Pratite nas

Politika

Dok je u Parlamentu ćutao, poslanik Jakov Galić porodičnoj firmi pribavio milione maraka

Objavio

u

Dok je bez ikakve aktivnosti u poslaničkoj klupi sticao status najneaktivnijeg poslanika, Jakov Galić član Socijalističke partije iz Zvornika, sticao je milione maraka koji su se iz javne kase slivali na račune njegovog porodičnog preduzeća. Samo u prošloj godini, u kojoj se ovaj poslanik ni jednom nije javio za riječ, preduzeće „6. novembar“ kojim upravlja njegov sin dobilo je 1,4 miliona konvertibilnih maraka kredita IRB-a RS. To je drugi milionski kredit koji je Galićima u proteklih pet godina dodijeljen iz Fonda za razvoj istočnog dijela Republike Srpske. 

piše: Miljan Kovač

U međuvremenu je ovo preduzeće od institucija, javnih preduzeća i ustanova, dobilo rekordan broj poslova javnih nabavki. Samo u prošloj godini dodijeljeno im je čak 57 poslova.

Zbog sumnje da je u sukobu interesa protiv Jakova Galića je 18. maja prošle godine pokrenuta i istraga pred Komisijom za odlučivanje o sukobu interesa. Zbog opstrukcije poslanika vladajuće koalicije ova komisija se nije sastala od polovine prošle godine, pa je sve izvjesnije da ni za Galića sankcija neće biti.

Dokumenta pogledajte OVDJE.

Prihoda za porodični biznis iz javnih sredstava ipak neće manjkati.

Javne nabavke za privatne interese

Samo za nabavku zastava Ministarstvo odbrane BiH je Galićevom preduzeću platilo preko 30 hiljada konvertibilnih maraka, bez PDV-a. Ugovor o javnoj nabavci je sklopljen 1. novembra prošle godine. Za potrebe ovog ministarstva isto preduzeće je nabavilo i peškire.

Univerzitetski klinički centar RS je krajem jula 2021.godine sa „6. novembrom“, potpisao ugovor o javnoj nabavci zelenog veša koji se koristi u operacionoj sali, vrijedan nešto više od 390 hiljada konvertibilnih maraka. Sa istom firmom UKC je potpisao i ugovor o nabavci deka i jastuka u vrijednosti od cca 77 hiljada konvertibilnih maraka.

U decembru prošle godine MUP RS je ovom preduzeću dodijelio posao nabavke kombinezona vrijednosti od blizu 180 hiljada konvertibilnih maraka (bez PDV-a).

Galićima omiljeni poslovni partner i dalje su „Šume Srpske“. Ugovor o javnoj nabavci opreme za radnike ovog javnog preduzeća prošle godine su potpisali dva puta. U maju je potpisan ugovor vrijedan preko 66 hiljada konvertibilnih maraka, a u novembru iste godine drugi vredniji od 100 hiljada konvertibilnih maraka.

Fond za razvoj Galićevog biznisa

U sklopu preduzeća „6. novembar“, od 2017. godine posluje i zvornički hotel „Vidikovac“.

Svečanom otvaranju adaptiranog hotela u julu te godine prisustvovao je tadašnji entitetski predsjednik Milorad Dodik, kao i ministri Petar Đokić, Zoran Tegeltija i Predrag Gluhaković.

Kako je tada rečeno, u rekonstrukciju i adaptaciju ovog hotela sa četiri zvjezdice uloženo je više od 2,5 miliona konvertibilnih maraka.

Iste godine, u novembru mjesecu Galićevo preduzeće „6. novembar“ dobilo je i kredit od Investiciono razvojne banke RS u iznosu od dva miliona konvertibilnih maraka. Kredit je isplaćen iz Fonda za razvoj istočnog dijela RS.

Ta godina je za Galiće bila posebno unosna, jer su samo u 2017. kroz sistem javnih nabavki, dobili niz poslova ukupne vrijednosti od preko milion konvertibilnih maraka. Većina tih poslova, dodijeljena im je kroz konkurentske zahtjeve i direktne sporazume.

Početkom 2017. godine sklopljen je i posao nabavke šumarskih uniformi za JP „Šume Srpske“ vrijedan 246.708 konvertibilnih maraka bez PDV-a.

Jakov Galić, tada nije bio na funkciji poslanika, na koju je izabran naredne 2018. godine. Međutim, njegov uticaj i političke veze kao visokog funkcionera Socijalističke partije, članice vladajuće koalicije okupljene oko Dodikovog SNSD-a bio je neprikosnoven. Njegov bliski saradnik i partijski lider Petar Đokić, međutim, u izjavi za Impuls, navodi da se poznaju i sarađuju preko dvadeset godina. On, kako kaže, ne zna da li je u pitanju sukob interesa i prepušta tu odluku Komisiji. Đokić ipak navodi i lični primjer balansa između politike i privatnog biznisa.

„Ja sam rad svog privatnog preduzeća zaustavio od 2010. godine, od kada sam ušao u Vladu. On je postupio drugačije. Ušao je u politiku i nastavio raditi kao vlasnik svoga preduzeća i u tom smislu ja ne znam da li je to u sukobu interesa ili nije. Neka komisija utvrđuje, oni će se prema tome odrediti, a i mi ako se negdje bilo šta utvrdi da je zloupotrijebio, naravno da to nećemo podržati“, kaže Đokić.

Kao osnivač poslovnog subjekta „6. novembar“, u registrima je formalno upisana Galićeva supruga Anđa, dok je direktor njegov sin Nebojša.

Međutim, stvarni vlasnik preduzeća je Jakov Galić, što potvrđuju i raniji dokumenti, a u registru Privredne komore RS je njegovo ime i dalje navedeno pod „kontakt osobe“.

Zakon o sukobu interesa Bosne i Hercegovine jasno precizira nespojivost funkcije „izabranog zvaničnika“ sa rukovodećom funkcijom u privatnom preduzeću „koje sklapa ugovore“, ili na drugi način posluje, sa institucijama koje se finansiraju iz budžeta na bilo kojem nivou.

Dalje se i to u članu 8a istog zakona precizira da se isto odnosi i na bliske srodnike izabranog zvaničnika.

Kako nam je potvrdila Mira Pekić, predsjednica Komisije za sukob interesa, „pravnici koji rade pri komisiji na osnovu finansijskih izvještaja su prikupili podatke o mogućem sukobu interesa funkcionera ili njegovih bliskih srodnika“.

„Mi smo donijeli odluku da se krene u prikupljanje podataka u slučaju Jakova Galića za eventualni sukob interesa. Komisija još nije odlučivala da li postoji sukob interesa nego su u toku provjere, jer zbog neučestvovanja predstavnika RS u odlučivanju u institucijama BiH, nije zakazivan sastanak komisije od prošle godine“, kaže Pekić za Impuls.

Rekla nam je i da procedure inače traju jako dugo, a i kada se donese odluka, kazna je po sadašnjem zakonu, obustavljanje 10 do 50 posto plate izabranog zvaničnika u maksimalnom periodu od 6 mjeseci i pozivanje na njegovu ostavku.

Na funkciji direktora „Šuma Srpske“, Jakov Galić je bio do 2013. godine kada je podnio ostavku.

Galić, koji je 2013. podnio ostavku na mjesto v.d. direktora Šuma Srpske, bio je 2014. godine osumnjičen kao dio grupe koja je oštetila Upravu za indirektno oporezivanje BiH, zbog sumnje da je njegova porodična firma „6. novembar“ izbjegla da plati porez. Galićeva firma radila je uniforme za UIO BiH.

Kao poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH, u javnosti nije poznat po svojim diskusijama. Poznat je po tome što je iskoristio mogućnost da se penzioniše na jedan dan i uzme otpremninu od 29 hiljada konvertibilnih maraka. Naravno poslije toga je nastavio dobro poslanički angažman, za koji je samo za jednu godinu, i to onu u kojoj se ni jednom nije javio za riječ inkasirao oko 100 hiljada konvertibilnih maraka.

Autor: Impuls

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

HIT NA TVITERU Gorica “opjevala” Borenovića

Objavio

u

By

Poznato je da ćerka Milorada Dodika Gorica na svom Twitter profilu često komentariše aktuelne političke trenutke, a ovaj put otišla je i korak dalje, pa je lideru PDP-a Branislavu Borenoviću posvetila “pjesmicu”.

– Na proplanku stoji, gdje vjetrić pirka, funte broji i po kosi se dirka – napisala je Gorica Dodik uz Borenovićevu sliku.

Njoj su se pridružili i pojedini tviteraši, pa je tako jedan uz sliku Borenovića sa pivom u ruci napisao:

– Posle toga u birtiju svraća, da svi vide kako funtom plaća. Marke više njemu nisu strast, jer će funtama da osvaja vlast – napisao je ovaj korisnik.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Politika

ŽUSTRA RASPRAVA: Novi cjenovnik karata u javnom prevozu posvađao Stanivukovića i Ilića

Objavio

u

By

Skupština grada razmatra novi cjenovnik karata u javnom prevozu na koji je dostavljen amandman kluba odbornika SNSD, a kojim se predviđa da se poskupljenje finasira iz budžeta Grada.

Amandman je izazvao žustru diskusiju gradonačelnika Draška Stanivukovića i predsjednika Skupštine grada Mladena Ilića u vezi sa tim da li Grad ima novca ili ne.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je kazao da Grad ima određene finansije na koje možemo računati.

– Novi cjenovnik znači 15 odsto poskupljenja, a ne 25 odsto, kako su prevoznici tražili. Grad će na sebe preuzeti troškove karte penzionera, te srednjoškolaca što je 100.000KM mjesečno – rekao je on i dodao da je to maksimalno koliko Grad može da izdvoji.

– Ne možemo pokriti cijene radničke karte. a većim dijelom to pokriva poslovna zajednica. Grad to ne može da pokriva.

Pojedinačna karta bi po novom cjenovniku trebala biti 2.20 KM umjesto sadašnjih 1.80 KM. Pojedinačne karte uzimaju oni koji ne koriste često prevoz. Oni koji koriste češće javni prevoz kupuju mjesečne, a u tom segmentu je Grad dosta poskupljenja preuzeo na sebe – kazao je Ilić.

Naglasio je da ono što se traži amandmanom predstavlja dodatnih 100.000 KM mjesečno.

– To nismo u mogućnosti da izdvojimo. Ovim amandmanom neće biti zaustavljeni protesti prevoznika, sigurno ćemo opet morati uskoro sa prevoznicima pregovarati. Moj prijedlog je da se ne ide sa amandmanima – kazao je Stanivuković.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić je rekao da je zbunjen izjavom gradonačelnika. Pitao je da li Grad ima novaca ili nema.

– Vi samo spominjete da ima dosta novca u budžetu, rekordno punjenje budžeta. Kako sada kažete da nema novca? Objasnite to – rekao je on i slična pitanja je uputio i gradskom menadžeru Bojanu Kresojeviću, prenosi Srpskainfo.

– Kada nešto pitate gradskog menadžera da li ima ili nema, može ili ne, sve se završi sa slijeganjem ramenima. Tako je bilo na prošloj Skupštini. Vas nije bilo, a on je samo tako na sve odgovarao – naveo je on.

Smatra da postoji samo jedna izlazak iz problema sa prevoznicima, a to je potpisivanje novog ugovora.

– Svi kažu da je ugovor loš i Grad i prevoznici. Zašto se ne uđe u potpisivanje novog ugovora? Ja znam ko je ugovor potpisao, on ima ime i prezime, ali moj stav je da je ugovor katastrofa. Kakav je to ugovor, koji nama dozvoljava da samo o nečemu glasamo – kazao je Ilić.

Stanivuković je odgovorio da Grad ima pare koje su u decembru planirane za projekte i troškove.

– Ta sredstva su planira u decembru, a ne u maju. Iako imamo dobro punjenje budžeta, problem je što su povećani troškovi za sve planirane projekte. Mi to moramo nadoknaditi i za asfaltiranje ulica, rekonstrukciju mosta, košenje grada – kazao je Stanivuković.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Politika

Milanović poručio da SNSD ZLOUPOTREBLJAVA MALOLJETNIKE: Moglo nam se desiti da u čitanke uđe zbirka „Najveći turbo-folk hitovi decenije“

Objavio

u

By

Svake druge godine u javnosti se govori da će predizborna kampanja biti prljavija nego ikada, što se u velikoj mjeri do sada obistinilo, ali ova, koja još nije ni počela, već prevazilazi okvire ne samo političke borbe, nego i zdravog razuma.

Rekao je ovo Dragan Milanović, šef Kluba odbornika PDP u Skupštini grada Banjaluka i dodao da  su koncerti koje za, uglavnom maloljetnu publiku organizuje SNSD, do sada neviđena zloupotreba maloljetnika u predizborne svrhe.

– Nakon niza takvih koncerata, koje su estradni menadžeri u pokušaju da budu i političari, organizovali, vrhunac je bio nedavni nastup jedne folk pjevačice koji je preplavio društvene mreže. Na snimku se, pored lascivnog plesa dotične, jasno vide srednjoškolci ispred kojih su ogromne količine alkohola – naglašava Milanović.

Kako kaže, svaki roditelj tinejdžera u Banjaluci može biti zabrinut u vezi sa tim na kakav put politička stranka, koja mora imati i društvenu odgovornost, pokušava da povede njihovu djecu.

– Politička borba između odraslih i zrelih ljudi je jedno, pa makar bila i neargumentovana, ali uvlačenje djece u to, mameći ih alkoholom i nepristojnim izvođenjima, da bi se došlo do kojeg glasa njihovih punoljetnih prijatelja ili poznanika, dno je do kojeg niko nije mislio da se bilo ko u politici može spustiti – poručio je Milanović.

On je apelovao da se preuzme makar minimum odgovornosti i ukine svaki vid zloupotrebe maloljetnika u predizborne svrhe.

– Na kraju, koliko god SNSD koalicioni partneri bili njihovi sateliti koji prate tu neodgovornu politiku, možda nije loše što je najveća stranka u vladajućoj koaliciji odbacila resor prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske kao nevažan i bacila ga jednom od partnera.  Sudeći po njihovom odnosu prema tim stvarima, moglo nam se desiti da u čitanke uđe zbirka „Najveći turbo-folk hitovi decenije“ – sarkastično je poručio Milanović.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending