Pratite nas

Politika

Dodik nastavlja rušenje i skrnavljenje institucija Srpske

Objavio

u

Nedavna posjeta Milorada Dodika Prijedoru u svojstvu člana Predsjedništva BiH još jednom je pokazala da se Dodik u Srpskoj pita za sve. Obećao je milionske projekte, ali stručnjaci pitaju, u kom svojstvu je Dodik dao obećanja, jer, bar zvanično, nema takva ovlaštenja u Republici Srpskoj.

Milorad Dodik, zvanično u svojstvu člana Predsjedništva BiH posjetio je Prijedor. Građanima je obećao milionske investicije u naredne dvije godine

„Kompletan projekat odbrane Prijedora od visokih voda košta 15 miliona KM. U ovom trenutku ja kažem, 15 miliona Prijedor dobija za tu vrstu priče.“, rekao je tada Dodik.

Dodik je obećao i pomoć privredi od 10 miliona КM, rekonstrukciju željezničke pruge Prijedor – Ljubija, izgradnju saobraćajnica, te podršku izgradnji industrijskih zona. Već narednog dana, Dodik je istim povodom bio i u Gradišci i takođe u svojstvu člana Predsjedništva BiH obećao pomoć za ovaj grad.

Predsjednik Vlade, ali ni predsjednik Republike Srpske nisu bili ni u Prijedoru niti u Gradišci, što je Dodik iskoristio i obećavao ono što nije u njegovoj, već u republičkoj nadležnosti.

Da li je Dodik na taj način uzurpirao Ustavom zagarantovana ovlašćenja predsjednika i premijera?

„Naravno da je riječ o zloupotrebi funkcije. Jer ne znamo u kom svojstvu Dodik daje sva ta obećanja, koja se tiču entitetskog nivoa. Osim što je zloupotreba, rekla bih i da predstavlja javno ponižavanje i predsjednice Republike Srpske, ali i prije svega premijera Vlade RS“, smatra analitičar Tanja Topić.

I analitičar Velizar Antić pita gdje su u ovim situacijama institucije i ljudi koji te institucije predstavljaju? Dodaje da su Dodikovi postupci dokaz da je politička moć iz institucija premještena u političke partije.

„Bitnije je ono što se dogovori Centralni komitet najveće političke partije u Republici Srpskoj, nego ono što se dogovori u najznačajnijim institucijama u Republici Srpskoj. I ova slika iz Prijedora je preslikana slika toga. Bitnije je šta se Milorad Dodik dogovori sa dva tri ključna čovjeka u SNSD-u, nego šta će da kaže i Vlada RS, i predsjednica Republike Srpske, i Narodna skupština RS.“, navodi Antić.

Da su odluke Izvršnog komiteta SNSD-a nerijetko bile ispred republičkih institucija, Dodik je dokazao nebrojeno puta. Nakon sjednica rukovodstva SNSD-a u svojstvu predsjednika partije ali i kao člana Predsjedništva BiH, Dodik je najavljivao i nove mjere za suzbijanje epidemije virusa korona na nivou Republike Srpske. 

„To je opšte mjesto koje se stalno ponavlja. Kada je Dodik bio premijer, onda je izvršna vlast, tj. Vlada imala najveću snagu. Kada je bio predsjednik Republike Srpske onda je predsjednik imao najveću snagu. Sada kada je Dodik član Predsjedništva BiH iako nema previše veze sa nadležnostima u Republici Srpskoj, opet u tom njegovom smislu opet funkcija člana Predsjdništva iz Republike Srpske ima najveću snagu. Tako da možemo reći da funkcija jednako Milorad Dodik“, kaže komunikolog Mladen Bubonjić. 

Struka kaže da je u Srpskoj stvoren ambijent u kome se njeguje kult ličnosti i gdje sve odluke donosi jedan čovjek. Namjerom da istovremeno bude i predsjednik stranke i Republike Srpske, i prvi čovjek Vlade, i Narodne skupštine, i prvi među ministrima i na kraju član Predsjedništva BiH, Dodik je pokazao da ne živimo u demokratskoj niti pravnoj državi.

BN TV

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Na Manjači maršira Nato: Pogodite ko je znao za to!

Objavio

u

U emisiji “Puls naroda”, koja se subotom emituje u programu BN radija, slušaoci su iznijeli svoje viđenje u vezi predstojeće velike vojne vježbe NATO snaga na Manjači, ali i ulaska BiH u NATO savez.

Zanimljivo je kako slušaoci komentarišu Dodikovu, kako navode, predstavu za javnost kada je u pitanju NATO. Jedni osporavaju njegovu politiku da jedno priča a drugo radi, dok drugi opravdavaju njegove postupke.

Kakav je glas naroda, barem onih koji su se uključili u emisiju “Puls naroda” poslušajte u emisiji:

BN

Nastavite čitati

Politika

Član Glavnog odbora SNSD-a prešao u SPS

Objavio

u

Član Glavnog odbora SNSD i bivši zamjenik načelnika opštine Modriča Nikola Savić nastaviće političko djelovanje kao član Socijalističke partije Srpske (SPS).

On je danas razgovarao sa predsjednikom SPS Goranom Selakom, te poručio da je izabrao mlade snage koje se istinski zalažu za Srpsku.

“SNSD je odustao od socijaldemokratije, a u SPS sam prepoznao mlade ljude koji se istinski zalažu za budućnost Republike Srpske i Modriče”, istakao je Savić.

Nezavisne

Nastavite čitati

Društvo

“Prenositi sjećanje na ŽRTVU SRPSKOG NARODA” Delegacija PDP položila cvijeće u Donjoj Gradini (FOTO)

Objavio

u

Predstavnici Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo, Jelena Trivić i Milan Švraka, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mira Pekić i predstavnici PDP-a Milanko Mihajilica i Anja Petrović prisustvovali su danas Danu sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida NDH u koncentracionim logoru Jasenovac i položili cvijeće na najvećem jasenovačkom stratištu u Donjoj Gradini.Donja Gradina, kao najveće stratište u kompleksu logora Jasenovac i novijoj istoriji čovječanstva, svjedok je i najstrašnijeg sunovrata ljudskog razuma i najgorih strahota kroz koje čovjek može proći, navodi se u objavi PDP-a na društvenim mrežama.

Donja Gradina, kao najveće stratište u kompleksu logora Jasenovac i novijoj istoriji čovječanstva, svjedok je i najstrašnijeg sunovrata ljudskog razuma i najgorih strahota kroz koje čovjek može proći, navodi se u objavi PDP-a na društvenim mrežama.

U istoriji će ostati zabilježeno da je u jasenovačkom kompleksu logora ubijeno više 500.000 Srba, 80.000 Jevreja i 23.000 Roma samo zato što su bili pripadnici svojih naroda. Istorija bilježi i nepojmljiva zvjerstva kroz koja su prolazili stradalnici.

Naša obaveza je da pamtimo, na pokoljenja prenosimo sjećanje na ogromnu žrtvu našeg i drugih naroda, okupljamo se i molimo za sve nevino stradale i novomučenike jasenovačke, cijeneći i kao najveću vrijednost čuvajući slobodu i mir, kažu u PDP-u.

Nastavite čitati

Trending