Pratite nas

Nekategorisano

Evo kako bi danas Banjaluka glasala da su ponovo izbori

Objavio

u

Dobijeni rezultati su prije tri dana prezentovani rukovodstvu SNSD-a, nakon čega je nastala prava pometnja u redovima ove stranke.

U martu 2021. godine jedna renomirana regionalna agencija za istraživanje javnog mnjenja je sprovela istraživanje rejtinga političkih stranaka koje djeluju na području grada Banjaluka. 

Istraživanje je izvršeno na uzorku od 1.006 punoljetnih stanovnika Banjaluke, uz nivo statističke greške +/- 2 %.

Dobijeni rezultati su prije tri dana prezentovani rukovodstvu SNSD-a, nakon čega je nastala prava pometnja u redovima Crvene Sekte. 

Pokazalo se da su SNSD i njegovi koalicioni partneri, iako imaju komotnu skupštinsku većinu u Banjaluci, sebe doveli u poziciju da imaju dvostruko slabiji zbirni rejting u odnosu na opozicione stranke.

Uzimajući u obzir samo izjave anketiranih koji su željeli da se izjasne za koju političku opciju bi glasali, dobijen je sljedeći rezultat:

1. PDP – 39,2 %

2. SNSD – 19,8 %

3. SDS – 9,8 %

4. US – 6,4 %

5. Banjaluka zove – 5,5 %

5. SPS – 5,2 %

6. DEMOS – 3,8 %

7. DNS – 3,1

8. Pokret pravde – 2 %

9. SP – 1,4 %

10. Ostali – 3,8 %

Kada se sabere rejting stranaka koje trenutno djeluju opoziciono na republičkom nivou (PDP, SDS, Banjaluka zove, SPS, DNS i Pokret pravde) dobije se zbirni rejting od 64,8 %. 

Naspram njih, zbirni rejting režimskih stranaka iznosi 31,40 %. Preostalih 3,8 % se odnosi na ostale stranke čiji pojedinačni rejting nije veći od 1 %.

Ovaj rezultat praktično znači da režimske stranke, predvođene SNSD-om, imaju dvostruko slabiju podršku građana Banjaluke u odnosu na opozicione partije. 

Ovdje treba reći i to da prilikom istraživanja nije bila ponuđena kao opcija Za Pravdu i Red Nebojše Vukanovića, jer ta politička opcija na proteklim izborima nije ni bila ponuđena biračima u Banjaluci.

Ako se pomenuti omjer preslika na opšte izbore koji slijede 2022. godine, lako je razumjeti zbog čega su rezultati ovog istraživanja ionako nervoznog Dodika učinili još nervoznijim. 

U Banjaluci u prosjeku na birališta izađe oko 100.000 glasača. To znači da, prema sadašnjem omjeru snaga, opozicioni kandidati 2022. godine mogu računati na 64.800 glasova, dok režimski kandidati mogu računati na 31.400 glasova. 

Razlika od 33.400 glasova u korist opozicionih kandidata je ogromna i za očekivati je da će ista rasti do opštih izbora 2022. godine.

Već sam najavio da će, prema sadašnjem stanju stvari, kandidati opozicije za opšte izbore biti dr Jelena Trivić (pozicija predsjednik Republike Srpske) i dr Milan Miličević (pozicija člana predsjedništva Bosne i Hercegovine). 

Sa druge strane, režimski kandidati za navedene dvije inokosne pozicije će biti Milorad Dodik (pozicija predsjednik Republike Srpske) i Željka Cvijanović (pozicija člana predsjedništva Bosne i Hercegovine). 

Moguće je odstupanje samo u odnosu na Željku Cvijanović, jer postoji određena mogućnost da umjesto nje kao kandidat režima biračima bude ponuđen Zoran Tegeltija.

Evidentno je da će opozicija na opštim izborima ponuditi biračima personalno značajno kvalitetnije kandidate. 

Ako se tome doda i plan opozicije da prije opštih izbora kao kandidata za ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske predstavi Nebojšu Vukanovića, koji uživa značajno povjerenje opoziciono orijentisanih birača, realno je za očekivati da opozicioni kandidati u Banjaluci naprave razliku od 35.000-40.000 glasova. 

Tu razliku režimski kandidati sasvim izvjesno neće biti u stanju da nadoknade u drugim gradovima i opštinama, bez obzira na ustaljenu praksu kupovine glasova, partijskog zapošljavanja, pritisaka na zaposlene u javnom sektoru, “bugarske vozove” i slične prevarantske “kompozicije”.

(Slobodan Vasković)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Vlada medicinarima daje crkavicu, već najavili proteste

Objavio

u

Ukoliko Vlada RS ostane pri stavu da će radnicima u zdravstvu plate biti povećane za samo pet odsto, zaposleni u ovoj branši neće imati izbora nego da obustave rad i krenu u proteste.

Na to upozoravaju iz četiri sindikata, čiji su predstavnici prije par dana bili na razgovoru sa resornim ministrom Alenom Šeranićem, sa kojega su otišli više nego nezadovoljni i razočarani.

Objašnjavaju da bi, u tom slučaju, plata ljekara u prosjeku bila veća za 80-90 maraka, plata medicinskih sestara i tehničara za 40-50, a plata pomoćnog osoblja za tek dvadesetak KM.

To bi bilo regulisano novim zakonom o platama zaposlenih u javnim ustanovama u zdravstvu, koji bi po hitnom postupku bio upućen u Narodnu skupštinu RS, a koji bi na snagu stupio već 1. juna.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS poručuju da su se, kad je riječ o povećanju plata, nadali svemu, samo ne ovome. Naglašavaju da je ponižavajuće povećanje od pet odsto ljudima za koje vlast priznaje da su godinu i po dana izgarali radeći.

– Bolje da nas ne nagrađuju, nego da nas ponižavaju! Ovo će izazvati ogroman odliv medicinskog kadra iz Republike Srpske u FBiH, Srbiju, u inostranstvo. Ravno je katastrofi kako se ponašaju prema nama. Čekamo u utorak odgovor, odnosno da vidimo nacrt zakona, a već narednih dana će svi sindikati organizovati sastanak. Imaćemo jedinstven stav, koji je suprotan stavu Vlade – kaže za Srpskainfo predsjednik Glavnog odbora SSDM Goran Bjeković.

Prema njegovim riječima, povećanjem plata za pet odsto zaposlenima u zdravstvu, Vlada će sebi dati autogol.

– Ne mogu se oni kleti u koronu, a mi je liječimo. Oni nek se sjete svojih mobilnih bolnica, respiratora bez monitoringa, stativa i stetoskopa koje im je Srbija poslala, garaža od 30 i nešto miliona KM. Bolesnike ne liječe zgrade i oprema, nego ljudi, a ključni momenat su entuzijasti medicinske sestre i tehničari, koji su ovde poniženi.

A da ne pričamo o tome koliko su omalovažene čistačice, te vozači saniteta koji su cijelo ljeto proveli u skafanderu, da bi sada dobili povećanje plate od nekih 20-30 KM – kaže Bjeković i dodaje da hirurg specijalista sa dežurstvima ne može da podmiri trošak potrošačke korpe, dok od medicinskih sestara veću platu imaju kasirke u marketima.

Iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu RS poručuju da je plata medicinske sestre u 2008. bila veća od prosječne plate u Srpskoj, dok je sada za 100-150 KM manja.

– Ministar zdravlja nam je rekao da je Vlada mogla da obezbijedi povećanje od pet odsto, a da sindikatima prepuštaju da to mogu  preraspodijeliti. Matematički, to bi značilo da bi onima sa visokom stručnom spremom bio smanjen ovaj postotak, dok bi bio povećan onima sa srednjom stručnom spremom. Mi na to ne pristajemo – kaže za Srpskainfo predsjednik ovog sindikata Željko Šukalo.

Prema njegovim riječima, sindikat na čijem je čelu i dalje je stava da cijena rada treba da bude 170 KM.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Lijepa vijest: U Banjaluci rođeno 17 beba

Objavio

u

U porodilištu Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci u posljednja 24 časa rođeno je 17 beba.

Kako Srna prenosi, rođeno je sedam dječaka i 10 djevojčica.

(BN) 

Nastavite čitati

Nekategorisano

Dodikov fijasko na samitu, niko ga nije ozbiljno shvatio

Objavio

u

Po svemu sudeći, ugled predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u međunarodnim krugovima prilično je poljuljan.

Zahvaljujući našim izvorima uspjeli smo saznati šta je, kao jednu od tema za razgovor, pokušao nametnuti Dodik i kako se sve to završilo.

Naime, u jednom trenutku Dodik je zatražio da učesnici samita Brdo-Brijuni procesa raspravljaju o izmjenama Izbornog zakona BiH. Njegov zahtjev zapravo je bio, kako saznajemo, jedan onima koje već godinama ponavlja predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Dodik je otišao tako daleko u “imitiranju” Čovića, da je čak ponavljao i njegovu poznatu mantru kako je Željko Komšić nelegitiman član Predsjedništva, jer ga nisu birali Hrvati nego Bošnjaci. 

Međutim, učesnici samita su u potpunosti izignorisali ovaj Dodikov zahtjev. Osim njega, o izmjenama Izbornog zakona u BiH više niko nije progovorio ni riječi. Kakav je fijasko doživio Dodik možda i najbolje ilustruje činjenica da o ovoj temi ni riječi nije progovorio ni predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

(Oslobođenje)

Nastavite čitati

Trending