Pratite nas

Hronika

EVO ŠTA SE DEŠAVA: Hapšenja u Gradskoj upravi?

Objavio

u

Dosadašnjim provjerama diploma zaposlenih u Gradskoj upravi potvrđeno je da se diplome pet zaposlenih ne vode u službenim evidencijama škola u kojima su izdate, odnosno da osobe koje su diplome priložile prilikom zapošljavanja u Gradskoj upravi nisu stekle obrazovanje u ovim školama.

Grad Banjaluka je proteklih mjeseci intenzivno radio na provjerama diploma zaposlenih i to na način da su diplome provjeravane u ustanovama koje su izdale diplomu.

Radi se o diplomama Tehničke, Ekonomske i Škole učenika u privredi u Banjaluci, a o svemu je obaviješten Inspektorat Republike Srpske, koji je predmete proslijedio na dalje postupanje u Centar javne bezbjednosti Banjaluka, Sektor kriminalističke policije MUP Republike Srpske.

– Kod sporne diplome Ekonomske škole, pored činjenice da se pomenuta osoba ne vodi u školskoj evidenciji, na diplomi je uočen čitav niz tehničkih nedostataka, jer je na diplomi upisan pogrešan naziv struke, pogrešno ime direktora i njegov potpis, a pečat na diplomi nije istovjetan pečatu koji se koristio u školi u periodu kada je diploma navodno izdata – rekao je šef Kabineta gradonačelnika Vladimir Grujić.

Članom 86. Zakona o državnim službenicima i namještenicima Republike Srpske definisano je da državnom službeniku radni odnos prestaje, između ostalog, “ako je prilikom zasnivanja radnog odnosa prećutao ili dao netačne podatke koji su bili od značaja za zasnivanje radnog odnosa”, tako da će u narednom periodu protiv ovih radnika biti sprovedene sve zakonske procedure.

Dodaje da su, kada je riječ o diplomama visoke stručne spreme, do sada provjerene diplome većine privatnih visoko-školskih ustanova iz BiH, od kojih su dobijene potvrde da su stečene po zakonu, dok će diplome stečene na državnim univerzitetima, zbog specifičnih procedura, biti predmet provjere u narednom periodu.

– Veliki problem kod provjere diploma predstavljaju diplome koje su izdale obrazovne instituacije koje su prestale sa radom, zbog čega se diplome moraju provjeravati u Arhivu RS, kao i diplome izdate u zemljama regiona. Do sada su provjerene diplome 45 srednjih škola i 13 privatnih fakulteta, a od pojedinih još očekujemo odgovor. Preostaje da se provjeri 297 diploma državnih fakulteta – istakao je Grujić.

Članom 347. Krivičnog zakona Republike Srpske, za krivično djelo izrade i upotrebe lažne javne isprave, zaprijećene su kazne do pet godina zatvora. Odmah nakon preuzimanja dužnosti, gradonačelnik Draško Stanivuković donio je odluku da se na zvaničnoj internet stranici Grada objave imena zaposlenih u Gradskoj upravi sa podacima iz njihovih diploma.

Izvor: Srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Hronika

UHAPŠENA JEDNA OSOBA: Pijan pucao ispred ugostiteljskog objekta

Objavio

u

By

Policija je u Doboju uhapsila lice iz ovog grada čiji su inicijali B.B., koje je u alkoholisanom stanju pucalo iz pištolja ispred jednog ugostiteljskog objekta u Vidovdanskoj ulici.

Ovo lice je uhapšeno u subotu, 14. maja, u 22.35 časova, a alko-testiranjem kod njega su utvrđena 1.83 promila alkohola u krvi, saopšteno je iz Policijske uprave Doboj.

Od B.B. je oduzeto vatreno oružje i četiri metka.

Dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Doboju izjasnio se da je riječ o krivičnom djelu nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, prenosi „Crna Hronika Info“.

Izvor: Alo

 

Nastavite čitati

Hronika

Tragedija kod Laktaša: U rijeci se utopila petogodišnja djevojčica

Objavio

u

By

“Dežurnog tužioca su nadležni iz Policijske uprave Banjaluka obavijestili da se na području Laktaša utopilo petogodišnje dijete”, rekli su za Nezavisne iz OJT Banjaluka.

Dežurni tužilac naredio je obdukciju tijela koja je završena, a smrt je nastala utapanjem.

Djevojčica se utopila u rijeci kod Laktaša.

Izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

Hronika

ZAPALILA BAKI KUĆU: Unuka nakon ukazane ljekarske pomoći, pregledana na psihijatriji

Objavio

u

By

Unuka V.G. koja je zapalila porodičnu kuću svoje bake u Kožuhama kod Doboja nakon ukazane ljekarske pomoći u UKC Republike Srpske, pregledana je na psihijatriji, potvrđeno je portalu Srpskainfo.

Pacijentkinja je primljena u Urgentni centar UKC Republike Srpske gdje su zbrinute opekotine drugog stepena na nogama i šakama. Nakon toga, pacijentkinja je pregledana od strane dežurnog psihijatra u Klinici za psihijatriju naveli su iz UKC Republike Srpske.

Dodaju kako je pacijentkinji preporučena terapija i kontrola nadležnog ljekara specijaliste u Doboju.

Srpskainfo saznaje da će protiv V.G. biti podnesen izvještaj dobojskom tužilaštvu zbog krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti.

Policiji je juče prijavljeno da u mjestu Kožuhe gori porodična kuća.

Tokom uviđaja utvrđeno je da je kuću S.K. zapalila njena unuka, koja je tokom paljenja zadobila opekotine.

Požar u kući lokalizovali su mještani do dolaska vatrogasaca.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending