Pratite nas

Politika

DODIK PORUČIO DŽAFEROVIĆU: Podnesite ostavku – OVO JE RAZLOG

Objavio

u

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je na današnjoj sjednici Predsjedništva da je praksa unilateralnog djelovanja, koja je uspostavljena Predsjedništvu, apsolutno nedopustiva i da se na taj način krše sve procedure, te da ima elemente krivične odgovorosti i da će kao član Predsjedništva djelovati u skladu sa predviđenim procedurama.

Stenogram sa dijela današnje sjednice Predsjedništva na kojem se Dodik osvrnuo na unilateralno djelovanje predsjedavajućeg Šefika Džaferovića Srna je objavila u cijelosti:

DODIK: Osvrnuću se na rad Predsjedništva i praksu da se spoljnopolitička pitanja rješavaju mimo odluka Predsjedništva i da se unilateralnim djelovanjem pokušavaju riješiti mnoga pitanja koja nisu usaglašena.

U ovom zapisniku, zato i protestujem, ne vidim nigdje odluke koje su omogućile nastup predsjedavajućem Predsjedništva u Savjetu bezbjednosti i ponašanje ambasadora koji su samostalno bez odluka Predsjedništva dali podršku određenim aktima i dokumentima.

Imajući u vidu da je u ovom vremenu najvažnije spoljnopolitičko pitanje odnos prema ratu u Ukrajini i da Predsjedništvo nije usvojilo nijedan stav, nijedan zaključak koji bi omogućio da se BiH pridruži bilo kojoj tački dnevnog reda. Politička karikatura je činjenica da se poziva na neku strategiju koja odlučuje o generalnim stvarima, da se pojedinačna tačka dnevnog reda u zapisniku nigdje ne vidi, a BiH pokušava da pošalje poruku da je u tome učestvovala.

Želim da se konstatuje da Predsjedništvo nikada nije donijelo nijedan akt ni zaključak koji bi dao pravo ambasadorima u UN i drugim multilateralnim organizacijama da se pridruže politikama koje su u tom pogledu išle.

S druge strane, predsjedavajući je boravio u UN i na sjednici Savjeta bezbjednosti iako to nije bilo u skladu sa odlukom Presjedništva koja je bila obavezna čime je prekršio Poslovnik o radu i niz zakona koji regulišu spoljnu politiku u BiH, prije svega činjenicu da Predsjedništvo mora da donosi odluku u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu.

Praksa koju ste uveli je pogubna za BiH i govori o krahu institucija u BiH. Ona neće odvesti daleko ukupne politike koje možda na početku vama djeluju da daju neke rezulatate, ali u svakom slučaju ova vrsta ponašanja aposlutno je nedopustiva, predstavlja kršenje osnovnih akata na kojima se zasniva i spoljna politika BiH i funkcionisanje svih organa u sistemu spoljne politike, a u tom pogledu i Poslovnik o radu Predsjedništva.

Da bi se mogli iznositi stavovi praksa koja je bila do sada znači da Predsjedništvo može odlučiti da predsjedavajući ili jedan od članova Predsjedništva može otići na neki sastanak, ali ako je to u ime Predsjedništva onda se prije tog sastanka moraju dogovoriti stavovi koji su zajednički i koji se mogu samo na taj način prezentovati.

Vidljivo je da u ovom ponašanju vidimo samo afirmaciju jednih političkih stavova koji nisu usaglašeni u Predsjedništvu i nisu mogli da budu stavovi BiH.

Vješto se koristi prilika da se ostrašćenost koju vidimo na međunarodnoj sceni iskoristi kako bi se pobrali neki mali aplauzi, ali suštinski ono što vidimo jeste urušavanje same konfiguracije Predsjedništva i mehanizma spoljne politike što je nedopustivo, ja to osuđujem i tražim odgovornost za tako nešto.

U svakom slučaju mislim da tu prasku treba što prije prekinuti. Bio sam na svim sjednicama i nigdje nemamo nijednu odluku o tome a zapisnik je manjkav u tom dijelu i on samo može da bude dokaz da je sve što govorim tačno.

Јa sam boravio u Briselu na sastanku i večeri koju je organizovao komesar za spoljna pitanja i bezbjednost i želim da vas obavijestim da sam bio na bilateralnom ssatanku sa Boreljom i njegovim timom. Oni su svi usmjereni ka jednoj temi a to je Rusija i rat u Ukrajini, šesti i sedmi paket sankcija. To je bila tema kao i traženje da se Balkan solidariše s tim i da bukvalno prati politiku EU na tom planu.

Јa sam predočio ono što mislim da je istina a to je da Predsjedništvo o tome nema stav, da smo zadržali neutralan stav i sve akcije koje su u tom pogledu preduzete su apsolutno ništavne i ne mogu da budu predmet implementacije sve dok Predsjedništvo ne donese tu odluku.

DŽAFEROVIĆ: Tačno je da sam boravio u Savjetu bezbjednosti nakon što sam obaviješten da predsjedavajući Savjeta ministara želi da prisustvuje sjednici. BiH predstavlja ambasador u Savjetu bezbjednosti i predsjedavajući Predsjedništva. Pročitajte Član 6 Poslovnika o radu u kojem se kaže čiji je osnovni zadatak da predstavlja Predsjedništvo i BiH i ako nađete bilo šta suprotno ustavu, zakonu i politikama koje smo utvrdili, onda mi to kažite.

DODIK: Vi ste promašili u svemu, gospodine Džaferoviću. Ako hoćete da se bavimo normalno ovim poslom, očekujem da ste pedantni i onda ste morali da pročitate Član 6 stav G koji kaže da predsjedavajući zastupa usaglašene stavove Predsjedništva, a šta ste Vi zastupali!? Hoćete da pročitate taj član? Ovo mi djeluje kao neki nemušti izlaz iz svega ovoga. Vi mijenjate ustavnu praksu uopšte i prasku rada Predsjedništva. To nije fer.

To što Vi imate želju za nekim uspjehom to je neka druga priča, ovdje piše da je jedini koji predstavlja BiH Predsjedništvo, a ne predsjedavajući i da predsjedavajući može, kao i svaki član Predsjedništva na takvim sastancima na kojima ste Vi bila da predstavlja usaglašene stavove o značajnim pitanjima pred javnšoću, institucijama, inostranstvu gdje tri člana ne mogu zajedno da prisustvuju.

Znači sve ste prekršili i hoćete nama sada da podvalite da ste Vi Marija Djeva. E, niste. Uzmite i pogledajte Ustav i Poslovnik o radu šta piše. Vi ste prekršili Poslovnik i djelovali ste unilateralno i niste zastupali stavove Predsjedništva. Nemojte da podvaljujete nama i javnosti tu vrstu priče. Pročitajte Poslovnik o radu i Ustav dobro, Vi ste pravnik, ja nisam.

Morate se pridržavati onoga što piše u Poslovniku o radu gdje je jasno navedeno da predstavljate Predsjedništvo i zastupate zajedničke stavove! Vi ste srušili Predsjedništvo, Vi ga rušite. Obesmislili ste ga. Prekršili ste sve što ste mogli prekršiti. Vi niste ništa više iznad nas dvojice. Јa nigdje nisam postupio ovako kao Vi, Vi ćete srušiti sve što možete srušiti u BiH svojim ponašanjem. Јa se nikada ne ponašam tako. Vi imate određenu politiku svoje partije koju ovdje sprovodite a to imputirate drugima.

Gospodine Džaferoviću, najbolje je da podnesete ostavku. Sve ste prekršili što se moglo prekršiti. Vrijeme je da pokažeta da ste odgovorni ako hoćete BiH kako treba. Ali pošto Vi hoćete zemlju samo po svojim uzansama to je neko drugo pitanje. Јa razumijem šta Vi radite ali to Vam neće proći zato što ovdje piše da Vi niste u pravu i da niste postupili kako treba. To što ste Vi mislili da će Tegeltija uraditi nešto ili neće, samo je Vaš izgovor I na kraju da je on otišao a Vi niste, zastupao bi BiH više nego što ste Vi zastupali. Vi ste je srušili na ovaj način.

Zašto se niste referisali tamo na mnoge elemente kršenja Dejtonskog sporazuma? U programu Vaše stranke ni nema Dejtonski sporazum već rušenje dejtonske strukture i Vi kao predan član te stranke to i radite.

Što se niste referisali na mnoge izjave koje su došle od vaših partijskih saradnika i partijskog šefa da ‘neće manjina upravljati većenim’, ili ‘sama je sreća da su džamije pune a mladi koji dolaze tamo su granat za BiH’? Јe li to BiH koju Vi hoćete?! Vi mislite mi to ne vidimo na način na koji ja govorim. Prekršili ste poslovnik i podnesite ostavku to je jedino što možete da uradite.

Sada na licemjeran način pokušavate da izađete iz zamke u koju ste sami upali. Ovo je Predsjedništvo i tačno piše kako možete da radite, a to što ste Vi član SDA, tamo radite šta hoćete ali nemate pravo da u ime Predsjedništva to radite. Vi ste BiH doveli u situaciju preko koje se neće preći lako.”

Izvor: Srna

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

DODIK: Cijena struje ostaje niska za građane Srpske

Objavio

u

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ima dovoljno električne energije, da “Elektroprivreda” neće biti prodata i da će cijena struje uvijek ostati niska za građane.

– Naša “Elektroprivreda” neće biti prodata, ekipa koju predvodim to je spriječila. Da to nismo učinili danas bismo imali pet puta skuplju struju – rekao je Dodik napominjući da u predstojećem periodu treba raditi na više polja zbog globalnih dešavanja i tokova.

On je napomenuo da, ako Srpska već ne može određivati cijenu nafte, onda može struje.

– Cijena struje ostaće uvijek niska za naše ljude. Sva sreća pa imamo oko 35 odsto viškova i možemo da prodamo i time poklopimo gubitke koji nastaju u vezi sa domaći konzum – rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da je cijena električne energije u Srpskoj za stanovništvo niža za 44 odsto nego u Federaciji BiH.

– Manja je 60 odsto nego u Hrvatskoj, a 140 odsto nego u Italiji i na nekim drugim mjestima. I to je politika koju ćemo nastaviti – rekao je Dodik na Mrakovici, gdje je prisustvovao obilježavanju 80 godina od Bitke na Kozari.

On kaže da zna da se ono što treba da radi u budućem periodu svodi na nekoliko stvari.

– Da obezbijedim mir – to znam i to sam pokazao da mogu. Sigurnost, i to znam i pokazao sam, a ono što dodatno moram da radim je da obezbijedim dovoljno energije i hrane za naš narod zbog globalnih trendova – rekao je Dodik.

Srna

Nastavite čitati

Politika

POPOVIĆ TUŽI BANJCA! Pozvao istražne organe da objelodane ko je korisnik skaj aplikacije

Objavio

u

Nekadašnji potpredsjednik Narodne partije Srpske /NPS/Đorđe Popović pozvao je istražne organe da iznesu u javnost ko je korisnik skaj aplikacije.

Popović je naveo da će protiv predsjednika NPS-a Darka Banjca biti podnesena tužba za tvrdnje o skaj aplikaciji i blaćenju njegovog ugleda.

“Neću dozvoliti blaćenje mog ugleda i imena zarad jeftinih političkih poena i jasno iznesenih činjenica o raspadu stranke”, naveo je Popović u pisanoj izjavi.

Popović je ranije danas saopštio da je podnio neopozivu ostavku na sve funkcije u partiji i istupio iz članstva zajedno sa Opštinskim odborom iz Brčko distrikta za šta je, kako je naveo, odgovoran predsjednik NPS-a.

On je naveo u pisanoj izjavi da ne podržava način rada i pojedine odluke Banjca, kao i kadrovska rješenja i imenovanja za nosioce kandidatskih lista na području bijeljinske regije.

Predsjednik NPS-a Darko Banjac rekao je danas da je Popović podnoseći ostavku na stranačke funkcije iznio dosta neistina i da NPS “ne može da nosi teret bilo kog pojedinca za kojeg postoji sumnja da je učestvovao u određenim radnjama”.

BL-PORTAL

Nastavite čitati

Politika

Nešić napao Eleka – Sijevale flaše, motke, opšti haos na Jahorini

Objavio

u

By

Predsjednik nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina Nedeljko Elek prijavio je noćas policiji da je napadnut u hotelu „Vučko“, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

Prema našim informacijama, Eleka je između ostalog napao i Mladen Lučić odobornik DNS u Istočnoj Ilidži i Predrag Nešić, brat predsjednika DNS Nenada Nešića. U društvu sa njima bio je i Nenad Nešić, ali prema prvim informacijama, policija nije utvrdila da je on učestvovao u ovoj tuči.

Lučić je inače i jedan od vlasnika firme „Legend“ i brat ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića.

Izvor Srpskainfo kaže da su za jednim stolom bili između ostalih kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH Nenad Nešić, njegov brat Predrag i Lučić, dok je za drugim stolom bio Elek sa društvom.

– U jednom trenuntku došlo je do svađe između njih i počele su letjeti i flaše. Tada je došlo do tuče između Predraga Nešića i Lučića sa jedne i Elaka sa druge strane. Šake su sjevale na sve strane – ispričao je iza Srpskainfo očevidac ovog sukoba.

On je dodao da je čuo da je u ovom sukobu oštećen i Elekov automobil.

Portparol PU Istočno Sarajevo Vesna Stokanović potvrdila je da je došlo do sukoba i da je o svemu obaviješten dežurni tužilac.

– Nakon kompletiranja predmeta N.P. će biti sankcionisan zbog prekršaja tuča i fizički napad, a L.M. zbog počinjenih prekršaja vrijeđanje i tuča i fizički napad – rekla je Stokanovićeva.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Trending