Pratite nas

Politika

DRAŠKO JEDNIM POTEZOM PODIGAO REGION NA NOGE: Evo šta je uradio

Objavio

u

Zbog postavljanje spomen-ploče narodnom heroju Milanu Tepiću u Banjaluci mogli bi da budu narušeni odnosi Republike Srpske i zvaničnog Zagreba, koji su posljednjih nekoliko godina, čini se, stidljivo pošli uzlaznom putanjom.

Prije nekoliko dana, u njegovoj ulici u Banjaluci, Tepić je dobio spomen-ploču. Za Srbe, on predstavlja heroja, koji je 1991. raznio sebe i skladište municije u Bedeniku kraj Bjelovara, ne želeći da ga preda u ruke tada paravojnim hrvatskim snagama. Zvanično je posljednji narodni heroj JNA.

Za Hrvatsku, Tepić je ratni zločinac i agresor, jer je tim činom ubio nekoliko pripadnika Zbora narodne garde i „zamalo raznio Bjelovar“. Prvo je reagovala tamošnja županija, pa premijer Andrej Plenković, a onda je Hrvatska zvanično predala protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova BiH.

Da stvar bude komplikovanija, ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković, po običaju, bez odobrenja Predsjedništva BiH, stavila se na stranu Hrvatske tražeći „zakonsku zabranu veličanja ratnih zločinaca“.

– Ako je Hrvatima dozvoljeno da u dvadesetak mjesta i danas imaju ulice po ustašama, po Mili Budaku, ako im je dozvoljeno da veličaju svoje i osuđene pripadnike HV, onda ja ne vidim grijeh što je postavljena ploča u Banjaluci, u entitetu, u državi iz koje potiče Milan Tepić – kaže Savo Štrbac, direktor Informaciono-dokumentacionog centra Veritas.

On za Srpskainfo objašnjava koje su to velike razlike u percepciji uloge Tepića za Srbe i za Hrvate.

– Gledajući s pozicija tadašnje države SFRJ, u kojoj je jedina legalna vojska bila JNA, čin Majora Tepića je nesumnjivo bio herojski. Svjesno žrtvovanje sopstvenog, jedinog života zarad viših državnih i nacionalnih interesa, vodeći pri tom računa da se spasu životi saborcima, a neprijatelju nanesu što veći gubici, može sa okvalifikovati samo kao junački čin. Hrvati imaju drugi stav jer polaze sa državnog narativa, onako kako je njihova država kvalifikovala rat devedesetih. Po njima je Srbija sa JNA i lokalnim Srbima izvršila agresiju, okupaciju Hrvatske. I oni su, eto, vodili odbrambeni rat u kome je protiv mrskog neprijatelja dozvoljeno sve. Zvanično je do 2001. rečeno da vojska i narod koji se brane ne mogu da počine ratni zločin. Poslije toga, pod pritiskom međunarodne zajednice su procesuirali nekoliko pripadnika svoje vojske – navodi Štrbac.

Kako kaže, volio bi da na Balkanu imamo jednu knjigu o istoriji, jedan stav o njoj, ali nažalost nemamo ni o čemu, a posebno o ratovima iz devedesetih.

– Po meni je to bio građanski rat, sa primjesama vjerskog. U Hrvatskoj predlažu da onaj ko tako kaže krivično odgovara. Kod njih je to odbrambeni rat od okupatora i agresora, Srbije. Kako iz toga izići? Kako postavljaju stvari u Hrvatskoj vidimo i po porukama koje stižu do mene: “Slušaj, Štrbac, priznaj naš narativ i biraj gdje ćeš stanovati u Hrvatskoj, dođi, imaćeš sve”. Dakle, ako Srbi priznaju da su agresori i zločinci, onda će se oni kao pomiriti s njima. Ne može to tako – zaključuje Štrbac.

U Srpskoj je prvi reagovao poslanik PDP u NSRS, Perica Bundalo, inače rodom iz Tepićeve Kozarske Dubice. Kaže da je, zbog nedostatka adekvatne reakcije iz Srpske, zatražio da poslanici u PS BiH pokrenu smjenu Bisere Turković.

Gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, poručio je da postavljanje ploče nije usmjereno ni protiv koga, da je grad fokusiran na suživot i da je dao do sada najveću podršku Karitasu.

Radovan Kovačević, portparol SNSD i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, izjavio je za Srpskainfo da će Tepić ostati heroj za Srpsku i srpski narod, te da se sa Hrvatskom ne razumijemo kada je u pitanju protekli rat – one koje Hrvati smatraju herojima, Srbi smatraju isključivo ratnim zločincima.

Iz SPS je takođe saopšteno da će za srpski narod Milan Tepić uvijek biti heroj, onaj koji je dao riječ i koji je svojom žrtvom spasio brojne Srbe od sudbine Srba Sijekovca, Pakraca, Gospića, od sudbine porodice Zec.

Međutim, do juče popodne izostale su reakcije najviših zvaničnika Srpske na protest Hrvatske, a oni koji su reagovali više su se bavili Turkovićevom. Da li razlog može da bude pokušaj da ovaj slučaj dodatno ne zagrije atmosferu između Banjaluke i Zagreba?

– Politika je stvar mogućeg, kako ljudi koji su trenutno na vlasti vode državu. Da to uporedim; nekoliko puta u Skupštini Srbije ne prolazi inicijativa da se zločin u Jasenovcu proglasi genocidom. Vrlo dobro znam od koga to zavisi, od nekog ko je jači, a ne od poslanika. Da im on da mig, oni bi to izglasali. Zašto ne daju mig vlastodršci? Da ne bi pogoršali odnose. Tako se to može tumačiti i sada. Ako su bili poboljšani odnosi Zagreba i Banjaluke, kada stignu ovako žestoke reakcije iz Hrvatske, očekivati je da će iz Banjaluke uslijediti kontrareakcije, da će to onda pogoršati odnose. Izgleda da bi ovdje uvek jedan trebao da ćuti na provokacije druge strane da bi odnosi bili bolji. Razumijem zašto Srbija ne želi da zaoštrava odnose s Hrvatskom, jer bez njih nema ulaska Srbije u EU. Ali, BiH je miljama daleko od toga – smatra Savo Štrbac.

Izvor: Srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Nekategorisano

GUŽVA NA STARTU Ko će sve ući u trku za predsjednika Srpske

Objavio

u

By

Prijavu za učešće na opštim izborima u BiH, zakazanim za 2. oktobar, predali su 91 politička stranka i 17 nezavisnih kandidata, čime je ozvaničena predizborna trka u Bosni i Hercegovini.

Ono što je zanimljivo jeste da je od ovog broja čak 48 stranaka podnijelo prijavu da uđe u trku za predsjednika ili potpredsjednika Srpske.

Ko će na kraju od njih, zaista, i imati svog kandidata, ostaje da se vidi, ali za sada je sigurno da u trku za predsjednika Srpske ulaze Jelena Trivić iz PDP, Radislav Jovičić iz DNS i Zoran Kalinić iz pokreta Naša priča Republika Srpska.

I lider SNSD, Milorad Dodik, nedavno je izjavio da ta stranka planira imati svog kandidata u trci za predsjednika, a isto su ranije najavili i njegovi koalicioni partneri iz Ujedinjene Srpske, koji su takođe podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske.

Dogovor

Ko će od te dvije partije na kraju odustati od trke za predsjednika Srpske znaće se uskoro, s obzirom na to da je na posljednjem sastanku koalicije vladajuće većine dogovoreno da idu sa jednim kandidatom iza kojeg će stati sve stranke.

Na zvaničnoj stranici Centralne izborne komisije vidljivo je da su mogućnost da uđu u trku za predsjednika Srpske, pored navedenih stranaka, ostavili i NDP, SPS, SDS, Demos, Prva SDS, Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešelj, Demokratski centar RS Igor Davidović, Srpska napredna stranka RS – FBiH, Srpski narodni pokret, Ekološka partija RS, Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića, Seljačka stranka, Srpska napredna stranka FBiH, kao i do sada nepoznate stranke poput Novo doba, Re-Balans, Krug i Stranka život.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović potvrdio je da su podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske, ali da ne planira da ima svog kandidata.

– Prijavu smo podnijeli jer smo imali tu mogućnost, ali ne planiramo da kandidujemo nikoga na tu funkciju. Jasno je da ćemo podržati Jelenu Trivić – istakao je Vukanović za Srpskainfo.

Nesloga

Politikolog Darko Kuzmanović ističe da veliki broj prijava za funkciju predsjednika Srpske pokazuje ogroman stepen nesloge među opozicijom.

– Može se postaviti pitanje da li opozicija uopšte ima ikakvu šansu da u ovoj situaciji, sa ovolikim brojem stranaka koje su ostavile mogućnost da kandiduju nekoga na tu funkciju, pobijedi na izborima – kaže Kuzmanović za Srpskainfo.

S druge strane, kako dodaje on, ovoliki broj kandidata je pokazatelj ogromne količine sujete i ličnog egoizma koji ispoljavaju i kandidati i političke partije.

Da je svima prioritetan opšti interes, kako ističe Kuzmanović, što partije i kandidati konstantno predstavljaju, stranke bi se dogovorile.

– Određene stavove, koji im se i ne podudaraju, oni bi prevazišli i ustremili se ka ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je smjena vlasti. Međutim, do takve situacije nije došlo. Kada imamo veliki broj kandidata, naravno, takva situacija najviše odgovara SNSD, koji ima ogromne šanse da izađe kao pobjednik narednih izbora – smatra Kuzmanović.

Nezrelost

Ukoliko do toga dođe, ističe on, krivci će biti opozicione političke partije i kandidati koji nisu bili u stanju da pregovaraju. Kuzmanović kaže da su se opozicioni političari u velikoj mjeri ponašali nezrelo u političkom smislu.

– Ono što sam i ranije predlagao, a da bi se stalo u kraj ovakvoj situaciji, jer je bilo jasno da kandidati i političari neće biti u stanju da prevaziđu svoje sujete, jedino rješenje bilo bi uvođenje dvokružnog izbornog sistema. Time bi se napokon stalo u kraj ovakvim praksama i situacijama – uvjeren je Kuzmanović.

On kaže da dvokružnim izbornim sistemima u prvom krugu može biti i 50 kandidata za funkciju predsjednika, ali u drugi izborni krug prolaze samo dva najbolja.

– U toj situaciji kandidati imaju i veći legitimitet, a s druge strane, veći je demokratski potencijal samih izbora. Dvokružni izborni sistem bi s jedne strane eliminisao marginalne političke figure u trci za inokosne funkcije, a s druge strane donio i druge razne benefite kada su u pitanju izbori – zaključuje Kuzmanović.

TRKA ZA POTPREDSJEDNIKA

Osim za predsjednika Srpske, očito je da će građani imati i šarolik izbor kada je u pitanju kandidat za potpredsjednika Republike Srpske, jer su trku najavile brojne stranke.

Prijavu su podnijeli DF, Bosanskohercegovački BH zeleni, Hrvatska kršćanska demokratska unija BiH, HDZ 1990, HDZ BiH, Narodni evropski savez BiH, NS, A-SDA, Narod i pravda, Nezavisni blok – BN, Savez za novu politiku, Stranka za BiH, Građanski savez, Platforma za progres, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatska demokratska unija BiH, SDP BiH, BPS Sefer Halilović, HSP dr Ante Starčević BiH, Liberalna stranka BiH, SDA, Hrvatska stranka prava BiH, SMS, BOSS, Hrvatski savez HKDU-Hrast, te Hrvatska stranka prava BiH i Herceg-Bosne.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Vozač, saradnici i obezbjedjenje Milana Radovića sudionici tuče u banjalučkom noćnom klubu?!

Objavio

u

By

Prema izvorima faktormagzina u tuči koja se rano jutros dogodila u jednom banjalučkom noćnom klubu učestovali su vozač, saradnici i pratioci predsjednika Gradskog odbora SDS-a Banjaluka, Milana Radovića.

Incident se dogodio jutros oko četri časa a iz policije su saopštavajući incijale naveli da je jedna osoba uhapšena dok se za još nekoliko traga.

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da su operativnim radom jutros identifikovali i uhapsili J.K. iz Banjaluke.

“Za osobama D.I., M.I. i M.Ć., a zbog postojanja osnova sumnje da su sa J.K. učestvovala u tuči, se traga”, rekli su u policiji.

Nadležnoj policijskoj stanici, oštećeni su juče oko 4 časa prijavili su da su u noćnom klubu u Banjaluci fizički napadnuti od strane više nepoznatih osoba.

“Oštećenim osobama je ukazana ljekarska pomoć na Univerzitetsko – kliničkom centru Republike Srpske. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka”, poručili su iz policije.

Izvor: Faktor magazin

Nastavite čitati

Politika

Vučić: BiH uvela sankcije Rusiji, Dodika i Srpsku nisu pitali

Objavio

u

By

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je BiH uvela sankcije Rusiji dajući na svih 23 deklaracije pozitivno mišljenje protiv Rusije, ali da ne misli da to ima veze sa Republikom Srpskom.

Nastavite čitati

Trending