prema dokumentu koji je tada objavljen, Begić je naveo da je zahtjev podnesen u vrijeme kad je bio pod stravičnim pritiskom i bio izložen neljudskim i ponižavajućim postupcima.

Ova kandidatura ukazuje na to da Begić ne odustaje od politike, ali prema svemu sudeći sada nastupa kao nestranački kandidat.

Izvor: N1

Nastavite čitati

Politika

(Ne)očekivana ROTACIJA: Evo šta se desilo u Ujedinjenoj Srpskoj

Objavio

u

By

U Derventi je danas održana zatvorena sjednica Predsjedništva Ujedinjene Srpske na kojoj je prisustvovao predsjednik, dr Nenad Stevandić.

Kako je saopšteno iz US, na sjednici se razgovaralo o pripremama za opšte izbore, pripremama za Skupštinu Ujedinjene Srpske koja će biti održana u nedjelju kao i o aktuelnoj političkoj situaciji u RS i BiH.

Formiran je Glavni Izborni štab za čijeg je šefa izabran Neven Stanić.

-Predsjedništvo je konstatovalo odlične rezultate u pripremi za naredne parlamentarne izbore, zadovoljni smo prikupljenim potpisima i najavom dolaska na našu svečanu skupštinu. Formirali smo izborni štab i koordinacione odbore za sve izborne jedinice, kao i liste za Narodnu i Parlamentarnu skupštinu. Odluka o zajedničkim kandidatima na nivou koalicije morati biti odobrena od organa stranke. Organizacija Ujedinjene Srpske pokazuje da ćemo biti nezaobilazan faktor u narednim izborima – izjavio je Stevandić.

Na proteklim izborima šef Izbornog štaba US bila je Natalija Trivić.

Izvor: Faktor

Nastavite čitati

Trending