Pratite nas

Politika

DODIK OVIM POTEZOM UNIŠTAVA REPUBLIKU SRPSKU: Ovo je naš najveći poraz u ovoj godini

Objavio

u

Zbog politike Milorada Dodika iz Republike Srpske je u ovoj godini otišlo 50 hiljada ljudi, a za taj odlazak nije kriv SDS ili neko drugi, nego vlast čiji je Dodik gospodar, izjavio je danas predsjednik SDS Mirko Šarović.

On je na konferenciji za novinare u Istočnoj Ilidži kazao da bi Dodik, umjesto što produkuje krize, treba dati odgovor na pitanje zašto Srpska ostaje bez stanovništva.

– On ovo pitanje gura pod tepih i umjesto brige o Srpskoj i njenom stanovništvu vodi računa isključivo o tome kako da ostane na vlasti i kako da dobije novi mandat – kazao je Šarović.

Komentarišući najavu enormnog poskupljenja električne energije za privredu u Republici Srpskoj Šarović je istakao da je SDS izričito protiv toga.

– Stav SDS je da nema nikakvog razloga za bilo kakvo poskupljenje jer, prema parametrima Regulatorne agencije za električnu energiju RS, nije ispunjen nijedan od tri osnovna parametara na osnovu kojih se formira cijena. Isti su ostali troškovi radne snage, ulaznih resursa, kao i održavanje sistema – pojasnio je Šarović.

Zato smatramo, dodaje on, da rast cijena struje na svetskoj berzi ne treba da utiče na naše tržište.

On napominje da će ukoliko dođe do ovog poskupljenja, pored domaće privrede i građani biti ti koji će na kraju platili ceh, jer će doći i do povećanja životnih troškova.

– Moramo iskoristiti svaku mogućnosti i angažovati se maksimalno protiv ovog poskupljenja jer bi se sa njim samo izašlo u susret lošem rukovodstvu Elektroprivrede RS. Sa druge strane privreda RS koja je konkurentna upravo zbog toga što ima manje troškove za električnu energiju bila bi dovedena u bezizlaznu situaciju i to bi ugrozilo cijeli ekonomski sistem – upozorio je Šarović.

On je ocijenio da su jučerašnji medijske napadi Milorada Dodika na njega i SDS prizemni i primitivni.

– Dodik stalno pominje bošnjačke stranke kao neku vrstu alibija, a ne govori da je on sa njima u vlasti 15 godina i da je tako i u ovom mandatu. Zajedno sa njima vlada tako da za trenutno stanje u BiH a nije odgovorna SDS ili bilo ko drugi – istakao je Šarović.

On kaže da Dodik nema prava da bilo kome dijeli lekcije o devastaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Navodi da je Dodik da bi se dodvorio međunarodnoj i zajednici i došao na vlast prije 15 godina je vodio drugu politiku.
Dodika podsjećam, dodaje Šarović, da je upravo on najviše radio na devastaciji Dejtona, koja je rađena na štetu Republike Srpske.

– Zar on nije taj koji javno pred TV kamerama zagovarao ukidanje Predsjedništva BiH i jednog predsjednika BiH. Isti taj Dodik zagovarao je ukidanje entitetskog glasanja i vitalnog interesa naroda, na svim mjestima osim u Domu naroda. Dodik koji sada izigrava potriotu javno se hvalio ukidanjem Vojske RS i stvaranjem jednih oružanih snaga – podsjetio je Šarović.

Komentarišući Dodikovo zalaganje za formiranje trećeg entiteta u BiH Šarović je rekao da srpski član Predsjedništva BiH ne bi treba da se petlja u takvo nešto.

– To je pitanje Federacije BiH i bošnjačko-hrvatsksih odnosa i mi im želimo uspjeha u njihovom međusobnom dogovoru, ali mi se u te stvari, po mom mišljenju, ne trebamo uplitati – kazao je Šarović i istakao da bi formiranje trećeg entiteta moglo samo nanijeti štetu Republici Srpskoj.

Izvor: Insajder.in

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Nekategorisano

GUŽVA NA STARTU Ko će sve ući u trku za predsjednika Srpske

Objavio

u

By

Prijavu za učešće na opštim izborima u BiH, zakazanim za 2. oktobar, predali su 91 politička stranka i 17 nezavisnih kandidata, čime je ozvaničena predizborna trka u Bosni i Hercegovini.

Ono što je zanimljivo jeste da je od ovog broja čak 48 stranaka podnijelo prijavu da uđe u trku za predsjednika ili potpredsjednika Srpske.

Ko će na kraju od njih, zaista, i imati svog kandidata, ostaje da se vidi, ali za sada je sigurno da u trku za predsjednika Srpske ulaze Jelena Trivić iz PDP, Radislav Jovičić iz DNS i Zoran Kalinić iz pokreta Naša priča Republika Srpska.

I lider SNSD, Milorad Dodik, nedavno je izjavio da ta stranka planira imati svog kandidata u trci za predsjednika, a isto su ranije najavili i njegovi koalicioni partneri iz Ujedinjene Srpske, koji su takođe podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske.

Dogovor

Ko će od te dvije partije na kraju odustati od trke za predsjednika Srpske znaće se uskoro, s obzirom na to da je na posljednjem sastanku koalicije vladajuće većine dogovoreno da idu sa jednim kandidatom iza kojeg će stati sve stranke.

Na zvaničnoj stranici Centralne izborne komisije vidljivo je da su mogućnost da uđu u trku za predsjednika Srpske, pored navedenih stranaka, ostavili i NDP, SPS, SDS, Demos, Prva SDS, Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešelj, Demokratski centar RS Igor Davidović, Srpska napredna stranka RS – FBiH, Srpski narodni pokret, Ekološka partija RS, Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića, Seljačka stranka, Srpska napredna stranka FBiH, kao i do sada nepoznate stranke poput Novo doba, Re-Balans, Krug i Stranka život.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović potvrdio je da su podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske, ali da ne planira da ima svog kandidata.

– Prijavu smo podnijeli jer smo imali tu mogućnost, ali ne planiramo da kandidujemo nikoga na tu funkciju. Jasno je da ćemo podržati Jelenu Trivić – istakao je Vukanović za Srpskainfo.

Nesloga

Politikolog Darko Kuzmanović ističe da veliki broj prijava za funkciju predsjednika Srpske pokazuje ogroman stepen nesloge među opozicijom.

– Može se postaviti pitanje da li opozicija uopšte ima ikakvu šansu da u ovoj situaciji, sa ovolikim brojem stranaka koje su ostavile mogućnost da kandiduju nekoga na tu funkciju, pobijedi na izborima – kaže Kuzmanović za Srpskainfo.

S druge strane, kako dodaje on, ovoliki broj kandidata je pokazatelj ogromne količine sujete i ličnog egoizma koji ispoljavaju i kandidati i političke partije.

Da je svima prioritetan opšti interes, kako ističe Kuzmanović, što partije i kandidati konstantno predstavljaju, stranke bi se dogovorile.

– Određene stavove, koji im se i ne podudaraju, oni bi prevazišli i ustremili se ka ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je smjena vlasti. Međutim, do takve situacije nije došlo. Kada imamo veliki broj kandidata, naravno, takva situacija najviše odgovara SNSD, koji ima ogromne šanse da izađe kao pobjednik narednih izbora – smatra Kuzmanović.

Nezrelost

Ukoliko do toga dođe, ističe on, krivci će biti opozicione političke partije i kandidati koji nisu bili u stanju da pregovaraju. Kuzmanović kaže da su se opozicioni političari u velikoj mjeri ponašali nezrelo u političkom smislu.

– Ono što sam i ranije predlagao, a da bi se stalo u kraj ovakvoj situaciji, jer je bilo jasno da kandidati i političari neće biti u stanju da prevaziđu svoje sujete, jedino rješenje bilo bi uvođenje dvokružnog izbornog sistema. Time bi se napokon stalo u kraj ovakvim praksama i situacijama – uvjeren je Kuzmanović.

On kaže da dvokružnim izbornim sistemima u prvom krugu može biti i 50 kandidata za funkciju predsjednika, ali u drugi izborni krug prolaze samo dva najbolja.

– U toj situaciji kandidati imaju i veći legitimitet, a s druge strane, veći je demokratski potencijal samih izbora. Dvokružni izborni sistem bi s jedne strane eliminisao marginalne političke figure u trci za inokosne funkcije, a s druge strane donio i druge razne benefite kada su u pitanju izbori – zaključuje Kuzmanović.

TRKA ZA POTPREDSJEDNIKA

Osim za predsjednika Srpske, očito je da će građani imati i šarolik izbor kada je u pitanju kandidat za potpredsjednika Republike Srpske, jer su trku najavile brojne stranke.

Prijavu su podnijeli DF, Bosanskohercegovački BH zeleni, Hrvatska kršćanska demokratska unija BiH, HDZ 1990, HDZ BiH, Narodni evropski savez BiH, NS, A-SDA, Narod i pravda, Nezavisni blok – BN, Savez za novu politiku, Stranka za BiH, Građanski savez, Platforma za progres, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatska demokratska unija BiH, SDP BiH, BPS Sefer Halilović, HSP dr Ante Starčević BiH, Liberalna stranka BiH, SDA, Hrvatska stranka prava BiH, SMS, BOSS, Hrvatski savez HKDU-Hrast, te Hrvatska stranka prava BiH i Herceg-Bosne.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Vozač, saradnici i obezbjedjenje Milana Radovića sudionici tuče u banjalučkom noćnom klubu?!

Objavio

u

By

Prema izvorima faktormagzina u tuči koja se rano jutros dogodila u jednom banjalučkom noćnom klubu učestovali su vozač, saradnici i pratioci predsjednika Gradskog odbora SDS-a Banjaluka, Milana Radovića.

Incident se dogodio jutros oko četri časa a iz policije su saopštavajući incijale naveli da je jedna osoba uhapšena dok se za još nekoliko traga.

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da su operativnim radom jutros identifikovali i uhapsili J.K. iz Banjaluke.

“Za osobama D.I., M.I. i M.Ć., a zbog postojanja osnova sumnje da su sa J.K. učestvovala u tuči, se traga”, rekli su u policiji.

Nadležnoj policijskoj stanici, oštećeni su juče oko 4 časa prijavili su da su u noćnom klubu u Banjaluci fizički napadnuti od strane više nepoznatih osoba.

“Oštećenim osobama je ukazana ljekarska pomoć na Univerzitetsko – kliničkom centru Republike Srpske. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka”, poručili su iz policije.

Izvor: Faktor magazin

Nastavite čitati

Politika

Vučić: BiH uvela sankcije Rusiji, Dodika i Srpsku nisu pitali

Objavio

u

By

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je BiH uvela sankcije Rusiji dajući na svih 23 deklaracije pozitivno mišljenje protiv Rusije, ali da ne misli da to ima veze sa Republikom Srpskom.

Nastavite čitati

Trending