Pratite nas

Nekategorisano

Dodikovi jači od korone, obrnuli milione uprkos pandemiji

Objavio

u

Pandemija virusa korona nije značajnije uticala na privatni biznis članova porodice Milorada Dodika. Naprotiv, u prošloj godini, kada je privreda bila na koljenima, Dodikovi su obrnuli više od deset miliona maraka od čega je 1,4 miliona KM čista dobit.

Najbolje je u 2020. godini radio Miloradov sin Igor pokazuje analiza portala CAPITAL na osnovu dostupnih finansijskih izvještaja iz privrednih registara.

Njegovo preduzeće „Fruit Eco“ koje se bavi uzgojem voća u Gradišci je ostvarilo prihode od 1,67 miliona maraka, pola miliona više nego u 2019. godini i prijavilo 14 puta veću dobit od one iz 2019. godine koja iznosi 493.804.

Iako je dobit rasla rapidno, broj radnika ostao je na skoro istom nivou.

U godini korone je živnula i njegova firma „Global Liberty“ koju dijeli zajedno sa sestrom Goricom.

Prijavio je prihod od 173.434 KM i dobit od 93.354 KM, što je daleko bolji rezultat od 2019. godine kada su preko ovog preduzeća obrnuli tek 3.100 maraka i imali skromnu zaradu od 228 KM.

Podsjećamo, kako smo ranije pisali, ova preduzeća su bila korisnici podsticaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, koje im je pomoglo da nabave traktor i dođu do regresiranog goriva.

Voćarstvom se bavi i Miloradov brat Goran, koji je preko svog „Agro voća“ ostvario prihode od 579.000 maraka i dobit od 58.153 KM.

Sa druge strane, Gorica Dodik, Miloradova kćerka koja se u potpunosti posvetila ugostiteljstvu nije ostala imuna na pandemiju.

Pazar u njenim restoranima „Agape“ u odnosu na 2019. godinu je bio manji za čak 800.000 maraka u odnosu na 2019. godinu i iznosio je 1,56 miliona KM, pa je morala da se zadovolji sa skromnom dobiti od nepunih 50.000 KM.

Treba istaći i to da broj radnika nije smanjila, te da ih je sa 39 povećala na 43.

Međutim, njen nešto lošiji rezultat je kompenzovao suprug Pavle Ćorović preko svojih firmi.

Njegove firme „Agro Destil“, „KBV Datacom“ te „Red Box Media“, u kojoj je suvlasnik sa Renatom Radišićem, su u 2020. obrnule ukupno 1,8 miliona maraka i prijavile dobit od oko 150.000 KM, što je na nivou iz godine prije pandemije.

Prošla godina bila je i više nego profitabilna i za ostale članove Dodikove familije.

Tako je dobit firme „Interkont – Komerc“, u vlasništvu Spasoje Zeljkovića, supruga Dodikove sestre, lani višestruko povećana, dok prihodi firme nisu imali tako drastičan rast.

Dobit ove firme u prošloj godini izosila je  472.446 KM, dok je godinu ranije bila 93.124 marke. Ukupan prihod u 2020. godini iznosio je 4,1 milion KM, a godinu ranije 3,9 miliona. Broj radnika je zadržan na istom nivou i zapošljavaju devet radnika.

„DL Plakat“, čiji je suvlasnik Dodikov sestrić, Bogoljub Zeljković, odnosno njegova firma, lani je prihodovala 814.137 KM, oko 200.000 više nego godinu ranije, dok je dobit četiri puta povećana i to sa 24.511 KM na 96.321 KM.

U plusu i firme koje se povezuju sa porodicom Dodik
Prošla godina bila je najprofitabilnija do sada za kompaniju „Prointer ITSS“ koja se povezuje sa Igorom Dodikom, a što je i stariji Dodik ranije potvrdio.

Dobit ove firme je sa 1,99 miliona KM u 2019. godini, lani povećana na čak 6,8 miliona. Prihodi su im povećani za oko 11 miliona, sa 44,6 miliona KM na 55,5 miliona maraka.

Rast profitabilnosti pratilo je i povećanje radne snage pa je tako ova kompanija na kraju prošle godine imala 118 zaposlenih, 44 više nego 2019.

Dosta skromnije, ali ipak pozitivne rezultate, ostvarila je istoimena kompanija u Sarajevu.

Njihova dobit lani je iznosila 24.904 KM i veća je za svega 2.000 KM u odnosu na godinu ranije, dok su prihodi sa 144.327 maraka, skočili na 730.593 KM.

Ova firma je na kraju 2020. zapošljavala 51 radnika, dok su u 2019. imali svega pet zaposlenih.

U plusu je bila i “Infinity International Group“, koja je jedan od suvlasnika „Prointera“ i to 27.275 KM.

Uspješnu godinu imala je i “Alternativna televizija”, čiji je vlasnik „Prointer“. Ova banjalučka televizijska kuća je nakon minusa u 2019. godini, lani imala dobit od 140.863 KM.

(Capital)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Ko je Dodikov pilot Boban Kusturić?

Objavio

u

Boban Kusturić važi za čovjeka od velikog povjerenja Milorada Dodika. Međutim, Dodik u poslednje vrijeme izbegava da leti sa njim jer je upozoren da njegov miljenik u poslednje vrijeme koristi veliku količinu raznih opijata.

Dospio je u žižu javnosti kada su građani saznali kako se koriste državni resursi, i to da folk zvijezda Ceca Ražnjatović leti helikopterima Vlade RS.

Boban Kusturić je direktor Helikopterskog servisa RS, te ima više ličnih kadrova na važnim pozicijama i to:

Svoju kumu Dušicu Vidaković (koja je vrlo “bliska prijateljica” Milorada Dodika) je postavio za zamjenika direktora Helikopterskog servisa RS, kao i na poziciju člana Savjeta Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine;

Svoju prvu suprugu Dijanu Milanković je postavio za generalnog direktora RTRS;

Svog brata Dejana Kusturića je postavio za direktora Fonda Zdravstvenog osiguranja;

Svog drugog kuma  Čedomira Šušnjar postavio za direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA);

Od brata suprugu je zaposlio u Palatu Predsjednika RS kao sekretaricu;

Svog šurijaka Slavišu Milanković je progurao za zamjenika načelnika Prnjavora;

Povezan je “mnogo” sa direktorom policije Sinišom Kostrešević, kao i sa sinom Igorom Dodik;

Dovodi se u vezu da kontakte sa bezbjednosno interesantnim licima iz regiona, te zbog toga obavještajno-sigurnosne službe sumnjaju da Helikopterima Vlade RS prevozi nedozvoljene stvari;

Poznato je obavještajnim strukturama da ima veliku količinu novca, pa će biti interesantno posmatrati kako će dokazati svoj kapital.

Zbog ovakve kadrovske politike u SNSD-u opravdano i vlada nezadovoljstvo, što je još jedna potvrda da je Republika Srpska postala privatna država “PORODICE & CO”!

Nastavite čitati

Nekategorisano

Slučaj “Memić”: Jednomjesečni pritvor za Alisu

Objavio

u

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Alisi Ramić (djevojačko Mutap) te Muameru Ožegoviću, recepcionaru ilidžanskog hotela Crystal u vrijeme smrti Dženana Memića.

Sudska je to odluka nakon što je pred Sudom BiH juče održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH, koje je zatražilo jednomjesečni pritvor za Alisu Ramić (Mutap), bivšu djevojku Dženana Memića, i još tri osobe koje se dovode u vezu s ovim slučajem, prenosi portal Klix.

Aktivni i bivši pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Nebojša Veljović i Nedžad Hrvat pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane.

Mjera pritvora, između ostalog, predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi puštanje osumnjičenih na slobodu, izazvalo uznemirenje javnosti i građana.

Tužioci su napomenuli da se oni terete za organizovani kriminal, tj. pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, protuzakonito posredovanje i prikrivanje dokaza.

Ranije ove godine uhapšeni su Alisin otac Zijad Mutap, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasan Dupovac i službenik MUP-a KS Josip Barić. Oni su uhapšeni u sklopu istrage o eventualnim nezakonitostima u istrazi stradanja Dženana Memića 2016. godine. 

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Baja Mali Knindža 25. juna u Banjaluci

Objavio

u

U ljetnoj bašti konjičkog kluba Čokorska polja 25. juna sa početkom u 20 časova nastupiće Baja Mali Knindža.

Cijena ulaznice je 20 KM, a karte se mogu kupiti u Jova baru i Konjičkom klubu.

☎️ Informacije na brojeve telefona: 066/066-555, 051/273-111

Nastavite čitati

Trending