Pratite nas

Nekategorisano

Dodik se pohvalio uspjesima: Najniža plata najveća u regionu

Objavio

u

– Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je najniža plata u Republici Srpskoj najveća u regionu, ali da je BiH brana još boljem ekonomskom rastu Srpske, jer je nemoguće obezbijediti efikasno odlučivanje za važne projekte.

Dodik je rekao da prosječna plata u Republici Srpskoj u aprilu iznosila 978 КM, te da će sa najavljenim povećanjem uskoro iznositi više od 1.000 КM.

“Mi smo na 500 evra prosječne plate, a Hrvatska, koja je u EU na 750 evra. Nisu ni oni daleko odmakli od nas uz sve donacije koje dobijaju, a koje mi nismo imali”, pojasnio je Dodik.

On je rekao da je u Srpskoj povećana zaposlenost, a smanjena nezaposlenost, što potvrđuje i podatak da je trenutna stopa nezaposlenosti 11 odsto, dok je 2006. godine iznosila 34 odsto.

“Negativno nastrojeni će reći da je to zato što narod odlazi, ali to nije tačno. Pogledajte koliko je ljudi zaposleno. Nikada Republika Srpska nije imala veći broj registrovanih zaposlenih, kao što ih ima sada”, naglasio je Dodik za RTRS.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH je pojasnio da su to rezultati odgovorne politike u vrijeme pandemije izazvane virusom korona.

“Obezbijedili smo da se sačuvaju radna mjesta i otvore nova. Bilo je u nekim sektorima otpuštanja, ali u drugom se zapošljavalo i zato smo u plusu”, naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je Srpska sposobna i spremna da vodi svoje autentične politike, te da je stepen ukupnog duga u Srpskoj 52,9 odsto.

“Dug će se sada nešto povećati emitovanjem obveznica, ali kada na kraju godine vratimo, to će opet otići na stepenicu niže”, naveo je Dodik.

Srpski član Predsjedništva je rekao da je javni dug u Republici Srpskoj 42 odsto, te da je Srpska najmanje zadužena zemlja.

“Federacija ne iskazuje jedinstvene podatke za kantone i opštine u cijeloj Federaciji. Neka iskažu, pa će se vidjeti kako to izgleda”, poručio je Dodik.

Dodik je podsjetio da je 2006. godine ukupan domaći proizvod u Republici Srpskoj iznosio je 4,7 milijardi КM, te da u ovom mjesecu iznosi 12,5 milijardi КM.

On je rekao da je Republika Srpska prošle godine, nakon Srbije, imala najmanji pad domaćeg proizvoda.

“U prvom kvartalu ove godine naš rast je dva odsto u plusu. To obezbjeđuje prihode. Zaključno sa majem imamo veće prihode, doprinose, direktne poreze i ostale javne prihode 17 odsto. To je 180 miliona maraka više”, naveo je Dodik.

On je dodao da su indirektni porezi porasli za 11,6 odsto ili 82 miliona КM koja pripadaju Republici Srpskoj, te da je to ukupno 262 miliona КM prihoda više nego u prošloj godini.

Dodik je rekao da je Vlada Srpske iz tog razloga i mogla da poveća plate.

“Zato smo mogli i da u realnom sektoru oslobodimo onaj neoporezivi dio koji bi trebao da ide radnicima. Sada razmišljamo i o drugim kategorijama, da vidimo na koji način ćemo riješiti povećanje plata”, istakao je Dodik.

On je pojasnio da se debalans između izvoza i uvoza od januara do aprila ove godine smanjio, te da je stopa pokrivenosti uvoza izvozom 82 odsto, kao i da se za nekoliko godina može očekivati potpuna pokrivenost uvoza izvozom.

Dodik je, poređenja radi, podsjetio da je 2006. godine stopa pokrivnosti iznosila svega 36 odsto.

“To su stvari kojima svaka zemlja treba da teži”, poručio je Dodik. 

(Srna)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Ko je Dodikov pilot Boban Kusturić?

Objavio

u

Boban Kusturić važi za čovjeka od velikog povjerenja Milorada Dodika. Međutim, Dodik u poslednje vrijeme izbegava da leti sa njim jer je upozoren da njegov miljenik u poslednje vrijeme koristi veliku količinu raznih opijata.

Dospio je u žižu javnosti kada su građani saznali kako se koriste državni resursi, i to da folk zvijezda Ceca Ražnjatović leti helikopterima Vlade RS.

Boban Kusturić je direktor Helikopterskog servisa RS, te ima više ličnih kadrova na važnim pozicijama i to:

Svoju kumu Dušicu Vidaković (koja je vrlo “bliska prijateljica” Milorada Dodika) je postavio za zamjenika direktora Helikopterskog servisa RS, kao i na poziciju člana Savjeta Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine;

Svoju prvu suprugu Dijanu Milanković je postavio za generalnog direktora RTRS;

Svog brata Dejana Kusturića je postavio za direktora Fonda Zdravstvenog osiguranja;

Svog drugog kuma  Čedomira Šušnjar postavio za direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA);

Od brata suprugu je zaposlio u Palatu Predsjednika RS kao sekretaricu;

Svog šurijaka Slavišu Milanković je progurao za zamjenika načelnika Prnjavora;

Povezan je “mnogo” sa direktorom policije Sinišom Kostrešević, kao i sa sinom Igorom Dodik;

Dovodi se u vezu da kontakte sa bezbjednosno interesantnim licima iz regiona, te zbog toga obavještajno-sigurnosne službe sumnjaju da Helikopterima Vlade RS prevozi nedozvoljene stvari;

Poznato je obavještajnim strukturama da ima veliku količinu novca, pa će biti interesantno posmatrati kako će dokazati svoj kapital.

Zbog ovakve kadrovske politike u SNSD-u opravdano i vlada nezadovoljstvo, što je još jedna potvrda da je Republika Srpska postala privatna država “PORODICE & CO”!

Nastavite čitati

Nekategorisano

Slučaj “Memić”: Jednomjesečni pritvor za Alisu

Objavio

u

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Alisi Ramić (djevojačko Mutap) te Muameru Ožegoviću, recepcionaru ilidžanskog hotela Crystal u vrijeme smrti Dženana Memića.

Sudska je to odluka nakon što je pred Sudom BiH juče održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH, koje je zatražilo jednomjesečni pritvor za Alisu Ramić (Mutap), bivšu djevojku Dženana Memića, i još tri osobe koje se dovode u vezu s ovim slučajem, prenosi portal Klix.

Aktivni i bivši pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Nebojša Veljović i Nedžad Hrvat pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane.

Mjera pritvora, između ostalog, predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi puštanje osumnjičenih na slobodu, izazvalo uznemirenje javnosti i građana.

Tužioci su napomenuli da se oni terete za organizovani kriminal, tj. pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, protuzakonito posredovanje i prikrivanje dokaza.

Ranije ove godine uhapšeni su Alisin otac Zijad Mutap, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasan Dupovac i službenik MUP-a KS Josip Barić. Oni su uhapšeni u sklopu istrage o eventualnim nezakonitostima u istrazi stradanja Dženana Memića 2016. godine. 

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Baja Mali Knindža 25. juna u Banjaluci

Objavio

u

U ljetnoj bašti konjičkog kluba Čokorska polja 25. juna sa početkom u 20 časova nastupiće Baja Mali Knindža.

Cijena ulaznice je 20 KM, a karte se mogu kupiti u Jova baru i Konjičkom klubu.

☎️ Informacije na brojeve telefona: 066/066-555, 051/273-111

Nastavite čitati

Trending