Pratite nas

Društvo

Ginekološke preglede obavljaju u kancelarijama, uprava tvrdi – sve je po pravilu

Objavio

u

Dio radnika Fonda penzijsko – invalidskog osiguranja RS (PIO) filijale u Banjaluci uputio je zahtjev Inspektoratu RS za hitnu intervenciju povodom sistematskih pregleda radnika koji se, kako tvrde, trebaju obaviti u kancelarijama tokom radnog vremena.

Sistematski pregledi zakazani su za sljedeću sedmicu, od 26. do 29. aprila, a ugovor je sklopljen sa firmom “Medico S centar” iz Bijeljine, koja je i ranije radila sistematske preglede radnika ovog fonda.

U dopisu koji je, kako saznajemo, stigao na adresu Inspektorata RS, a naslovljen je na glavnog zdravstvenog inspektora i potpisuju ga “nezadovoljni radnici”, navodi se da se “krv, urin i ginekološki pregledi obavljaju u kancelarijama koje su neuslovne za takvu vrstu pregleda”, a strahuju da bi im, posebno u uslovima pandemije virusa korona, moglo biti ugroženo zdravlje.

“Radnici se nalaze pod velikim stresom, s obzirom na to da su primorani da se skinu goli, dok se stranke nalaze u hodniku. Da li je moguće da se nijedna zdravstvena ustanova iz Banjaluke nije prijavila na tender, ukoliko je uopšte i raspisan”, stoji u dopisu u koji je Mondo imao uvid.

Nezadovoljni radnici tvrde i da im se, ukoliko se ne odazovu na pregled, “prijeti težom povredom radne dužnosti”, te insistiraju da glavni zdravstveni inspektor izađe na teren, kao i da osim rukovodstva Fonda PIO RS, ispita i radnike.

U Fondu PIO RS, međutim, tvrde da se sistematski pregledi rade po svim pravilima i procedurama, te zakonskim normama.

Tihomir Joksimović, portparol ovog fonda, potvrdio je za Mondo da su pregledi radnika Filijale u Banjaluci planirani za sljedeću sedmicu.

“Ovo nije prvi put da nekoliko radnika izražava nezadovoljstvo zbog organizacije sistematskih pregleda, ali su sve ranije žalbe odbacivane u žalbenom postupku. Pregledi se ne obavljaju u kancelarijama, nego prostorijama za vještačenje, gdje dolazi na hiljade naših korisnika koji se pregledaju i vještače za invalidsku penziju. Prostorije imaju sve neophodne uslove, slavine, pločice i ostalo i ispoštovani su svi higijenski uslovi. Da li je moguće da je to dovoljno dobro za toliko naših korisnika, a nije za naše zaposlene”, poručio je Joksimović.

On je podvukao da je Fond PIO RS „velika i odgovorna firma“, te ocijenio da posljednje pritužbe nemaju nikakvog osnova.

“Uvjeravam vas da se sve obavlja ispravno, čestito i pošteno, a spremni smo i da odgovorimo na sva pitanja zdravstene inspekcije ukoliko do nje dođe”, dodao je Joksimović.

(Mondo.ba)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

ŠAKETANJE ŽENA Tuča nakon saobraćajne nezgode u Banjaluci

Objavio

u

Policija je na terenu na banjalučkom Zapadnom tranzitu gdje je u blizini Emporiuma nakon nezgode u kojoj su učestvovala dva vozila došlo i do fizičkog sukoba u kojem su učestvovale i muške i ženske osobe.

Kako nam je potvrđeno iz policijske uprave Banjauka, policijski službenici su izašli na teren i postupaju zbog saobraćajne nezgode ali i narušavanja javnog reda i mira do kojeg je došlo nakon nezgode.

Nastavite čitati

Društvo

Vučurević će za svoje laži odgovarati pred sudom

Objavio

u

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ljubiša Krunić oštro je reagovao na optužbe Dodika na račun PDP-a, koje se baziraju, kako kaže, na lažima Slavka Vučurevića.

– Da li je sada, kada su politički istomišljenici, Milorad Dodik u privatnosti odgovorio Slavku Vučureviću u kakvim je vezama sa porodicom Nimani? Da li mu je odgovorio jesu li u krvnom, kokainskom, duvanskom ili naftnom srodstvu, što ga je svojevremeno Vučurević pitao? – rekao je Krunić.

Naveo da ako mu nije lično Dodik odgovorio, možda mu je, kaže Krunić, “odgovorio preko Luke Petrovića, koji mi je lično rekao da je u kućnoj atmosferi dogovorio saradnju sa Vučurevićem.

Кrunić kaže da Dodikovo ponavljanje Vučurevićevih riječi govori najviše o Dodikovom karakteru.

– Dodik kao kredibilne ponavlja riječi nekoga ko ga je nekad zvao biološkim bićem oslobođenim bilo kakve ljudske vrijednosti, sitnim glodarom i klasičnom bitangom. I mi danas imamo sjednicu Narodne skupštine slušajući Dodikovo citiranje Vučurevićevih laži o PDP-u, koje su oni, danas politička braća, zajedno plasirali? – rekao je Krunić.

On je naveo da je PDP zadovoljan što je Vučurević pokazao svoje pravo lice nakon što je smijenjen u PDP-u, a Dodik o svom karakteru već dugo govori svojim postupcima.

– Vučurević će za svoje laži odgovarati pred sudom, a od danas smo još ponosniji što sa njim ništa nemamo i što smo politički drugi svijet od njegovog mentora Dodika, rekao je Кrunić.

(BN)

Nastavite čitati

Društvo

Na slobodi osumnjičeni za otmicu advokata

Objavio

u

Okružni sud u Banjaluci odlučio je da na slobodu budu pušteni Diana Јović Cvetinović, Sanja Stupar i Igor Perić, osumnjičeni da su planirali otmicu bijeljinskog advokata Miloša Stevanovića.

Iz Okružnog suda u Banjaluci saopšteno je da je odbijen prijedlog Republičkog javnog tužilaštva za određivanje pritvora osumnjičenim licima čiji su inicijali S.S, I.P. i D.Ј.C.

Istim rješenjem određene su mjere zabrane osumnjičenoj S.S. na osnovu Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske zbog osnovane sumnje da je izvršila krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Osumnjičenoj S.S. određene su mjere zabrane sastajanja i komunikacije sa osumnjičenim I.P. i D.Ј.C, kojima se ne smije približiti na udaljenost manju od 200 metara, te zabrane sastajanja i komunikacije sa oštećenim licem na udaljenost manjoj od 200 metara.

Na osnovu člana 189 stav 3 Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, mjeru zabrane sastajanja sa određenim licima izvršava policijski organ Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Mjere zabrane mogu trajati dok za to postoji potreba, najduže do pravosnažnosti presude ako nije izrečena kazna zatvora, a najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora ako je osumnjičenom izrečena kazna zatvora.

Na osnovu člana 186 stav 3 Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske osumnjičena S.S. je upozorena da joj sud može odrediti pritvor ako prekrši obaveze iz izrečene mjere zabrane.

Diana Јović Cvetinović, Sanja Stupar i Igor Perić uhapšeni su 24. oktobra oko 20.00 časova na području Bijeljine zbog sumnje da su izvršila krivično djelo otmica, a u vezi sa krivičnim djelom pripremanje.

Ova lica su uhapsili Pripadnici Uprave MUP-a Srpske za organizovani i teški kriminalitet, uz podršku pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice i Policijske uprave Bijeljina.

(Srna)

Nastavite čitati

Trending