Pratite nas

Biznis

„Elektroprivrede RS“ u dubiozi, duguju milione za poreze

Objavio

u

“Elektroprivreda Republike Srpske” nalazi se u finansijskoj dubiozi, a pored gubitka od 29 miliona KM u prošloj godini, preduzeća iz sistema počela su da gomilaju i milionske poreske obaveze.

Ukupan nenaplaćen poreski dug sedam preduzeća iz sastava ERS krajem ovog mjeseca iznosio je 7,4 miliona KM, potvrdili su za CAPITAL u Poreskoj upravi RS.

Najveći dužnik je „Elektro – Bijeljina“ sa 1,83 miliona KM, zatim „Elektrokrajina“ sa 1,6 miliona КM te Rudnik i termoelektrana „Ugljevik“ sa 1,57 miliona maraka. Milionski dug ima i Rudnik i termoelektrana „Gacko“ (1.059.483 КM).

„Hidroelektrane na Trebišnjici“ duguju 296.095 КM, „Hidroelektrane na Drini“ 360.510 КM, a „Elektro-Hercegovina“ 661.697 КM.

„Ukupne dospjele, a neizmirene obaveze javnih preduzeća u sastavu „Elektroprivrede RS“ na dan 29.01.2021. godine iznose 7.394.929 КM. Ove obaveze pretežno se odnose na poreze i doprinose na lična primanja i koncesionu naknadu za korištenje elektroenergetskih objekata“, naveli su u PURS.

Rukovodstvo „Elektroprivrede RS“ pohvalilo se prošle sedmice da je stabilizaciono – reorganizaciona politika koja se vodi u protekla 24 mjeseca donijela smanjenje broja radnika i prijema novih, efikasniji rad zaposlenih, te nastavak investicija.

Sve to, ipak, nije bilo dovoljno pa su priznali i da je na nivou holdinga ostvaren gubitak od 29 miliona KM.

Na to je, prema riječima izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove ERS-a Darka Milunovića, uticala loša hidrologija, pandemija virusa korona, kao i havarija u HE Plat.

Prihodi ERS lani su iznosili 681,5 miliona, dok su rashodi iznosili 710,5 miliona KM.

(Capital)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Biznis

Tekstilci i obućari ljuti na Viškovića: Prave tender da mi ne možemo da se prijavimo!

Objavio

u

Tekstilci i obućari ljuti su na premijera Republike Srpske Radovana Viškovića jer im je obećao da će biti proizvođači uniformi i obuće za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srpske, ali se, kako tvrde, ponovo pokušavaju eliminisati kao i prilikom ranijih nabavki. Zbog toga su zatražili hitan sastanak i očekuju da bude održan danas, saznaje portal CAPITAL.

„Očekujemo da imamo sastanak kod premijera, obećao nam je da će tender od 11 miliona maraka za uniforme i obuću biti u lotovima i da domaći proizvođači mogu da se prijave, ali sad čujemo da se to komplikuje, zbog čega tražimo da nam zvanično kaže šta je u pitanju. Ovaj put nećemo odustati bez borbe, kao što je to bilo prošli put“, stav je više privrednika koji su željeli ostati anonimni iz straha da bi im kritika vlasti „mogla doći glave“.

Tvrde da je nevjerovatno da domaći proizvođači prave uniforme i čizme za policiju i vojsku zemalja EU i NATO, a da domaće institucije postavljaju pitanje da li je našoj policiji to dobro.

„Prave tender da mi ne možemo da se prijavimo. Najavljujemo da ćemo se žestoko boriti, žaliti se i tražiti da domaće institucije prepoznaju kvalitet koji prepoznaju svi drugi. Ne opremamo samo evropske, opremamo i federalnu policiju i vojsku Srbije, Crnu Goru, a onda vam pred kućom ne daju da radite, ne mogu kukati na naš kvalitet, a da nisu ni probali naše proizvode“, ogorčeni su proizvođači.

Iz Privredne komore RS samo je potvrđeno da je o proizvodnji uniformi i obuće za MUP nedavno razgovarano na Skupštini Udruženja tekstila, kože i obuće.

„Poseban akcenat stavljen je na problem javnih nabavki. Ovaj sektor ima kapacitete, iskusnu radnu snagu i veoma značajne reference, stečene radom za poznate svjetske brendove, da može odgovoriti svakom zahtjevu. Zbog toga je značajno stavljanje domaćih kapaciteta u prioritet, kada su u pitanju javne nabavke uniformi i obuće za ugovorne organe“, navedeno je u prošlosedmičnom saopštenju.

Podsjećamo, privrednici su se prije više od tri godine pobunili zbog istog problema o čemu je CAPITAL pisao u tekstu „Firma iz FBiH oblači policajce Republike Srpske“.

(Capital)

Nastavite čitati

Biznis

Nova uprava „Akvane“ ne može da zaustavi stare tendere

Objavio

u

Nova uprava banjalučke „Akvane“ pokušava na sve načine da zaustavi tendere koje je pokrenuo stari menadžment, ali bezuspješno. Tako će, iako nisu planirali, morati da sprovedu nabavku hrane u vrijednosti od 380.000 maraka.

Međutim, u toj namjeri nova uprava „Akvane“ bez zakonskog osnova donijela je Odluku kojom otkazuje nabavku pokrenutu još prošlog ljeta, utvrdila je Kancelarija za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH koja je postupala po žalbi firme „Novoteks“. Ta firma je na spornom tenderu dala najpovoljniju ponudu, ali ugovor sa njima „Akvana“ nije zaključila.

Uprava je svoju Odluku pokušala da opravda činjenicom da je stari direktor, koji je pokrenuo nabavku, smijenjen, te da se razmatra da Gradski olimpijski bazen, koji u velikom procentu učestvuje u nabavci, bude izdvojen iz „Akvane“. To, prema njima, uveliko mijenja potrebu za nabavkom.

Takođe, naveli su i to da prema „Novoteksu“ imaju milionski dug po sudskoj presudi, a koji nisu izmirili. Ništa od toga se nije moglo predvidjeti u vrijeme raspisivanja tendera za nabavku, zbog čega su smatrali kako postoji osnov da se nabavka obustavi.

Međutim, u KRŽ-u su stava kako nije postojao osnov za tako nešto.

„Odluka o otkazivanju postupka javne nabavke nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH jer je ugovorni organ propustio da izabranom ponuđaču dostavi prijedlog ugovora na potpis i zaključi ga u skladu sa zakonom“, navodi se u rješenju KRŽ-a.

Direktor „Akvane“ Velibor Vukajlović kaže za CAPITAL kako su Rješenje Kancelarije primili tek juče, te da nisu još uvijek odlučili na koji način će postupiti.  Novi tender se, kako je rekao, neće raspisivati.

„Kancelarija za žalbe naložila je da nastavimo postupak, tj. da ponudimo ugovor dobavljaču ili da iskoristimo pravni lijek, tj. sudsko odlučivanje. Kako smo juče zaprimili Rješenje, još uvijek nismo odlučili. Svakako ćemo zatražiti stručno,  pravno mišljenje“, rekao je on.

Dodao je kako su namirnice predviđene nabavkom potrebne, ali je osporio količine i cijene koje su bile predviđene.

„Naši planovi se tu razlikuju u odnosu na prethodnu upravu“, kazao je Vukajlović.

Inače, ova nabavka je bila podijeljena u šest dijelova. Staro rukovodstvo na čelu sa Vedranom Mitrovićem je planiralo nabavku mesa vrijednog 177.500 KM, voća i povrća 75.000 KM, kolonijalne robe 54.000, mlijeka i mliječnih proizvoda 39.000 KM, hljeba u vrijednosti 19.500 KM te svježe i smrznute ribe, voća i povrća za koji su planirali izdvojiti oko 18.000 KM.

Dostava bi se vršila sukcesivno u periodu od pet godina.

Podsjećamo, „Novoteks“ Novaka Milakovića je godinama bio jedan od glavnih dobavljača „Akvane“ koja je u višemilionskim gubicima. Zbog dugovanja gradskog preduzeća zatražena je prodaja imovine „Akvane“.

„Akvana“ je u centar pažnje javnosti došla kada je rukovođenje gradom preuzela nova administracija na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem.

Njegov tim za reviziju je utvrdio kako je iz „Akvane“ nestao ekspres restoran plaćen 100.000 maraka. Takođe, javnost je saznala i to da su pomoćnica ministra trgovine i turizma Republike Srpske Dragana Ristić i njena majka Jevrosima dobijale novac za pjevanje, iako se nikada nisu bavile pjevanjem.

(Capital)

Nastavite čitati

Biznis

“Elektrokrajina” se zadužuje za čak 40 miliona maraka

Objavio

u

Preduzeće “Elektrokrajina” planira da se dugoročno zaduži za čak 40 miliona maraka kako bi zatvorilo stare kredite, te platilo dugove prema državi i dobavljačima, saznaje portal CAPITAL.

Prijedlog o emisiji obveznica dolazi iz Uprave tog preduzeća, što je podržao Nadzorni odbor i Odbor za reviziju, a Skupština akcionara bi na sjednici 5. marta to trebala da potvrdi.

Plan je da se emituje 40.000 obveznica pojedinačne nominalne vrijednosti od 1.000 KM. Dospijeće emisije bilo bi deset godina od dana upisa u Centralni registar hartija od vrijednosti, po kamatnoj stopi od 3,5 odsto na godišnjem nivou.

Glavnica i pripadajući dio kamate isplaćivao bi se u jednakim polugodišnjim anuitetima.

Cilj prikupljanja sredstava putem javne emisije obveznica na domaćem tržištu je finansijska konsolidacija preduzeća, kao posljedica procesa reorganizacije tržišta električne energije”, kažu u “Elektrokrajini” u odgovoru na pitanja CAPITAL-a.

Prema njihovoj računici, uspješnom emisijom bi značajno rasteretili mjesečne troškove za otplatu kredita, jer će ranija nepovoljna zaduženja po osnovu kamate i ročnosti, zamjeniti povoljnijom kamatnom stopom i rokom otplate.

Očekivani efekti su poboljšanje likvidnosti i solventnosti preduzeća, stalnost poslovanja, smanjenje broja radnika i rashoda, kao i povećanje efikasnosti poslovanja”, tvrde oni i dodaju kako su iz prethodnog perioda nasljedili gomilu problema koji se više nisu mogli odlagati.

Podsjećamo, iz “Elektrokrajine” su u procesu dobrovoljnog napuštanja preduzeća otišla 422 radnika kojima je za stimulativne otpremnine isplaćeno 17,5 miliona maraka. Od marta 2019. godine do novembra prošle broj zaposlenih se smanjio za 475, odnosno 25 odsto.

Smanjenjem broja zaposlenih direktni godišnji izdaci za bruto plate bi trebali biti manji za za više od 10 miliona maraka.

Nastavite čitati

Trending