Pratite nas

Društvo

Ekološka katastrofa: Pančićevu omoriku zahvatio požar

Objavio

u

Ovih dana požari prijete da unište populaciju Pančićeve omorike na sjevernim obroncima Velikog Stoca, kod Višegrada.

Brojnost stabala ovdje je veća nego sve ostale populacije zajedno u Srbiji i Srpskoj. Sačuvati ovo prirodno bogatstvo, koje samo mi imamo, treba da je najvažniji zadatak danas i sutra.

Ovo je upozoravajuća poruka Milana Mataruge, redovnog profesora na Šumarskom fakultetu Univerziteta Banjaluka.

On je ovu poruku objavio na svom tviter profilu na kojem je podijelio i nekoliko fotografija sa lica mjesta i činjenica o Pančićevoj omorici.

Za Srpskainfo kaže da je na ugroženom mjestu bio prije sedam dana i da procjenjuje da je na lokalitetu Gostilj oko 80 odsto stabala ove zaštićene vrste zahvatio požar.

 – Još ne znamo da li će se i koliko stabala sasušiti u potpunosti – ističe Mataruga.

Na planini Veliki Stolac kod Višegrada od 30. juna se svako malo aktiviraju požari, a baš na toj lokaciji se nalazi najveći dio zaštićene Pančićeve omorike.

– Ova zaštićena vrsta četinara preovladava u srednjem toku Drine, na teritoriji RS i Srbije. Ova vrsta nalazi se samo kod nas i nigdje više u svijetu. Ako je nestane kod nas, neće je biti nigdje – upozorava Mataruga.

Ističe da je najveći problem na Velikom Stocu to što je nepristupačan teren, izuzetno strm, zbog čega je vatrogascima teško gasiti požar.

– Osim toga, u tim šumama požari tinjaju ispod naslaga koje su kao suvi barut – navodi Mataruga.

Profesor Mataruga i profesor Đorđija Milanović su u decembru prošle godine u “Glasniku” Šumarskog fakulteta Banjaluka objavili originalni naučni rad “Prirodne populacije Pančićeve omorike u Republici Srpskoj”.

– Obilazeći 40 lokaliteta u Republici Srpskoj navedenih u ranijoj literaturi evidentirani su postojanje, površina i brojnost stabala omorike. Izbor lokaliteta urađen je na osnovu do sada objavljene literature o nalazištima omorike, kao i kartografskih prikaza (strme sjeverne ekspozicije) veoma sličnih stanišnih prilika gdje je ova vrsta već potvrđena. Omorika je opisana na 26 lokaliteta, plus tri lokaliteta sa manjim pojedinačnim stablima. Značajno je navesti da mnogi lokaliteti na kojima je poslije požara 1946/47 godine napisano da omorike više nema, danas obiluju brojnim stablima omorike prosječne starosti 50–60 godina. Takođe, konstatovana je redukcija broja stabala omorike na izdvojenim i „usamljenim” lokalitetima sa slabom prirodnom obnovom. Za ove lokalitete može se sa dosta sigurnosti tvrditi da na njima omorika nestaje. Stavljeni su na listu prioriteta za dalje aktivnosti u smislu podrške obnovi i opstanku omorike – njihov je zaključak.

(Srpskainfo)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

NEVRIJEME NAPRAVILO HAOS U REPUBLICI SRPSKOJ: Evo koja su mjesto je najgore prošlo

Objavio

u

By

Danas je oko 18 časova jako olujno nevrijeme zahvatilo Modriču.

Ulice grada su pod vodom i saobraćaj se odvija otežano. Grad je ostao bez električne energije, a pojedini dijelovi grada su jos uvijek bez struje.

Fotografije pogledajte OVDJE.

Izvor: Radio Modriča

Nastavite čitati

Društvo

VELIKO NEVRIJEME U REPUBLICI SRPSKOJ: Grad napravio haos

Objavio

u

By

Veliko nevrijeme praćeno obilnim padavinama zahvatilo je danas u poslijepodnevnim satima pojedina područja Bosne i Hercegovine.

Uz veliku količinu kišnih padavina koje su pale u glavnom gradu BiH i okolici, u pojedinim mjestima zabilježen je i grad.

Tako je zabilježen grad u Busovači i Ilijašu, a posebno velike količine grada pale su na Sokocu gdje je led stvorio bijeli pokrivač pa je naoko izgledalo kao da je pao snijeg.

Kako se može vidjeti na videu na Facebook stranici Crna hronika BiH, grad je na Sokocu prekrio čak i krovove kuća.

Video pogledajte OVDJE.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

POSTIGNUT DOGOVOR! Prevoznici prekidaju protest

Objavio

u

Već sutra će biti formirana radna grupa koja će prikupiti relevantne informacije i tražiti najbolji način da se pomogne prevoznicima, rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni unutrašnji transport RS.

Grbić je nakon sastanka sa Nedeljkom Ćorićem, ministrom saobraća i veza RS, rekao da su dogovorili da će prevoznici prekinuti bojkot, te da će se tražiti modaliteti kako da se prevoznicima pomogne.

Ćorić je rekao da je Vlada RS već imala neka rješenja kao što je ukidanje akciza na gorivo, ali da ovaj prijedlog nije usvojen na nivou BiH.

“Sutra ćemo formirati radnu grupu koja će da prikupi sve relevantne informacije kako da pomognemo prevoznicima”, rekaoje Ćorić.

Dodao je da nije uredu da gorivo u RS ima veće cijene nego neke druge države u okruženju.

Ćorić je dodao da su pokušali apelovati prema nadležnim institucijama i insistirati da se održi hitan sastanak u vezi sa problemimana graničnim prelazima.

Srna

Nastavite čitati

Trending