Pratite nas

Politika

Dodik prokomentarisao gubitak većine u Banjaluci, a njegov komentar je sve iznenadio

Objavio

u

Milorad Dodik, lider SNSD komentarišući saradnju unutar koalicije na vlasti u Republici Srpskoj i usvajanje rebalansa budžeta u Skupštini grada Banjaluke bez SNSD, istakao je da je to stvar o kojoj se trebalo dogovoriti.

Bio je pokušaj da se to dogovori na jednom od sastanaka. Dogovoreno je da se na drugi način postupa i da se umjesto rebalansa usvoji budžet. Na 10-15 dana pred kraj godine nije ni funkcionalno da se to radi. Očigledno je da je to više personalno između ljudi u samoj koaliciji – naveo je Dodik.

On je istakao da koalicija nije rasuta nego da je okupljena, te da će ova greška koja se dogodila samo povećati jedinstvo.

– To je nešto što možemo da vidimo i na nivou grada Prijedora – rekao je Dodik.

On je naveo da se na nivou Republike Srpske vidi jedinstvo jer koalicija jednoglasno nastupa i oko budžeta i ekonomske politike koji idu u parlamentarnu proceduru već iduće sedmice.

– Republika Srpska pokazuje svoju institucionalnu izgrađenost i nije ni u kakvoj krizi iako pojedini pokušavaju da prikažu da je najlošije mjesto na svijetu – rekao je Dodik, napominjući da je takve tvrdnje zaista teško dokazati.

On se osvrnuo i na kritike opozicije da nema planiranih sredstava u usvojenom Prijedlogu budžeta Srpske za vraćanje nadležnosti, pojašnjavajući da je elementarna stvar u parlamentima da se samo ono što je utvrđeno zakonom može planirati u budžetu.

– Da bi se ono što nije u međuvremenu utvrdilo kao obaveza postoji institut rebalansa. S druge strane, svjesno smo u budžetu Republike Srpske na mnogim stavkama ostavili dovoljno novca da bi mogli da pokrijemo uvođenje svake nove nadležnosti, kada se za to stvore okolnosti –  rekao je Dodik, napominjući da ne razumije tvrdnje opozicije.

On je naveo da niko ne treba da se sekira, jer kada budu uvedene mnoge od tih stvari, to će pratiti budžetska rezerva.

– Svakako ćemo sve usmjeriti ka tome da ljudima omogućimo što je moguće veće plate i penzije. Iz ove perspektive moramo da budemo konzervativni u našim predočenim projekcijama za povećanje. Ono što se mora znati jeste da ćemo učiniti sve što je moguće prije da redefinišemo i nađemo nove izvore za povećanje plata i penzija. Budžet je stabilan i ostaće stabilan, neće biti problema u tom pogledu – zaključio je Dodik.

Izvor: Srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

SALKIĆ ŽELI DA REPUBLIKA SRPSKA PROMIJENI IME! ” Snovi o dvije srpske države na Balkanu samo snovi”

Objavio

u

Republika Srpska nije dobra ni za Srbe ni za Srbiju, jer predstavlja direktnu poveznicu bosanskih Srba, ali i Srbije, sa onima koji su presuđeni za udruženi zločinački poduhvat i genocid.

Kazao je ovo potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić kao odgovor članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

– Posebno zbog činjenice što današnje političke vođe bosanskih Srba insistiraju na provođenju ideja i ostvarenju neostvarenih ratnih ciljeva o ujedinjenju bosanskih Srba i Srbije u jednu državu. Ovo je sasvim dovoljan razlog za poduzimanje aktivnosti svakog savjesnog državljanina BiH da se ovakve retrogradne snage demokratski poraze i pošalju u prošlost, tamo gdje borave i njihovi ideolozi – poručuje Salkić.

Dodaje kako snovi o dvije srpske države na Balkanu su bili i ostaju samo snovi, a “dio Bosne i Hercegovine koji se neopravdano zove RS nikad neće biti ništa drugo do Bosna i Hercegovina”.

On ističe da ako se šta treba mijenjati onda je to ime entiteta.

– Zbog činjenice da je naziv entiteta izvor sistemske diskriminacije, kršenja ljudskih prava i sloboda građana ovog entiteta koji nisu Srbi pravoslavci. Sve dok postoji ovakav naziv entiteta Bošnjaci, Hrvati i svi drugi građani koji nisu Srbi biće diskriminisani i neće moći ostvariti svoja prava zagarantovana Ustavom Bosne i Hercegovine. Naša je obaveza da zagovaramo i radimo na eliminaciji svih posljedica progona i genocida kao ključnih preduslova za normalizaciju stanja u Bosni i Hercegovini – zaključuje Salkić.

Faktor

Nastavite čitati

Politika

DODIK: Cijena struje ostaje niska za građane Srpske

Objavio

u

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ima dovoljno električne energije, da “Elektroprivreda” neće biti prodata i da će cijena struje uvijek ostati niska za građane.

– Naša “Elektroprivreda” neće biti prodata, ekipa koju predvodim to je spriječila. Da to nismo učinili danas bismo imali pet puta skuplju struju – rekao je Dodik napominjući da u predstojećem periodu treba raditi na više polja zbog globalnih dešavanja i tokova.

On je napomenuo da, ako Srpska već ne može određivati cijenu nafte, onda može struje.

– Cijena struje ostaće uvijek niska za naše ljude. Sva sreća pa imamo oko 35 odsto viškova i možemo da prodamo i time poklopimo gubitke koji nastaju u vezi sa domaći konzum – rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da je cijena električne energije u Srpskoj za stanovništvo niža za 44 odsto nego u Federaciji BiH.

– Manja je 60 odsto nego u Hrvatskoj, a 140 odsto nego u Italiji i na nekim drugim mjestima. I to je politika koju ćemo nastaviti – rekao je Dodik na Mrakovici, gdje je prisustvovao obilježavanju 80 godina od Bitke na Kozari.

On kaže da zna da se ono što treba da radi u budućem periodu svodi na nekoliko stvari.

– Da obezbijedim mir – to znam i to sam pokazao da mogu. Sigurnost, i to znam i pokazao sam, a ono što dodatno moram da radim je da obezbijedim dovoljno energije i hrane za naš narod zbog globalnih trendova – rekao je Dodik.

Srna

Nastavite čitati

Politika

POPOVIĆ TUŽI BANJCA! Pozvao istražne organe da objelodane ko je korisnik skaj aplikacije

Objavio

u

Nekadašnji potpredsjednik Narodne partije Srpske /NPS/Đorđe Popović pozvao je istražne organe da iznesu u javnost ko je korisnik skaj aplikacije.

Popović je naveo da će protiv predsjednika NPS-a Darka Banjca biti podnesena tužba za tvrdnje o skaj aplikaciji i blaćenju njegovog ugleda.

“Neću dozvoliti blaćenje mog ugleda i imena zarad jeftinih političkih poena i jasno iznesenih činjenica o raspadu stranke”, naveo je Popović u pisanoj izjavi.

Popović je ranije danas saopštio da je podnio neopozivu ostavku na sve funkcije u partiji i istupio iz članstva zajedno sa Opštinskim odborom iz Brčko distrikta za šta je, kako je naveo, odgovoran predsjednik NPS-a.

On je naveo u pisanoj izjavi da ne podržava način rada i pojedine odluke Banjca, kao i kadrovska rješenja i imenovanja za nosioce kandidatskih lista na području bijeljinske regije.

Predsjednik NPS-a Darko Banjac rekao je danas da je Popović podnoseći ostavku na stranačke funkcije iznio dosta neistina i da NPS “ne može da nosi teret bilo kog pojedinca za kojeg postoji sumnja da je učestvovao u određenim radnjama”.

BL-PORTAL

Nastavite čitati

Trending