Pratite nas

Društvo

Ginekološke preglede obavljaju u kancelarijama, uprava tvrdi – sve je po pravilu

Objavio

u

Dio radnika Fonda penzijsko – invalidskog osiguranja RS (PIO) filijale u Banjaluci uputio je zahtjev Inspektoratu RS za hitnu intervenciju povodom sistematskih pregleda radnika koji se, kako tvrde, trebaju obaviti u kancelarijama tokom radnog vremena.

Sistematski pregledi zakazani su za sljedeću sedmicu, od 26. do 29. aprila, a ugovor je sklopljen sa firmom “Medico S centar” iz Bijeljine, koja je i ranije radila sistematske preglede radnika ovog fonda.

U dopisu koji je, kako saznajemo, stigao na adresu Inspektorata RS, a naslovljen je na glavnog zdravstvenog inspektora i potpisuju ga “nezadovoljni radnici”, navodi se da se “krv, urin i ginekološki pregledi obavljaju u kancelarijama koje su neuslovne za takvu vrstu pregleda”, a strahuju da bi im, posebno u uslovima pandemije virusa korona, moglo biti ugroženo zdravlje.

“Radnici se nalaze pod velikim stresom, s obzirom na to da su primorani da se skinu goli, dok se stranke nalaze u hodniku. Da li je moguće da se nijedna zdravstvena ustanova iz Banjaluke nije prijavila na tender, ukoliko je uopšte i raspisan”, stoji u dopisu u koji je Mondo imao uvid.

Nezadovoljni radnici tvrde i da im se, ukoliko se ne odazovu na pregled, “prijeti težom povredom radne dužnosti”, te insistiraju da glavni zdravstveni inspektor izađe na teren, kao i da osim rukovodstva Fonda PIO RS, ispita i radnike.

U Fondu PIO RS, međutim, tvrde da se sistematski pregledi rade po svim pravilima i procedurama, te zakonskim normama.

Tihomir Joksimović, portparol ovog fonda, potvrdio je za Mondo da su pregledi radnika Filijale u Banjaluci planirani za sljedeću sedmicu.

“Ovo nije prvi put da nekoliko radnika izražava nezadovoljstvo zbog organizacije sistematskih pregleda, ali su sve ranije žalbe odbacivane u žalbenom postupku. Pregledi se ne obavljaju u kancelarijama, nego prostorijama za vještačenje, gdje dolazi na hiljade naših korisnika koji se pregledaju i vještače za invalidsku penziju. Prostorije imaju sve neophodne uslove, slavine, pločice i ostalo i ispoštovani su svi higijenski uslovi. Da li je moguće da je to dovoljno dobro za toliko naših korisnika, a nije za naše zaposlene”, poručio je Joksimović.

On je podvukao da je Fond PIO RS „velika i odgovorna firma“, te ocijenio da posljednje pritužbe nemaju nikakvog osnova.

“Uvjeravam vas da se sve obavlja ispravno, čestito i pošteno, a spremni smo i da odgovorimo na sva pitanja zdravstene inspekcije ukoliko do nje dođe”, dodao je Joksimović.

(Mondo.ba)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

Gradska uprava uskoro kupuje udžbenike koji će biti uručeni učenicima!

Objavio

u

Grad bi do kraja sljedeće sedmice trebalo da raspiše javnu nabavku za besplatne udžbenike za sve osnovce, rekao je za “Nezavisne” gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je ranije najavljeno, grad će s početkom nove školske godine za sve osnovce obezbijediti besplatne udžbenike, a Stanivuković je istakao da je Banjaluka prvi grad u regionu koji će pokrenuti ovakav projekat.

Naveo je da u gradu na Vrbasu ima oko 16.000 osnovaca, a da će grad obezbijediti sredstva za njih oko 12.000.

Podsjećamo da besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda u RS već obezbjeđuje Vlada Srpske.

Stanivuković je kazao da će besplatni udžbenici biti poklon za sve porodice u gradu.

“Grad će u te svrhe izdvojiti oko 1,5 miliona KM. Pokušali smo ranije da dogovorimo sastanak sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, ali nismo dobili dovoljno informacija od njih. Zbog toga ćemo napraviti svu kalkulaciju cijena i raspisati javnu nabavku”, naveo je Stanivuković.

Dodao je da je moguće da se na javnu nabavku javi Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, ali i neke knjižare, te da će više detalja o načinu na koji će porodice s osnovcima dobiti knjige, da li će se morati prethodno prijaviti i gdje, imati nakon okončanja javne nabavke.

“Cilj je da od 15. do 30. avgusta roditelji preuzmu udžbenike za svoju djecu koja pohađaju osnovnu školu”, zaključio je Stanivuković.

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Društvo

U Banjaluci rođeno sedam beba

Objavio

u

U porodilištu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci u protekla 24 časa rođeno je sedam beba – dvije djevojčice i pet dječaka.

U službi hitne pomoći pregledano je 110 odraslih pacijenata i 12 djece, a obavljeno je i 18 kućnih posjeta. Ukupno je bilo 140 intervencija.

U protekla 24 časa zabilježena su dva krivična djela i dogodilo se osam saobraćajnih nezgoda, podaci su banjalučkog Područnog odjeljenja Republičke civilne zaštite.

Vatrogasna brigada nije imala intervencija, a snabdijevanje grada vodom i strujom jutros je uredno.

Nastavite čitati

Društvo

Počeli radovi na novom parku u Rosuljama

Objavio

u

FOTO: S. Ćuković

Na mjestu zelene površine u naselju Rosulje niče novi park, koji će Banjaluci pokloniti gradonačelnik Draško Stanivuković i njegova porodica.

Ideja je, kako je kazao gradonačelnik, da upravo on započne realizaciju inicijative prema kojoj će se širom grada manje zelene površine oplemeniti i pretvoriti u lijepe skverove, a u čemu će moći učestvovati i druge porodice i kompanije.

“Vodeći se poslovicom “da se život mjeri po onom što čovjek ostavi iza sebe“, želimo da upravo ove manje zelene površine oplemenimo stazom, klupom, česmom, bistom i da dobijemo veliki broj ovih skverova pored zgrada i tako uljepšamo naš grad”, kazao je Stanivuković, koji je danas posjetio budući park na lokaciji uz tranzit, u blizini vrtića i Osnovne škole “Aleksa Šantić“.

U parku će, između ostalog, biti postavljena i klupa za dojenje i bista u znak podrške svim majkama, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

“Park je, dakle, posvećen porodici i to je upravo simbolika današnjeg dana kada se obilježava Međunarodni dan porodice”, naveo je Stanivuković.

Po ovom principu, i druge porodice i društveno odgovorne kompanije mogu da odaberu zelenu površinu u gradu i doniraju za njeno uređenje.

Gradonačelnik je pozvao sve one koje imaju mogućnosti da se uključe i podrže ideju Grada o pravljenju skverova.

Iz Gradske uprave su dodali da je i replika čuvene fontane koja se gradi u Parku “Mladen Stojanović“ donacija jedne kompanije i porodice, a neki od sljedećih projekata koje Grad priprema, a koje bi mogle da podrže porodice ili kompanije, su gradnja vidikovca najvjerovatnije na Banj brdu, zatim uređenje posebnih mjesta na kojima bi mogli da sviraju ulični svirači i sl.

Nastavite čitati

Trending