Pratite nas

Politika

Dvije prijave zbog afere “kiseonik” u specijalnom tužilaštvu, na potezu postupajući tužilac (VIDEO)

Objavio

u

„Ja mogu da potvrdim da je danas Republičkom javnom tužilaštvu, posebnom Odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanih i najtežih oblika privrednog kriminala, od strane Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, na nadležno postupanje proslijeđena prijava gradonačelnika Draška Stanivukovića, podnesena protiv direktora Tehnogasa  i protiv direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci. Ova prijava biće dodijeljena u rad postupajućem tužiocu”, kazali su iz Republičkog javnog tužilaštva.

Gradonačelnik Banjaluke predao je krivične prijave i u Republičko javno tužilaštvo, protiv, kako navodi, odgovornih lica za nemedicinski kiseonik kojim se liječe pacijenti na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

– Za liječenje pacijetana u Univerzitetskom kliničkom centru dostupan je tehnički gas, bez atesta, kontrole serije ili kvaliteta, a institucije već četiri dana ćute o ovoj aferi, navodi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković

On je danas predao krivične prijave i u Republičko javno tužilaštvo protiv, kako navodi, odgovornih lica.

“Firma nije registrovana za promet lijekova, firma nije registrovana za proizvodnju lijekova, firma nije registrovana ni za šta. TG – tehnički gas, industrijski. Kroz promet u Republiku Srpsku ušao je samo tehnički, industrijski, papirološki, to tvrdim od prvog dana. Sa svim ovim dokazima i dva lažna sa kojima su oni mahali, idemo pred ovo ovdje Specijalno tužilaštvo”, rekao je Stanivuković, dodajući da će ići i prema Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

“Ovo je sve nezakonito i dalje tvrdim da je ovo zločin nad čovječanstvom, građanima i javnosti. Šta su ovi ljudi sve spremni da urade, zarad para. 1.350.000 maraka ove godine ušlo tehničkog industrijskog gasa na Klinički centar od firme koja nije ovlaštena. Ko je prometovao 1.350.000 maraka kiseonika koji nije registrovan?“ navodi gradonačelnik Banjaluke.

Stanivuković je uputio pitanje odgovornim zašto ne dostave dokaze o ispravnosti kiseonika i zašto ćute. Sa krivičnim prijavama, predao je i, kako navodi, lažne dokaze. Vlada o ovom problemu danas raspravlja iza zatvorenih vrata.

„Višković nije trebao da zakaže hitan sastanak, nego da hitno raspusti Vladu zato što ćuti. Pogledajte mene, s kojim ponosom stojim ispred javnosti Republike Srpske ispred vaših mikrofona. Zašto je sjednica Vlade zatvorena? Zašto Višković,  ministri i Đajić ne smiju pred druge mikrofone? Ja smijem i pred pištolj sa svim dokazima. Stojim ispred Specijalnog tužilaštva, upamtite moje riječi i kažem uhapsite me istog trena ako i jedna riječ koju sam rekao nije tačna. Uhapsite me neću se baviti politikom, izgubiću sav kredibilitet u javnosti, sve, nek mi uzme sve javnost ako jedna stvar i jedan dokaz koji sam iznio nije tačan“, kategoričan je  Stanivuković.

Protiv lica koja se sumnjiče da su učestvovala u aferi „Kiseonik“, Republičkom javnom tužilaštvu stigla je prijava od strane Okružnog javnog tužilaštva, a koju je podnio Stanivuković prije nekoliko dana.

„Ja mogu da potvrdim da je danas Republičkom javnom tužilaštvu, posebnom Odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanih i najtežih oblika privrednog kriminala, od strane Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, na nadležno postupanje proslijeđena prijava gradonačelnika Draška Stanivukovića, podnesena protiv direktora Tehnogasa  i protiv direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci. Ova prijava biće dodijeljena u rad postupajućem tužiocu, koji če izvršiti analizu prijave, analizu svih priloga dostavljenih uz ovu prijavu i sve druge potrebne dokumentacije, nakon čega će odlučiti u kojem će se smijeru dalje odvijati rad na ovom predmetu.“ navode iz Republičkog javnog tužilaštva.

Nakon sjednice Vlade, koja je bila zatvorena za javnost, odlučeno je da resorno ministarstvo u saradnji sa Republičkom upravom za inspekcijske poslove  te UKC-om u roku od 48 sati obavi laboratorijsko ispitivanje kvaliteta kiseonika i o tome obavijesti Vladu.

Iz resornog ministarstva poručili su da je kiseonik adekvatan za liječenje pacijenata te da su prethodne tvrdnje gradonačelnika neistinite.

(BN)

Politika

BANJA LUKA NIKADA NIJE BILA LJEPŠA: Velika promjena u centru grada koja će sve odušteviti

Objavio

u

By

Kako bi tokom predstojećih praznika stvorili ugodan ambijent sugrađanima, započelo je ukrašavanje Gospodske ulice.

Kako sve izgleda pogledajte OVDE.

Garlende i snježni novogodišnji vijenci – ukrašeni plišanim mašnama u kombinaciji sa svijetlećim kuglama centralnoj šetačkoj zoni našeg grada daće jedan sofisticiran i elegantan izgled.

Takođe, rasvjetni stubovi poprimiće novogodišnje ruho i biće ukrašeni garlendama i mašnama.

Ono što je posebno zanimljivo je to da za novogodišnji nakit, koji će krasiti glavno gradsko šetalište, nisu izdvajana dodatna novčana sredstva, već je postojeći nakit redizajniran.

Izvor: Banjaluka.net

 

Nastavite čitati

Politika

ĐAJIĆ REKAO DA JE STANIVUKOVIĆA NA UKC ČEKAO NAPAD: Najavili su incidente

Objavio

u

By

Gradonačelnik je dobrodošao na Univerzitetski klinički centar RS,  ali nije dobrodošao da se slika i kiti tuđim perjem, rekao je to direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić komentarišući nedavnu odluku ove ustanove da uskrati mogućnost gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanoviković da posjeti UKC RS.

Video obraćanja možete pogledati OVDE.

Kazao je da je “svaka zvanična posjeta bilo kojeg predstavnika dobrodošla” ali samo ako se radi o licima koja imaju  “dobre namjere. a ne da se reklamiraju”.

– Nismo željeli rijaliti, da se slika i hvali kako on daje radnicima po 500 KM. Isto tako, nismo željeli incidente – istakao je Đajić.

On je dodao da veliki broj zaposlenih je ogorčen na njegovo ponašanje, zbog afere “Kiseonik” i svega onog što se dešavalo oko kuhinje i prezentovanja rada UKC RS u lošem svjetlu.

– Veliki broj zdravstvenih radnika je već bio najavio incidente, ako se on pojavi – zaključio je Đajić.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

POLICIJA RASPISALA POTJERNICU ZA POLITIČAREM: Buran dan na našoj političkoj sceni

Objavio

u

By

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) demantujr navode pojedinih medija da je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović u jutrošnjoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišen slobode, potvrdila je Feni portparolka tog tužilaštva Asmira Redžić.

Tužilaštvo ZDK oglasilo se zbog navoda koji su se “pojavili u medijima, vezano za objavu na zvaničnoj Facebook stranici Fuad Kasumović”.

– Za ovo tužilaštvo Fuad Kasumović se nalazi u bjekstvu! – stoji u tom saopštenju.

U drugom saopštenju za javnost, koje je istovremeno na svojoj stranici objavilo pomenuto tužilaštvo, ističe se kako su “postupajući po naredbama Kantonalnog tužilaštva ZDK i Kantonalnog suda Zenica, u ranim jutarnjim satima, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu, započeli s pretresima na više lokacija, a zbog sumnje da su počinjena krivična djela Organizovani kriminal iz čl. 342. st. 3. KZFBiH u vezi sa krivičnim djelima Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. u vezi stava 1. KZ FBiH, Prouzrokovanje stečaja iz člana 243. stav 1. KZ F BiH i Oštećenje povjerilaca iz člana 246. KZ FBiH”.

– Akcija se provodi povodom predmeta javnosti poznatog kao “Zenicatrans”. Po završetku pretresa javnost će biti upoznata sa rezultatima provedene akcije – ističu iz Tužilaštva ZDK.

Izvor: Avaz

Nastavite čitati

Trending