Pratite nas

Društvo

E-knjižice od avgusta u upotrebi u cijeloj RS

Objavio

u

Od 1. avgusta će na teritoriji cijele Republike Srpske početi primjena Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), a ovaj sistem je prošle godine uveden u četiri opštine u Srpskoj, čiji građani već mogu da koriste elektronske zdravstvene knjižice.

Naveli su ovo u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, te dodali da je IZIS sredinom avgusta prošle godine počeo da se primjenjuje u Gradišci, Bijeljini, Zvorniku te Foči, gdje su građani već bili u mogućnosti da preuzmu svoje elektronske zdravstvene knjižice.

U Fondu su naveli da, kako je predviđeno operativnim planom, IZIS bi u punom kapacitetu trebalo da se primjenjuje i u ostalim regijama od 1. avgusta.

“Fond, zbog aktuelne epidemiološke situacije, nije predvidio rokove preuzimanja kartica, te sugerišemo osiguranicima da svoje kartice preuzimaju prilikom ostvarivanja drugih prava u našim poslovnicama, a sve u cilju da se izbjegne stvaranje gužvi”, rekli su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Sve dok u potpunosti ne zaživi IZIS, uporedo sa elektronskim karticama moći će se koristiti i stare zdravstvene knjižice.

“Prema tome, ne postoji bojazan da će osiguranici biti uskraćeni za bilo koje pravo iz zdravstvenog osiguranja ukoliko odmah ne preuzmu karticu, a sve dok traje vanredna situacija, zdravstvenu knjižicu nije potrebno ni ovjeravati”, kazali su u Fondu.

Elektronske kartice za osiguranike Fonda su besplatne, a osigurano lice može da preuzme kartice i za članove svog domaćinstva ili uže porodice, a ako se desi da za nekoga nije izrađena kartica, osiguranik može u poslovnicama Fonda da podnese zahtjev za izradu e-knjižice.

Naime, i dosadašnji kartoni pacijenata biće zamijenjeni elektronskim zdravstvenim kartonima, koji sadrže sve podatke o pacijentu na jednom mjestu, nezavisno od toga u kojoj zdravstvenoj ustanovi su prikupljeni.

Gordana Savin, pomoćnica direktora za medicinska pitanja i koordinatorka za IZIS u Domu zdravlja Bijeljina, za “Nezavisne novine” je rekla da je do sada kroz IZIS evidentirano 78.500 pacijenata bijeljinskog Doma zdravlja.

“Svi ovi pacijenti imaju elektronske kartone sa svim podacima od kako su registrovani u Domu zdravlja Bijeljina”, rekla je Savinova.

Kada je riječ o pozitivnim stranama korištenja IZIS-a, Savinova je rekla da ljekari već osjećaju pozitivne pomake, jer sve podatke o pacijentu imaju na jednom mjestu.

“Uvezani smo direktno sa Fondom, te ne moramo da brinemo kada je riječ o osiguranju pacijenata. Pacijenti ne moraju da idu u Fond da ovjeravaju knjižice i čekaju u redovima”, kazala je Savinova.

Dodala je da je Dom zdravlja Bijeljina kroz IZIS uvezan i sa Bolnicom “Sveti vračevi” u ovom gradu.

“Nalaze sa sekundarnog i tercijarnog zdravstvenog nivoa dobijamo automatski u IZIS-u, te se time automatski izdaju i recepti. Malo nas je korona sve usporila, ali imamo svu potrebnu opremu, te sve podatke o pacijentu imamo na jednom mjestu”, navela je Savinova.

Istakla je da, iako pacijenti koji najčešće dolaze u bijeljinski Dom zdravlju pripadaju starijoj populaciji, te radije vole da svoj pregled naruče telefonski, sada je dosta ubrzano i izdavanje recepata.

“Kada se i apoteke uključe u ovu priču, sve će teći još jednostavnije, jer će pacijent nakon pregleda otići u apoteku gdje će sa zdravstvenom karticom moći podići terapiju”, zaključila je Savinova.

Poziv da se reguliše zdravstveno osiguranje

Fond zdravstvenog osiguranja RS pozvao je sve građane koji još nisu prijavljeni na zdravstveno osiguranje da regulišu svoj status, jer bi sa ukidanjem vanredne situacije mogli ostati bez istoga.

Naime, građani koji još nisu regulisali svoj status osiguranja i koji trenutno zbog vanredne situacije izazvane pandemijom virusa korona koriste pravo na zdravstvenu zaštitu mogu u nadležnim poslovnicama  Fonda da regulišu svoj status i prijave se na osiguranje.

“Iako je epidemiološka situacija znatno povoljnija, molimo građane da se proces prijave na zdravstveno osiguranje sprovodi uz poštovanje epidemioloških mjera i bez stvaranja gužvi”, rekli su u Fondu.

nezavisne.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

NEVRIJEME NAPRAVILO HAOS U REPUBLICI SRPSKOJ: Evo koja su mjesto je najgore prošlo

Objavio

u

By

Danas je oko 18 časova jako olujno nevrijeme zahvatilo Modriču.

Ulice grada su pod vodom i saobraćaj se odvija otežano. Grad je ostao bez električne energije, a pojedini dijelovi grada su jos uvijek bez struje.

Fotografije pogledajte OVDJE.

Izvor: Radio Modriča

Nastavite čitati

Društvo

VELIKO NEVRIJEME U REPUBLICI SRPSKOJ: Grad napravio haos

Objavio

u

By

Veliko nevrijeme praćeno obilnim padavinama zahvatilo je danas u poslijepodnevnim satima pojedina područja Bosne i Hercegovine.

Uz veliku količinu kišnih padavina koje su pale u glavnom gradu BiH i okolici, u pojedinim mjestima zabilježen je i grad.

Tako je zabilježen grad u Busovači i Ilijašu, a posebno velike količine grada pale su na Sokocu gdje je led stvorio bijeli pokrivač pa je naoko izgledalo kao da je pao snijeg.

Kako se može vidjeti na videu na Facebook stranici Crna hronika BiH, grad je na Sokocu prekrio čak i krovove kuća.

Video pogledajte OVDJE.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

POSTIGNUT DOGOVOR! Prevoznici prekidaju protest

Objavio

u

Već sutra će biti formirana radna grupa koja će prikupiti relevantne informacije i tražiti najbolji način da se pomogne prevoznicima, rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni unutrašnji transport RS.

Grbić je nakon sastanka sa Nedeljkom Ćorićem, ministrom saobraća i veza RS, rekao da su dogovorili da će prevoznici prekinuti bojkot, te da će se tražiti modaliteti kako da se prevoznicima pomogne.

Ćorić je rekao da je Vlada RS već imala neka rješenja kao što je ukidanje akciza na gorivo, ali da ovaj prijedlog nije usvojen na nivou BiH.

“Sutra ćemo formirati radnu grupu koja će da prikupi sve relevantne informacije kako da pomognemo prevoznicima”, rekaoje Ćorić.

Dodao je da nije uredu da gorivo u RS ima veće cijene nego neke druge države u okruženju.

Ćorić je dodao da su pokušali apelovati prema nadležnim institucijama i insistirati da se održi hitan sastanak u vezi sa problemimana graničnim prelazima.

Srna

Nastavite čitati

Trending