Pratite nas

Nekategorisano

Elektroprivreda Srpske 2020. godinu završila sa gubitkom oko 29 miliona KM

Objavio

u

Mješoviti holding „Elektroprivreda RS“ 2020. godinu završila je sa gubitkom od oko 29 miliona KM. To pokazuju prvi preliminarni i konsolidovani izvještaji o poslovanju svih 11 zavisnih preduzeća u sklopu holdinga.  Zbog čega je došlo do gubitaka u tim preduzećima i čime pravdaju negativan finansijski bilans.

Od tri hidrolektrane iz sistema ERS, samo su „HE na Trebišnjici“ imale finansijsku dobit, i to od 120.464 KM. „HE na Vrbasu“ i „HE na Drini“ nakon uspješne 2019. godine, prošlu su završile u gubitku i to od 1,28 miliona KM, odnosno 11,9 miliona KM. Iz „HE na Vrbasu“ loše poslovanje pravdaju nedostatkom padavina tokom cijele godine, ali i epidemijom virusa korona.

„Godina 2020. je bila godina pandemije virusa korona i smanjenja privredne aktivnosti kako u Republici Srpskoj tako i bližem okruženju što je uticalo na smanjenju cijene električne energije na svjetskom tržištu i otežanog plasmana, a sve navedeno je uticalo na povećanje potraživanja zavisnih preduzeća prema Matičnom preduzeću za isporučenu električnu energiju“, navode između ostalog iz „HE na Vrbasu“.

Ekonomisti smatraju da postoje i drugi razlozi negativnog poslovanja, poput čestih promjena rukovodstava u javnim preduzećima. Upravo su i „HE na Vrbasu“ i „HE na Drini“ u posljednjih nekoliko godina promijenile svoje direktore.

„Mi smo vrlo često u situaciji da javna preduzeća sa promjenom rukovodstva odjednom počnu da prave gubitke. Od Pošte, pa na dalje. Dakle, to je situacija gdje nema odgovornosti, pogotovo vršilaca dužnosti za pravljenje troškova, jer se ne zna da li će neko ostati direktor, pa onda dok je tu da napravi i što više nekih poslova koji će biti lično stimulirajući“, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

I većina elektrodistributivnih preduzeća poslovala je loše. Ukupni gubici procjenjuju se na oko 34 miliona KM. Prihodi „Elektro Doboja“ pali su za 10 miliona, ali su na kraju godinu završili sa dobiti od 23.602 KM. „Elektro-Hercegovina“ je 2020. godinu završila sa gubitkom od 2,8 miliona KM. Gubitaš je bila i banjalučka „Elektrokrajina“ i to 15.799.394 KM. 

„Gubitak je nastao isključivo zbog jednokratnog velikog iznosa izdvajanja za otpremnine viška radnika. 423 radnika su dobili otpremnine i ukupna vrijednost otpremnina iznosi 17.163.480,00 KM. Tih sedamnaest miliona su dobili radnici na ime otpremnina jednokratno. To nije sastavni dio godišnjih rashoda, nego vanredni rashod i mi bi imali dobitak da nismo imali ovoga rashoda“, pojašnjava v.d. direktora „Elektrokrajine“ Dragan Čavić.

Osim 423 radnika „Elektrokrajine“, otpremnine su isplaćene za još 372 radnika u drugim distributivnim preduzećima. Za to je izdvojeno oko 31 milion KM. Kako BN saznaje, i RITE Ugljevik i RiTE Gacko prijaviće dobit u 2020. godini. Ugljevik od oko milion maraka, a gatačko preduzeće od stotinjak hiljada KM.

Ekonomisti ističu da odgovorni nemaju, ili ne žele da se posvete rješavanju problema u poslovanju preduzeća.

„Potrošnja električne energije u Republici Srpskoj je relativno mala i mi ustvari možemo da izvozimo struju, ali je izvozna cijena opet niska kao što je domaća potrošnja, pa to ne koristimo da privlačimo strani kapital, koji bi na bazi jeftinijeg energenta, u ovom slučaju struje mogao da zaposli radnike i da ostvari svoj neki interesni profit“, smatra ekonomista Zoran Pavlović.

Još veći problem za javna preduzeća u Srpskoj jeste stranačko zapošljavanje, kaže narodni poslanik Nebojša Vukanović. Dodaje da vlast godinama sistemski uništava kompletnu Elektroprivredu RS i to iz jednog cilja.

„Kako bi na taj način svojim sistematskim uništavanjem oborila cijenu i spremila za privatizaciju, kako bi tajkuni Republike Srpske koji su se i obogatili pljačkajući ERS i javna preduzeća i resurse, mogli da je kupe za vrlo mali iznos novaca. Tako da i ako se proda ERS time će se slomiti kičma Republici Srpskoj“, ističe poslanik u Klubu SDS-a u NS RS Nebojša Vukanović.

Matično preduzeće ERS jedno je od onih koji su u 2020. godini ostvarili dobit prije oporezivanja i to u iznosu od 10,6 miliona KM. Međutim, ukupan gubitak Mješovitog holdinga na kraju godine iznosio je oko 29 miliona maraka. Pored toga, sedam preduzeća iz ovog sistema nagomilala su i poreske obaveze koje su, zaključno sa 29. januarom ove godine iznosile 7.394.929 КM.

(BN TV)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Nekategorisano

DODIK PORUČIO: SNSD će bojkotovati sledeće izbore

Objavio

u

By

Član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da je moguće da njegova stranka podrži Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH (HDZ BiH) i bojkotuje opšte izbore u oktobru sljedeće godine.

Takvu mogućnost Dodik je najavio u situaciji da se ne postigne dogovor o izbornim reformama u BiH.

“Moguće je da će ostati neriješena situacija. Ulazimo tada u mogućnost da Hrvati ne izađu na izbore. Ako bude upliva stranaca u rad Centralne izborne komisije (CIK), ni Republika Srpska neće izaći na izbore”, kazao je on za Radio-televiziju RS (RTRS).

On nije pojasnio šta podrazumijeva pod “uplivom stranaca u rad CIK-a”, navodeći da SNSD traži potpuno neutralnu izbornu strukturu i situaciju da bi učestvovao na izborima.

“Možda će opozicija iz RS pristati da učestvuje na takvim izborima, ali mi ne bi učestvovali. Mi možemo ovde (u RS) da onemogućimo da se izbori sprovedu, bez obzira što bi CIK raspisao”, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, dovoljno je da javne ustanove, kao što su škole i domovi kulture, ne ustupe svoje prostorije za glasačka mjesta, ili da opštine ne formiraju mjesne izborne komisije.

Uz posredovanje SAD i EU u BiH već duže vrijeme traju pregovori o izmjenama Izbornog zakona.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović u više navrata je izjavio da neće biti smisla održati izbore po trenutnom Izbornom zakonu BiH, koji omogućava “da se hrvatski član Predsjedništva izabere većinski bošnjačkim glasovima”.

Izvor: n1

 

Nastavite čitati

Društvo

VELIKI POVRATAK BIVŠEG GRADONAČELNIKA: Ovo niko nije očekuvao

Objavio

u

By

Izgradnja stanova već godinama je jedan od najunosnijih poslova u Banjaluci. To je shvatio i bivši SNSD-ov gradonačelnik Slobodan Gavranović koji u naselju Nova Varoš planira da gradi zgradu petospratnicu, saznaje portal CAPITAL.

– Izgradnja stanova već godinama je jedan od najunosnijih poslova u Banjaluci. To je shvatio i bivši SNSD-ov gradonačelnik Slobodan Gavranović koji u naselju Nova Varoš planira da gradi zgradu petospratnicu, saznaje portal CAPITAL.

Međutim, njegov problem je što prostorno-planskom dokumentacijom gradnja takvog objekta u ulici Slobodana Jovanovića nije predviđena.

Regulacionim planom na parcelama u toj ulici je predviđena gradnja manjih stambeno-poslovnih objekata koje čini prizemlje, sprat i potkrovlje, zbog čega Gavranović traži izmjenu plana.

On ima plan da pravi objekat od 3.400 kvadrata u obliku ćiriličnog slova “G”, sa oko 30 stanova, dva poslovna prostora i 36 parking mjesta.

Sve to Gavranović namjerava da gradi na parceli od 1.135 kvadrata.

“Ovom inicijativom se na predmetnoj parceli zadržava plansko rješenje u smislu namjene prostora, ali se planira izgradnja stambeno-poslovnog objekta većih horizontalnih i vertikalnih gabarita te formiranje jedinstvene građevinske parcele sa mogućnošću fazne realizacije projekta”, navodi se u Inicijativi koju je, u ime Gavranovića, pripremila firma “Geoput”.

Kroz taj dokument se pokušava opravdati izmjena Regulacionog plana tako što se kritikuje rješenje iz 2008. godine, kojim je prema ocjeni stručnjaka iz “Geoputa”  prekinut kontinuitet u planiranju.

Iz nepoznatih razloga na potezu duž ulice Slobodana Jovanovića zadržana je postojeća fizička struktura, iako je u periodu prije donošenja plana bio već jasno vidljiv koncept gradnje manjih gradskih, urbanih stambenih blokova otvorenog tipa spratnosti do P+4. Imajući u vidu da predmetne parcele prostorno pripadaju ranije izgrađenoj fizičkoj strukturi, logično se nameće ideja da se i na njima ostvari prekinuti kontinuitet te da se izmjenom plana predvidi gradnja kolektivnih stambeno-poslovnih objekata spratnosti P+4+Pe”, navodi se u Inicijativi.

Međutim, u Odjeljenju za prostorno uređenje Grada se ne slažu sa tim tvrdnjama, pa su Skupštini grada predložili da tu Inicijativu ne prihvati.

Navode i kako za objekat nije predviđen dovoljan broj parking mjesta, te da se između njega i postojećih objekata ne može napraviti propisana distanca.

“Predloženim rješenjem nisu ispoštovane odredbe Pravilnika o opštim pravilima urbanističke regulacije i parcelacije. Odjeljenje je mišljenja da ne postoje osnove za izmjenu dijela Regulacionog plana”, navode oni.

Slobodan Gavranović (SNSD) je bio gradonačelnik Banjaluke u periodu od 2012. do 2016. godine.

Na naš poziv je odgovorio, ali je poručio da ne može da razgovara jer je na liječenju.

Izvor: Capital

Nastavite čitati

Nekategorisano

NOVA HAPŠENJA POLITIČARA KOD NAS: EU traži hapšenja zbog nabavki tokom vanrednog stanja

Objavio

u

By

EU je u posljednjih godinu dana značajno pojačala aktivnosti u borbi protiv korupcije i zloupotrebe evropskih sredstava unutar EU, ali i u zemljama koje primaju evropska sredstva.

Kako je rečeno “Nezavisnim” u Evropskoj komisiji, Kancelarija EU za suzbijanje korupcije (OLAF) u kontaktu je s vlastima BiH i zainteresovana je za saradnju u slučajevima gdje postoji sumnja na zloupotrebu evropskih sredstava.

“Evropska komisija pažljivo prati napredak BiH u zaštiti evropskih finansijskih interesa, uključujući i u kontekstu godišnjeg paketa proširenja”, objašnjeno nam je.

Rekli su nam da je, prema članu 50 Sporazuma o instrumentima pretpristupne pomoći obaveza zemalja koje primaju sredstva EU da sarađuju s evropskim institucijama za borbu protiv korupcije.

S obzirom na to da je u ovogodišnjem paketu proširenja u dijelu koji se odnosi na BiH posebna pažnja obraćena na zloupotrebe sredstava u kontekstu borbe protiv virusa korona, može se zaključiti da će upravo ova oblast biti pod lupom evropskih istražitelja.

“Negativni efekti široko rasprostranjene korupcije i znakovi političkih uticaja su snažno manifestovani kroz pandemiju virusa korona, što je direktno uticalo na dobrobit građana. U okviru njihovih jurisdikcija, i nosioci pravosudnih funkcija i politički lideri se nisu izborili protiv sveprisutnog fenomena korupcije i aktivnog opstruisanja istraga, što je dovelo do dugoročne stagnacije i ozbiljnog rizika da dođe do opasnog nazatka u ovoj oblasti”, naglašeno je u ovom paketu.

Dodali su da je značajan razlog za brigu činjenica da je primijećena selektivna provjera osjetljivih korupcijskih slučajeva, a da su uz ove selektivne provjere često primijećeni i pritisci te zastrašivanja.

Jedno od očekivanja Evropske komisije, sudeći prema ovom paketu, jeste da u narednoj godini bude uspostavljena baza podataka u kojoj će biti zabilježeni slučajevi represije kao i obezbjeđenje efektivnog pravosudnog procesa protiv onih za koje postoji sumnja da su učestvovali u koruptivnim radnjama kad je u pitanju borba protiv kovida.

U Tužilaštvu BiH su nam potvrdili da sarađuju s OLAF-om, ali bez navođenja detalja.

“U okviru rada na predmetima iz naše nadležnosti u Tužiteljstvu BiH ostvarivali smo suradnju i sa uredom OLAF. Više informacija ili detalja ne možemo davati”, rekao nam je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Jedan diplomata nam je nezvanično rekao da je pojačano interesovanje pravosuđa u predmetima javnih nabavki u doba pandemije korone upravo rezultat pojačanog pritiska EU i činjenice da bi evropska tijela za suzbijanje korupcije mogla biti uključena u neke od predmeta.

Naglašeno je i da jedino RS ima specijalna odjeljenja za borbu protiv korupcije u tužilaštvima, ali da je njihova efikasnost veoma slaba.

EU, kako je naglašeno, očekuje da se efektivnost ovih tijela u suzbijanju korupcije na najvišem nivou značajno poveća, a da se njihova nezavisnost u radu ojača.

“Pritisci i miješanja u rad, a posebno u predmetima na najvišem nivou, se nastavljaju i izvor su velike zabrinutosti”, naglasili su oni.

Izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

Trending