EPIDEMIOLOŠKI HAOS Vlada Srbije uvela NOVE MJERE u borbi protiv korone

Vlada Srbije propisala je sedam mjera zaštite od širenja korona virusa, saznaje. Mjere će biti u primjeni od narednog utorka, a najveća promjena je skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata na 18 sati.

Ovo je novih sedam mjera koje je donijela Vlada Srbije.

– Skraćenje radnog vremena do 18.00 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.

– Obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gdje se ne mogu izbjeći međuljudski kontakti.

– Zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od pet osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mjere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta.

– Omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

– Stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

– Stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mjera koje su na snazi.

– Gorenavedene mjere su oročene na period od deset dana, nakon čega će biti iznova razmotrene u svijetlu kretanja epidemiološke situacije.

Juče ujutru je održana sednica Kriznog štaba na kojoj je bilo riječi o tri nove mjere koje bi mogle da budu uvedene. Nakon toga, premijerka Ana Brnabić izjavila je da će eventualne mjere biti saopštene na konferenciji za medije u 15 sati, međutim ona je otkazana, a kako je saznao Blic, umjesto konferencije, Krizni štab će objaviti saopštenje.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je juče da “policijski čas nije čarobno rješenje i to nije bila tema jučerašnje sjednice Kriznog štaba”. Kako je rekao, tema je bila da se prekine kontakt.

FOTO: PREDRAG VUJANAC / RAS SRBIJA

Epidemiolog Predrag Kon očekuje da prijedlog Kriznog štaba, koji se tiče uvođenja restriktivnijih mjera, među kojima je ona da svi objekti, osim prehrambenih radnji, apoteka i pumpi, rade do 17 časova, danas ili sutra bude ozvaničen. Kon je gostujući u jutarnjem programu na TV Pink rekao da je takav prijedlog prosljeđen predsjednici Vlade Srbije.

– Mjere koje smo predložili juče iz medicinskog dijela oročene su na dvije nedjelje. Poslije svake dvije nedjelje moraju se ponovo analizirati – rekao je Kon.

Imunolog Srđa Janković takođe je izjavio jutros da je medicinski dio Kriznog štaba predložio Vladi da svi objekti – osim prehrambenih radnji, apoteka i pumpi – rade do 17 časova.

Srđa Janković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, rekao da pojačanje mjera jeste potrebno prije svega kada je riječ o objektima koji “nisu nasušna potreba”, nošenju masku i okupljanjima.

(Srpskainfo)

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.