Pratite nas

Nekategorisano

Evo kako bi danas Banjaluka glasala da su ponovo izbori

Objavio

u

Dobijeni rezultati su prije tri dana prezentovani rukovodstvu SNSD-a, nakon čega je nastala prava pometnja u redovima ove stranke.

U martu 2021. godine jedna renomirana regionalna agencija za istraživanje javnog mnjenja je sprovela istraživanje rejtinga političkih stranaka koje djeluju na području grada Banjaluka. 

Istraživanje je izvršeno na uzorku od 1.006 punoljetnih stanovnika Banjaluke, uz nivo statističke greške +/- 2 %.

Dobijeni rezultati su prije tri dana prezentovani rukovodstvu SNSD-a, nakon čega je nastala prava pometnja u redovima Crvene Sekte. 

Pokazalo se da su SNSD i njegovi koalicioni partneri, iako imaju komotnu skupštinsku većinu u Banjaluci, sebe doveli u poziciju da imaju dvostruko slabiji zbirni rejting u odnosu na opozicione stranke.

Uzimajući u obzir samo izjave anketiranih koji su željeli da se izjasne za koju političku opciju bi glasali, dobijen je sljedeći rezultat:

1. PDP – 39,2 %

2. SNSD – 19,8 %

3. SDS – 9,8 %

4. US – 6,4 %

5. Banjaluka zove – 5,5 %

5. SPS – 5,2 %

6. DEMOS – 3,8 %

7. DNS – 3,1

8. Pokret pravde – 2 %

9. SP – 1,4 %

10. Ostali – 3,8 %

Kada se sabere rejting stranaka koje trenutno djeluju opoziciono na republičkom nivou (PDP, SDS, Banjaluka zove, SPS, DNS i Pokret pravde) dobije se zbirni rejting od 64,8 %. 

Naspram njih, zbirni rejting režimskih stranaka iznosi 31,40 %. Preostalih 3,8 % se odnosi na ostale stranke čiji pojedinačni rejting nije veći od 1 %.

Ovaj rezultat praktično znači da režimske stranke, predvođene SNSD-om, imaju dvostruko slabiju podršku građana Banjaluke u odnosu na opozicione partije. 

Ovdje treba reći i to da prilikom istraživanja nije bila ponuđena kao opcija Za Pravdu i Red Nebojše Vukanovića, jer ta politička opcija na proteklim izborima nije ni bila ponuđena biračima u Banjaluci.

Ako se pomenuti omjer preslika na opšte izbore koji slijede 2022. godine, lako je razumjeti zbog čega su rezultati ovog istraživanja ionako nervoznog Dodika učinili još nervoznijim. 

U Banjaluci u prosjeku na birališta izađe oko 100.000 glasača. To znači da, prema sadašnjem omjeru snaga, opozicioni kandidati 2022. godine mogu računati na 64.800 glasova, dok režimski kandidati mogu računati na 31.400 glasova. 

Razlika od 33.400 glasova u korist opozicionih kandidata je ogromna i za očekivati je da će ista rasti do opštih izbora 2022. godine.

Već sam najavio da će, prema sadašnjem stanju stvari, kandidati opozicije za opšte izbore biti dr Jelena Trivić (pozicija predsjednik Republike Srpske) i dr Milan Miličević (pozicija člana predsjedništva Bosne i Hercegovine). 

Sa druge strane, režimski kandidati za navedene dvije inokosne pozicije će biti Milorad Dodik (pozicija predsjednik Republike Srpske) i Željka Cvijanović (pozicija člana predsjedništva Bosne i Hercegovine). 

Moguće je odstupanje samo u odnosu na Željku Cvijanović, jer postoji određena mogućnost da umjesto nje kao kandidat režima biračima bude ponuđen Zoran Tegeltija.

Evidentno je da će opozicija na opštim izborima ponuditi biračima personalno značajno kvalitetnije kandidate. 

Ako se tome doda i plan opozicije da prije opštih izbora kao kandidata za ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske predstavi Nebojšu Vukanovića, koji uživa značajno povjerenje opoziciono orijentisanih birača, realno je za očekivati da opozicioni kandidati u Banjaluci naprave razliku od 35.000-40.000 glasova. 

Tu razliku režimski kandidati sasvim izvjesno neće biti u stanju da nadoknade u drugim gradovima i opštinama, bez obzira na ustaljenu praksu kupovine glasova, partijskog zapošljavanja, pritisaka na zaposlene u javnom sektoru, “bugarske vozove” i slične prevarantske “kompozicije”.

(Slobodan Vasković)

Nekategorisano

Da li je BiH uvela sankcije Rusiji ili se samo “pridružila izjavi”?

Objavio

u

By

Nakon različitih izjava i interpretacija ispostavilo se da se BiH jeste pridružila izjavi o sankcijama, ali da su sankcije zaustavljene u Savjetu ministara.

Priča se ”zakotrljala” kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao kako samo Srbija nije uvela sankcije Rusiji, od svih zemalja u regiji.

Na ovoj tvrdnji je insistirala opozicija u Republici Srpskoj, ali je srpski član Predsjedništva BiH to demantovao.

Tvrdnja o sankcijama zasnivala na tome da se BiH navodno pridružila odlukama Savjeta Evrope koje se tiču restriktivnih mjera protiv Rusije.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da Predsjedništvo BiH, kao ni Savjet ministara “ni u jednom navratu nije donijelo nijednu odluku da se pridruži bilo kakvim mjerama Zapada protiv Rusije i da to tako ostaje”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio danas za Oslobođenje da se BiH ”pridružila izjavi” o sankcijama, ali da one nisu ”implementirane”.

“Bosna i Hercegovina se, na osnovu Strategije spoljne politike i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, putem Misije BiH pri EU pridružila izjavi EU o sankcijama, što je potvrdio i komesar Borelj, ali implementaciju sankcija su u Savjetu ministara blokirali predsjedavajući Savjeta ministara i ministri iz RS za što moraju snositi punu političku odgovornost. Imidž i politička pozicija Bosne i Hercegovine u Evropi ne treba da budu ugroženi zbog njihovih blokada”, rekao je Džaferović.

Borenović: Činjenica je da se BiH pridružila sankcijama
Na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije, predsjednik PDP Branislav Borenović, saopšteno je iz PDP, “predstavio je javnosti činjenice u vezi sa pridruživanjem BiH sankcijama Savjeta Evropske unije protiv Ruske Federacije”.

“Punih 80 dana BiH je u režimu pune primjene svih sankcija koje je Savjet EU uveo protiv Ruske Federacije. Radi se o 22 seta sankcija koje su usvajane od 23.2. ove godine pa do danas. Prema informacijama kojima raspolažemo, BiH diplomate u Briselu su u svakom od ovih slučajeva postupale u skladu sa instrukcijama Predsjedništva BiH”, naveo je Borenović.

“Ove odluke uključuju čitav niz različitih sankcija, od onih prema privatnim i poslovnim subjektima, među njima poslanicima ruske Dume, kćerkama gospodina Putina, isključivanja ruskih banaka iz SWIFT sistema i razne druge. Za sve ove odluke Milorad Dodik je znao i u isto vrijeme besramno narodu u Srpskoj pričao kako on nikada neće dozvoliti uvođenje sankcija Rusiji”, naglašava Borenović, saopštio je PDP.

Borenović kaže da postoje procedure unutar institucija BiH i samog Predsjedništva kojima se može osigurati da nijedna neusaglašena odluke ne prođe, ali da “Dodik te procedure ili ne zna da koristi ili je svjesno propustio da djeluje“.

“Koristeći upravo te iste procedure Mladen Ivanić je spriječio reviziju Presude u predmetu BiH protiv Srbije pred Sudom u Hagu. Apsolutno isti mehanizam na raspolaganju je imao i on i svjesno je propustio da ovo pitanje dovede do izjašnjenja, nego je namjerno pustio da ide ovako računajući da to niko neće prozrijeti”, kaže Borenović.

Šarović: Sankcije puzajućom metodom

Iz Srpske demokratske stranke medijima je dostavljena izjava Mirka Šerovića da je “činjenica je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je Srbija jedina zemalja sa prostora Zapadnog Balkana koja nije uvela sankcije Rusiji”, iz čega SDS izvlači jasan zaključak da je to učinila i BiH.

Šarović očekuje da će situacija uskoro biti jasnija i da će se razjasniti da li je Predsjedništvo BiH zvanično raspravljalo po ovom pitanju.

On kaže da je sada očigledno da se sankcije Rusiji od strane BiH uvode puzajućom metodom.

“To se radi korak po korak, ne na Predsjedništvu BiH ili Savjetu ministara, nego to čine članovi bh. delegacija u kojima imamo i ljude iz Republike Srpske. Oni na forumima Savjeta Evrope i nekim drugim tijelima glasaju za odluke koje u suštini jesu sankcije Rusiji. Tako se državljanima ove zemlje uskraćuje ulazak, proglašavaju se za nepoželjne osobe, Rusija se isčlanjuje iz raznih organizacija”, napominje Šarović.

Izvor: Mondo

 

Nastavite čitati

Nekategorisano

ĐAJIĆ mjesecima bez odgovora na pitanje: Ko je ukrao maske u milionskom iznosu!?

Objavio

u

Unutrašnjom kontrolom u magacinu Kliničke apoteke UKC Republike Srpske krajem prošle godine utvrđeno je da nedostaje veća količina jednokratnih hirurških zaštitnih maski.

Kako je saopšteno iz ove ustanove, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić odmah je naredio vanredni popis i imenovao Komisiju za vanredni popis lijekova i potrošnog materijala u Kliničkoj apoteci, sa zadatkom da se utvrdi stvarno stanje lijekova i potrošnog medicinskog materijala.

Komisija je generalnom direktoru dostavila Izvještaj o vanrednom popisu lijekova i medicinskog potrošnog materijala u Kliničkoj apoteci kojim je konstatovano neslaganje u količinama zaštitne opreme evidentirane u Kliničkom informacionom sistemu (KIS), u odnosu na stvarno stanje.

Kako saznaje dobro obaviješteni izvor radi se o tada Đajićevoj desnoj ruci Milanu Ćurliću Ćurli, za koga je i Gorica Dodik svojevremeno napisala kako ima saznanja da reketari i maltretira pacijente na UKC-u Republike Srpske.

Radi se o robi višemilionske vrijednosti, a dobit je Ćurlić vješto potrošio na egzotičnim destinacijama.

– Đajić je slučaj prijavio policiji u namjeri da “povali” Zeljkovića, jer mu nije isporučio milion i po maski. Međutim, ispostavilo se da je Ćurla krao maske malo po malo, nakon čega se Đajić naljutio – rekao nam je dobro obavješten izvor.

Nakon saznanja da je maske krao Ćurlić, Đajić mu zabranio da dolazi u UKC i udaljio ga od sebe, a cijeli slučaj pokušava zataškati.

Mjesecima kasnije Đajić je počeo nabavljati lošiju robu i izgledati sve više kao opasan narkoman.

Nastavite čitati

Nekategorisano

Ključno vještačenje o smrti osam rudara zapelo na Rudarskom fakultetu

Objavio

u

Mjesec dana je prošlo otkako je u nesreći u rudniku Soko u selu Čitluk, kod Sokobanje, od gušenja metanom stradalo osam rudara, a još se ne zna da li i ko je kriv za njihovu smrt.

Aleksinačko Osnovno javno tužilaštvo koje vodi istragu nesreće, posljednji put se ovim povodom oglasilo 13. aprila kada je saopšteno da je po njihovoj naredbi Komisija Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu, izvršila pregled lica mjesta te da se očekuje dostavljanje nalaza i mišljenja na osnovu kojih će se utvrditi eventualni uzrok nastale nezgode.

Takođe, kako je navelo tužilaštvo, Zavodu za sudsku medicinu u Nišu naloženo je vršenje dodatne toksikološke analize lešnih tkiva poginulih pa će se u zavisnosti od prikupljenih materijala kao i nakon preduzimanja drugih dokaznih radnji, za kojima se ukaže potreba, razmatrati da li je u konkretnom slučaju nesreća posledica događaja prouzrokovanog prirodnim delovanjem ili je u pitanju ljudski faktor.

Kako se nezvanično saznaje, nalaz Komisije Rudarsko geološkog fakulteta Aleksinačko tužilaštvo i dalje čeka, ali nema informacija kada bi trebalo da stigne i zbog čega ovaj dokument, ključan za rasvjetljavanje tragedije, još nije dostavljen toj pravosudnoj instituciji.

Čak iako se ustanovi da je za strašnu nesreću kriv ljudski faktor, veliko je pitanje da li će iko odgovarati za smrt osmorice rudara, a skoro je sigurno da kazna neće biti primjerena posljedicama.

Na ovo upućuje pravosudni epilog prethodnih nesreća u rudnicima zbog kojih ili niko nije odgovarao ili su izrečene kazne bile minimalne.

U stravičnoj rudarskoj nesreći 1. aprila nastradali su Bratislav Živković (59), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanović (55), Radovan Grujić (47), Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Bojan Stajić (34) i najmlađi – Petar Petrović koji je imao samo 31 godinu, a 21 njihov kolega je povrijeđen.

Iako je odmah na licu mjesta saopšteno da je do nesreće došlo pošto su se rudari ugušili metanom, zvaničan uzrok nesreće, ali i sve ono što joj je prethodilo, do danas su ostali nerasvetljeni.

(Nova.rs)

Nastavite čitati

Trending