Pratite nas

Politika

Dodikovi “otimaju” Vučićevu pomoć upućenu Banjaluci?!

Objavio

u

Iako je tokom razgovora predsjednik Vučić, Stanivukoviću obećao sredstva za most u banjalučkom naselju Česma, naknadno je odlučeno, dan poslije te posjete, da “Putevi” Republike Srpske realizuju taj projeat tako što će preuzeti finansijsku konstrukciju. Odluka je donesena s ciljem da onemoguće Stanivukoviću da realizuje obećane projekte uz pomoć predsjednika Srbije.

Posljednja posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića natjerala je ovdašnje republičke vlasti da u Banjaluci realizuju jedan od projekata, koji su se trebali realizovati iz sredstava Srbije.

Iako su ranije kazali da će blokirati realizaciju svih projekata, nakon što je u Banjaluci pobijedio opozicioni kandidat za gradonačelnika Draško Stanivuković i prvih blokada u konstituisanju vlasti i donošenja budžeta, u gradu na Vrbasu republička vlast je procijenila da bi veću štetu mogli imati ukoliko bi uz pomoć, kao što je to predsjednik Vučić obećao gradonačelniku Banjaluke, došlo do realizacije projekata iz sredstava Srbije.

Tako su već, dan nakon nedavne Vučićeve posjete, u Banjaluci predstavnici skupštinske većine, predvođene SNSD-om i v.d. direktorom “Puteva” Republike Srpske Davorom Kostreševićem, takođe iz SNSD-a, ozvaničili da će oni graditi most u banjalučkom naselju Česma, koji je još u poplavama 2014. godine odnijela voda.

Iako je tokom razgovora predsjednik Vučić, Stanivukoviću obećao sredstva za taj most, naknadno je odlučeno da ipak “Putevi” Republike Srpske realizuju taj projekat tako što će preuzeti finansijsku konstrukciju.

Direktor “Puteva” Davor Kostrešević je rekao da će most biti izgrađen oko 50 metara uzvodno uz lokaciju starog mosta koji je porušen u poplavama 2014. godine.

“Most će biti raspona 150 metara sa dvije saobraćajne trake širine po 3,5 metara. Novi most će imati i pješačke i biciklističke staze sa obje strane”, naveo je Kostrešević, dodajući da je projektom planirano do pet miliona KM za izgradnju mosta, a dva miliona KM za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na ovoj lokaciji.

“Radovi bi trebalo da počnu nakon završetka projektne dokumentacije i idejnog rješenja, što je obaveza grada. Takođe, biće potpisan poseban memorandum između grada Banjaluka i preduzeća ‘Putevi RS'”, naglasio je Kostrešević za odabrane medije.

Šta se promijeilo u glavama onih koje donose skoro sve odluke u Republici Srpskoj i zbog čega je sada nakon obećanja predsjednika Srbije da će, na zahtjev Stanivukovića, Srbija izgraditi most u gradu na Vrbasu došlo do naglog zaokreta u republičkim institucijama? Očito je, kako se tumači u javnosti, odluka donesena s ciljem da Dodikovi onemoguće Stanivukoviću da realizuje obećane projekte Banjalučanima i to još uz pomoć predsjednika Srbije.

Po svemu sudeći procjena je, u glavama SNSD-a, da ne smije doći do približavanja mladog i energičnog Stanivukovića sa najuticajnijim čovjekom na Balkanu Aleksandrom Vučićem.

Već godinama unazad lider SNSD ili, kako ga zovu, “gospodar” Republike Srpske Milorad Dodik se nametnuo kao jedini koji s ovu stranu Drine ima dobre veze sa Srbijom, a odnose sa predsjednikom Srbije smatra isključivo svojim ekskluzivnim pravom.

Čega se plaši Dodik i zašto je pored Vučića “manji od makovog zrna” nije teško odgonetnuti za ovdašnje poznavaoce političkih prilika.

Ali, ono što je izvjesno građani ovog banjalučkog naselja mogli bi konačno dobiti most, a ko će da iz toga izvuče političku korist za njih i nije važno.  

(BN)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Bobar pristupio SPS-u

Objavio

u

Dugogodišnji sportista i nagrađivani glumac Banjalučkog studentskog pozorišta Slobodan Bobar pristupio je danas Socijalističkoj partiji Srpske – SPS.

On se u prostorijama SPS u Banjaluci sastao sa predsjednikom Gradskog odbora SPS Banjaluka Sašom Kondićem, sa kojim je razgovarao o budućem političkom angažmanu.

– SPS je prije svega partija mladih i u Banjaluci nastavljamo da okupljamo tim mladih, energičnih i dokazanih ljudi, a u Banjaluci svakako imamo tim koji će dolaskom Slobodana Bobara biti još jači – poručio je Kondić.

Bobar je dijete banjalučkog FK Borca, u kojem je prošao sve uzrasne kategorije, a kao glumac BSP nosilac je brojnih priznanja i nagrada sa festivala iz BiH i Srbije.

Nastavite čitati

Politika

“Pet odsto je poniženje, a ne rješenje” Maja Dragojević Stojić o povećanju plata zdravstvenim radnicima

Objavio

u

Problemi u zdravstvenom sistemu ne mogu se riješiti bilo kakvom jednokratnom pomoći niti mizernim povećanjem plata od pet odsto. To je samo flaster na duboku ranu koja krvari već dugo, kaže dr Maja Dragojević-Stojić, članica Predsjedništva SDS.

Ona napominje da je mnogo je vrijednih i stručnih radnika napustilo ovu zemlju, ne samo zbog malih plata, već zbog sveopšteg ambijenta i osjećaja poniženosti.

– Da li stvarno mislite da svi napori medicinskih radnika tokom pandemije vrijede toliko da stanu u jednu milostinju od pet odsto – upitala je Dragojević-Stojić.

Ona kaže da bi vlast ukoliko cijeni medicinare, trebalo da napravi sistem u kojem će njihov rad i sposobnost procjenjivati uvijek bolji od njih, i po stručnosti i znanju, a nikako lošiji.

– Stvorite im uslove rada zbog kojih će svakog dana motivisani ići na posao. Dajte im plate koje zaslužuju na osnovu njihovog nesebičnog zalaganja u cilju zaštite zdravlja građana. Omalovažiti njihov rad i svesti ga na pet posto je ponižavajuće i nedopustivo – poručila je Maja Dragojević-Stojić, koja je po struci doktorka, specijalistkinja kadriologije.

Srpskainfo

Nastavite čitati

Politika

Zašto se kasni sa košenjem trave u Banjaluci? (VIDEO)

Objavio

u

Nastavite čitati

Trending