Pratite nas

Biznis

Farmerima sporan rok, prerađivači protiv uvođenja carina i prelevmana

Objavio

u

Ukoliko Savjet ministara BiH usvoji odluku o uvođenju prelevmana i carina na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa, sasvim sigurno doći će do rasta cijena i velikih problema u prerađivačkoj industriji, a u ovom trenutku predloženom odlukom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nisu zadovoljni ni farmeri ni mesoprerađivači. 

S jedne strane, farmeri okupljeni u Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske nisu zadovoljni prijedlogom da se carine i prelevmani održe samo 200 dana jer, kako ističu, u tom periodu sigurno neće doći do oporavka domaće proizvodnje. S druge strane, mesoprerađivači kažu da je suludo donositi takvu odluku jer se njome uništava prerađivačka industrija.

“Usvajanje takve odluke je spasavanje primarne proizvodnje, a uništavanje kompletne prerađivačke industrije. Ako takva odluka bude usvojena, a nadam se da neće, prvo će doći do poskupljenja mesa na domaćem tržištu. To je sigurno i niko ne treba u to da sumnja jer mi sada imamo svinja na tržištu recimo za 15 dana, nemamo više”, rekao je Nemanja Vasić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH i jedan od mesoprerađivača.

On naglašava da bi odluku o povećanju carina i uvođenju prelevmana na svježe i smrznuto meso morala pratiti odluka koja se odnosi na prerađevine od svinjskog i goveđeg mesa.

“Sjeverna Makedonija, Srbija i Hrvatska u BiH će uvoziti gotove proizvode iz sirovine koja je duplo jeftinija i šta se mi tu možemo nadati. Mi se s tim ne možemo nositi. Ako odluka bude usvojena slijedi povećanje cijena na domaćem tržištu i potpuna eliminacija domaćih prerađivačkih kapaciteta”, rekao je Vasić, dodajući da bi cijene svježeg mesa na tržištu usvajanjem odluke porasle za najmanje tri KM po kilogramu.

Inače, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Savjetu ministara BiH predložilo je uvođenje carina na svježe i rashlađeno goveđe i svinjsko meso od 10  odsto plus prelevmane od 1,5 KM po kilogramu uvezenog svinjskog mesa i 2,5 KM po kilogramu goveđeg mesa. Ova odluka, ukoliko bude usvojena, trajala bi 200 dana, međutim prema nezvaničnim informacijama u Savjetu ministara BiH u ovom trenutku ne postoji većina za njeno usvajanje.

“U ovom slučaju najjednostavnije je primijeniti tačku 3 člana 39 SSP-a, koja kaže da se mjere mogu uvesti na maksimalan period od dvije godine i produžiti eventualno još za toliko. Za dvije godine mi sigurno možemo podići našu farmersku proizvodnju i malo se oporaviti od propasti kroz koju smo prošli, a efekti ove mjere bili bi vidljivi”, rekli su u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača, koji su tim povodom pisali i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Savjetu ministara BiH, Vladi Republike Srpske i Predsjedništvu BiH.

U svom pismu oni ističu da proizvodni ciklus odgoja krmače od praseta traje godinu dana u najboljem slučaju, a da bi se dobila tovna svinja za klanje treba još šest mjeseci.

“To je jednostavno biologija. Proizvodni ciklus junadi, pod pretpostavkom da nabavimo tele mase 150 kg do mase od 650 kg – treba ostvariti 500 kg prirasta, u najboljem slučaju traje 400 dana, odnosno 13 mjeseci”, navode u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača.

(Nezavisne)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Biznis

Dodikovi dobili državnu pomoć za nabavku još jednog traktora

Objavio

u

Porodica Dodik bila je u prvim redovima kada se prošle godine dijelio novac za podsticaje u poljoprivredi. Nakon što su njihova preduzeća „Agro voće“ iz Laktaša  i „Fruit Eco“ iz Gradiške dobile oko 90.000 maraka, između ostalog i za nabavku traktora, te preko 14 tona regresiranog goriva, pomoć je dobilo i „Global Liberty“, treće preduzeće koje je u njihovom vlasništvu, saznaje portal CAPITAL.

Riječ je firmi koju su prije šest godina osnovali Igor i Gorica Dodik, a kojoj je osnovna djelatnosti trgovina na veliko drvom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom.

Njima je nedavno Agencija za agrarna plaćanja koja posluje u sklopu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatila 21.004 KM kao podsticaj za nabavku traktora i priključaka.

Takođe, kako se to može vidjeti odobreno im je i 1.311 litara regresiranog dizela, koji je za 0,60 KM jeftiniji od goriva koje se vozačima prodaje na pumpama.

Poslovni regisistri pokazuju kako „Global Liberty“ od osnivanja do 2019. godine nije imao značajnu poslovnu aktivnost. Prihodi su im 2019. godine bili tek 3.100 maraka a dobit skromnih 228 KM. Godinu ranije, nisu imali ni marku pazara i preduzeće je prijavilo gubitak od 2.013 KM.

Direktor preduzeća je Goričin suprug Pavle Ćorović, nekada portparol košarkaškog kluba Igokea iz Aleksandrovca, a potom i  radnik istoimenog radija, a danas suvlasnik nekoliko firmi.

Podsjećamo, kako smo ranije pisali, „Fruit Eco“ iz Gradiške je u vlasništvu Igora Dodika i Mirka Dobrića, dok je vlasnik „Agro voća“ Goran Dodik, Miloradov brat.

I jedno i drugo preduzeće se bavi uzgojem voća, a u prošloj godini su imali veliku pomoć resornog minstarstva.

„Agrovoće“ je dobilo 21.004 KM podsticaja za nabavku traktora te 7.400 litara regresiranog goriva, kao i 21.060 KM za investicije u preradu poljoprivrednih proizvoda.

Nešto manje goriva, tačnije 6.900 litara je dobio Igor za svoj „Fruit eco“.

Međutim, on je dobio 50.000 maraka za podizanje protivgradnih mreža u voćnjaku i jedan je od dva proizvođača koji su dobili maksimalan iznos. Sve ostale država je znatno manje sufinansirala.

(Capital)

Nastavite čitati

Biznis

“SINOĆ JE NAPISANO RJEŠENJE” Dodik potvrdio da će mu Milan Tegeltija biti savjetnik

Objavio

u

Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTS-a i Osnovnog suda u Banjaluci biće pravni savjetnik Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, nezvanično saznaju “Nezavisne”. https://1318dcb95974f2facce492b76981e39b.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Sam Tegeltija nije želio ni potvrditi ni demantovati ovu inforamciju, međutim na svom Twitter nalogu juče je napisao “Nakon 20 godina provedenih u pravosuđu, tužilačkim i sudijskim funkcijama sutra podnosim ostavku i na mjesto sudije i zlazim iz pravosuđa. O mom narednom anganžmanu bićete brzo  informisani”.

Nastavite čitati

Biznis

BiH ima mlijeka za izvoz u Kinu

Objavio

u

Kinesko tržište uskoro bi trebalo da bude otvoreno za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, a proizvođači pozdravljaju ovaj korak smatrajući da imaju šta da ponude kineskim kupcima te da ih jedino brine prevoz ovog osjetljivog proizvoda.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara RS, u razgovoru za “Nezavisne” rekao je da je teško govoriti o podmirivanju kineskog tržišta, jer je ipak riječ o velikoj zemlji, ali da bh. proizvođači ipak imaju značajne količine mlijeka i mliječnih proizvoda da bi to mogli izvoziti u Kinu.

“Nas zanima kako je zamišljen transport mlijeka, jer ako se prevozi brodom, isteći će mu rok trajanja, a transport avionom je skup”, rekao je Usorac.

Dodao je da je pozitivna strana to što ova dalekoistočna zemlja ima veliko tržište koje može da primi velike količine robe.

Nenad Vukoje, direktor kompanije “Pađeni”, za “Nezavisne” je kazao da je svako otvaranje novog tržišta dobro, jer će se sigurno proizvođači priključiti izvozu.

“Kada je riječ o kapacitetima proizvodnje mlijeka, sigurno mogu biti veći nego što sada proizvođači proizvode. Izuzetno povoljan trend je proširenje malih farmi, proizvođača koji su se prilagodili novim uslovima rada, oni puno više rade, više zarađuju, kvalitetnije rade, od čega dobijamo kvalitetniju sirovinu koju dalje možemo koristiti za izradu novih proizvoda”, objasnio je Vukoje.

Naveo je da će otvaranje tržišta u Kini pozitivno uticati i na proizvođače mliječnih sirovina, ali i kompanije koje prerađuju ove sirovine.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je prethodno da su se aktivnosti u vezi s otvaranjem kineskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, nakon višegodišnjeg zastoja, u proteklom periodu intenzivirale te da zbog toga uskoro očekuju otvaranje ovog dalekog tržišta.

“Kineska strana dostavila je dodatna pitanja na upitnik za odobravanje izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, koji joj je Kancelarija za veterinarstvo BiH uputila prije nekoliko godina. Nadležne institucije trenutno aktivno rade na finalizaciji odgovora kako bi se stekli uslovi za izvoz u Kinu”, istakao je Košarac.

Dodao je da bi nakon što BiH dostavi odgovore na dodatna pitanja iz upitnika, inspekcijske službe iz Kine trebalo bi da dođu u BiH i izvrše kontrole domaćih kapaciteta za proizvodnju i preradu mlijeka.

“Informisan sam da čak postoji mogućnost da izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu bude odobren i bez izvršene kontrole nadležnih kineskih inspektora, s obzirom na to da naše kompanije već izvoze u EU, odnosno ispunjavaju standarde i svojim kvalitetom zadovoljavaju ovo zahtjevno tržište”, kazao je Košarac.

Istakao je da su pohvalni napori ambasadora Kine u BiH Đi Pinga na ubrzavanju aktivnosti koje će rezultirati otvaranjem kineskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH.

“Jačanje saradnje i veći obim spoljnotrgovinske razmjene u fokusu su mojih razgovora sa ambasadorom Đi Pingom. Ohrabren sam njegovim angažmanom, ne samo kada je u pitanju izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, nego i mesa i vina na kinesko tržište”, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, otvaranje privredno potentnog kineskog tržišta značajna je prilika i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta.

“Tržište Kine ima svoje specifičnosti, ali naši proizvođači i prerađivači mlijeka imaju kapacitete i iskustva da svoje proizvode, osim evropskim, ponude i kineskim potrošačima”, naveo je Košarac, dodajući da resorno ministarstvo i nastavlja aktivnosti na otvaranju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda, cijeneći da je to jedna od mjera zaštite domaće proizvodnje.

Inače, BiH s ovim azijskim divom u spoljnotrgovinskoj razmjeni ima veoma loš ukupni skor, a izvoz se uglavnom bazira na proizvodima od drveta i vinu. Put ove daleke zemlje iz BiH su u proteklom periodu odlazili i proizvodi poput sirćeta, soli i kamena.

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Trending