Pratite nas

Nekategorisano

Dodikovi jači od korone, obrnuli milione uprkos pandemiji

Objavio

u

Pandemija virusa korona nije značajnije uticala na privatni biznis članova porodice Milorada Dodika. Naprotiv, u prošloj godini, kada je privreda bila na koljenima, Dodikovi su obrnuli više od deset miliona maraka od čega je 1,4 miliona KM čista dobit.

Najbolje je u 2020. godini radio Miloradov sin Igor pokazuje analiza portala CAPITAL na osnovu dostupnih finansijskih izvještaja iz privrednih registara.

Njegovo preduzeće „Fruit Eco“ koje se bavi uzgojem voća u Gradišci je ostvarilo prihode od 1,67 miliona maraka, pola miliona više nego u 2019. godini i prijavilo 14 puta veću dobit od one iz 2019. godine koja iznosi 493.804.

Iako je dobit rasla rapidno, broj radnika ostao je na skoro istom nivou.

U godini korone je živnula i njegova firma „Global Liberty“ koju dijeli zajedno sa sestrom Goricom.

Prijavio je prihod od 173.434 KM i dobit od 93.354 KM, što je daleko bolji rezultat od 2019. godine kada su preko ovog preduzeća obrnuli tek 3.100 maraka i imali skromnu zaradu od 228 KM.

Podsjećamo, kako smo ranije pisali, ova preduzeća su bila korisnici podsticaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, koje im je pomoglo da nabave traktor i dođu do regresiranog goriva.

Voćarstvom se bavi i Miloradov brat Goran, koji je preko svog „Agro voća“ ostvario prihode od 579.000 maraka i dobit od 58.153 KM.

Sa druge strane, Gorica Dodik, Miloradova kćerka koja se u potpunosti posvetila ugostiteljstvu nije ostala imuna na pandemiju.

Pazar u njenim restoranima „Agape“ u odnosu na 2019. godinu je bio manji za čak 800.000 maraka u odnosu na 2019. godinu i iznosio je 1,56 miliona KM, pa je morala da se zadovolji sa skromnom dobiti od nepunih 50.000 KM.

Treba istaći i to da broj radnika nije smanjila, te da ih je sa 39 povećala na 43.

Međutim, njen nešto lošiji rezultat je kompenzovao suprug Pavle Ćorović preko svojih firmi.

Njegove firme „Agro Destil“, „KBV Datacom“ te „Red Box Media“, u kojoj je suvlasnik sa Renatom Radišićem, su u 2020. obrnule ukupno 1,8 miliona maraka i prijavile dobit od oko 150.000 KM, što je na nivou iz godine prije pandemije.

Prošla godina bila je i više nego profitabilna i za ostale članove Dodikove familije.

Tako je dobit firme „Interkont – Komerc“, u vlasništvu Spasoje Zeljkovića, supruga Dodikove sestre, lani višestruko povećana, dok prihodi firme nisu imali tako drastičan rast.

Dobit ove firme u prošloj godini izosila je  472.446 KM, dok je godinu ranije bila 93.124 marke. Ukupan prihod u 2020. godini iznosio je 4,1 milion KM, a godinu ranije 3,9 miliona. Broj radnika je zadržan na istom nivou i zapošljavaju devet radnika.

„DL Plakat“, čiji je suvlasnik Dodikov sestrić, Bogoljub Zeljković, odnosno njegova firma, lani je prihodovala 814.137 KM, oko 200.000 više nego godinu ranije, dok je dobit četiri puta povećana i to sa 24.511 KM na 96.321 KM.

U plusu i firme koje se povezuju sa porodicom Dodik
Prošla godina bila je najprofitabilnija do sada za kompaniju „Prointer ITSS“ koja se povezuje sa Igorom Dodikom, a što je i stariji Dodik ranije potvrdio.

Dobit ove firme je sa 1,99 miliona KM u 2019. godini, lani povećana na čak 6,8 miliona. Prihodi su im povećani za oko 11 miliona, sa 44,6 miliona KM na 55,5 miliona maraka.

Rast profitabilnosti pratilo je i povećanje radne snage pa je tako ova kompanija na kraju prošle godine imala 118 zaposlenih, 44 više nego 2019.

Dosta skromnije, ali ipak pozitivne rezultate, ostvarila je istoimena kompanija u Sarajevu.

Njihova dobit lani je iznosila 24.904 KM i veća je za svega 2.000 KM u odnosu na godinu ranije, dok su prihodi sa 144.327 maraka, skočili na 730.593 KM.

Ova firma je na kraju 2020. zapošljavala 51 radnika, dok su u 2019. imali svega pet zaposlenih.

U plusu je bila i “Infinity International Group“, koja je jedan od suvlasnika „Prointera“ i to 27.275 KM.

Uspješnu godinu imala je i “Alternativna televizija”, čiji je vlasnik „Prointer“. Ova banjalučka televizijska kuća je nakon minusa u 2019. godini, lani imala dobit od 140.863 KM.

(Capital)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Nekategorisano

MESI UŽIVA U LUKSUZNOM ODMORU! Pogledajte vilu koju je iznajmio (FOTO, VIDEO)

Objavio

u

Argentinska superzvijezda Lionel Mesi uživa na godišnjem odmoru, za novu sezonu u PSG-u odmara se u društvu supruge Antonele u luksuznoj vili koju je unajmio za tu prigodu.

Pozivnicu za dolazak dobio je samo jedan par – riječ je o Cescu Fabregasu i njegovoj supruzi.

Veselo društvo uživa u vili na Balearima čiji najam košta 300.000 sedmično.

Luksuzna kuća za odmor ima “full service“, a za Mesija i njegove goste brine se čak 22 radnika. Vila ima šest spavaćih soba, teretanu i „olimpijski bazen“, a nazivaju je najljepšom vilom u Španiji.

Na raspolaganju imaju i jahtu, ali ona nije uključena u cijenu, nego svaki dan najma moraju doplatiti još 10.000 eura.

Sve što je čovjeku potrebno da se pripremi za napornu nogometnu sezonu.

Nastavite čitati

Nekategorisano

USKORO NOVA OAZA UZ VRBAS Planirana izgradnja plaže u Srpskim Toplicama

Objavio

u

Građani dobijaju još jednu plažu uz Vrbas.

Grad Banjaluka će uskoro započeti sa gradnjom nove plaže u Srpskim Toplicama, tako da će građani dobiti još jednu uređenu oazu za odmor uz Vrbas.

Ovu investiciju, procijenjene vrijednosti oko 450.000 KM, Grad će realizovati sa kompanijom „M:tel“.

Kako su pojasnili iz Odjeljenja za komunalne poslove, uređenje obale Vrbasa na ovoj lokaciji zasniva se na zadržavanju postojećih ambijenata uz dodatne intervencije koje se ogledaju u postavljanju mobilijara i dodatnih (mobilnih) sadržaja. Od novih planiranih sadržaja tu su: kafe bar u vidu mobilnog kontejnera, dok uz rijeku, pristanište za dajake u vidu stepenica, nova obaloutvrda na mjestima gdje je nema, betonske ležaljke, klupe i stolovi za piknik, sto za stoni tenis, tuševi, česma, kante za otpatke, mobilne toalet kabine, kabine za presvlačenje i dr.

-Upravo uređenje i očuvanje rijeke Vrbas je gradska administracija postavila kao jedan od prioriteta kada su u pitanju investicioni projekti – ističe ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunale poslove Boriša Mandić, dodajući da je prije nekoliko dana stavljeno u upotrebu i prvo dajak pristanište u Banjaluci, izgrađeno na popularnoj plaži „Abacija“.

-Ovo gradsko kupalište kod Zelenog mosta je najveće i posvećuje mu se posebna pažnja. Osim redovnog košenja i održavanja, na Abaciji su prošle godine, nakon nekoliko desetina godina, zamijenjeni tuševi i stavili smo nove pred kraj ljeta koji će ovog ljeta biti iskorišteni u punom kapacitetu. Tamo imamo i sportska i dječija igrališta, te klupe za odmor – kazao je Mandić.

Inače, kako je naveo – sva gradska kupališta se posebno održavaju kao javne zelene površine i kose više puta godišnje u skladu sa raspoloživim budžetom.

-Ukoliko primijetimo da se sugrađani okupljaju u većem brojem na nekim lokacijima i te lokacije pokosimo i uredimo – zaključio je Mandić.

Nastavite čitati

Nekategorisano

Šta su tačno pričali DODIK I PUTIN: Kremlj objavio stenogram razgovora prvog čovjeka Rusije i srpskog člana Predsjedništva BiH

Objavio

u

By

Rusija će nastaviti razvijati svoje odnose sa onima koji to žele, a vi ste jedan od tih ljudi.

Poručio je ovo ruski predsjednik Vladimir Putin srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku na jučerašnjem sastanku koji je održan na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Kremlj je na svojoj zvaničnoj stranici objavio stenogram tog razgovora u kojem prvi čovjek Rusije izražava zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Republikom Srpskom i Dodikom.

– Jako mi je drago što vas vidim. Razvili smo jako dobre odnose otkako ste na čelu Republike Srpske i član Predsjedništva BiH. Hvala na dolasku na forum u Sankt Peterburgu. Nadam se da vam je bilo korisno i interesantno. Nažalost, u sadašnjim uslovima s Bosnom i Hercegovinom imamo određenih poteškoća vezanih za pristupanje sankcijama, ali znamo vaš stav i visoko ga cijenimo. Uprkos svim poteškoćama, odnosi se nastavljaju i razvijaće se, posebno s onima koji te odnose žele održati. A koliko ja znam, vi ste jedan od tih ljudi – rekao je Putin Dodiku, te mu poželio dobrodošlicu.

Dodik je, kako se navodi u saopštenju iz Kremlja, zahvalio Putinu na pozivu na forum, kao i na njegovim riječima podrške.

– Želim vam zahvaliti za sve što činite za nas. Danas je bio težak dan. Ovo su teška vremena, teški uslovi, a to ste, takođe, više puta rekli u svom govoru koji smo danas slušali. Mi pokušavamo provoditi svoju politiku bez uplitanja sa strane, nismo se htjeli pridružiti sankcijama i zahvalni smo na razumijevanju po ovom pitanju – rekao je Dodik.

On se zahvalio Putinu što je što je Rusija omogućila zadržavanje cijene plina po dosadašnjim uslovima do Nove godine, dodajući kako ne može biti alternative ruskim energentima.

Dodik je, kako se ističe, upoznao Putina na razgovor sa predsjednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejem Milerom, s kojim je dogovorena izgradnja gasovoda prema Republici Srpskoj.

– Potrebno je dovršiti neke proceduralne stvari vezane za ugovor između Srbije i Bosne i Hercegovine da bi se on mogao izgraditi. Vaša preduzeća nastavljaju poslovati u Republici Srpskoj. Zarubežnjeft zadržava poslovanje. Nastavljamo raditi na razvoju naše saradnje u oblasti medicine. Mnogi vaši specijalisti dolaze u Banjaluku iz Sankt Peterburga.  Fakulteti i univerziteti sarađuju – sve se, naravno, dobro razvija – naveo je Dodik.

On je još Putinu ukazao da Srpska pomno prati situaciju oko Ukrajine i da razumije kontekst.

– Vjerujemo da Zapad jednostavno pokušava ući u sve segmente. Živimo taj život više od 20 godina – naveo je Dodik.

On se osvrnuo i na imenovanje Kristijana Šmita na poziciju visokog predstavnika bez odluke Savjeta bezbjednosti UN.

– Bez odluke Savjeta bezbjednosti postavili su Nijemca koji se predstavlja kao visoki predstavnik i nameće nekakve zakone. To unosi dodatnu destabilizaciju koja se ne može prihvatiti, odbijamo priznati takvo stanje – naveo je Dodik.

Iz stenograma se vidi da je Dodik na kraju razgovora podsjetio Putina i na vojnu misiju Altea koja se svake godine obnavlja kroz Savjet bezbjednosti UN.

“U Putinovom protokolu nema greške niti je može biti”

Iskusni diplomata i istoričar Slobodan Šoja ističe da je ruska administracija savršen i ozbiljan organizam, te da stoga nije ni čudo da su objavili kompletan razgovor Dodika i Putina jer su htjeli na taj način da izbjegnu bilo kakve spekulacije o tome šta se pričalo na sastanku.

– Na jučerašnjem kratkom susretu Putina i Dodika u Sankt Peterburgu to se moglo dobro osjetiti. U Putinovom protokolu nema greške niti je može biti. Sve je kako treba i sve ima svoje razloge. S jedne strane, Rusi su postavili zastavu BiH iza Dodika, što je sasvim prirodno. S druge strane, Rusi su, znajući da Dodik može svašta ispričati šta mu je Putin kazao i šta je on kazao Putinu, željeli potkresati njegovu mitomaniju pa su doslovno, od riječi do riječi, prenijeli šta je ko kazao na tom vjerovatno petominutnom sastanku – ističe Šoja.

On dodaje da je Putinu jedino bilo važno da skrene pažnju da malo nedostaje da nas stavi na listu neprijateljskih zemalja, ali da se to neće dogoditi ukoliko stvari ostanu kao sada.

Da smo pametni kao što nismo, kako kaže Šoja, mogli bismo iskoristiti situaciju i nastaviti žestoko javno prepucavanje jednih koji su za Zapad i drugih koji su za Rusiju.

– Tako bismo i jednoj i drugoj strani mogli objasniti da nemamo kud i da do dogovora ne možemo doći te stoga ne možemo donijeti niti jednu jednoglasnu državnu odluku. Zapad se ne bi mogao ljutiti na BiH kao što će ljutiti na Srbiju, a Rusija bi mogla ostaviti povoljnu cijenu gasa za BiH, a to je za nas u ovom trenutku najvažnije – smatra Šoja.

U zemlji siromašnih, kako ističe on, mudrije je misliti na ljude nego na principe do kojih faktički danas niko ne drži, a najmanje oni koji nas tjeraju na “principijelnost”.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending