Pratite nas

Politika

Dodik nastavlja rušenje i skrnavljenje institucija Srpske

Objavio

u

Nedavna posjeta Milorada Dodika Prijedoru u svojstvu člana Predsjedništva BiH još jednom je pokazala da se Dodik u Srpskoj pita za sve. Obećao je milionske projekte, ali stručnjaci pitaju, u kom svojstvu je Dodik dao obećanja, jer, bar zvanično, nema takva ovlaštenja u Republici Srpskoj.

Milorad Dodik, zvanično u svojstvu člana Predsjedništva BiH posjetio je Prijedor. Građanima je obećao milionske investicije u naredne dvije godine

„Kompletan projekat odbrane Prijedora od visokih voda košta 15 miliona KM. U ovom trenutku ja kažem, 15 miliona Prijedor dobija za tu vrstu priče.“, rekao je tada Dodik.

Dodik je obećao i pomoć privredi od 10 miliona КM, rekonstrukciju željezničke pruge Prijedor – Ljubija, izgradnju saobraćajnica, te podršku izgradnji industrijskih zona. Već narednog dana, Dodik je istim povodom bio i u Gradišci i takođe u svojstvu člana Predsjedništva BiH obećao pomoć za ovaj grad.

Predsjednik Vlade, ali ni predsjednik Republike Srpske nisu bili ni u Prijedoru niti u Gradišci, što je Dodik iskoristio i obećavao ono što nije u njegovoj, već u republičkoj nadležnosti.

Da li je Dodik na taj način uzurpirao Ustavom zagarantovana ovlašćenja predsjednika i premijera?

„Naravno da je riječ o zloupotrebi funkcije. Jer ne znamo u kom svojstvu Dodik daje sva ta obećanja, koja se tiču entitetskog nivoa. Osim što je zloupotreba, rekla bih i da predstavlja javno ponižavanje i predsjednice Republike Srpske, ali i prije svega premijera Vlade RS“, smatra analitičar Tanja Topić.

I analitičar Velizar Antić pita gdje su u ovim situacijama institucije i ljudi koji te institucije predstavljaju? Dodaje da su Dodikovi postupci dokaz da je politička moć iz institucija premještena u političke partije.

„Bitnije je ono što se dogovori Centralni komitet najveće političke partije u Republici Srpskoj, nego ono što se dogovori u najznačajnijim institucijama u Republici Srpskoj. I ova slika iz Prijedora je preslikana slika toga. Bitnije je šta se Milorad Dodik dogovori sa dva tri ključna čovjeka u SNSD-u, nego šta će da kaže i Vlada RS, i predsjednica Republike Srpske, i Narodna skupština RS.“, navodi Antić.

Da su odluke Izvršnog komiteta SNSD-a nerijetko bile ispred republičkih institucija, Dodik je dokazao nebrojeno puta. Nakon sjednica rukovodstva SNSD-a u svojstvu predsjednika partije ali i kao člana Predsjedništva BiH, Dodik je najavljivao i nove mjere za suzbijanje epidemije virusa korona na nivou Republike Srpske. 

„To je opšte mjesto koje se stalno ponavlja. Kada je Dodik bio premijer, onda je izvršna vlast, tj. Vlada imala najveću snagu. Kada je bio predsjednik Republike Srpske onda je predsjednik imao najveću snagu. Sada kada je Dodik član Predsjedništva BiH iako nema previše veze sa nadležnostima u Republici Srpskoj, opet u tom njegovom smislu opet funkcija člana Predsjdništva iz Republike Srpske ima najveću snagu. Tako da možemo reći da funkcija jednako Milorad Dodik“, kaže komunikolog Mladen Bubonjić. 

Struka kaže da je u Srpskoj stvoren ambijent u kome se njeguje kult ličnosti i gdje sve odluke donosi jedan čovjek. Namjerom da istovremeno bude i predsjednik stranke i Republike Srpske, i prvi čovjek Vlade, i Narodne skupštine, i prvi među ministrima i na kraju član Predsjedništva BiH, Dodik je pokazao da ne živimo u demokratskoj niti pravnoj državi.

BN TV

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

SALKIĆ ŽELI DA REPUBLIKA SRPSKA PROMIJENI IME! ” Snovi o dvije srpske države na Balkanu samo snovi”

Objavio

u

Republika Srpska nije dobra ni za Srbe ni za Srbiju, jer predstavlja direktnu poveznicu bosanskih Srba, ali i Srbije, sa onima koji su presuđeni za udruženi zločinački poduhvat i genocid.

Kazao je ovo potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić kao odgovor članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

– Posebno zbog činjenice što današnje političke vođe bosanskih Srba insistiraju na provođenju ideja i ostvarenju neostvarenih ratnih ciljeva o ujedinjenju bosanskih Srba i Srbije u jednu državu. Ovo je sasvim dovoljan razlog za poduzimanje aktivnosti svakog savjesnog državljanina BiH da se ovakve retrogradne snage demokratski poraze i pošalju u prošlost, tamo gdje borave i njihovi ideolozi – poručuje Salkić.

Dodaje kako snovi o dvije srpske države na Balkanu su bili i ostaju samo snovi, a “dio Bosne i Hercegovine koji se neopravdano zove RS nikad neće biti ništa drugo do Bosna i Hercegovina”.

On ističe da ako se šta treba mijenjati onda je to ime entiteta.

– Zbog činjenice da je naziv entiteta izvor sistemske diskriminacije, kršenja ljudskih prava i sloboda građana ovog entiteta koji nisu Srbi pravoslavci. Sve dok postoji ovakav naziv entiteta Bošnjaci, Hrvati i svi drugi građani koji nisu Srbi biće diskriminisani i neće moći ostvariti svoja prava zagarantovana Ustavom Bosne i Hercegovine. Naša je obaveza da zagovaramo i radimo na eliminaciji svih posljedica progona i genocida kao ključnih preduslova za normalizaciju stanja u Bosni i Hercegovini – zaključuje Salkić.

Faktor

Nastavite čitati

Politika

DODIK: Cijena struje ostaje niska za građane Srpske

Objavio

u

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ima dovoljno električne energije, da “Elektroprivreda” neće biti prodata i da će cijena struje uvijek ostati niska za građane.

– Naša “Elektroprivreda” neće biti prodata, ekipa koju predvodim to je spriječila. Da to nismo učinili danas bismo imali pet puta skuplju struju – rekao je Dodik napominjući da u predstojećem periodu treba raditi na više polja zbog globalnih dešavanja i tokova.

On je napomenuo da, ako Srpska već ne može određivati cijenu nafte, onda može struje.

– Cijena struje ostaće uvijek niska za naše ljude. Sva sreća pa imamo oko 35 odsto viškova i možemo da prodamo i time poklopimo gubitke koji nastaju u vezi sa domaći konzum – rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da je cijena električne energije u Srpskoj za stanovništvo niža za 44 odsto nego u Federaciji BiH.

– Manja je 60 odsto nego u Hrvatskoj, a 140 odsto nego u Italiji i na nekim drugim mjestima. I to je politika koju ćemo nastaviti – rekao je Dodik na Mrakovici, gdje je prisustvovao obilježavanju 80 godina od Bitke na Kozari.

On kaže da zna da se ono što treba da radi u budućem periodu svodi na nekoliko stvari.

– Da obezbijedim mir – to znam i to sam pokazao da mogu. Sigurnost, i to znam i pokazao sam, a ono što dodatno moram da radim je da obezbijedim dovoljno energije i hrane za naš narod zbog globalnih trendova – rekao je Dodik.

Srna

Nastavite čitati

Politika

POPOVIĆ TUŽI BANJCA! Pozvao istražne organe da objelodane ko je korisnik skaj aplikacije

Objavio

u

Nekadašnji potpredsjednik Narodne partije Srpske /NPS/Đorđe Popović pozvao je istražne organe da iznesu u javnost ko je korisnik skaj aplikacije.

Popović je naveo da će protiv predsjednika NPS-a Darka Banjca biti podnesena tužba za tvrdnje o skaj aplikaciji i blaćenju njegovog ugleda.

“Neću dozvoliti blaćenje mog ugleda i imena zarad jeftinih političkih poena i jasno iznesenih činjenica o raspadu stranke”, naveo je Popović u pisanoj izjavi.

Popović je ranije danas saopštio da je podnio neopozivu ostavku na sve funkcije u partiji i istupio iz članstva zajedno sa Opštinskim odborom iz Brčko distrikta za šta je, kako je naveo, odgovoran predsjednik NPS-a.

On je naveo u pisanoj izjavi da ne podržava način rada i pojedine odluke Banjca, kao i kadrovska rješenja i imenovanja za nosioce kandidatskih lista na području bijeljinske regije.

Predsjednik NPS-a Darko Banjac rekao je danas da je Popović podnoseći ostavku na stranačke funkcije iznio dosta neistina i da NPS “ne može da nosi teret bilo kog pojedinca za kojeg postoji sumnja da je učestvovao u određenim radnjama”.

BL-PORTAL

Nastavite čitati

Trending