Pratite nas

Politika

“Državni neprijatelj broj jedan Srpske je korupcija” Trivićeva i Radović ponudili rješenja Vladi

Objavio

u

Državni neprijatelj broj jedan Republike Srpske je korupcija. Sasjecanje korupcije je ključna pretpostavka za ekonomski rast i razvoj, istaknuto je na zajedničkoj konferenciji za novinare koju su održali Milan Radović (SDS) i Jelena Trivić (PDP).

Kako su naveli, u 2019. godini u BiH je procesuiran samo jedan slučaj visoke korupcije, što govori dovoljno. Poručili su da su SDS i PDP opredijeljeni da govore o ekonomskim temama i da nude ekonomska rješenja.

– Životni standard u Republici Srpskoj u posljednjoj deceniji je u opadanju. Podaci govore da je sindikalna potrošačka korpa 1.954 KM, a prosječna plata je 1.026 KM što znači da prosječna plata pokriva tek nešto više od pola potrošačke korpe, a pokrivenost u 2007. godini iznosila je 57 odsto – upozorila je dr Jelena Trivić, potpredsjednica Partije demokratskog progresa.

Ona je kazala da su javna preduzeća trenutno gubitaši, što je porazna činjenica i posljedica lošeg upravljanja tim preduzećima.

– Velika šansa za razvoj Republike Srpske su uspješna javna preduzeća, jer bi kao takva po procjenama u budžet Republike Srpske mogla da uplate između 150-200 miliona KM godišnje na osnovu dividende, dok trenutno uplaćuju samo 25 miliona, a povuku 30 miliona KM godišnje – poručila je Trivić.

Kao rješenje problema, Trivićeva je navela da je potrebna depolitizacija javnih preduzeća i od gubitaša napraviti preduzeća na korist cijelog društva. Trivićeva se osvrnula i na ogromne probleme u sektoru zdravstva.

– Trend rasta dugovanja u zdravstvu se nastavlja, jer su dugovanja za samo 7 bolnica i za UKC RS tokom 2017. godine bila 100 miliona KM, a sa 31.8.2021. godine taj dug je iznosio 250 miliona KM. Rukovodstvo UKC je uspjelo da za par mjeseci tokom 2021. godine poveća svoj dug za 10 miliona KM. Ukupni dug zdravstvenog sektora je trenutno milijardu i 60 miliona KM, iako je premijer u ekspozeu obećao da će zaustaviti krvarenje zdravstvenog sistema – pojasnila je Jelena Trivić.

Ona je takođe istakla da je priliv direktnih investicija u Republiku Srpsku na nivou statističke greške.

– Priliv direktnih investicija posljednjih pet godina u prosjeku iznosi 250 miliona KM što je porazna činjenica, dok je u Srbiji priliv direktnih investicija po glavi stanovnika veći za četiri puta nego u Republici Srpskoj – objasnila je Trivićeva.

Dr Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS, je istakao da su najveći makroekonomski problemi Republike Srpske inflacija, spor rast BDP i ubrzano kretanje duga.

– Imamo nekontrolisanu inflaciju koja je uvezena i ne znamo kako će se kretati. Vlada RS nije donijela nijednu mjeru da se ograniči infacija i njeni efekti. Inflacija znači siromašniji građani RS u idućoj godini. Inflacija će osiromašiti građane za jednu do dvije prosječne plate tokom 2022. godine jer uvozimo veliku količinu robe široke potrošnje: ulje, meso, brašno, šećer kojoj ovih dana skače cijena i to je direktan udar na džepove građana – pojasnio je Radović.

On je rekao da su uobičajne mjere borbe sa inflacijom ograničavanje marže i intervencija iz robnih rezervi, ali da Vlada nema mehanizme da interveniše jer robne rezerve ne postoje, a Vlada je nesposobna da ograni cijene ograničavanjem marže.

– Bruto domaći proizvod imao je rast do 2010. godine od kada počinje stagnacija. 2010. godina je godina vraćanja na predratni nivo. Sada kad smo trebali imali progresivan rast imamo stagnaciju i rast koji zavisi isključivo od javnih investicija a ne rast prouzrokovan domaćom proizvodnjom – sugerisao je Radović.

On je kazao da je dug Republike Srpske 6,4 milijarde KM, a dug Federacije BiH je 6,3 milijarde KM ili dug Republike Sprske u odnosu na projektovan BDP za ovu godinu je na 57 odsto dok je dug FBiH 26 odsto, što znači da FBiH sa duplo više stanovnika ima jednak dug kao i Republika Srpska.

– SDS i PDP pripremaju ekonomske programe i vjerovatno će doći do njihove sinergije. Kad budemo u poziciji vlasti napravićemo diferenciranu stopu PDV jer je nelogično da se na lijekove i na luksuzne automobile plaća ista stopa PDV. Pored diferencirane stope PDV osnov našeg ekonomskog programa biće i zakon o javnim nabavkama i novi zakon o porijeklu imovine – zaključio je Radović.

srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

Vozač, saradnici i obezbjedjenje Milana Radovića sudionici tuče u banjalučkom noćnom klubu?!

Objavio

u

By

Prema izvorima faktormagzina u tuči koja se rano jutros dogodila u jednom banjalučkom noćnom klubu učestovali su vozač, saradnici i pratioci predsjednika Gradskog odbora SDS-a Banjaluka, Milana Radovića.

Incident se dogodio jutros oko četri časa a iz policije su saopštavajući incijale naveli da je jedna osoba uhapšena dok se za još nekoliko traga.

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da su operativnim radom jutros identifikovali i uhapsili J.K. iz Banjaluke.

“Za osobama D.I., M.I. i M.Ć., a zbog postojanja osnova sumnje da su sa J.K. učestvovala u tuči, se traga”, rekli su u policiji.

Nadležnoj policijskoj stanici, oštećeni su juče oko 4 časa prijavili su da su u noćnom klubu u Banjaluci fizički napadnuti od strane više nepoznatih osoba.

“Oštećenim osobama je ukazana ljekarska pomoć na Univerzitetsko – kliničkom centru Republike Srpske. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka”, poručili su iz policije.

Izvor: Faktor magazin

Nastavite čitati

Politika

Vučić: BiH uvela sankcije Rusiji, Dodika i Srpsku nisu pitali

Objavio

u

By

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je BiH uvela sankcije Rusiji dajući na svih 23 deklaracije pozitivno mišljenje protiv Rusije, ali da ne misli da to ima veze sa Republikom Srpskom.

Nastavite čitati

Politika

Krunić o Ujedinjenoj Srpskoj: Korupcija i kriminal, osobine vodećih funkcionera

Objavio

u

By

Korupcija, kriminal, siledžijstvo: sve su to karakretistike vodećih funkcionera Ujedinjene Srpske, jedne od stranaka vladajuće koalicije, koja očigledno ne preza ni od čega, pa ovakve ljude, bez imalo srama, imenuje na neke od vrlo značajnih pozicija u Republici Srpskoj i BiH – rekao je član Predsjedništva PDP-a i narodni poslanik Ljubiša Krunić.

Krunić kaže da je malo koju stranku, osim SNSD, potresalo ovoliko afera na koje se javnost zgražala, ali oni ne mare za to, nego samo gledaju kako da uzmu svoj dio plijena u okviru vladajuće koalicije i iz narodnog budžeta, saopšteno je iz informativne službe PDP-a.

“Imenovanje Kostadina Vasića na mjesto direktora Instituta za javno zdravstvo bilo je samo po sebi skandalozno, jer je potpuno jasno da nema potrebna znanja i vještine da rukovodi tom, pokazalo se u prethodnom periodu, izuzetno važnom institucijom. Ako na to dodamo da je Vasić juče pravosnažno osuđen na deset mjeseci zatvora zbog premlaćivanja svog srodnika, a da će ipak ostati u direktorskoj fotelji, jasno je o kakvom beskrupuloznom i poremećenom sistemu vrijednosti svjedočimo”, poručio je Krunić.

On je podsjetio da je Vasić na poziciji direktora Instituta zamijenio Branislava Zeljkovića, kojem se sudi zbog zloupotrebe službenog položaja zbog nabavki tokom pandemije virusa korona.

“Dok su ljudi bili zatvoreni u kućama, kažnjavani zbog nenošenja maski, bolovali i umirali, oni su tražili i nalazili načine kako da se preko te, za čitav svijet i za naš narod, užasne situacije bogate i trpaju novac u privatne džepove. Tokom pandemije respiratori su plaćani po deset puta višoj cijeni od nabavne i tržišne, maske nabavljane za deset feninga, a narodu su ih prodavali po sedam KM. I na sve to, dok je suđenje u toku, Zeljković je nagrađen savjetničkom pozicijom u Civilnoj zaštiti”, podsjeća Krunić.

Kaže da se ne smije zaboraviti ni slučaj Siniše Ilića, zamjenika ministra civilnih poslova, takođe kadra Ujedinjene Srpske:

“Svojevremeno je otkriveno kako se Ilić više od dvije godine bavio ilegalnim priređivanjem igara na sreću, za što je stekao imovinsku korist. Ilić je takođe osumnjičen je da je sa partnerom izdavao cijelu zgradu u Zvorniku, a da to nije prijavljivao, niti plaćao obaveze i takođe nelegalno stekao imovinsku korist. Kada se sve ovo uzme u obzir, može se reći da je Ujedinjena Srpska ogledalo ove vlasti, ogrezle u kriminalu, korupciji, bahatosti i pokvarenluku”, zaključuje Krunić.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Trending