Pratite nas

Region

Dodik uz pomoć kriminalnih krugova ruši Vučića?!

Objavio

u

Posljednji potezi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika još više ga kompromituju jer se uz pomoć kriminalnih krugova oko njega uključio u rušenje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s pokušajem da se nametne da bude glavni autoritet u regionu.

Kako BN saznaje u tom svjetlu treba posmatrati Dodikove tajne sastanke koji su održani prethodnih dana u Banjaluci sa kontroverzim biznismenom Miodragom Davidovićem Dakom iz Crne Gore, koji ima sumnjive poslove i u Republici Srpskoj.

U cijelu priču uvučen je i dio vladika Srpske pravoslavne crkve među kojima je i nikšićki Joanikije, koji je jedan od mogućih kadidata za patrijarha SPC za koga se lobira.

Na sastanku Dodika i Davidovića bio je i Joanikije. Prema našem izvoru, Dodik je imao prethodnih dana i tajni susret sa vladikom Grigorijem, koji je javno kazao da će se uključiti u rušenje srpkog predsjednika Aleksandra Vučića.

Dodikove veze sa Grigorijem su isprepletene na razne načine još dok je on bio zahumskohercegovački vladika, kada je uplovio i u sumnjive poslove.

Grigorije je bio glavni Dodikov lobista i agitator na terenu.

Upitan da prokomentriše Grigorijeve namjere da se uključi u predsjedničke izbore u Srbiji, Dodik je nedavno kazao da on to nije tako razumio.

– Cilj je da se za patrijrha postavi neko ko je blizak tim kriminalnim krugovima, koji imaju uticaj u Crkvi kako bi lakše srušili  predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a ojačali Milorada Dodika kao lidera Srba u regionu- tvrde naši izvori.

Nakon sastanka kod Dodika, kontroverzni bizismen Daka i vladika Jonikije, u pratnji Dodikovog savjetnika Pera Simića, imali su u zgradi vlade, gdje je i kabinet Dodikov, i večeru u luksuznom restoranu Integra sa Dodikovim bliskim ljudima iz Laktaša, ali i razgovore upravo o tim sumnjivim poslovima koje imaju u Republici Srpskoj.

– Crnogorski kontroverzni biznismen je otvoreno promovisao Jonikija za patrijrha i tražio podršku za lobiranje kod vladika u Republici Srpskoj i postavljanje Dodika za glavnog lidera Srba u regionu”, tvrde naši izvori.

Dodaju da je bilo riječi i o sumnjivim poslovima koje Daka ima u Srpskoj.

U pitanju je, kako tvrdi naš izvor, voćnjak kod Gradiške, čiji je vlasnik pod sumnjivim okolnostima postao ranije Miodrag Daka Davidović i koji bi ga sada rado mijenjao za zemljište Poljoprivredne škole u Banjaluci, što mu je, kako tvrdi, obećano kada je kupovao to zemljište u Trebovljanima kod Gradiške.

Nešto identično i na krajnje sumnjiv način je već odradio i tako pokupio milione Dodikov kum Budimir Stanković. 

Daka je to zemljište kupio od Ilije Gigovića za šest miliona KM, koje je Gigović kupio za 600 hiljada KM. Tada je Daki obećano da će taj voćnjak da zamijeni za atraktivno zemljište na području Banjaluke, kao što je Poljoprivredna škola.

Davidović sada ne može povratiti to milione, niti se dočepati zemljišta Poljoprivredne škole pa pokušava da to unovči kroz  politički uticaj i vezama sa Miloradom Dodikom.

– Za početak cilj je izlobirati patrijrha po njihovim mjerama, koji će zauzvrat dati političku podršku i obezbijediti jači uticaj Milorada Dodika u regionu preko crkvenih krugova na uštrb predsjednika Srbije Aleksandra Vučića – tvrdi naš izvor.

Zanimljivo je da se i u ove prljave poslove upustio Milorad Dodik, tim prije što se radi protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je u više navarata spasio Republiku Srpsku od bankrota i bio glavni oslonac ovdašnjim vlastima u pretohdnom periodu.

Da li je Dodik otvorio još jedan front u koji je uvukao i Republiku Srpsku protiv Srbije ostaje da se vidi. Njegova uloga u rušenju vlasti Srbije bila je značajna i u prošlosti, kada se on otvoreno miješao u izbore, a i upuštao sa kriminalnim miljeom i u sumnjive poslove u Srbiji, gdje je do sada bio pošteđen i kod tamošnjih pravosudnih organa.

Jedan od tih predmeta u Tužilaštvu BiH, koja se protiv Dodika još uvijek vodi jeste istraga oko sumnjive njegove kupovine vile na Dedinju, gdje se godinama čekaju neki dokazi od nadležnih organa u Srbiji.

(BN)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Igra vatre: Novi “non peper” poguban po Srpsku!

Objavio

u

I dok vlasti Republike Srpske priželjkuju otvaranje nekih novih karata oko uređenja BiH u javnost je danas plasiran novi predlog iscrtavanja granica na Balkanu,a koji je poguban za Republiku Srpsku!

Ovih dana zatrpani smo “non peperima” nezvaničnim dokumentima o prekrajanju zapadnog Balkana, s akcentom na Bosnu i Hercegovinu. Igra “non peperima” može da se pretvori u opasnu rabotu “igru s vatrom” i da bude povod nekog novog isceniranog oružanog sukoba.

I dok vlasti Republike Srpske priželjkuju otvaranje novih karata oko uređenja BiH u javnost je danas plasiran novi predlog iscrtavanja granica na Balkanu, koji je poguban po Republiku Srpsku, 

Po tom strašnom i najgorem scenariju Republika Srpska ne bi postojala.

Predlog nazvan “Non pejper za novu BiH, Savez suverenih i nezavisnih država Bosne i Hrvatske”, a koji je, kako navode, dostavljen na adrese svih značajnih institucija, političkih stranaka, ličnosti i medija Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Evropske Unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Ovaj “non pejper” kako navode, je smjernica da se BiH udruži u jednu državnu cjelinu odnosno u jedan “Savez suverenih nezavisnih država Bosne i Hrvatske”.

“Bosna i Hrvatska su ekonomski, kulturno, istorijski itekako vezani. S toga ako treba može se to navesti i dokazati na desetine i stotine pisanih stranica kao prilog”, navodi se u tom dokumentu i dodaje da bi bilo sve transparentno i demokratski od ideje do realizacije stvaranje Saveza BiH predlaže se slijedeće:

– Referendum građana u Hrvatskoj sa tekstom:

”Da li ste za stvaranje Saveza suverenih i nedjeljivih država Bosne i Hrvatske”

– Referendum građana u Bosni i Hercegovini sa tekstom:

1. Da li ste za ukidanje DMS (dejtonskog mirovnog sporazuma) proglašenje istog ništavnim i vraćanje Ustava Republike BiH.

2. Da li ste za stvaranje Saveza suverenih i nedjelijivih država Bosne i Hrvatske.

Savez suverenih država Bosne i Hrvatske bila bi na temeljima antifašističkog opredjeljenja, imali bi svoje državne organe Saveznu Skupštinu, Predsjednika i zamjenika predsjednika Savezne države BiH, Saveznu Vladu, Saveznu Vojsku, Saveznu policiju, što bi se sve drugo definisalo i rješilo kroz savezni Ustav BiH.

Uloga i značaj Saveza za BOSNU

Koja pitanja se rješavaju kada je u pitanju BOSNA (BiH)

– BOSNA bi po automatizmu ušla u EU i NATO

– Pod automatizmom ”i Hercegovina” se briše iz hiljadugodišnjeg naziva države BOSNA

– Stim bi se u potpunosti ukinula klauzula iz vlasti i dominacije “konstitutivni narodi”.

– Nestali bi entiteti, kantoni i tri vjerske nacije, a bila bi jedna Bosanska nacija prema hiljadugodišnjem nazivu države Bosne.

– Što znači Bosanci su svi građani Bosne bez obzira na bilo čije konfesionalno ili neko drugo opredjeljenje.

– Bosna bi postala građanska sekularna država ravnopravnih građana i državljana Bosne.

– Apsolutna vjerska sloboda i svaka druga sloboda u promicanju kulturno historijskih vrijednosti kroz zagarantovano prisustvo i kulturnu promociju i djelovanje nacionalnih manjina.

– U Bosni bi zakonski i temeljni bio državotvorni jezik “Bosanski”, uz prisustvo jezika i slobodi o nacionalnim manjinama u Bosni.

Prema procjeni istraživačkog tima na Referendumu u Bosni i Hrvatskoj bi izašlo i glasalo između 60 i 70 % građana a svoj glas “ZA” bi dalo između 85 i 90% građana.

S toga imate obavezu prema građanima, pokrenite ovu našu inicijativu kako bi uspostavili trajan mir i funkcionalnu građansku državnu zajednicu i kako bi se jednom za uvjek prekinulo rušenje države BOSNE prema etničko vjerskim principima i njihovim kolaboracijskim i secesionističkim snagama koje djeluju u svom rušilačkom pohodu prema BOSNI iz vana.

Bosna nemože opstati u ovakvim konstalacijskim odnosima, režima i konstitutivne vlasti.

Pokušajte zajedno sa građanima promijenuti stanje u ovoj državi”, navodi se u tom papiru i dodaje vrijeme je za drastične promjene.

Ovaj prijedlog potpisuje Senad Bajrić iz Bihaća u ime 10 opštinskih organizacija, koje čine Savez organizatora otpora za Bosansku Krajinu.

Na ovaj prijedlog za sada nema reakcija iz BiH, ali ni iz Republike Srpske koja je ovim prijedlogom faktički izbrisana i poništena!?

(BN)              

Nastavite čitati

Region

Jadransko more se ne smiruje, još četiri zemljotresa

Objavio

u

Više zemljotresa pogodilo je područje Jadranskog mora u samo sat vremena.

Sajt “EMSC” ranije je objavio da je u 14.47 sati 119 kilometara od Splita zabilježen zemljotres jačine 5,4 stepena po Rihterovoj skali, da bi potom u 15.01 bio zabilježen još jedan jačine 4,1 stepen.

Nakon ova dva uslijedila su još četiri zemljotresa.

Jedan je bio 96 kilometara južno od Splita i bio je jačine 3,3 stepena po Rihteru. Drugi, jačine 4,1 stepen zabilježen je 117 kilometara od ovog hrvatskog grada, dok je treći bio jačine 3,7 stepeni i zabilježen je desetak kilometara sjevernije.

Posljednji u nizu zabilježen je u 15.21 sati i imao je magnitudu 4 stepena po Rihteru, dok je epicentar bio 85 kilometara južno od Splita.

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Region

Vraćen krst koji je danas ukraden sa spomenika Stefanu Nemanji

Objavio

u

Vraćen je krst koji je ranije danas ukraden sa spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu, javio je “Sputnjik”.

Mediji su ranije prenijeli da se incident se dogodio oko 16.00 časova, a očevici pretpostavljaju da je u pitanju bio migrant.

Djevojka koja se zatekla na licu mjesta rekla je da je muškarac prvo kružio oko spomenika, a potom je krenuo da čupa dio krsta.

“Videli smo da nešto pokušava da slomi. Bilo je ljudi okolo, on je otkinuo deo krsta. Odmah je neko viknuo: `Šta radiš to?`, a on je krenuo da govori: `Aj em sori`. Tada su dvojica momaka krenula ka njemu i on je počeo da beži”, rekla je djevojka.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova potvrdili su da se intenzivno traga za počiniocem.

Nastavite čitati

Trending