Pratite nas

Politika

DOK SE NAROD BORI DA PREŽIVI: Nikada puniji budžet, EVO KAKO SU TO POSTIGLI

Objavio

u

Prihodi od indirektnih poreza u prva tri mjeseca 2022. godine iznosili su 2.229 milijarde KM i za čak 406 miliona KM ili 22.29 odsto veći su u odnosu na isti period 2021. godine, kada su iznosili 1.823 milijarde KM, međutim do danas to nijedan građanin u BiH nije osjetio.

– To je zabluda. Tačno je, prihodi rastu, ali to nije zahvaljujući nekom napretku, već indeksu cijena i tu nema ni najmanje zasluge vlasti. Prihodi rastu, a ljudi siromaše i sve su siromašniji. Ne znam šta čekaju i zašto taj novac i taj višak kojim se hvale ne prelijevaju u plate, za penzionere i one najugroženije kategorije – rekao je ekonomista Izudin Kešetović.

On naglašava da je sav „višak“ prihoda u budžetima pao na teret građana, koje sve više guraju u siromaštvo, jer trenutno u BiH svi imaju manju kupovnu snagu i sposobnost i oni najugroženiji i oni najbogatiji.

Što se tiče prihoda, samo u martu 2022. godine prikupljeno je 806 miliona KM indirektnih poreza, što je za 158 miliona KM više u odnosu na mart 2021.

Nakon što je UIO privredi vratio 480 miliona KM, osnovu povrata PDV-a, neto prikupljeni prihodi koji su otišli državi, entitetima i Brčko distriktu iznosili su 1.748 milijardi KM i za 273 miliona KM su veći u odnosu na prihode koji su sa Jedinstvenog računa podijeljeni 2021. godine, koja je bila rekordna, donose „Nezavisne„.

Kada je riječ o raspodjeli prihoda, za finansiranje državnih institucija u prva tri mjeseca 2022. godine raspoređeno je 190 miliona KM, identično kao i svih prethodnih godina, međutim entitetima je proslijeđeno daleko više. Tako je FBiH doznačeno 950 miliona KM, Republici Srpskoj 536 miliona KM i Brčko distriktu 53 miliona KM.

Primjera radi, u prva tri mjeseca prošle godine kada se odbije spoljni dug Federaciji BiH doznačeno je 629 miliona KM, a u prva tri mjeseca ove godine čak 785 miliona KM. Slično je i kada je u pitanju Republika Srpska: u prva tri mjeseca prošle godine kada se odbije spoljni dug Srpskoj su doznačena 352 miliona KM, a ove godine to je za gotovo 100 miliona KM više, ili 450 miliona KM.

Podsjećanja radi, vlast u Republici Srpskoj najavila je povećanje penzija i plata u javnom sektoru za 10 odsto, međutim već sada se javljaju i ostali, pa su tako u petak iz Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske zatražili povećanje primanja za sve zaposlene u oblasti obrazovanja, nauke i kulture.

– Zaključak je da tražimo od nadležnih organa povećanje primanja za sve zaposlene sa izjednačavanjem platnih koeficijenata i posebno iskazivanje naknada za topli obrok i regres na već postojeće koeficijente – rekao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

On je rekao da su neki od osnovnih problema sa kojima se radnici iz ovog sindikata suočavaju visina primanja, te da će se raditi i na platama onih koji primanja dobijaju iz lokalnih budžeta, a to su predškolske ustanove i ustanove kulture.

Izvor: Aloonline.ba

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

Novac iz budžeta troše na PROMOCIJU STRANAKA: Kako spriječiti zloupotrebu javnih resursa za izbore

Objavio

u

By

Zloupotreba javnih resursa kod izbornih kampanja – tema je koja se proteže u javnosti pred svake izbore, a ništa se ne radi na tome da se toj praksi stane u kraj.

Oizmjenama Izbornog zakona BiH govori se već godinama, a koplja se najviše lome oko izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH i delegate u domovima naroda BiH i FBiH.

U sjenci tih prepucavanja ostaje mnogo drugih bitnih pitanja koja se moraju riješiti ako želimo da imamo fer i poštene izbore. Osim već poznatog problema sa “preletačevićima”, još veći problem predstavljaju zloupotrebe javnih resursa u predizborne svrhe.

Od otvaranja javnih objekata, dionica magistralnih ili regionalnih puteva, autoputeva, kružnih tokova ili seoskih ulica, puštanja u rad lokalnih vodovoda, povećanja plata i penzija, davanja jednokratnih pomoći, novih zapošljavanja u javna preduzeća i ustanove, pa do intenzivnih posjeta školama, bolnicama, fabrikama – sve su to već uobičajene vijesti koje javnost sluša i gleda pred svake izbore u BiH.

Prilika za slikanje

Vlast, naravno, tvrdi kako to nema veze s predizbornom kampanjom, opozicija tvrdi suprotno, a građani za to vrijeme zadovoljno trljaju ruke jer su se izbori pokazali kao jedinstvena prilika da i oni malo profitiraju u cijeloj priči, pa makar u vidu seoskog vodovoda.

Istraživanje koje je radila nevladina organizacija Transparensi internešnel u periodu pred lokalne izbore 2020. godine, pokazalo je da je od 1.057 događaja u organizaciji javnih institucija i javnih preduzeća, na 727, ili 69 odsto, bili prisutni kandidati na lokalnim izborima koji su se obraćali medijima i građanima.

– Podatak da je na 69 odsto događaja primjećeno prisustvo kandidata na lokalnim izborima dovoljno govori koja je bila svrha organizacije ovakvih događaja, koji su u najvećoj mjeri korišteni za izbornu promociju i dovođenje funkcionera vlasti u dominantan položaj – navodi TI BiH u svom istraživanju.

Napominje da pojam upotrebe javne funkcije u predizborne svrhe zakonski u BiH i dalje nije precizno regulisan. U istraživanju se navodi da nosioci javnih funkcija koji se kandiduju na izborima koriste svoju poziciju za ličnu ili stranačku promociju.

TI BiH odavno upozorava kako su se partijske funkcije u potpunosti “stopile” s javnim funkcijama tokom izborne kampanje, što dovodi do neravnopravnosti između vlasti i opozicije.

Transparentna korupcija

Vehid Šehić iz Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” ističe za Srpskainfo da već dugo zagovaraju donošenje pravila u izbornom zakonodavstvo koja će regulisati zloupotrebu resursa u predizbornoj kampanji, ali da njihova inicijativa za sada ne prolazi.

Dodaje da zloupotreba javnih resursa na izborima rezultira prednošću aktuelnih političkih stranaka i kandidata, te narušava kvalitet demokratije.

– Svjedoci smo da je danas sve podređeno predizbornoj kampanji. Zloupotrebljavaju se javni resursi, vozaju službena kola i slično. Predlagali smo da se kroz izmjene Izbornog zakona zabrani bilo kakvo stranačko djelovanje prilikom obavljanja službenih radnji. Između ostalog smo tražili da ministri, premijeri, predsjednici i drugi funkcioneri za stranačke aktivnosti koriste isključivo lična ili stranačka kola, a ne službena vozila – kaže Šehić.

Navodi da nije rijetkost da parlamentarci, ministri i drugi javni funkcioneri odlaze u inostranstvo gdje promovišu svoju stranku, iako tamo nisu otišli o ličnom ili stranačkom trošku već o trošku javnog budžeta.

– Više i ne kriju da zloupotrebljavaju javne resurse. Kod nas je i korupcija postala transparentna – zaključuje Šehić.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Jedini rezultat Jelene Trivić je kompenzacioni mandat

Objavio

u

Koliko zaista Trivićeva kila ima u politici?

Jelena Trivić, poslanik PDP-a u Narodnoj Skupštini, tamo se zadesila igrom slučaja.

Nakon što je iz SDS-a trebala preći u SNSD i već dogovorila taj transfer, počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić je svoju kolegicu prevukao u PDP.

Dao joj je i kompanzacioni mandat kako bi ušla u Skupštinu. To praktično znači da Trivićeva nije imala dovoljan broj glasova za ulazak u Skupštinu, već je ušla sa kompenzacione liste.

Jelena Trivić u političkim krugovima važi za veoma isključivu osobu.

To se može i pretpostaviti kao glavni razlog što je opozicija predložila više kandidata – Selak svoga, Nešić svoga,  čak se kandidaovao i Jelenin bivši ,,saborac” Begić (koji je najviše govorio o nemogućnosti saradnje bilo koga sa Trivićevom), umalo i SDS svoga i tako redom.

Njen, mnogo mlađi stranački kolega Stanivuković je igrao politički mudru utakmicu na Lokalnim izborima 2020.godine, pa je tako osigurao trku 1 na 1, dok to Trivićevom nije pošlo za rukom.

Čak se u javnosti pojavila i informacija da je Trivićeva tražila od Stanivukovića da se ne pojavljuje u njenoj kampanji.

Koliko Trivićeva zaista ima kila u politici ostaje da vidimo u oktobru, ako je suditi po političkoj mudrosti – lagana je kao perce guske.

Nastavite čitati

Politika

VOJNIK O SKRAĆENJU Borenović o poštenju!

Objavio

u

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović uputio je oštre riječi lideru Demokratskog narodnog saveza (DNS) i donedavnom “kolegi opozicionaru” Nenadu Nešiću.

Ništa tu ne bi bilo čudno da upravo taj isti Borenović nije bio u Dodikov vladi i da prije samo godinu dana Borenovićev potrčko Slaviša Marković nije potpisao koalicioni sporazum sa mrskim mu Dodikovim SNSD-om.

Ono što je jedino istinito i tačno u svemu ovome jeste da ni Borenović, ni Nešić, ni Selak, ni Trivićeva, ni pola SDS-a nisu trčali za Dodikom, ne možda po briselskim hodnicima, ali jesu po Bakincima.

Nastavite čitati

Trending