Pratite nas

Hronika

DODIK ŠTITI KUMA KRIMINALCA Poništeno Rješenje kojim se odbija privremeno zadržavanje Kajak terase

Objavio

u

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kao nadležni drugostepeni organ, poništilo je Rješenje Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Banjaluka kojim se odbija privremeno zadržavanje objekta – bašta otvorenog tipa (Kajak terasa) i spis predmeta vratilo prvostepenom organu na ponovni postupak.

Kako navode iz Ministarstva Rješenje je poništeno jer je prilikom donošenja osporenog rješenja došlo do više grubih povreda materijalnih propisa i procesnih zakona.

“Rješenje nadležnog odjeljenja Grada Banjaluka o legalizaciji Kajak terase, očigledno, doneseno je ishitreno, uz niz procesnih nedostataka, i bez potpunog i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja”, navode iz Ministarstva.

Kako naglašavaju “došlo je do povrede odredbe člana 5. stav (1) Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji propisuje da nakon podnošenja zahtjeva za legalizaciju, nadležni organ, u ovom slučaju grad Banjaluka, mora izvršiti uviđaj na licu mjesta, što u ovom predmetu nije urađeno”.

“Takođe, bilo je neophodno da se pouzdano i bez greške utvrdi da li je izgradnja spornog objekta započela prije stupanja na snagu Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji je donesen u julu 2018. godine, ili poslije, što u ovom slučaju nije učinjeno”, navodi se u saopštenju Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Podsjećamo, Odjeljenje za prostorno uređenje Gradske uprave grada Banjaluka odbilo je 25. februara zahtjev SP “Kajak”, vlasnika Srećka Radišića za privremeno zadržavanje objekta bašte otvorenog tipa.

Hronika

Banjalučka inspektorka otkupljuje kaznu zatvora za korupciju

Objavio

u

Banjalučki Okružni sud je inspektorki Jeleni Florjan, koja je u aprilu osuđena na godinu dana zatvora zbog traženja i primanja mita, odobrio otkup kazne, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz ovog suda.

Jelena Florjan, inspektorka osuđena za traženje i primanje mita u istrazi, iskoristila je mogućnost otkupa kazne do godinu dana, koja je predviđena nedavnim izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske (RS). Ona je, nakon sporazumnog priznanja krivice, osuđena na kaznu zatvora od godinu dana. Za ovo krivično djelo predviđena je kazna od dvije do deset godina zatvora.

Prema presudi, ona je u svojstvu policijskog službenika, zajedno sa još jednim kolegom, iskoristila svoj položaj i istragu na kojoj je radila da bi zahtijevala i primila mito u iznosu od 20.000 KM od Branislava Vidića, direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci.

Sudija Branimir Jukić je tokom izricanja presude rekao da dokazi koje je predstavilo Tužilaštvo ukazuju na to da je priznanje krivice istinito, a Sud je kao olakšavajuće okolnosti naveo ranije nekažnjavanje, priznanje krivice i to što je majka malog djeteta.

Miljkan Pucar, advokat Jelene Florjan, ranije je za “BIRN BiH” potvrdio da će njegova klijentkinja tražiti otkup kazne i tako iskoristiti mogućnosti koje su date izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Odbrana je zahtjev za otkup dostavila 6. maja, potvrdio je Okružni sud u Banjaluci, koji ga je djelimično usvojio, uvažavajući period koji je osuđena provela u pritvoru.

“U preostalom dijelu, zamijeni novčanom kaznom u iznosu od 16.800,00 KM, računajući svaki dan zatvora po 50,00 KM, kao i da je novčanu kaznu osuđena dužna platiti u roku od tri mjeseca, po pravosnažnosti ovog rješenja, a ukoliko u tom roku ne plati novčanu kaznu, kazna zatvora na koju je osuđena pravosnažnom presudom će se izvršiti prema navedenoj presudi”, navodi se u odluci Suda, kao i da je odbijen zahtjev da se zamijenjena novčana kazna isplati u 24 jednake mjesečne rate.

Istom optužnicom sa Jelenom Florijan je bio obuhvaćen i njen kolega Nenad Grujić, kome je suđenje i dalje u toku i počelo je ispočetka.

Nezavisne

Nastavite čitati

Hronika

Povrijeđen motociklista u saobraćajki na Petrićevcu (VIDEO)

Objavio

u

U večernjim časova u banjalučkom naselju Petrićevac u Njegoševoj ulici, neposredno ispred lokala ,,Impuls” dogodila se saobraćajna nesreća.

Prilikom sudara motocikla i putničkog automobila povrijeđena je jedna osoba koja je prebačena u službu hitne medicinske pomoći, prenosi portal Insajder.in.

Insajder.in

Nastavite čitati

Hronika

Teška saobraćajna nesreća kod Prnjavora: Žena poginula, sin joj povrijeđen

Objavio

u

Sava K. iz Drvara poginula je u saobraćajnoj nesreći na području Prnjavora, kada je škoda felicija, u kojoj je bila suvozač, sletio sa puta, potvrdili su izvori “Nezavisnih”.

Naši sagovornici dodaju da je za volanom automobila bio njen sin M.K, a koji je lakše povrijeđen.

Policajci iz Prnjavora izvršili su uviđaj te nesreće, koja se dogodila juče u 13 časova na regionalnom putu Prnjavor – Srbac u mjestu Velika Ilova. O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Nezavisne

Nastavite čitati

Trending